BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. január 20. 11:18

A forint történelmi mélypontját teszteli, fillérekre van az eddigi rekordtól. A brókercégek inkább a gyengülő trend folytatását valószínűsítik. Az OTP végre életjeleket mutat. A részvénypiacok eléggé csendesek, de a héten még nagy események készülnek.

Pénteken új csúcsot ért el az amerikai részvénypiac, a tőzsdeindexek 0,2-0,3 százalékkal emelkedtek. Ma Európában szomorkás a hangulat, a Stoxx 600 index 0,2 százalékos mínuszban van. Ázsiában vegyes a kép, a kínai és a japán tőzsde felfelé, a hongkongi vagy az indiai lefelé mozdult el.

Itthon a BUX index nulla körül ingadozik egy szűk sávban. Ma az OTP a vezető papír, egy százalékos pluszban mozog, míg a Richter süllyed és a Mol kissé emelkedik. Igaz, az OTP mostanában sokáig alulteljesítő volt.

A piacok inkább csendesek, kivárósak, már csak azért is, mert Amerika – Martin Luther King napja miatt – ma zárva lesz. De a héten még nagy események várhatók. A forint gyenge, az euró ára már 336,90 forintnál jár, fillérekkel marad el az eddigi, 337,30 körüli rekordtól. Szerepet játszhat ebben, hogy az MNB egyik vezetője szerint “teljesen normális” a jelenlegi árfolyammozgás.

“Nem szűnik a nyomás a forintról”

Ezzel a címmel küldte ma az Erste Befektetési Zrt. egyik hírlevelét. Emlékeztetnek rá, hogy újabb komoly gyengülést mutatott a forint a múlt héten. Pénteken 334,5 forint közeléből egészen 336 forint fölé emelkedett az EUR/HUF árfolyam. “Ezzel a hazai fizetőeszköz ismét a történelmi csúcsok közelében tartózkodik, a rendkívül alacsony reálkamat miatt pedig továbbra is nyomás alatt maradhat” – teszik hozzá.

A brókercég reggeli kommentárja szerint pedig “Ha gyengülési verseny, akkor a forint a nyerő a régióban. Ugyanis a többi régiós deviza inkább csak oldalazik mostanában, miközben a forint rekord sebességgel gyengül. Ebben valószínűleg két dolognak van komolyabb szerepe.”

Euró/forint (Tradingview.com)

Az egyik, hogy a bankközi likviditás viszonylag magasan, ezer milliárd forinton áll. A másik, hogy “az effektív kamatráta” relatíve alacsony a régió országaihoz képest, miközben az infláció nem csak itthon, de mindenhol növekedésnek indult. A brókercég szerint így a magyar inflációs cél is veszélybe kerülhet.

338, vagy 340 lesz a teteje?

Az EUR/HUF keresztárfolyam egy enyhén emelkedő trendcsatornában mozog már jó ideje. “Ha az árfolyam a csatornában marad, akkor nagyjából 338 forint lehet a lokális maximum a jelenlegi mozgásban” – jósolják az Ersténél.

Új mélypontra kerülhet a forint az euróval szemben az Equilor Befektetési Zrt. szerint is. “A technikai kép alapján jó esély van egy új csúcs beállítására 337 felett.” Az RSI indikátor még nem jelez túlvettséget, a trend pedig erős. “Amennyiben a korábbi tető áttörésre kerül, 340-nél adódhat a következő, inkább lélektanilag fontos szint” – írják.

EKB-döntés, Davosi csúcs, ZEW-index

A héten az EKB kamatdöntése lesz fontosabb makrogazdasági esemény a KBC Equitas szerint. Emellett beszerzési menedzserindexek érkeznek Németországra, az Eurózónára és Amerikára. A ZEW hangulatindex az Eurózóna és Németország gazdasági helyzetét vetíti előre. Kedden veszi kezdetét az évente Davos-ban megrendezett World Economic Forum, ahol a világ vezetői összegyűlnek. A fő téma a fenntarthatóság lesz. Az IMF ma teszi közzé világgazdasági kilátásainak friss változatát – írták.

Fókuszban Líbia és az olaj

Az olaj most ugyan nyugodt, de csütörtökön és pénteken nagyot ment. Bármikor újra meglódulhat, miután két OPEC-ország is ellátási problémát jelentett. Líbiában Khalifa Haftar parancsnok blokkolta az exportot az ellenőrzése alatt álló kikötőkben, a National Oil Corp. vis maiort hirdetett – írta a Bloomberg. Ez lehetővé teszi Líbia számára a szállítási szerződések jogszerű felfüggesztését.

Irak pedig vasárnap ideiglenesen leállította az egyik olajmezőn végzett munkákat a széles körű tüntetések miatt. Egy második termelési helyszín is veszélyben van.

Líbiáról írtunk a hétvégén két cikkünkben is:

Izzik a levegő, a törökök támogatásának 75 százalékát törölték

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Friss
hírlevél