BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. március 19. 11:57

Bár sok kormány és jegybank rendkívüli intézkedésekről számol be a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítése érdekében, a hatás egyelőre kérdéses. A gazdaság lázmérőinek tekinthető tőzsdeindexek Európában kissé tudnak javulni ma, az olaj viszont erőteljesen megindult felfelé a gödörből. Az OTP süllyed, a Mol ugrik, a forint újabb és újabb szakadékba ér.

A vírus terjedése egyelőre nagyon gyorsnak látszik, aggasztó hírek jöttek Franciaországból, pár naponta megduplázódott a német fertőzöttek száma. Olaszországban a magas halálozási irány ijesztő, Ausztriában Tirol tartomány minden települését vesztegzár alá helyezték. Magyarországon is napról napra gyorsan nő az igazolt esetek száma, már csoportos fertőződésről beszélnek.

További híreink a koronavírusról

Tegnap este megint jókora eséssel zártak az amerikai tőzsdék, a főbb indexek 5-6 százalékkal tovább zuhantak. Ma reggelre pirosba borult Ázsia, az 1-3 százalékos indexesések közül a koreai tőzsde nyolc százalékos zuhanása rítt ki. Ezt állítólag egy elektromos biztosíték kiégése miatt bekövetkezett üzemszünet indította el, de a külföldi befektetők fokozott eladásairól is beszélnek.

A jegybankok és a kormányok egyaránt megmozdultak, hogy segítsenek a válságon, de ennek egyelőre nem világos, mekkora lesz a hatása. Az USA-ban a kamatcsökkentés után egyelőre 250 milliárd dolláros segélycsomagot írt alá az elnök, de ez a költségvetési lazítás egyes becslések szerint felmehet akár ezer milliárdra is. Gyakorlatilag pénzt osztanak az embereknek.

Az EU-ban 750 milliárd eurós eszközvásárlási program következik. Itthon hitelmoratórium és egyes ágazatok közterheinek csökkentése van napirenden. “Rendkívüli időkben rendkívüli intézkedésekre van szükség” – mondta az EKB elnöke, Christine Lagarde. A programban állampapírokat és vállalati kötvényeket is vásárolnak majd, a görög eszközök is a listán vannak.

Euró/forint (Tradingview.com)

Így ma is, mint tegnap, a görög részvényindex teljesít legjobban Európában, 6,5 százalékkal emelkedik. Egyébként ahhoz képest, mekkorák voltak az esések, csak szerény, 1-3 százalékos indexemelkedés van Európában, a német tőzsde pedig csak 0,3 százalékkal javul. Az amerikai határidős indexek pedig újra szerény mínuszban vannak.

OTP le, Mol fel

Itthon a BUX index 1,2 százalékkal felfelé megy, de az OTP újabb három százalékkal esik. A Richter egy, a Mol 7,5 százalékkal emelkedik, az utóbbiban szerepe lehet a felbolydult olajpiacnak. Az olaj ugyanis tegnap óriásit alakított, a WTI elveszítette értékének mintegy negyedét, 21 dollárig zuhant. De ma 13 százalékkal 23,5 dollárra ugrik, a Brent pedig 26,5 dollár.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint új történelmi rekordot üt nap, mint nap, ma 359,6 a friss csúcsa a Tradingview és 360,1 az Investing.com szerint. Akárhogy is, most 357,7, újabb 4-5 forinttal, mintegy 1,3 százalékkal magasabban van, mint tegnap este. Ma egyébként a lengyel zloty is két százalékkal gyengül, a cseh korona ezúttal stagnál. (További cikkünk a forintról.)

Kitört a dollár, gödörben a font

A dollár erősödése folytatódik, a dollárindex (DX) több mint három éve nem volt ilyen magasan, 102 felett. Az angol font viszont 1985 óta nem látott mélypontra süllyedt. Vélhetően a dollárerősödés a kockázatkerülő befektetők vásárlásainak köszönhető.

A New Yorki Értéktőzsde teljes mértékben elektronikus kereskedésre áll át hétfőtől, miután egy alkalmazottnál koronavírust találtak.

További híreink a koronavírusról

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél