<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szerény mínuszban vannak az európai indexek, a rossz járványhírek mellé jutott néhány pozitív gazdasági mutató is. A kisbefektetők kedvence, a GameStop némi csalódást okozott, a Tesla pedig újabb bejelentéssel kavarta fel a bitcoin-piacot. A BUX széllel szemben emelkedik, és a forint is stabil a tegnapi MNB-ülés után.

A tegnap esti amerikai mínuszok után, vegyes hírek nyomán szerény mínuszban vannak ma az európai tőzsdék, Frankfurt 0,5, London és Párizs 0,3 százalékkal csúszik le. A fő ok a vírushelyzet lehet, kontinensünk számos országában hosszabbítják vagy szigorítják a lezárásokat. Sőt pár USA-tagállamban is hosszú idő óta először újra romlott a helyzet. Ugyanakkor jó beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az EU-ból és Japánból.

A GameStop jelentése elmaradt a várakozásoktól, az Intel új stratégiai terve viszont kedvező fogadtatásra talált. Az amerikai határidős indexek összességében zöldben állnak.

Itthon a BUX index 1,0 százalékkal emelkedik, miközben a lengyel társa ugyanennyivel esik. Az OTP 1,2, a Mol 2,4 százalékos pluszban jár, a Richter 0,7 százalékkal süllyed, a Telekom stagnál. A forint stabil, 365,80 az euró. Kissé tovább erősödött a dollár, valamelyest drágultak az ipari fémek és a nemesfémek.

Árfolyamok és grafikonok

Miért hullámvasutazik az olaj?

Nagyot esett az olaj tegnap, hat százalék körül, amit az európai lezárások hosszabbításával magyaráznak. Ma viszont ennek egy részét, mintegy két százalékot nyer vissza. Ennek a fő oka az lehet, hogy egy fontos szállítási útvonalon, a Szuezi-csatornában megfeneklett egy hajó. A WTI 59, a Brent 61 dollár most.

A megoszló véleményekben rejlik a nyugodt forint titka?

Az MNB tegnapi ülése után a forint nyugodt maradt, kissé erősödött is, talán mert túl nagy meglepetést nem okozott a magyar bankok bankja. Vagy mert az elemzői vélemények megoszlanak.

  • Az Erste Befektetési Zrt. szerint tegnap megszólalt az MNB, de nem mondott semmi meglepőt. Az inflációs várakozást 3,8-3,9 százalékra emelte meg, miközben a növekedési kilátásokat 4 és 6 százalék közé tette. De később az infláció csökkenésére számítanak, ami “konzisztensen” magyarázza, hogy miért nem nyúltak és nem terveznek nyúlni az irányadó kamatrátákhoz.
  • Az Equilor Befektetési Zrt. szerint a közlemény utolsó két bekezdése új, erőteljes üzenet. “Az inflációs kilátások szempontjából a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés további erősödése, valamint a gazdaság újraindulását követő esetleges másodkörös hatások kialakulása jelenti a legnagyobb kockázatot. Ezzel szemben a járvány elhúzódása a gazdaság mielőbbi helyreállását veszélyezteti, és az alap előrejelzésnél alacsonyabb inflációs pálya felé mutat.
  • Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is úgy látja, hogy nincs nagy meglepetés, de a jegybank a korábbiaknál szigorúbb hangvételű kommentárt tett közzé. A jegybank az olajdrágulás és a bázishatás miatt megugró inflációra számít. „Amennyiben ezt tartósnak látják, akkor monetáris szigorításra kerülhet sor, ezért mondható szigorúbbnak a mostani kommentár” írja.

További cikkeink a témában:

Tesla (Pixabay)Tesla (Pixabay)

Forgalomcsökkenéssel küzd a GameStop

A befektetők nagy várakozással tekintettek a GameStop első gyorsjelentése elé, amióta a cég január végén a tőzsdei sajtó címlapjára került.

A videojáték-kiskereskedő továbbra is üzleti veszteségekkel küzd. A január végéig tartó három hónapban a forgalom éves szinten három százalékkal, 2,1 milliárd dollárra (1,8 milliárd euróra) csökkent. A profit viszont – nem utolsósorban az alacsonyabb kiadásoknak köszönhetően 21 millióról 80,5 millió dollárra nőtt. Ezenkívül az online értékesítés 175 százalékkal ugrott meg. A piaci várakozások azonban többről szóltak, a befektetők csalódtak írja a német Finanzen.net.

A GameStop stratégiájának frissítésében azt is leírta, búcsút vesz a számítógépes játékok klasszikus, üzletláncon alapuló üzleti modelljétől. Ehelyett az online játékosokat kiszolgáló technológiai vállalattá akar átalakulni. Ehhez bemutatták új vezetőként Jenna Owens technológiai szakembert, aki a Google és az Amazon internetes óriásoknál dolgozott korábban.

A bitcoin árfolyama és forgalma a Binance kereskedési platformon. (Binance.com)A bitcoin árfolyama és forgalma a Binance kereskedési platformon. (Binance.com)

Megint Elon Musk beszélte fel a bitcoint

A bitcoin árfolyama kezdetben folytatta a korrekciót, éjszaka tovább esett, benézett kicsivel 53 ezer dollár alá is. Azután a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a Twitteren kijelentette, hogy mától megkezdik a digitális fizetőeszköz (korábban már beharangozott) elfogadását. Erre a bitcoin-árfolyam azonnal emelkedett ezer dollárt. (Mint tudjuk, a Tesla februárban 1,5 milliárd dolláros bitcoin-vásárlást is bejelentett.) Később az emelkedés folytatódott, már 56 ezer dollár felett jár.

Elon Musk Twitter-üzenetei a bitcoin-elfogadásról. (Tweetdeck)Elon Musk Twitter-üzenetei a bitcoin-elfogadásról. (Tweetdeck)

A fizetési forma egyelőre az USA állampolgárai számára lehetséges, más területeken az év további részében vezetik be. Musk azt is hozzátette, hogy a befolyó bitcoinokat nem fogják dollárra váltani, hanem tartalékolják. Vagyis a Tesla tovább növeli a bitcoin-kitettségét a jövőben is. Ez is lelkesítette a bitcoin-rajongókat, sokak szerint ez a legjobb az egészben, még fontosabb, mint hogy érméjüket elfogadják fizetőeszközként.

Cammogás vagy nagy ugrás? Kétféle prognózis Németországból

A német IMK kutatóintézet a meghosszabbított koronavírus-lezárások ellenére is erős fellendülésre számít a német gazdaságban. Az 2021-es év átlagában a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal, 2022-ben pedig 4,2 százalékkal nőhet a ma közzétett előrejelzésük szerint.

A járványt még korántsem sikerült orvosilag legyőzni, továbbra is fennállnak a kockázatok. De a nehéz 2020-as év után a gazdaságban a jelek egyelőre fellendülésre utalnak. A növekedés mozgatórugói a nagyon dinamikus külkereskedelem és a növekvő magánfogyasztás lehetnek. Az utóbbi 2022-ben már az uralkodó növekedési tényezővé válik.

Az Ifo Intézet viszont a vártnál hosszabb koronaválság miatt csökkentette előrejelzését. Most 2021-re GDP mindössze 3,7 százalékos növekedését várják, korábban ez 4,2 százalék volt.

A koronavírus-válság elhúzódik és ez halasztja a várható erős fellendülést is kommentálta az Ifo. A szervezet 2022-re viszont magasabb, 3,2 százalékos növekedésre számít a korábbi 2,5 százalék helyett. A kutatók a koronaválság költségeit 405 milliárd euróra tették a 2020 és 2022 közötti időszakra. A prognózisuk azonban döntően a pandémia további lefolyásától függ.

Mélypontokról fordulhat az arany

Kissé “túlütötték” az aranyat, ezért a mélypontokról fordulhat a KBC Equitas szerint.

Az elmúlt két évben remekül teljesített az arany, bár időnként a korrekciók sem kerülték el. A mostani alulteljesítés egyelőre természetes korrekciónak tűnik, miközben a technikai kép, a pozícionáltság már a fordulat jeleit vetíti előre. Az inflációs kilátások növekedése miatt a kockázatmentes reálhozamok kapcsán változatlanul nem túl kedvező a kép, így az arany fundamentális kilátásai nem rosszak. Így technikai alapú kereskedési ötletet fogalmazunk meg a nemesfémre írják.

84 éve nem látott éves emelkedés volt Amerikában

Egy éve volt a mélypont, 2020. március 23-án értek éves minimumra az amerikai részvényindexek a ZeroHedge szerint.

Az S&P 500 index 1936 óta a legnagyobb 12 havi nyereséget érte el, meghaladva a nagy pénzügyi válság után, 2010-ben tapasztaltat is. (Lásd az ábrát.) A fordulat két nappal a Fed kiemelt jelentőségű, 2020. március 22-i ülése után kezdődött, ahol a szervezet többek között, története során először, vállalati kötvények vásárlását is felajánlotta.

A koronavírus-válság következményeivel még várhatóan évekig fogunk küzdeni. Az is kérdéses, hogy a Fed a pozitív hatásokon túl nem gerjeszt-e túl sok káros melléhatást, mint az eladósodottság elszállása, az infláció megugrása és tőkepiaci buborékok kialakulása – emlékeztet rá az alternatív, nem mainstream nézőpontjáról ismert weboldal.

Az S&P 500 tőzsdeindex (Tradingview.com)Az S&P 500 tőzsdeindex (Tradingview.com)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17460 17740 -0,06% 0 0 4 902 383 330 Ft 2021-09-28 17:11:35
MOL 2476 2454 2490 +0,57% 0 0 3 639 154 366 Ft 2021-09-28 17:05:26
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 99 097 356 Ft 2021-09-28 17:05:29
RICHTER 8435 8395 8495 +0,30% 0 0 1 737 057 220 Ft 2021-09-28 17:07:31
OPUS 250 246 256 -0,79% 0 0 106 805 880 Ft 2021-09-28 17:12:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a pesti börze mögött
MTI | 2021. szeptember 28. 18:03
Miközben a vezető részvények felemásan teljesítettek. 
Részvény / Deviza / Áru Az energiaválság, vagy a kínai adósságválság lesz a nagyobb fejfájásunk?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 12:57
Az USA után az európai tőzsdék is csúnya esésbe kezdtek, a fő aggodalmat az amerikai állampapír-hozamok okozzák. De van itt más is, mint az adósságplafonnal kapcsolatos csata, a kínai ingatlanpiaci lufi és az európai energiaválság. A BUX szemben az árral emelkedett, a forint viszont gyengécske.
Részvény / Deviza / Áru A 4iG nyerte az MNB közbeszerzését
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:13
A 4iG Nyrt. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzését, amit a központi adattároló beszerzésére írtak ki - közölte a 4iG a tőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Nem tudták tartani a jó európai hangulattal a lépést Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,72 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 51 365,99 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 96 százalékkal zuhanó elektromosautó-gyártó, ez már a huszáros forinterősítés vége?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 27. 12:02
A német választás eredménye nem okozott nagy meglepetést, a tőzsde pedig jól fogadta, a DAX közel egy százalékkal emelkedik. Az Evergrande-botrány újabb állomásaként a cég autógyártója is beomlott, de valójában ez egy hosszú folyamat új része. A Moody’s felminősítése ellenére esik a forint, de egy alapkezelő szerint a választásokig biztosan stabilan tartják majd.
Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos