<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az OPEC a jelek szerint nem hajlandó a tervezettnél több olajat önteni a piacra, ami egyre feljebb hajtja az árakat, miközben a gázárak is az egekben vannak. A Facebook hibáját elhárították, de a többi technológiai papír is esett tegnap rendesen. Stagnál a BUX, gyengül a forint, a piacok tele vannak aggódással.

Bár tegnap csúnya esés volt az USA-ban, reggel pedig Japánban is, ma jó volt a kezdés Európában. Sőt nyitás után pár órával is optimisták a tőzsdék. A német index 0,5, a francia 0,9, a brit 0,7 százalékkal megy fel. Az amerikai indexhatáridők is fél százalékos pluszban vannak. (Kína még zárva.)

Itthon azonban a BUX-index stagnál, az OTP 0,1 százalékos emelkedésével szemben a Mol 0,3 százalékkal, a Telekom 0,7 százalékkal esik. A Richter alig változik, most éppen pár forinttal feljebb ment. A forint mintegy kétnapos erősödés után megint gyengül, 356,90 az euró, 80 fillérrel drágult tegnap este óta az uniós pénz.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár enyhe erősödése mellett vegyes a kép az árupiacon, esik az arany, az ezüst, a réz, a platina, emelkednek az energiahordozók.

Újraindulnak a kereskedelmi tárgyalások

A piacokon uralkodó aggodalmak és kockázatok számosak.

  • A St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard kijelentette, hogy a magas infláció a várakozások rögzülése, önbeteljesítő volta miatt is tartós lehet.
  • Az amerikai költségvetési plafon problémája is csak átmenetileg oldódott meg.
  • A “nonfarm payrolls” nevű foglalkoztatási adatra várnak az USA-ból, amely csütörtökön talán jelzéseket ad majd arról, hogyan áll a gazdaság és fenyeget-e béroldalról is infláció.
  • A Fantasia Holdings és a Sinic Holdings nevű kínai ingatlancégeket leminősítették, mivel anyagi helyzetük szintén megrendülni látszik az Evergrande-hoz hasonlóan.
  • Végül a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások is újra napirenden vannak.

Katherine Tai, az amerikai kereskedelmi tárgyalópartner ígéretet tett arra, hogy megkezdi a Donald Trump volt elnök által kivetett egyes vámok feloldását a Kínából származó árukra, ám közben nyomást gyakorol Pekingre amiatt, hogy az nem tartja be a korábbi, Trump-féle kereskedelmi megállapodásban tett ígéreteit – írta a Reuters.

A nagy-nagy Facebook-leállás

Eredetileg tegnapi hír volt, hogy ismét az amerikai szenátus elé kerül ma a Facebook (Fb) ügye. Ennek során azzal vádolják, hogy nem törődött a kiskorúakra leselkedő negatív hatásokkal, amit pedig a közösségi médiánál egyértelműen kimutattak, tudomása volt róla. Sokan nem hiszik el, hogy véletlenül történt pont ezen a napon, de tegnap órákra leállt az Fb. Valamint a hozzá kapcsolódó Messenger-, Whatsapp- és Instagram-alkalmazások összes szervere globálisan, hosszú órákra.

Nem utal semmi külső támadásra, és a felhasználók adatai is biztonságban vannak a cég állítása szerint. Az Fb-részvény tegnap 4,9 százalékot esett, közel ötmilliárd dollárt kitörölve a cég kapitalizációjából. Ma viszont a tőzsdenyitás előtti kereskedésben már enyhe pluszban van a papír, miután a rendszereket helyreállították.

A tech-részvények alkonya?

Hétfőn egyébként a többi technológiai cég (például Apple, Microsoft vagy Amazon) részvénye is esett, ennek azonban más okai voltak. Ahogy az utóbbi hetekben, illetve hónapokban annyiszor, az infláció megugrása, a kötvényhozamok magas szintje ebben nagy szerepet kapott.

Olajpumpa (Pixabay.com)Olajpumpa (Pixabay.com)

Ezt pedig fűti az egyre dráguló energia is, ami a szállításon és a gyáripari termelésen keresztül minden termék árába begyűrűzhet.

Sok éves csúcsokon az olaj

Az olajárak hétfőn ismét alaposan megugrottak, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei tartják magukat a kínálat lassú, fokozatos növelésére vonatkozó eddigi tervhez. Annak ellenére is, hogy a fő fogyasztó államok, amelyeket rosszul érint a magas ár (például USA, India), nyomást gyakoroltak rájuk a kínálat gyorsabb bővítése irányába.

A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)

A WTI most 78, a Bent 82 dollárhoz közelít, a tegnapi három százalékos ugrást ma újabb fél százalék követi. A Brent ezzel hároméves csúcsra ért, de huzamosabb ideig majdnem hét éve nem tartózkodott 80 dollár felett. A WTI pedig 2014 novemberében volt utoljára ennél is magasabban.

126 ezer hordó olaj ömlött ki

Dél-Kaliforniában mintegy 126 ezer hordó olaj ömlött a tengerbe, aminek okait vizsgálják. Az Amplify Energy Corporation (NYSE:AMPY) olajtársaság árfolyama azonban 60 százalék feletti mínuszban is forgott az eset nyomán, és a nap végén is mínusz 44 százalékot mutatott az árfolyamtábla.

A földgáz tőzsdei ára Hollandiában (Tradingview.com)A földgáz tőzsdei ára Hollandiában (Tradingview.com)

Évtizedek óta nem látott energiaválság közeleg?

Az európai földgáz és az elektromos áram frontján a Bloomberg szerint továbbra sem múlt el a krízis, ma újabb csúcsokra emelkedett a gázár. A vízenergiát használó országokat ráadásul vízhiány sújtja. A portál címoldalán négy cikk is azzal foglalkozott délelőtt, hogy Európában és globálisan hová fajulhat az "évtizedek óta nem látott energiaválság", amelynek tanúi vagyunk.

A magyar lakosság a kormány korábbi rezsicsökkentő lépései révén jelenleg egy burokban van, nem érzékeli ugyanis az energiapiacon elszabadult árakat írta ma az Mfor.hu.

Nem hat már a kínai mumus a bitcoinra

Míg nemrég még a kriptodevizák elleni újabb kínai fellépéssel voltak elfoglalva a befektetők, és a bitcoin mintegy 40 700 dollárig esett, ez mintha már teljesen a múlté lenne. Olyan hangok is vannak, hogy Kína lépései még jót is tesznek a szektornak, például erről nyilatkozott a kiszivárogtatásairól híres egykori titkosügynök, Edward Snowden.

Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)

A bitcoin ma az 50 ezer dolláros határt ostromolja, és az ether is stabilan 3300 dollár felett van. A hangulatot javítja, hogy az eddigi három nagy áremelkedési hullám (2013 ősz, 2017 ősz és 2020 ősz) október-november hónapokban kapott igazán szárnyra. Így a statisztikák szerint a kriptodevizák szezonálisan legjobb két hónapja következhet.

Egyre nagyobb a gond az Egyesült-Királyságban?

Egy felmérés szerint az Egyesült-Királyságban a közepes méretű vállalatok 34 százaléka már csökkentette a termelést az anyagellátási nehézségek miatt, és további 31 százalék hasonló lépésre kényszerülhet, ha egy hónapon belül nem javul az ellátási helyzet. Mindez negatívan hathat a beszerzésimenedzser-indexekre és több makroadatra, így a GDP-re is – írta az Erste Befeketési Zrt.

Az Egyesült-Királyságban mindössze 214 ezer autót értékesítettek szeptemberben, ami 1998 óta a legalacsonyabb érték, és 35 százalékkal kevesebb, mint tavaly szeptemberben. A háttérben a chiphiány áll.

Újabb cég kap pénzt, hogy tőzsdére jöhessen

A 2004 óta működő, hazai tulajdonú ÉPDUFERR kapott támogatást a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénzügyminisztérium közös, európai uniós forrásból megvalósuló, a kis- és középvállalatok tőzsdei megjelenésének finanszírozását elősegítő pályázatán. Az elsősorban az építőiparban tevékenykedő ÉPDUFERR ezzel a kilencedik ilyen vállalat. Negyven millió forinthoz jutott – közölte a BÉT.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8976 8976 9300 -4,08% 8976 0 4 434 977 594 Ft 2022-08-15 17:05:29
MOL 2886 2842 2938 0,00% 0 2886 713 739 320 Ft 2022-08-15 17:05:29
MTELEKOM 319 318 324 -0,62% 319 0 29 119 299 Ft 2022-08-15 17:05:00
RICHTER 8060 8010 8175 -0,49% 0 8060 1 967 250 825 Ft 2022-08-15 17:05:24
OPUS 153 150 153 +0,66% 0 153 14 128 099 Ft 2022-08-15 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG