BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 19. 11:57

Bár sok kormány és jegybank rendkívüli intézkedésekről számol be a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítése érdekében, a hatás egyelőre kérdéses. A gazdaság lázmérőinek tekinthető tőzsdeindexek Európában kissé tudnak javulni ma, az olaj viszont erőteljesen megindult felfelé a gödörből. Az OTP süllyed, a Mol ugrik, a forint újabb és újabb szakadékba ér.

A vírus terjedése egyelőre nagyon gyorsnak látszik, aggasztó hírek jöttek Franciaországból, pár naponta megduplázódott a német fertőzöttek száma. Olaszországban a magas halálozási irány ijesztő, Ausztriában Tirol tartomány minden települését vesztegzár alá helyezték. Magyarországon is napról napra gyorsan nő az igazolt esetek száma, már csoportos fertőződésről beszélnek.

További híreink a koronavírusról

Tegnap este megint jókora eséssel zártak az amerikai tőzsdék, a főbb indexek 5-6 százalékkal tovább zuhantak. Ma reggelre pirosba borult Ázsia, az 1-3 százalékos indexesések közül a koreai tőzsde nyolc százalékos zuhanása rítt ki. Ezt állítólag egy elektromos biztosíték kiégése miatt bekövetkezett üzemszünet indította el, de a külföldi befektetők fokozott eladásairól is beszélnek.

A jegybankok és a kormányok egyaránt megmozdultak, hogy segítsenek a válságon, de ennek egyelőre nem világos, mekkora lesz a hatása. Az USA-ban a kamatcsökkentés után egyelőre 250 milliárd dolláros segélycsomagot írt alá az elnök, de ez a költségvetési lazítás egyes becslések szerint felmehet akár ezer milliárdra is. Gyakorlatilag pénzt osztanak az embereknek.

Az EU-ban 750 milliárd eurós eszközvásárlási program következik. Itthon hitelmoratórium és egyes ágazatok közterheinek csökkentése van napirenden. “Rendkívüli időkben rendkívüli intézkedésekre van szükség” – mondta az EKB elnöke, Christine Lagarde. A programban állampapírokat és vállalati kötvényeket is vásárolnak majd, a görög eszközök is a listán vannak.

Euró/forint (Tradingview.com)

Így ma is, mint tegnap, a görög részvényindex teljesít legjobban Európában, 6,5 százalékkal emelkedik. Egyébként ahhoz képest, mekkorák voltak az esések, csak szerény, 1-3 százalékos indexemelkedés van Európában, a német tőzsde pedig csak 0,3 százalékkal javul. Az amerikai határidős indexek pedig újra szerény mínuszban vannak.

OTP le, Mol fel

Itthon a BUX index 1,2 százalékkal felfelé megy, de az OTP újabb három százalékkal esik. A Richter egy, a Mol 7,5 százalékkal emelkedik, az utóbbiban szerepe lehet a felbolydult olajpiacnak. Az olaj ugyanis tegnap óriásit alakított, a WTI elveszítette értékének mintegy negyedét, 21 dollárig zuhant. De ma 13 százalékkal 23,5 dollárra ugrik, a Brent pedig 26,5 dollár.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint új történelmi rekordot üt nap, mint nap, ma 359,6 a friss csúcsa a Tradingview és 360,1 az Investing.com szerint. Akárhogy is, most 357,7, újabb 4-5 forinttal, mintegy 1,3 százalékkal magasabban van, mint tegnap este. Ma egyébként a lengyel zloty is két százalékkal gyengül, a cseh korona ezúttal stagnál. (További cikkünk a forintról.)

Kitört a dollár, gödörben a font

A dollár erősödése folytatódik, a dollárindex (DX) több mint három éve nem volt ilyen magasan, 102 felett. Az angol font viszont 1985 óta nem látott mélypontra süllyedt. Vélhetően a dollárerősödés a kockázatkerülő befektetők vásárlásainak köszönhető.

A New Yorki Értéktőzsde teljes mértékben elektronikus kereskedésre áll át hétfőtől, miután egy alkalmazottnál koronavírust találtak.

További híreink a koronavírusról

Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Az előző évinél magasabb nyereséggel zárt az MKB 2019-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:51
A Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló bankcsoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:42
Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.
Részvény / Deviza / Áru Amerikai tőzsdei libikóka a 2 ezer milliárdos csomag kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 21:34
Bár például a Dow Jones index járt már több mint 5,5 százalékos pluszban is, végül csak 2,4 százalékkal zárt magasabban a keddinél, ami két nap alatt így is 14 százalékos erősödés.
Részvény / Deviza / Áru Megpihent a Wall Street a nagy szárnyalás után
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:28
Kedden pontértékben rekordmértékben ugrott meg az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. Szerdán viszont a nyitás után nem tudta folytatni az egy nappal korábbi megugrást.
hírlevél