<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tegnapi optimizmust ma megint az aggódás váltotta fel, az európai tőzsdék mínuszban vannak, a menedéknek számító dollár erősödik. A Richter az eddigi rekordnál bő kétszer nagyobb osztalékot jelentett be, ami vonzóvá teheti a hozamvadászok számára. Az amerikai segélycsekkek a vártnál előbb juthatnak el a tőzsdére. Összeomlott a ródium árfolyama.

Tegnap az USA-ban megint nagyon szép emelkedést láthattunk, új rekordok dőltek. Főleg a technológiai részvényeket vették, a Nasdaq 100-as index 2,4 százalékkal ugrott meg. Ma viszont gyengülés látható Európában, a német index 0,6, a francia 0,1, a brit 0,3 százalékkal süllyedt. Az amerikai határidős mutatók is mínuszban vannak, míg Ázsiában Hong Kong esett nagyot, a többi tőzsde vegyesen teljesített.

Itthon a BUX index nulla körül billeg, az OTP egy százalékkal esik, a Richter ugyanennyivel emelkedik, a Mol és a Telekom 0,2 százalékkal megy fel. Az Opus 4,8 százalékkal ugrik egy bejelentés után, amely az energiaipari terjeszkedéséről szól. A forint tegnapi erősödését ma nagy gyengülés követi, 366,10 az euró, 1,5 forinttal drágult.

Árfolyamok és grafikonok

Az euróra csak átmenetileg hatott az EKB bejelentése, ma ismét a dollárerősödést, eurógyengülést látunk. Az erősödő dollár többnyire nincs jó hatással az árupiacokra, így ma sincs. Újra 1700 alá süllyedt az arany, két százalékkal esik az ezüst, egy százalékkal a réz. Az olaj alig változik.

A nap mumusai az EKB, a kötvények, a vírus, a Brexit

Az EKB tegnapi ülése a kötvényvásárlások gyorsításáról döntött, ami csak enyhe meglepetésnek tekinthető. Ugyanakkor nem változtattak a program keretösszegén és a kifutásának határidején sem. A GDP-re vonatkozó előrejelzéseket kissé emelték, az inflációra vonatkozó becslést viszont sokkal jobban. Így nem meglepő, hogy a kötvényhozamok, amelyek márciusban instabillá tették a tőkepiacokat, ma ismét emelkednek. Rossz hírek jöttek Nagy Britanniából is, a GDP-növekedés sem valami izmos, és a Brexit után csúnyán visszaesett az EU-val folytatott kereskedelmi forgalom is.

Zuhan a halálozás a leginkább átoltott országokban, másutt azonban, mint hazánkban is, rosszabbodik a járványhelyzet, új csúcsok dőlnek. Dánia ideiglenesen felfüggesztette az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását, engedélyezték viszont az EU-ban is a Johnson&Johnson készítményét.

Ismét lezárják Olaszországot, jól állunk oltásokban

Hétfőtől teljes zárlatot rendelhetnek el Olaszországban.

A napi új esetszámok folyamatosan emelkedtek az országban, tegnap 26 ezer volt. A másik nagyobb európai gócpont jelenleg Franciaország, ott 27 ezer új esetet regisztráltak. Brazíliában 78 ezer, az Egyesült Államokban 63 ezer eset volt. A kelet-európai országokban is a járvány felfutása tapasztalható, Lengyelországban 21 ezer, Csehországban 14 ezer, Oroszországban és Ukrajnában 9-9 ezer, Magyarországon 8 ezer új esettel.

Az oltási folyamatban pedig 100 főre vetítve:

  • Magyarországon 15,
  • Izraelben 105,
  • az Egyesült Királyságban 35,
  • az Egyesült Államokban 28,
  • az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 10

dózisnál járnak a brókercég gyűjtése szerint.

Szokatlanul magas osztalékot fizet a Richter

A Richter igazgatósága közzétette a cég közgyűlési hirdetményét, amelyben a törzsrészvényekre 225 forint osztalék kifizetését javasolja. A mérték rekord nagyságú, szokatlanul magas, tavaly például 63, azelőtt 100 forint volt a kifizetés. Az eddigi rekord 2017-ben 106 forint volt.

Richter-gyárban (forrás: Richter, Youtube)Richter-gyárban (forrás: Richter, Youtube)

Ez a javaslat a mai 8385 forintos árfolyammal számolva évi 2,68 százalékos osztalékhozamot jelent. A tíz éves államkötvények hozama legutóbb 2,66 százalék volt, így a Richter vonzó lehet az intézményi, hozamvadász befektetők számára. Bár még nem tudhatjuk, hogy a következő években milyen osztalékpolitikát folytat majd a cég.

Alacsonyabb profit a Nyomdánál

Negatív hatást gyakorolt az ANY Biztonsági Nyomda gazdálkodására a járványhelyzet a KBC Equitas szerint. A részvény ára ma alig változik.

Az okmányok keresletének visszaesésével közel 20 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi év árbevétele, mint 2019-ben. Az export viszont kisebb mértékben esett vissza, és amennyiben a gazdasági teljesítmény is helyreáll, ismét növekedés jöhet, amelyben az exportbevétel nagyobb hányadot képviselhet. Tavaly így több mint egymilliárd forintos profittal zárt a Nyomda, ami 33 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest.

Gyorsabban érkezik a pluszpénz az amerikaiak zsebébe

A várnál előbb, már csütörtökön délután aláírta az elnök az 1900 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényt, így már ezen a héten megérkezhet a magánszemélyeknek szóló támogatás is. Ezzel pedig gyorsabban érkezhet a tőzsére is a további kereslet.

Biden szerint május elsejére minden felnőtt számára elérhetővé válik az oltás az USA-ban. Az sem meglepő, hogy az OECD és a nagy elemző házak szerint is az amerikai GDP ennek köszönhetően idén nem a kicsivel 5 százalék alatti, hanem inkább 7 százalékhoz közeli növekedést fog produkálni, miközben az adóssághegy tovább növekszik írta az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

A létező részvényvilágok legjobbika miatt szoronganak

Négy egymást követő rekordnap után ma kisebb korrekció van Frankfurtban, a DAX index 14 500 pont alá süllyedt. (Csütörtökön 14 595 ponton állította be új történelmi rekordját.) Pedig ez összes (részvény) világok legjobbika – idézi a Handelsblatt.com a Bank HSBC reggeli kommentárját. A lendület a hét eleje óta valamelyest gyengült, de a rövid távú technikai mutatók még nem mutatnak túlfűtöttséget.

Rengeteg a potenciális kereslet, a hét eleje óta tartó raliban még kevés befektető vett részt. Szakemberek és magánbefektetők is sok put terméket (eladási opciót) vásárolnak, vagyis az árcsökkenés ellen fokozatosan biztonsági hálót építenek ki, fedeznek. Jelenleg lényegesen több a piacon a put, mint a call pozíció. (Euwax, Eurex adatok.) Ez kontraindikátor, pozitív fejlemény, ugyanis minél több befektető kételkedik a rali fenntarthatóságában, annál jobb. Az aggódás megakadályozza az árak meredek zuhanását, másrészt erősítheti a ralit, ha majd a putokat lezárják.

Az árfolyamok a félelem falán másznak felfelé – ezt a jelenséget jól ismerik a tapasztalt befektetők.

Gyengülésre ítéltetett a forint?

Bod Péter Ákos egyetemi tanár legújabb cikke szerint aggasztó, hogy a gazdasági visszaesés ellenére is ilyen mértékben növekszik az árszínvonal.

A valuta erősödéséhez az MNB kamatpolitikájának módosítása lenne szükséges. A növekedési szempontoknak alárendelt jegybanki felfogásból egyenesen következik a tartósan gyenge és a későbbiekben is gyengülő forint-árfolyam, holott abból újabb áremelési impulzus fakad.

A ródiumot követő tőzsdei termék árfolyama. (Deutsche Bank-csoport, XRH0 ETC) (Tradingview.com)A ródiumot követő tőzsdei termék árfolyama. (Deutsche Bank-csoport, XRH0 ETC) (Tradingview.com)

Összeomlott a ródium árfolyama

Néhány nap alatt hatalmasat zuhant a ródium és az azt követő tőzsdén kereskedett termék (Deutsche Bank-csoport, XRH0 ETC) árfolyama, 2600 dollár közeléből 1781 dollárra (31,5 százalék). A nagyon ritka és nagyon drága, a palládiumhoz és a platinához hasonlóan főleg autók katalizátoraiban használt fém azonban az utóbbi években már megsokszorozta az értékét, így ez technikai jellegű korrekciónak is tekinthető.

A gazdasági oldalakon egyelőre nincs magyarázat a jelenségre, bár erről a befektetésről csak nagyon ritkán írnak. A ródium főleg más, a platina-csoportba tartozó fémekkel együtt fordul elő. A platina és a palládium ma szintén esik, de sokkal kisebb mértékben, és a héten volt emelkedő napjuk is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos