BUX
35 091.72
-0.69%
-244.00
OTP
10 810.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 796.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 460.00
-0.31%
-20.00
MTELEKOM
380.00
-1.30%
-5.00
 
2020. május 29. 18:47

A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.

Nincsen jó hangulat a nemzetközi tőzsdéken, a legtöbb index mínuszban áll. Európában a német és francia mutatók másfél százalék körüli, a brit index pedig két és fél százalékos esésben zárt. Az amerikai S&P 500 0,4, a Dow Jones ipari átlag pedig 0,7 százalékkal esik. A Nasdaq technológiai tőzsdeindex viszont 0,2 pluszban van este hat órakor.

Itthon a BUX index is 1,3  százalékkal esett, ami hasonló a nyugat-európai összképhez. Az utóbbi napok nagy nyertese, az OTP ezúttal három százalékkal lett olcsóbb, de így is 10 370 forinton áll, még megtartott valamennyit az utóbbi napok emelkedéséből. A Mol 0,9, a Telekom 1,9 százalékkal ment lejjebb. A Richter viszont 0,7 százalékkal emelkedni tudott.

Elsőkből lesznek az utolsók?

A forint a rossz nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére is erősödni tudott, két forinttal lejjebb, 347,20 forinton áll az euró este. Február vége óta nem látott szinten van az ezüst, 18,40 dollár körül. Másfél százalékkal drágul az arany is, így 1737 dollár. Az olaj enyhe mínuszban jár ma.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Senki sem tudja pontosan, mit fog ma este Donald Trump amerikai elnök bejelenteni, de attól félnek, hogy az nem lesz jó a tőzsdék számára. A jellemző vélemény az, hogy új szankciókat fognak bejelenteni Kína ellen a hongkongi elnyomást lehetővé tevő új törvény elfogadása miatt. Az USA-ban eközben kijött a fogyasztói kiadásokról szóló adat, a kötések 13,6 százalékkal estek áprilisban. Annak ellenére, hogy a jövedelmek pedig 10,5 százalékkal emelkedtek, főleg a masszív állami támogatások hatására.

Nincs itt semmiféle V?

Egyébként összeáll a kép azzal, hogy a tőzsdeindexek egekben vannak. A CNN ugyanis pár napja azt jelentette, hogy Donald Trump híres 1200 dolláros csekkjeiből rengetegen vásároltak részvényeket. Ahelyett, hogy elköltötték volna a boltokban vagy online.

A clevelandi Federal Reserve elnöke, Loretta Mester azt mondta a Bloombergnek egy interjúban, hogy az adatok fényében igen nehéz elhinni, hogy a kilábalás V alakú lesz. Egyébként Jerome Powell, a Fed elnöke is beszélni fog ma.

Autóipari részvények csúnya napja

Ismét négy százalékkal esett a Twitter, mivel Donald Trump elnök aláírta azt a rendeletet,  amellyel szankcionálni kívánja, ha a közösségi média nem megfelelően moderálja a felhasználók megszólalásait. Az elnök rendkívül gyorsan igyekezett ezt végrehajtani, talán mert a héten a Twitter épp az ő hozzászólásait látta el helyesbítő bejegyzésekkel. (Erről itt írtunk bővebben.)

Brutális napra virradt az európai autóipar a Bloomberg szerint. A Renault csaknem 15 000 állást szüntet meg, ennek a harmadát Franciaországban. A BMW 5000 fő elbocsátását tervez, a ZF német autóipari beszállító gépgyár pedig szintén 15 000 fővel csökkentheti a létszámot.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Friss
hírlevél