TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mostanában szaporodnak a borúlátó jóslatok az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban, mintha egyre többen várnának egy csúnya visszaesést, de legalább egy kis korrekciót. Mások szerint azonban ez még messze van, pont azért, mert sokan várják.

Isten hozta a részvénypiacok legrosszabb hónapjában – írta a Bloomberg szeptember első napjaiban, mert statisztikailag, évtizedek átlagában tényleg kimutatták, hogy ez szokott lenni a legrosszabb. (Lehet egyébként, hogy azért, mert sokan az októbertől félnek, már 1929 óta.) Azután felsoroltak egy csomó plusz kockázatot, a mostanában esedékes jegybanki döntésektől kezdve az amerikai kormányzat problémáiig, a nemzetközi feszültségekig, amik még plusz veszélyeket hordoznak magukban.

Miután hosszú ideje nem volt egy félig tisztességes korrekciócska sem, és számos részvény-értékeltségi mutató igen magas, rengetegen találgatják, mikor jön végre egy kisebb-nagyobb összeomlás. Az S&P 500 index 14 hónapja nem esett öt százaléknyit és 19 hónapja nem esett tízet. Egy 20 százaléknál nagyobb eséshez pedig 2009-ig kell visszatekinteni.

Megkínzott bikák viszik az indexeket

Az egyik szélsőséges vélemény, amelyet a nagy amerikai befektetési bankház, a Goldman Sachs elemzője, David Kostin is képvisel, az, hogy nem lesz összeomlás, legalábbis egy jó darabig még nem. Annyira sokan várnak rá, számítanak rá ugyanis, hogy ezzel valószínűtlenné válik.

Megkínzott bikáknak” nevezi a befektetőket, év végére 2400 pontos indexet vár, alig alacsonyabbat a mostaninál. Egy másik tényező, ami csökkenti az esés valószínűségét, szerinte a magas fogyasztói költés az USA-ban.

Jelez a Nobel-díjas mutatója

Egy olyan mutató, ami aggodalomra ad okot, és túlértékeltséget jelez, az úgynevezett Shiller P/E (árfolyam/nyereség hányados). A dotkom-lufi kipukkadását nagyon jól előre jelző Robert J. Shiller Nobel-díjas közgazdász nevéhez fűződő indikátor a normál P/E-vel szemben az inflációt is figyelembe veszi. Valamint a nyereségek tíz éves átlagával számol, hogy a rövid távú ingadozásokat kiküszöbölje.

Ez a mutató eddig két nagy csúcsot mutatott, 1929 szeptemberében valahol 33 körül tetőzött (havi adatok alapján), 2000-ben, a dotkom-lufi idején pedig 44 környékén. Most a Gurufocus szerint 31 az értéke, ami az 1929-es szinthez kínosan közel van, a 2000-estől viszont eléggé messze.

A vég kezdete

A történelmi átlag egyébként 17, ennél 83 százalékkal van magasabban a mutató értéke. Ez nem túl megnyugtató, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a kamatok, kötvényhozamok mint alternatív befektetések viszont sok országban történelmi mélypontok közelében vannak.

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

Meddig emelkednek még a részvénypiacok?

Hogyan spórolhatunk a befektetési költségeken?

Ingyenes befektetői szeminárium szeptember 25-én - a helyek száma korlátozott, regisztráljon most! >>>

Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője „Vég kezdete” címmel augusztus végén állapította meg, hogy „a német munkanélküliség 30 (!!!) éves mélyponton van, az amerikai is 15 évesen. Az amerikai beszerzési menedzserindex magasan van, de nem extrém, viszont a német még sosem volt ilyen magas. Ezek mindenképpen igen erős figyelmeztető jelek.”

A történelem azt mutatja, hogy ilyen helyzetekben szokott tetőzni a részvénypiac: teljes a bátorság, és kevés már a felfelé potenciál. A nagy bátorságra egészen elképesztő példa (és újabb figyelmeztetés!), ami a magyar kis részvények piacán zajlik”.

Ha majd ordít a recesszió

A visszaesés időpontját a szakember nem jósolja meg, de azt írja, „a hosszú távú befektetők számára ezek azok a jelek, amikor eladnak, és akkor térnek majd vissza, amikor a címlapokról nagybetűkkel ordít majd a recesszió felirat”.

Egy másik szélsőséges vélemény szerint már most óriási lufiban vagyunk. „2000-ban volt a dotkom-lufi, 2007-ben a lakáspiaci lufi, most pedig a minden-lufi” – írja például a Mauldin Economics blog.

Valami bűzlik

A KBC Equitas blogja egy hete szintén megkongatta kicsit a vészharangot, szerintük „itt valami bűzlik”, vannak bőven jelek, amelyek a kilátások romlása irányába mutatnak. Például az amerikai kötvényhozamok alacsony szintje.

A Zerohedge hét pontban szedi össze, mi minden miatt szoktak mostanában az amerikai befektetők nagyon aggódni. Első, hogy régen volt korrekció, pedig a historikus adatok szerint illene jönnie. Második, hogy egyes adatok szerint 50 éves mélyponton van a volatilitás (például a VIX index), ami rejtett kockázatokat fedhet el.

Nyolc éve nem volt olyan

Harmadszor, „a részvényértékeltségek majdnem minden mérési módszer szerint feszítettek”. Negyedszer, nyolc éve van gazdasági növekedés az USA-ban, egy kis recessziónak is itt lenne az ideje. A Fed politikájával kapcsolatos kérdőjelek is idegesítik a befektetőket, a kamatpálya és az infláció is bizonytalan. Utolsóként az amerikai politikát említik.

A Seekingalpha kiváló ábrasora számos elgondolkodtató tényezőt említ, amelyek a jelenlegi helyzetet a 2000-es lufihoz teszik hasonlatosság. A Berkshire Hathaway, Warren Buffett cége egyre több készpénzt halmoz fel.

Vesznek a háziasszonyok

A kisbefektetők egyre kevesebb készpénzt tartanak, és egyre optimistábbak. Az amerikai háztartások részvénykitettsége is csak kétszer volt hasonlóan magas, nem nehéz kitalálni, 2000-ben és 2007-ben. (Bár alaposabban megnézve az ábrát, talán már 2014-2015-ben is.)

A mait elérő hosszúságú gazdasági fellendülés csak kétszer volt az amerikai gazdaságban a 19. század közepe óta, egyszer 1991-2001, és egyszer 1961-1969 között. „A történelem nem ismétli önmagát. De rímel, de még hogyan rímel” – írja a szerző.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél