<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OPEC a jelek szerint nem hajlandó a tervezettnél több olajat önteni a piacra, ami egyre feljebb hajtja az árakat, miközben a gázárak is az egekben vannak. A Facebook hibáját elhárították, de a többi technológiai papír is esett tegnap rendesen. Stagnál a BUX, gyengül a forint, a piacok tele vannak aggódással.

Bár tegnap csúnya esés volt az USA-ban, reggel pedig Japánban is, ma jó volt a kezdés Európában. Sőt nyitás után pár órával is optimisták a tőzsdék. A német index 0,5, a francia 0,9, a brit 0,7 százalékkal megy fel. Az amerikai indexhatáridők is fél százalékos pluszban vannak. (Kína még zárva.)

Itthon azonban a BUX-index stagnál, az OTP 0,1 százalékos emelkedésével szemben a Mol 0,3 százalékkal, a Telekom 0,7 százalékkal esik. A Richter alig változik, most éppen pár forinttal feljebb ment. A forint mintegy kétnapos erősödés után megint gyengül, 356,90 az euró, 80 fillérrel drágult tegnap este óta az uniós pénz.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár enyhe erősödése mellett vegyes a kép az árupiacon, esik az arany, az ezüst, a réz, a platina, emelkednek az energiahordozók.

Újraindulnak a kereskedelmi tárgyalások

A piacokon uralkodó aggodalmak és kockázatok számosak.

  • A St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard kijelentette, hogy a magas infláció a várakozások rögzülése, önbeteljesítő volta miatt is tartós lehet.
  • Az amerikai költségvetési plafon problémája is csak átmenetileg oldódott meg.
  • A “nonfarm payrolls” nevű foglalkoztatási adatra várnak az USA-ból, amely csütörtökön talán jelzéseket ad majd arról, hogyan áll a gazdaság és fenyeget-e béroldalról is infláció.
  • A Fantasia Holdings és a Sinic Holdings nevű kínai ingatlancégeket leminősítették, mivel anyagi helyzetük szintén megrendülni látszik az Evergrande-hoz hasonlóan.
  • Végül a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások is újra napirenden vannak.

Katherine Tai, az amerikai kereskedelmi tárgyalópartner ígéretet tett arra, hogy megkezdi a Donald Trump volt elnök által kivetett egyes vámok feloldását a Kínából származó árukra, ám közben nyomást gyakorol Pekingre amiatt, hogy az nem tartja be a korábbi, Trump-féle kereskedelmi megállapodásban tett ígéreteit – írta a Reuters.

A nagy-nagy Facebook-leállás

Eredetileg tegnapi hír volt, hogy ismét az amerikai szenátus elé kerül ma a Facebook (Fb) ügye. Ennek során azzal vádolják, hogy nem törődött a kiskorúakra leselkedő negatív hatásokkal, amit pedig a közösségi médiánál egyértelműen kimutattak, tudomása volt róla. Sokan nem hiszik el, hogy véletlenül történt pont ezen a napon, de tegnap órákra leállt az Fb. Valamint a hozzá kapcsolódó Messenger-, Whatsapp- és Instagram-alkalmazások összes szervere globálisan, hosszú órákra.

Nem utal semmi külső támadásra, és a felhasználók adatai is biztonságban vannak a cég állítása szerint. Az Fb-részvény tegnap 4,9 százalékot esett, közel ötmilliárd dollárt kitörölve a cég kapitalizációjából. Ma viszont a tőzsdenyitás előtti kereskedésben már enyhe pluszban van a papír, miután a rendszereket helyreállították.

A tech-részvények alkonya?

Hétfőn egyébként a többi technológiai cég (például Apple, Microsoft vagy Amazon) részvénye is esett, ennek azonban más okai voltak. Ahogy az utóbbi hetekben, illetve hónapokban annyiszor, az infláció megugrása, a kötvényhozamok magas szintje ebben nagy szerepet kapott.

Olajpumpa (Pixabay.com)Olajpumpa (Pixabay.com)

Ezt pedig fűti az egyre dráguló energia is, ami a szállításon és a gyáripari termelésen keresztül minden termék árába begyűrűzhet.

Sok éves csúcsokon az olaj

Az olajárak hétfőn ismét alaposan megugrottak, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei tartják magukat a kínálat lassú, fokozatos növelésére vonatkozó eddigi tervhez. Annak ellenére is, hogy a fő fogyasztó államok, amelyeket rosszul érint a magas ár (például USA, India), nyomást gyakoroltak rájuk a kínálat gyorsabb bővítése irányába.

A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)

A WTI most 78, a Bent 82 dollárhoz közelít, a tegnapi három százalékos ugrást ma újabb fél százalék követi. A Brent ezzel hároméves csúcsra ért, de huzamosabb ideig majdnem hét éve nem tartózkodott 80 dollár felett. A WTI pedig 2014 novemberében volt utoljára ennél is magasabban.

126 ezer hordó olaj ömlött ki

Dél-Kaliforniában mintegy 126 ezer hordó olaj ömlött a tengerbe, aminek okait vizsgálják. Az Amplify Energy Corporation (NYSE:AMPY) olajtársaság árfolyama azonban 60 százalék feletti mínuszban is forgott az eset nyomán, és a nap végén is mínusz 44 százalékot mutatott az árfolyamtábla.

A földgáz tőzsdei ára Hollandiában (Tradingview.com)A földgáz tőzsdei ára Hollandiában (Tradingview.com)

Évtizedek óta nem látott energiaválság közeleg?

Az európai földgáz és az elektromos áram frontján a Bloomberg szerint továbbra sem múlt el a krízis, ma újabb csúcsokra emelkedett a gázár. A vízenergiát használó országokat ráadásul vízhiány sújtja. A portál címoldalán négy cikk is azzal foglalkozott délelőtt, hogy Európában és globálisan hová fajulhat az "évtizedek óta nem látott energiaválság", amelynek tanúi vagyunk.

A magyar lakosság a kormány korábbi rezsicsökkentő lépései révén jelenleg egy burokban van, nem érzékeli ugyanis az energiapiacon elszabadult árakat írta ma az Mfor.hu.

Nem hat már a kínai mumus a bitcoinra

Míg nemrég még a kriptodevizák elleni újabb kínai fellépéssel voltak elfoglalva a befektetők, és a bitcoin mintegy 40 700 dollárig esett, ez mintha már teljesen a múlté lenne. Olyan hangok is vannak, hogy Kína lépései még jót is tesznek a szektornak, például erről nyilatkozott a kiszivárogtatásairól híres egykori titkosügynök, Edward Snowden.

Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)Bitcoin-emlékérmék (Fotó: Unsplash.com)

A bitcoin ma az 50 ezer dolláros határt ostromolja, és az ether is stabilan 3300 dollár felett van. A hangulatot javítja, hogy az eddigi három nagy áremelkedési hullám (2013 ősz, 2017 ősz és 2020 ősz) október-november hónapokban kapott igazán szárnyra. Így a statisztikák szerint a kriptodevizák szezonálisan legjobb két hónapja következhet.

Egyre nagyobb a gond az Egyesült-Királyságban?

Egy felmérés szerint az Egyesült-Királyságban a közepes méretű vállalatok 34 százaléka már csökkentette a termelést az anyagellátási nehézségek miatt, és további 31 százalék hasonló lépésre kényszerülhet, ha egy hónapon belül nem javul az ellátási helyzet. Mindez negatívan hathat a beszerzésimenedzser-indexekre és több makroadatra, így a GDP-re is – írta az Erste Befeketési Zrt.

Az Egyesült-Királyságban mindössze 214 ezer autót értékesítettek szeptemberben, ami 1998 óta a legalacsonyabb érték, és 35 százalékkal kevesebb, mint tavaly szeptemberben. A háttérben a chiphiány áll.

Újabb cég kap pénzt, hogy tőzsdére jöhessen

A 2004 óta működő, hazai tulajdonú ÉPDUFERR kapott támogatást a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénzügyminisztérium közös, európai uniós forrásból megvalósuló, a kis- és középvállalatok tőzsdei megjelenésének finanszírozását elősegítő pályázatán. Az elsősorban az építőiparban tevékenykedő ÉPDUFERR ezzel a kilencedik ilyen vállalat. Negyven millió forinthoz jutott – közölte a BÉT.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos