<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ma is ütemesen gyengül a forint, az euró 403 felett jár. Az európai tőzsdéken nagyon jó a hangulat, és Amerikában is hasonló kezdés várható. A BUX kissé lemaradó, de azért igyekszik. Csalódást okozott a Tesla, az időjárás kíméli a gázárakat, kriptotél helyett már jégkorszakról beszélnek.

Szép pluszban vannak az európai tőzsdék, általában egy és két százalék közötti emelkedést könyvelhetnek el. A sáv felső végén London és Zürich indexe látható, ahol tegnap szünnap volt, így a tegnapi emelkedést is ma hozzák be. Az amerikai határidős indexek is egy százalék körüli pluszt mutatnak az év (számukra) első tőzsdenapján.

Mi mozgatja most a tőzsdéket?

Rossz hír érkezett Kínából, a feldolgozóipari teljesítmény a vártnál jobban esett, ráadásul már az ötödik hónapja mérséklődik zsinórban, a koronavírus-járvány pedig aggasztóan terjed. De jó hír is akad, a decemberi német inflációs számok első becslését csak délután teszik közzé, de egy tartományból már jött adat. Az Északrajna-Vesztfáliában mért 8,7 százalékos érték biztató az országos adatra nézve (az előző havi még 10,4 százalék volt).

A német gyáripari termelés szempontjából pedig jó hír, hogy csökkentek az ellátási láncok problémái – hangzott el a bajor BR24 közszolgálati rádióban. Szerdán a Fed legutóbbi ülésének aktáit teszik közzé, a hét vége felé pedig fontos amerikai foglalkoztatási adatok jönnek. Európában sorra érkeznek majd inflációs adatok.

A Richter és a forint vesszőfutása

A BUX index a tegnapi alulteljesítés után ma sem túl izmos, csak 0,4 százalékkal megy fel. Az OTP 0,6, a Mol 0,2, a Telekom 1,3, az Opus öt százalékkal javít. Amióta karácsonyra vaskos különadót kapott a nyakába a Richter, csak esni tudott. A tegnapi újabb mínusz két százalék után ma egyelőre 0,6 százalékos pluszban van,

Árfolyamok és grafikonok

Ma is gyengül a forint, 2,5 forinttal drágább az euró, 403,40 körül jár. Pedig év végén többször is benézett 400 alá az árfolyam. A mai gyengeség egyik oka lehet, hogy erőre kapott a dollár, hat forinttal van feljebb, 382,40 az ára. Az olaj egy, az európai földgáz három százalékkal esik.

Sokat köszönhetünk a melegnek

A vártnál melegebb tél a világ nagy részén gyorsan enyhíti a földgázválságtól való félelmeket. Az előrejelzések szerint a következő két hétben Európa nagy részén az évszaknak megfelelő hőmérséklet várható, az Egyesült Államokban pedig január közepéig javulás jön – írja a Bloomberg hírlevele.

Európai földgázárfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Európai földgázárfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kína nagy részén is – a világ legnagyobb gázimportőrénél – kellemes idő lesz a következő tíz napban, Tokióban pedig január közepe táján meg is ugorhat a hőmérséklet. A kormányok és a közműszolgáltatók gázhiányra készültek, miután Oroszország tavaly megszállta Ukrajnát, ami megzavarta az energiaszállításokat és megnövelte a cseppfolyós földgáz (LNG) iránti globális keresletet.

Mennyiért tankolunk jövőre?

Az olajárak 2023-ban várhatóan csak kis mértékben emelkednek, mivel a világgazdasági kilátások romlása és a Covid-19 kínai fellángolása veszélyezteti a kereslet növekedését. Ez ellensúlyozza az Oroszország elleni szankciók okozta kínálatszűke hatását is – derült ki a Reuters felméréséből.

Olajfútó torony. Fotó: Pixabay
Olajfútó torony. Fotó: Pixabay

A 30 közgazdász és elemző részvételével készült körkérdés szerint a Brent nyersolaj hordónkénti átlagára 2023-ban 89,37 dollár lehet, ami mintegy 4,6 százalékkal alacsonyabb érték a novemberi felmérés 93,65 dolláros konszenzusánál. Az irányadó globális árfolyam egyébként 2022-ben átlagosan 99 dollár volt hordónként.

A szankciók hatása minimális lehet

Eközben az amerikai nyersolajra 2023-ban átlagosan 84,84 dolláros átlagot valószínűsítettek, szemben az előző havi 87,80 dolláros konszenzussal.

Arra számítunk, hogy a világ 2023 elején recesszióba csúszik, ahogy a magas infláció és az emelkedő kamatlábak hatásai érezhetővé válnak idéznek egy elemző közgazdászt.

A Brent november eleje óta több mint 15 százalékot esett. A legtöbb elemző szerint az olajkereslet 2023 második felében jelentősen növekedhet azután, hogy a kínai Covid-korlátozások enyhülnek és a központi bankok kevésbé agresszívan kezelik a kamatlábakat. A nyugati szankcióknak az orosz olajra gyakorolt hatása azonban várhatóan minimális lesz.

Csalódást okozott a Tesla

Az elemzők által vártnál kevesebb járművet szállított le a Tesla az elmúlt negyedévben, annak ellenére maradt el a becslésektől, hogy Kínában és az Egyesült Államokban jelentős ösztönzőket kínált a vevőknek – írja az Equilor Befektetési Zrt. A vállalat 405 278 járművet adott át az ügyfeleknek az elmúlt három hónapban – ami negyedéves rekord –, de a Bloomberg által összeállított konszenzus 420 760 darab volt.

A Tesla részvényei 2022-ben 65 százalékot estek, de a vállalat 389 milliárd dolláros piaci értékével még mindig értékesebb, mint a Toyota, a General Motors, a Stellantis és a Ford együttvéve.

A részvény a nyitás előtti kereskedésben közel négy százalékkal van lejjebb.

Zuhan a Petrobras

A brazil nemzeti energiaholding, a Petroleo Brasileiro Petrobras (PBR) öt százalékos mínuszban van New Yorkban a nyitás előtti kereskedésben. Miután keveset mozog az olaj ára, ez alighanem azzal van összefüggésben, hogy beiktatták az ősszel megválasztott brazil elnököt, a baloldali Lula da Silva-t. Aki beszédében többek között arról is beszélt, hogy alacsonyan tartja majd az energiaárakat.

A részvényeseket persze ez nem érte teljesen váratlanul. A papír októberben volt 16 dollár felett is, miközben ma alig több, mint 10. A részvény egyébként rendszerint kiemelkedően magas osztalékot fizet.

Nem kriptotél ez, hanem egész jégkorszak

A Világgazdasági Fórum (WEF) blogbejegyzése a kriptodevizák jövőjével kapcsolatban alapvetően derűlátó, bár új alapokra helyezve képzeli el azt. A kriptotechnológia és a blokklánc-infrastruktúra átadását jósolják szabályozottabb és biztosabb lábakon álló intézményeknek.

2022 nem csak egy újabb kriptotél volt, hanem inkább jégkorszak. A kriptográfia és a blokklánc azonban továbbra is a modern gazdasági eszköztár szerves részét fogják képezni.

A kriptospekuláció korszaka a jégbe fagyva marad, és átadja helyét a felelős internetes pénzügyek kambriumi robbanásának – jósolja a blog a szervezet Davosban rendezett találkozója előtt. Az írás szerzője egyébként Dante Disparte, a Circle nevű kriptóvállalkozás (az USDC kibocsátója) vezető stratégája.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodeviza-szektor a nagybankokhoz vándorolhat?

A 2000-es évek elején a dotcom-buborék kipukkanásához is az kellett, hogy az internet jövője szilárdabb vállalatok kezébe, komolyabb üzleti modellek és felhasználási esetek körébe kerüljön. Talán a kriptotechnológia és a blokklánc-infrastruktúra is hasonlóan stabilabb kezekbe kerül 2023-ban.

Azt kell figyelni, hogy mit tesznek a nagy bankok és a fejlett pénzügyi szolgáltató cégek, nem pedig azt, hogy mit mondanak – tette hozzá a WEF.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG