TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hittük volna, hogy valaki majd állampapírt vesz 0, esetleg negatív kamatért? Vagy, hogy a forint kevesebbet kamatozik, mint a dollár? Esetleg a 2009-es összeomlásban, amikor temették az OTP-t, hogy újra eléri a 11 ezer forintos csúcsát? Megannyi meglepő dolog, ami 5-10 éve elképzelhetetlennek tűnt. Mi történt?

Képzelőerő

A gazdaságban és piacokon, sőt a vállalkozásoknál is azok sikeresek általában, akik jól fel tudják becsülni, milyen események következhetnek be a világgazdaságban, egyes országok gazdaságpolitikájában, a jegybankok döntéseiben, a befektetők lélektanában, vagy hogy egy-egy új találmány milyen változásokat hozhat, milyen új áruk és szolgáltatások jönnek létre, és mire lesz kereslet.

Ennek vállalkozási szinten tipikus példája az internet: aki a találmány hajnalán elképzelte, hogy egyszer eljön az időszak, amikor a legtöbben az interneten kötik meg autóbiztosításukat, ott vásárolnak tömegesen (és még sorolhatnánk számtalan ügyletet, amely átköltözött a netre), és korán nyitott egy ilyen vállalkozást, igencsak meghálálta neki a piac. Ugyanez persze érvényes sok más ágazatra, mi azonban most olyan gazdasági és piaci eseményeket vizsgálunk meg, melyek megvalósultak, de legtöbbünk nem tudta volna őket elképzelni.

Kamatok

A legkézenfekvőbb mindjárt a kamatok kérdése, úgy a világban, mint nálunk. Megszoktuk, hogy a kamat, amit a bankban kapunk, vagy az állam fizet az általa kibocsátott kötvényre, egy pozitív szám, ráadásul egy érzékelhető, mondjuk 2-3, esetleg 5 százalék. Ennél magasabbat csak nagy infláció esetén szoktunk meg (a 90-es években nálunk 25 százalék is előfordult), a nagyon kicsit mi nem is ismertük, hisz még az előző rendszerben is adtak 5 százalékot a lekötött betétre, de a kapitalista világban sem nagyon fordultak elő 2 százaléknál alacsonyabb jegybanki alapkamatok.

A magyar kamatszint ráadásul különösen sokáig indokolatlanul magas volt, így szép reáljövedelmet lehetett általa elérni. Ezek után jött a törvényszerű kamatcsökkentés, de először a válság után Amerikában és az eurózónában következett be, ami korábban sosem: 0-ra csökkentették a jegybanki kamatokat. Azt gondoltuk volna, hogy ezt már nem lehet alulmúlni, de lehetett: az Európai Központi Bank fedezetlen kötvényvásárlásai miatt átmenetileg negatív kötvényhozamok is előfordultak, vagyis valaki azért vett megy kötvényt, hogy még fizethessen is érte. Na, ezt tényleg nem feltételezte volna senki korábban.

Ami a hazai helyzetet illet, a kamatcsökkenés szépen folytatódott, a jegybanki alapkamat 0,9 százalék lett. Erre sem sokan fogadtak volna korábban, de arra sem, hogy három hónapos diszkont kincstárjegyet is megvesznek kamat nélkül. Az pedig külön érdekesség, hogy az amerikai alapkamat 1,25-1,5 százalék közt van, a 10 éves kötvényhozam pedig nálunk 2 százalék, odaát pedig. 2,5. Mondhatni, itt van Amerika, sőt.

Bankok a pokolban és a mennyben

Ez utóbbi persze logikusan következik a teljes eurózónás kamatmentesítésből, hisz ha az nem lenne, mi sem tudnánk megcsinálni. De nem csak a kamatoknál és a kötvényeknél, hanem a részvényeknél is történtek hasonló érdekességek. Aki a 2008-2009-es válságban részvényekkel foglalkozott, emlékszik, micsoda pánik övezte a bankrészvények piacát, az egyébként a válságtól alig sújtott OTP-ből is mindenki menekült, 1500 forint alatti részvényárnál már a bank csődjét és állami megmentését vizionálták, és azt is árazták.

A józanul gondolkodók sejtették, hogy amelyik bank addig, 2009. márciuságig kibírta a legnehezebb időket, azzal nagy baj már nem lehet rövidtávon, így az OTP-vel sem, ezért szinte biztos vétel volt a papír. Arra azonban kevesen gondolhattak, hogy 10 éven belül újra jön egy olyan lelkesedés, mint a válság előtt, és felviszi az árfolyamot ugyanoda, 11 ezer forintra. Ennek oka persze részben ugyanaz, ami az alacsony kamatokénak: a jegybankok fedezetlen pénzkibocsátása, eszközvásárlási programja, és ez az, amit ebben a formában ugyancsak kevesen tudtak elképzelni.

Van még meglepetés?

Felmerül a kérdés, hogy ezek után mi jöhet még? Vélhetően akkor, amikor a jegybankok összességében befejezik az eszközvásárlást, sőt a pénzt elkezdik visszavonni, megszűnnek ezek az anomáliák. Hogy akkor mi történik, azt persze nehéz modellezni, nem véletlen, hogy a jegybankok is rendkívül óvatosak. Soha nem látott dolgokat így valószínűleg nem fogunk újra észlelni a kamatok, kötvény-, és részvénypiacok világában, de van még egy, korábban nem elképzelt dolog, ahol még bármi megtörténhet: a kriptovaluták világa.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél