BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 16. 11:29

Sokáig úgy tűnt, hogy a mostani hét fő eseménye egyértelműen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda esti kamatdöntése lesz, amelytől a piaci konszenzus 25 bázispontos csökkentést vár, s ami pozitívan hathat a tőzsdékre. Ezt a forgatókönyvet írta át a szaúdi olajfeldolgozó elleni szombati dróntámadás, az ugyanis az első elemzői reakciók szerint bizonytalanságot hozhat a piacokra, kockázatkerülőbbé válhat a befektetői hangulat.

Vegyesen zárták a tőzsdék az elmúlt hetet, az Egyesült Államokban például csak a Dow Jones tudott erősödni. S hétfőn is hasonló volt a helyzet Ázsiában, miután a szaúdi Aramco olajfeldolgozó üzemet szombaton ért támadás, valamint a kedvezőtlen kínai makroadatok csak a sanghaji és a hongkongi börzebarométert húzták le, ezzel szemben a japán Nikkei több mint 1 százalékos pluszban pompázott. Európában már egyöntetűen pirosba borultak az indexek, kivéve a kitermelő energetikai cégek részvényeit, amelyek a támadás hírére kilőttek. Az olaj több mint 10 százalékkal drágult, s a geopolitikai feszültség a menedékeszköznek számító arany iránti keresletet is fokozta, ami ismét 1500 dollár fölé nyomta az unciája árát. A forint az euróval szemben ma reggel éppen a 332-es szint alatt tartózkodott.

Most úgy tűnik, e héten alapvetően az olajpiac és a Fed-kamatdöntés mozgathatja a pénz- és tőkepiacokat, de érdemes átfutni, hogy ezek mellett milyen más tényezőknek lehet hatásuk.

1. Olaj

Mint arról beszámoltunk, több mint 10 százalékkal drágult az olaj amiatt, hogy szombaton drónokkal támadták a szaúdi Aramco olajfeldolgozó üzemeit. Az észak-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 11 százalékkal is állt magasabban pénteki záróárához képest. Annak hatására, hogy Szaúd-Arábia bejelentette, a támadás miatt az olajkitermelése átmenetileg több mint a felére, napi 5,7 millió hordóval csökken, ami globális szinten 5 százalékos kínálatcsökkenést jelent. Ennek egy részét kompenzálja a szaúdi tartalékkészletek felhasználása, az Aramco szerint néhány napon belül a kiesett mennyiség felét tudják pótolni. Eközben Donald Trump is kilátásba helyezte, hogy szükség esetén megnyitják az amerikai stratégiai olajtartalékokat. Ezek a reakciók valamelyest hűtötték a felhevült piaci hangulatot, ezzel magyarázható, hogy az észak-tengeri Brent a 67,28 dolláros szint elérését követően csaknem 2 dollárral került kevesebbe, míg az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI a 60,6 dolláros szintről fordult le, s került közel az 59 dollárhoz.

A támadás rövid távon az olajipari cégeket érinti. Bár az olajár emelkedése a kitermelőcégeknek pozitív, de alapvetően kockázatkerülőbb lehet a hangulat. Hosszabb távon azonban a világgazdaság egészére kihathat.

A piacokat egy ideig az is bizonytalanságban tarthatja, milyen reakciók születhetnek a dróntámadásra. A támadással újra feszültté válhat a helyzet az Egyesült Államok és Irán között, mivel az amerikai elnök a teheráni vezetést vádolta meg az akcióval, ez pedig jelentősen csökkenti az iráni szankciók enyhítésének esélyét. Vészjósló Donald Trump kijelentése, miszerint csőre töltve állnak készen a válaszcsapásra. Pláne, hogy az amerikai elnök Iránt sejti a támadás mögött, noha a teheráni külügyminisztérium közleményben cáfolta, hogy bármi közük lenne is lenne ahhoz.

2. Fed-kamatdöntés

A hét másik fontos eseménye a Fed szerdai kamatdöntő ülése, amelyet az Európai Központi Bank múlt heti lazítása tesz különösen érdekessé. A befektetők biztosra veszik a 25 bázispontos csökkentést - jelenleg 2-2,25 százalékos az irányadó kamatsáv -, Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatója ugyanakkor még szolgálhat fontos információkkal arról, lehetnek-e további kamatcsökkentések és ha igen, milyen mértékűek.

A lassuló globális gazdaságban az USA gazdasága még mindig erősnek tűnik, például a belső fogyasztásban még nincs csökkenés, ám a visszaesés jelei kezdenek látszódni – figyelmeztettek a KBC Equitas elemzői. Ezért is érdemes lesz figyelni a ma publikálandó amerikai makroadatok közül a különböző államokból érkező feldolgozóipari beszerzési menedzser indexeket, amelyek a szeptember eleji újabb pótvámok bevezetése miatt változhattak. Kedden az ipari termelés, míg pénteken a munkanélküliségi adat lesz fontos. 

3. Brexit

Ma Boris Johnson az Európai Parlament elnökével, Jean-Claude Junckerrel tárgyal. Abban a reményben, hogy sikerül új megállapodást kötnie az Európai Unióval (EU) az október 31-ére kilátásba helyezett kilépésről. Johnson közlése szerint már körvonalazódik a javaslatuk. A legfontosabb probléma továbbra is a backstop tartalékmegoldás, melyet a brit kormányfő elutasít, az ír miniszterelnök azonban a múlt héten hangsúlyozta, hogy továbbra sem kaptak Londontól alternatív javaslatot, mellyel ki lehetne küszöbölni ezt, anélkül, hogy határellenőrzés bevezetésére lenne szükség az ír-északír határon. Amíg ez nem történik meg, semmilyen új megállapodási javaslatot nem fognak elfogadni. David Cameron volt miniszterelnök úgy látja, hogy annak idején Johnson nem hitt a Brexitben, csupán személyes politikai érdekeit követve állt a kilépéspártiak élére. Mindenesetre miután a no-deal Brexit lehetőségét a parlament eddig elutasította, ha nem sikerül a megegyezés, akkor újabb halasztásra lehetne számítani. Kérdés azonban, hogy az EU még meddig enged.

4. Kedvezőtlen kínai makroadatok

Az ipari termelés volumene a várt 5,2 százalékos bővülés helyett 4,4 százalékkal emelkedett augusztusban éves bázison, a kiskereskedelmi forgalom pedig 7,9 helyett 7,5 százalékkal. A munkanélküliségi ráta 5,2 százalékra csökkent. Az ipari termelés elsősorban az export miatt nő a várt alatti mértékben, a kiskereskedelmi adat viszont azt mutatja, hogy a belső fogyasztás lendülete is kezd alábbhagyni. A szingapúri Capital Economics elemzése szerint a kínai kormánynak további fiskális ösztönzőket kell bevezetnie a növekedés lassulásának megállítása érdekében, és a monetáris kondíciókban is enyhítésre lenne szükség. A kínai miniszterelnök szerint nehéz lesz tartani a 6 százalékos GDP-növekedést, mivel a kereskedelmi háború, és a globális növekedés lassulása lefelé mutató kockázat a kínai gazdaságra nézve.

5. Pozitívabb portugál kilátások

Az amerikai Standard & Poor’s a kiegyensúlyozott költségvetés, a közel 2 százalékos növekedés és az adósság folyamatos csökkenése miatt megerősítette a BBB osztályzatot, egyúttal azonban kilátásait stabilról a felminősítést valószínűsítő pozitívra javította. Az indoklás szerint az európai eszközvásárlási program újraindítása, illetve az alacsony kamatok lehetővé teszik, hogy a magánszektor hitelkitettsége csökkenjen, de ezzel egy időben az összvagyon növekedjen.

6. Kiárusítana a General Electric

Az amerikai cégóriás vezérigazgatója a hétvégén szervezett konferencián elmondta, hogy közel 38 milliárd dollár értékű eszközállomány leépítését tervezik. A GE biotechnológiai üzletágának eladása már folyamatban van, s a múlt héten bejelentették, hogy 3 milliárd dolláros részesedését is eladja a Baker and Hughes olajipari szolgáltatásokat nyújtó cégben. Az üzletágak értékesítéséből befolyó pénzből a 100 milliárd dollárt is meghaladó adósságát kívánja csökkenteni a vállalat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél