BUX
36 606.35
+1.44%
+521.00
OTP
10 570.00
+3.22%
+330.00
MOL
2 014.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 950.00
+0.65%
+45.00
MTELEKOM
397.00
+0.51%
+2.00
 
2017. november 8. 06:06

Bár sokféle finanszírozási lehetőséget vizsgáltak a terjeszkedéshez, a legjobbnak a tőzsdei tőkebevonás tűnik az UBM Holding számára. Ez nagyjából három év múlva esedékes. A tőzsdevárományosokon kívül más hazai vállalkozásnak is szánt ELITE Program november végén újabb csoportot indít. Interjú Horváth Péterrel, az UBM Csoport igazgatósági tagjával és dr. Lódi Katával, a BÉT szakértőjével.

Horváth Péter, UBM

Privátbankár (P.): A Budapesti Értéktőzsdére egyelőre tranzakció nélkül bevezetett, az ELITE Programban is szereplő cége az UBM Holding Nyrt. Mivel foglalkoznak és mihez lehet szükségük tőkére?

Horváth Péter, az UBM Csoport igazgatósági tagja (H. P.): A cégcsoport első tagja még 1996-ban indult el és az első két évben csak szójadara-importtal foglalkozott. Rotterdam és Amszterdam kikötőiből a dunai hajózási csatornán hozott szójadarát, amit nagy takarmány-gyártóknak és állattartó telepeknek adott el.

A tevékenység nemsokára bővült, mert akinek szójadarát vittünk, annak általában köze volt nemcsak az állattartáshoz, hanem a földhöz is. Megnéztük, mit tudunk tőlük vásárolni, és így léptünk be a gabonakereskedelembe, ezzel kétirányúvá vált a kereskedelem, export és import. Idővel a hazai szójakereskedelemben piacvezetővé váltunk körülbelül 30 százalékos részesedéssel, ezt a mai napig is tartjuk.

Azután megnéztük, milyen stratégiával tudunk tovább fejlődni a mezőgazdaságban, főleg a takarmány-üzletágban, így minden más, a takarmányba kerülő egyéb takarmány-kiegészítő anyaggal is foglalkozni kezdtünk. Ma minden, a modern takarmányozáshoz szükséges anyagot forgalmazunk.

A kereskedelmen túl, 2008-ban megvettünk egy takarmány-keverőt is, ettől kezdve gyártó cég is lettünk. Ma már több telepünk is van, Környe után Szentesen is a Hungerit Zrt-vel közös vállalkozásban, majd Nyugat-Magyarországon, Szelestén vettünk takarmány-keverőt. Pár éve premix-üzemet és védett fehérjét előállító üzemet is átadtunk. Szeretnénk terjeszkedni a nemzetközi piacon is, ennek keretében Romániában, Marosvásárhelyen is takarmányüzemet építünk, átadása 2018 végén esedékes.

P.: Mit takar a fehérje-kereskedelem üzletág elnevezése?

H. P.: A fehérje eljuttatását a nagyüzemi takarmánytermelésbe, aminek legfőbb forrása a dél-amerikai szójadara. Ezt kezdetben Amszterdam-Rotterdam felől dunai uszályokon hoztuk be, majd a romániai Constancából, a Dél-Dunán szintén uszályokkal. Egy harmadik útvonalunk is van most, teherautókkal a szlovéniai Koper kikötőjéből.

P.: Dél-Amerika nem volt túl stabil régió a múltban, Argentínában gyakori az államcsőd, devizáik hajlamosak leértékelődni...

H. P.: Folyamatosan keressük annak a lehetőségét, hogyan lehetne a dél-amerikai szójadarát vagy egy részét európai termékkel helyettesíteni, csökkenteni az európai mezőgazdaság függőségét a távoli kontinenstől. Így jelenleg Ukrajnából is importálunk szójadarát. Európa jelenleg nettó fehérje-importőr.

P.: A fehérje, illetve a szója mekkora szerepet kap a takarmányokban?

H. P.: Olyan ez, mint egy piramis, az alján a szemes termények képviselik a legnagyobb, 60-70 százalékos súlyt, a fehérjehordozók pedig 5-15 százalékot, attól függően, milyen állatfaj milyen életkorának takarmányáról van szó.

P.: Románián kívül melyik külföldi piacon terjeszkednének még?

H. P.: Az állattenyésztés általában Európában tolódik át Nyugat-Európából Közép- és Kelet-Európába. Nagyon sok holland, dán, német gazda vesz Magyarországon, Romániában vagy más országokban telepeket, hogy működését stabilizálja. Nagyon fontos, hogy ezzel a trenddel együtt tudjunk mozogni, olyan piacokat találjunk, ahol értéket tudunk teremteni. Romániában és a Balkán többi részén a technológia még a miénknél alacsonyabb színvonalon van, ott még sok a lehetőség.

Szerbia, Bulgária, Albánia is nagyon érdekes a számunkra. Egyfajta hidat szeretnénk képezni Kelet és Nyugat között, például a Szerbiában GMO-mentesen megtermett szójababból származó termékek, szójadara, szójaolaj rajtunk keresztül juthat el Nyugatra, ahol a piac a biotermékeket jobban meg tudja fizetni.

P.: Mi okozza ezt a Keletre tolódást?

H. P.: Az alacsonyabb alapanyag-árak, környezetvédelmi és egyéb biológiai szempontok, a bőséges földterületek. A nyugat-európai cégek ezeket a lehetőségeket felmérve jönnek térségünkbe, hogy olcsóbban, de a saját színvonalukat áthozva termelhessenek.

P.: A környezetvédelmi előírások lazábbak nálunk, mint Nyugat-Európában?

H. P.: Nem, éppen hogy szigorúbbak, gondolok például a GMO-mentes növények felhasználási lehetőségeire. Inkább azért jönnek ide, mert itt még van szabad földterület, míg Nyugaton a piac nagyon telített.

P.: Hogyan finanszírozták terjeszkedésüket eddig, és hogyan tervezik ezek után?

H. P.: Alapvetően bankhitelekből finanszírozzuk magunkat, kétféleképp, vannak forgóeszköz-hiteleink és beruházási hiteleink. Így azonban nyilván egy idő után a finanszírozás egészségtelenné válhat, a saját tőke és az idegen tőke aránya eltolódhat. Ezt próbáljuk meg lehetőség szerint úgy egyensúlyozni, hogy beruházásokra tőkét vonjunk be a cégbe, ami a saját tőke oldalán jelenik meg.

Ennek egyik lehetséges módja a tőzsdei forrásbevonás. Tervezzük, hogy valamikor körülbelül három éven belül nyilvános kibocsátást csinálunk a tőzsdén, a cégcsoport jelenlegi tulajdonrészének durván 20-25 százalékával.

P.: Mekkora a társaság?

H. P.: A 2016-os konszolidált számok szerint a saját tőke nagyjából ötmilliárd, az éves árbevétel 83 milliárd, az eredmény 890 millió forint. Ez szerintünk átlagos eredmény a magyar mezőgazdaságban. Ugyanakkor úgy érezzük, a piacunk stabil, mindig szükség lesz ránk, az embereknek enni kell, az értékláncot működtetni kell.  A dolgozók száma közel 300 fő, attól függ, hogy a cégcsoport tagvállalatait hogyan számoljuk.

P.: Sok hír szól a munkaerő-hiányról, mennyire automatizálhatóak a tevékenységek? Mennyi munkaerő takarítható meg ezzel?

H. P.: A technikai színvonal nagyon meghatározza, hány dolgozóra lesz szükség. Egy modern takarmánykeverő, például amit Romániában építünk, nem igényel sok embert, 3-5 fő működtetni tudja. Másik, környei üzemünkben a zsákolás ugyan még nem automatizált, de ettől eltekintve 2-3 fővel is termel. Korábban ehhez hozzávetőleg tízszer ennyi ember kellett volna.

P.: Szerepelnek a Londoni Értéktőzsde és a Budapesti Értéktőzsde által szervezett ELITE Programban is, ennek mik a tapasztalatai?

H. P.: A legfontosabb talán az, hogy ez olyan tudást ad, amit a mindennapi életben azonnal fel tudunk használni. Teljesen más az oktatási kultúra odakint, mint amit itthon megszoktunk, sokkal inkább az interaktivitásra, a példákon keresztül való tanulásra alapoz. Távol van a száraz tankönyvektől, sokkal élőbb, sokkal könnyebb a mindennapokban alkalmazni, használni.

Egy fejlődő cég életében eljöhet az az időpont, amikor már nem egy-két alternatívából kell választani egy adott kérdéskör megválaszolása esetén, hanem jóval szélesebb tapasztalatra kell építeni, széles körből meríteni.

P.: Egyéb források? Például vissza nem térítendő támogatásokhoz, EU-s pénzekhez hozzá tudtak jutni?

H. P.: Viszonylag nagy vállalatként számos támogatáshoz nem férhettünk hozzá, és az EU-s támogatások is külön csatornán érkeznek a mezőgazdaságba, eltérően a többi ágazattól. Volt két pozitívan elbírált pályázatunk, de a cég teljes forgalmához képest ezek nem jelentősek. Végig zongoráztunk persze mi is sokféle más elméleti lehetőséget, a Jeremie-alapoktól, üzleti angyaloktól a privát és egyéb befektetőkig. Jelenleg az az érzésünk, hogy ha így szeretnénk tovább működtetni a céget, mint most, akkor a legjobb módszer a tőzsdére lépés, pontosabban technikailag már tőzsdén vagyunk, tehát a tőzsdei forrásszerzés. Egyébként is nehezen tudnánk elképzelni jobbat, nagyobb dolgot egy cég életében, mint egy sikeres fejlődés után tőzsdére menni. Ez akár a végcél is lehet.

P.: Az árupiacok nagyon ingadozóak, egyes agrártermékek ára 30-50 százalékkal is változik éven belül. A devizapiacokon sem szokatlanok a meglepetések. Hogyan védekeznek ez ellen?

H. P.: Viszonylag kevés erős szabály van a cégnél, de a legelső az, hogy minden devizaügyletet, tőzsdei kitettséggel járó pozíciót kötelezően fedezni kell. Így védve vagyunk a kockázatok ellen, bár más szempontból így hátrányba kerülünk. Bankok és más szereplők is hajlamosak az üzemi eredményt figyelni, nálunk azonban ezt együtt kell figyelni a pénzügyi eredménnyel, mert a fedezeti üzletek eredménye ott csapódik le.

Horváth Péter, UBM

P.: Egy tőzsdére bevezetett, de tényleges forgalommal nem bíró cég hogyan éli meg ezt a helyzetet?

H. P.: Jelenleg egy leányvállalatunk van a tőzsdén, a technikai bevezetést mi egy előszobának tekintjük. A nyilvános tőzsdei léthez szükséges feltételrendszert meg kell tanulni, ennek egy első lépése az, hogy egyáltalán már tőzsdén vagyunk. A valódi tőzsdei jelenlét (BÉT szabályozott piaca) legerősebb feltétele az IFRS szerinti könyvelés az egész vállalatcsoportnál, erre sok időt kell szánni. Többek között a fedezeti ügyleteink értékelésére is komoly rendszert kell létrehozni.

Dr. Lódi Kata, a BÉT szakértője, jogtanácsos (L. K.): Erre a célra hoztuk létre az Xtend nevű kkv platformunkat is nemrég. Ha csak technikailag vezeti be egy cég a papírjait a tőzsdére, nyilvános kibocsátás nélkül, annak is vannak különböző előnyei. A cég növeli az ismertségét, a márka értékét, a hitelfelvételt is megkönnyítheti a transzparencia, egy akvizíciót is előrevihet.

P.: Jól sejtem, hogy ha a nulláról megy valaki tőzsdére, az két-három évbe is beletelhet, viszont ha már tőzsdén van, és tőkére van szüksége, akkor 2-3, esetleg 5-6 hónap alatt is végrehajthatja a tranzakciót?

L. K.: Így van. Ha már valaki tőzsdén van, újabb kiváló forrásbevonási lehetősége van, eldöntheti, hogy hitel helyett kötvényeket vagy részvényeket bocsát ki.

P.: Mik az ELITE Program tapasztalatai?

L. K.: A Budapesti Értéktőzsde ezt a programot eredetileg azért kezdte, hogy a tőzsdére készülő cégeket edukálja, de fontos, hogy ez nem tőzsdére felkészítés. Egy tőkesemleges programról van szó, olyanok is csatlakozhatnak, akik nem készülnek tőzsdei megjelenésre. Többek között a finanszírozás teljes tárházát mutatja be. Ezen kívül ez egy közösség, amelynek tagjai lehetnek nemcsak a tanfolyam során, hanem utána is évekig, kapcsolatokat építhetnek, üzletszerzési lehetőséget biztosít számukra. A gyakorlati életben azonnal alkalmazható tudást ad, a résztvevők egymástól is tanulhatnak.

H. P.: Nekünk is van már olyan üzleti partnerünk, amelyet ezen program során ismertünk meg, és hasonló profillal Romániában működik.

L. K.: A stratégiát a kurzuson növekedésre alapozzák, a növekedés alapja pedig az együttműködés. A cégek így nagyon nyitottak az egymással való kommunikációra.

P.: Egy ELITE-csoport elindult tavasszal hét magyar résztvevővel, mikor indul a második?

L. K.: A 2012-től működő ELITE Programban mindig tavasszal és ősszel indulnak a kurzusok. November 21-én indul a következő, ahová még várjuk a jelentkezőket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél