5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A tőzsdeindexek kissé esnek ma, kivéve a BUX-ot, amely szerény emelkedésre képes a Mol és a Richter hátán. Az euró/forint éves mélypontját ostromolja. Vannak, akik az ingatlanpiac, mások a befektetési alapok forgalmának élénkülését várják az új adótól. Az amerikai tőzsdefelügyelet újabb kriptotőzsde ellen indított eljárást.

Európában a német, francia index fél százalék körüli esést mutat, a brit stagnál. Az amerikai határidős indexek 1-2 ezrelékes mínuszban vannak. Kivárás látható a piacokon tulajdonképpen már napok óta, csekély mozgásokkal. A befektetők most már elsősorban a jövő heti Fed-kamatdöntést várják. Az OECD minimális mértékben emelte a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzéseit.

Ne ijedjen meg a Richter árfolyamától!

A BUX index nulla és 0,4 százalék plusz között ingadozik ma, egyrészt a Mol fél százalék körüli emelkedése hajtja. Az OTP inkább stagnál 11 ezer körül, a Richter pedig – látszólag – 3,6 százalékkal, 310 forinttal esik. Ez azonban valójában emelkedés. Ma vágták le ugyanis a Richterről az osztalékszelvényt, papíronként 390 forintot fizet ki a társaság június 15-től.

Tegnap is saját részvényt vett az OTP, 80 ezer darabot, az átlagár 11 031 forint volt – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Árfolyamok és grafikonok

Éves mélypontján az euró/forint

Az euró/forint most 368,90, látszólag alig változott valamit tegnap estéhez képest. De az Investing.com rendszere szerint volt hajnalban 367,50 is, ami tavaly április óta nem látott érték. Akárhogy is, a forint az idei legerősebb pozíciója körül van, pár fillér ide vagy oda.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az olaj ára minimális emelkedést, a földgáz viszont már három százalék feletti drágulást mutat ma. A kínai gazdaságélénkítéssel kapcsolatos reményeknek tudható be, hogy az ipari fémek, mint a réz, a nikkel, az alumínium, a cink egy százalék körüli pluszban vannak.

Holnap inflációs adatot tesznek közzé Magyarországon, egy kis előzetes hozzá árkosár-felmérésünkben:

Befektetési roham indul Magyarországon?

A szochó bevezetése a magyarországi befektetésekre sok esetben csak azokra az értékpapírokra vonatkozik, amelyeket a befektető július 1-jén vagy utána vásárol meg – derül ki az Erste Befektetési Zrt. írásából. Így elvileg ebben a hónapban még lehet olyan befektetési jegyeket, külföldi kötvényeket, külföldi állampapírokat vásárolni, betéteket lekötni, amelyekre a szochó-fizetési kötelezettség nem vonatkozik majd.

Az ingatlanpiac élénkülését reméli az új adótól a Duna House

A múlt héten bejelentett adószigorítások “alaposan átrajzolhatják” a megtakarítások piacát a Duna House szerint.

A kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, de emellett az ingatlanbefektetések szerepe is tovább erősödhet.

Az ingatlanpiacon a befektetői aktivitás a 2022-es csúcsok után csökkent 2023 első öt hónapjában, ami a mostani változások bejelentése után kaphat új lendületet. Budapesten egy átlagos ingatlanbefektetésre átlagosan 50 millió forintot fordítanak a befektetők.

Recesszióban marad Magyarország?

Mivel az utóbbi hetekben döntően negatív hírek érkeztek a globális konjunktúráról, az ipari teljesítmény terén az áttörés Magyarországon is várathat magára. A tegnap publikált gyenge kiskereskedelmi és a ma reggel publikált, szintén gyenge ipari termelési adat felveti a kérdést, hogy vajon a második negyedévben sikerül-e kiemelkedni a három negyedéve tartó technikai recesszióból – írta az Erste Bank vezető elemzője, Nyeste Orsolya.

A mai adat szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent az igazított adatok szerint. Az elemző mindössze 1,1 százalékos mérséklődést várt.

Nagy kérdések Kína körül

A kínai export májusban három hónap óta először csökkent, ami a globális kereslet gyengülésére utal és növeli a világ második legnagyobb gazdaságának kockázatait – írta a Bloomberg. A szállítások 7,5 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest, ami sokkal rosszabb, mint a –1,8 százalékos prognózis. Kína fellendülése más adatok szerint is gyengült, így a feldolgozóipari tevékenység csökkent májusban, és lassult a lakáseladások növekedése.

Az ázsiai részvények mégis emelkednek, mivel a befektetők reménykednek, hogy ezek után a kínai vezetés ösztönző intézkedéseket hoz. Emellett vannak geopolitikai reménysugarak is. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt tervezi, hogy a következő hetekben Kínába látogat, hogy megbeszéléseket folytasson vezető tisztviselőkkel, köztük valószínűleg Hszi Csin-ping elnökkel.

Az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalatok 3,8 százalékkal emelkedtek tegnap.

Borúra derű a bitcoinnál

A főbb kriptovaluták tegnap még erősen estek, mára azonban hasonló mértékű emelkedést látunk. A bitcoin 26 800, az ether 1876 dollár, három-négy százalékkal drágulnak. A Coinbase részvénye viszont 12 százalékkal zuhant tegnap, de volt közel húsz százalékos mínuszban is.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Folytatódik a kriptóellenes hadjárat

Mindössze egy nappal azután ugyanis, hogy keresetet indított a Binance ellen, az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC hasonló pert indított a Coinbase, a másik nagy kriptovaluta-tőzsde ellen is. Ezt is az értékpapírtörvények megsértésével vádolja. Eszerint a Coinbase be nem jegyzett értékpapírtőzsdeként, brókerként és elszámoló ügynökségként működött az USA-ban.

A SEC állítása szerint a Coinbase 2019 óta milliárdos nyereségre tett szert azáltal, hogy megkönnyítette értékpapíroknak számító kriptoeszközök vételét és eladását. A szervezet szerint a Coinbase a regisztráció hiánya miatt nemcsak a befektetők védelmét mulasztotta el, hanem elhanyagolta a megfelelő nyilvántartásokat és az összeférhetetlenség ellen megkövetelt intézkedéseket is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG