<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az európai tőzsdék kicsit emelkedni tudnak, a BUX mínuszba ment át, főleg a Mol húzza le. A forint minimális erősödést ért el, az energiaárak magas szinten maradtak. Az egyik brókercég szerint az energiaválság miatt úgy kell az EU-megállapodás az országnak, mint egy falat kenyér. Az év legrosszabb hónapja jöhet.

Európában minimális, 1-2 ezrelékes süllyedést mutatnak a német, francia, brit tőzsdeindexek. Kivárás tapasztalható a nap folyamán jövő fontos hírek előtt. Az amerikai határidős indexek viszont 0,2-0,5 százalékos mínuszban járnak.

Tegnap a vártnál kissé jobb amerikai makroadatok érkeztek, ez segíthetett a részvénypiaci hangulaton. A főbb amerikai tőzsdeindexek 1,0-1,8 százalékkal feljebb zártak, bár az egész hetet tekintve még így is mínuszban vannak. Jerome Powell ma délután beszél, erre várnak egész héten a piacok. Előtte pedig közzéteszik a Fed által különösen figyelt inflációs mutatót, a PCE indexet is (a személyes fogyasztások áremelkedését).

A BUX index pluszban kezdett, de lefelé tartott, most már 0,4 százalékkal esik. A nyertes oldalon látható az OTP és a Richter 0,4-0,4 és az Alteo 1,0 százalékos emelkedéssel. A vesztesek között a Mol 1,1, a Telekom 1,4 és a 4iG 0,6 százalékos süllyedéssel szerepel.

Árfolyamok és grafikonok

Stabil forint, stabil olaj, drága gáz

A forint kissé erősödik, az euró és a dollár egyaránt majdnem pontosan 410 forintba kerül. Ez az eurónál 1,0, a dollárnál 2,0 forintos csökkenés tegnap estéhez képest. Reggel egyébként volt 412 felett is az euró. Az euró/dollár visszatért a paritás fölé, kicsivel 1,0 felett áll. Jövő héten kedden az MNB kamatdöntő ülést tart, ez befolyásolhatja a forint árfolyamát.

Az euró forintban, zlotyban és cseh koronában. Forrás: Tradingview.com
Az euró forintban, zlotyban és cseh koronában. Forrás: Tradingview.com

Az olaj látszólag emelkedik, de ez csak tegnap eséhez képest jelent pluszt. Míg tegnap délben 101 dollár felett volt a Brent, most csak 100,60. Az európai földgáz ma ugyan esik valamelyest, de ezzel együtt is majdnem rekordszinten áll. Drágulnak az ipari fémek, mint a réz, az alumínium vagy a cink.

Kell az EU-megállapodás, mint egy falat kenyér

Hogy állunk? Nem jól! – írja az Erste Befektetési Zrt. Az áram tőzsdei ára történelmi csúcson áll Magyarországon, s Európában sem jobb a helyzet. Paks I. segít, de így is 25-40 százalék között ingadozik az áramimportunk.

Az áramár is fájdalmas, de a földgáz ára még fájdalmasabb.

Ha ez így marad, akkor jövőre húszmilliárd euró fölött is lehet az ország gázszámlája, ami a külkereskedelmi mérleget és a folyó fizetési mérleget is “agyonvágja”. Az pedig nem kedvez a forint árfolyamának.

Ezért is kell a megállapodás az EU-val, mint egy falat kenyér teszik hozzá.

Chipgyártók és a Tesla-ár

A részvények harmadolása utáni napon a Tesla kissé esett, most 296 dollár egy papír ára.

Tegnap az Nvidia kimondottan borús előrejelzései ellenére is emelkedni tudtak a félvezető-gyártók, de nemcsak az Nvidia esetében látható a kilátások romlása – írta a KBC Equitas. A Marvell Technology is figyelmeztetett, hogy a következő negyedévben a várakozásokhoz képest gyengébb lehet a bevétel és a profit is.

Mindez további fontos indikáció a szektorban, és a PC-s szegmens mellett a szerverek piacán is lassulást mutatna.

Pocsék szeptemberünk lesz?

A szeptember történelmi visszatekintésben, azaz nagy átlagban az év legpocsékabb hónapja szokott lenni a részvények számára. Ráadásul ez lesz az a hónap, amikor a Fed is újra a mennyiségi szigorítás, azaz a kamatemelés mezejére lép majd. Ez a piacok jelenlegi félelmeinek, óvatosságának legvalószínűbb oka.

Mások ugyanakkor rámutatnak, hogy amitől ennyire félnek, az ritkán szokott bekövetkezni. Már beárazhattak eléggé rossz forgatókönyveket a piacok, és ha sok készpénz vár befektetésre a partvonal mögött, könnyen az ellenkezője történhet annak, mint amit a pesszimisták várnak. De rendszerint mindenképpen az legjobb, ha a részvényvásárlásainkat nem egyszerre, hanem részletekben, szakaszosan végezzük el.

Jöhetnek a kötvények az Ethereum-láncon

Az Ethereum Alapítvány jóváhagyta az EIP-3475 javaslatot szabványként, amely kötvényeket vezet be az Ethereum blokkláncon. Az új szabvány tovább növeli a Web 3.0 és a DeFi elfogadottságát – írja a szaksajtó.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Lehetővé teszi majd a magánszemélyek és intézmények számára, hogy kötvényeket és származtatott termékeket bocsássanak ki a másodlagos piacokon. Bárki egyedi kötvényeket hozhat majd létre. Azt remélik, hogy a kötvények lesznek a következő innovatív eszközosztály a DeFi-szektorban a swapok és a kriptovaluta-lekötés (staking) után. A meglévő szabványok nem tudták kezelni a kötvényeket.

Az Ethereum-blokklánc egyébként szeptember közepén egy nagy reformot készül végrehajtani, ami további reformok alapjául szolgál majd. Lásd:

Öt ok, amiért nem kell félnünk az újabb mélyponttól

A pesszimisták szerint az infláció magas marad, és a Fed-et olyan mértékű kamatemelésre kényszeríti, ami súlyos recessziót okoz. Ez újabb mélypontra lökheti a részvénypiacokat. Michael Brush, a MarketWatch rovatvezetője szerint ez tévedés, egy új bikapiac korai szakaszában vagyunk, az “aggodalom falán” másznak majd felfelé az árfolyamok. Az Alphabet, az Amazon, a Meta, a JP Morgan és a Nike papírjait javasolja vételre. Érvei:

  • A magas infláció valóban átmeneti lesz.
  • Ahogy az infláció csökken, a fogyasztói hangulat is javulni fog.
  • Így a recesszió is valószínűtlen. Még ha lesz is, enyhe lehet.
  • A Covid visszahúzódóban van. Nem jöttek új Covid-változatok, sok ember épített ki természetes immunitást.
  • A piaci hangulat elérte a mélypontot. Június közepén extrém gödörbe került, olyanba, amely a döntő piaci fordulópontok környékén szokott előfordulni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11530 11420 11600 +0,09% 11530 11540 7 961 306 955 HUF 2023-06-09 15:57:12
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 2998 3000 1 690 883 830 HUF 2023-06-09 15:57:30
MTELEKOM 411 410 413 +0,24% 410 411 72 713 199 HUF 2023-06-09 15:55:01
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 8365 8385 1 061 139 300 HUF 2023-06-09 15:56:57
OPUS 107 103 108 +2,86% 106 107 34 206 359 HUF 2023-06-09 15:51:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG