TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mostanában szaporodnak a borúlátó jóslatok az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban, mintha egyre többen várnának egy csúnya visszaesést, de legalább egy kis korrekciót. Mások szerint azonban ez még messze van, pont azért, mert sokan várják.

Isten hozta a részvénypiacok legrosszabb hónapjában – írta a Bloomberg szeptember első napjaiban, mert statisztikailag, évtizedek átlagában tényleg kimutatták, hogy ez szokott lenni a legrosszabb. (Lehet egyébként, hogy azért, mert sokan az októbertől félnek, már 1929 óta.) Azután felsoroltak egy csomó plusz kockázatot, a mostanában esedékes jegybanki döntésektől kezdve az amerikai kormányzat problémáiig, a nemzetközi feszültségekig, amik még plusz veszélyeket hordoznak magukban.

Miután hosszú ideje nem volt egy félig tisztességes korrekciócska sem, és számos részvény-értékeltségi mutató igen magas, rengetegen találgatják, mikor jön végre egy kisebb-nagyobb összeomlás. Az S&P 500 index 14 hónapja nem esett öt százaléknyit és 19 hónapja nem esett tízet. Egy 20 százaléknál nagyobb eséshez pedig 2009-ig kell visszatekinteni.

Megkínzott bikák viszik az indexeket

Az egyik szélsőséges vélemény, amelyet a nagy amerikai befektetési bankház, a Goldman Sachs elemzője, David Kostin is képvisel, az, hogy nem lesz összeomlás, legalábbis egy jó darabig még nem. Annyira sokan várnak rá, számítanak rá ugyanis, hogy ezzel valószínűtlenné válik.

Megkínzott bikáknak” nevezi a befektetőket, év végére 2400 pontos indexet vár, alig alacsonyabbat a mostaninál. Egy másik tényező, ami csökkenti az esés valószínűségét, szerinte a magas fogyasztói költés az USA-ban.

Jelez a Nobel-díjas mutatója

Egy olyan mutató, ami aggodalomra ad okot, és túlértékeltséget jelez, az úgynevezett Shiller P/E (árfolyam/nyereség hányados). A dotkom-lufi kipukkadását nagyon jól előre jelző Robert J. Shiller Nobel-díjas közgazdász nevéhez fűződő indikátor a normál P/E-vel szemben az inflációt is figyelembe veszi. Valamint a nyereségek tíz éves átlagával számol, hogy a rövid távú ingadozásokat kiküszöbölje.

Ez a mutató eddig két nagy csúcsot mutatott, 1929 szeptemberében valahol 33 körül tetőzött (havi adatok alapján), 2000-ben, a dotkom-lufi idején pedig 44 környékén. Most a Gurufocus szerint 31 az értéke, ami az 1929-es szinthez kínosan közel van, a 2000-estől viszont eléggé messze.

A vég kezdete

A történelmi átlag egyébként 17, ennél 83 százalékkal van magasabban a mutató értéke. Ez nem túl megnyugtató, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a kamatok, kötvényhozamok mint alternatív befektetések viszont sok országban történelmi mélypontok közelében vannak.

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

Meddig emelkednek még a részvénypiacok?

Hogyan spórolhatunk a befektetési költségeken?

Ingyenes befektetői szeminárium szeptember 25-én - a helyek száma korlátozott, regisztráljon most! >>>

Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője „Vég kezdete” címmel augusztus végén állapította meg, hogy „a német munkanélküliség 30 (!!!) éves mélyponton van, az amerikai is 15 évesen. Az amerikai beszerzési menedzserindex magasan van, de nem extrém, viszont a német még sosem volt ilyen magas. Ezek mindenképpen igen erős figyelmeztető jelek.”

A történelem azt mutatja, hogy ilyen helyzetekben szokott tetőzni a részvénypiac: teljes a bátorság, és kevés már a felfelé potenciál. A nagy bátorságra egészen elképesztő példa (és újabb figyelmeztetés!), ami a magyar kis részvények piacán zajlik”.

Ha majd ordít a recesszió

A visszaesés időpontját a szakember nem jósolja meg, de azt írja, „a hosszú távú befektetők számára ezek azok a jelek, amikor eladnak, és akkor térnek majd vissza, amikor a címlapokról nagybetűkkel ordít majd a recesszió felirat”.

Egy másik szélsőséges vélemény szerint már most óriási lufiban vagyunk. „2000-ban volt a dotkom-lufi, 2007-ben a lakáspiaci lufi, most pedig a minden-lufi” – írja például a Mauldin Economics blog.

Valami bűzlik

A KBC Equitas blogja egy hete szintén megkongatta kicsit a vészharangot, szerintük „itt valami bűzlik”, vannak bőven jelek, amelyek a kilátások romlása irányába mutatnak. Például az amerikai kötvényhozamok alacsony szintje.

A Zerohedge hét pontban szedi össze, mi minden miatt szoktak mostanában az amerikai befektetők nagyon aggódni. Első, hogy régen volt korrekció, pedig a historikus adatok szerint illene jönnie. Második, hogy egyes adatok szerint 50 éves mélyponton van a volatilitás (például a VIX index), ami rejtett kockázatokat fedhet el.

Nyolc éve nem volt olyan

Harmadszor, „a részvényértékeltségek majdnem minden mérési módszer szerint feszítettek”. Negyedszer, nyolc éve van gazdasági növekedés az USA-ban, egy kis recessziónak is itt lenne az ideje. A Fed politikájával kapcsolatos kérdőjelek is idegesítik a befektetőket, a kamatpálya és az infláció is bizonytalan. Utolsóként az amerikai politikát említik.

A Seekingalpha kiváló ábrasora számos elgondolkodtató tényezőt említ, amelyek a jelenlegi helyzetet a 2000-es lufihoz teszik hasonlatosság. A Berkshire Hathaway, Warren Buffett cége egyre több készpénzt halmoz fel.

Vesznek a háziasszonyok

A kisbefektetők egyre kevesebb készpénzt tartanak, és egyre optimistábbak. Az amerikai háztartások részvénykitettsége is csak kétszer volt hasonlóan magas, nem nehéz kitalálni, 2000-ben és 2007-ben. (Bár alaposabban megnézve az ábrát, talán már 2014-2015-ben is.)

A mait elérő hosszúságú gazdasági fellendülés csak kétszer volt az amerikai gazdaságban a 19. század közepe óta, egyszer 1991-2001, és egyszer 1961-1969 között. „A történelem nem ismétli önmagát. De rímel, de még hogyan rímel” – írja a szerző.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Friss
hírlevél