TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.

A szerdai csúnya esés után csütörtökön óvatos optimizmus, kivárás látható a tőzsdéken, a nap várva várt híre a friss amerikai munkanélküliségi adatok megjelenése lesz magyar idő szerint 14.30-kor. A becslések széles sávban szóródnak, sok elemző nagyon pesszimista, de ez már a korábbi napokban is beépülhetett az árakba. Az USA-ban eközben gyorsan terjed a vírus, a fertőzöttek száma már meghaladja a kétszázezret. Európában pedig sorra hosszabbítják meg a kijárási korlátozásokat.

Az európai tőzsdeindexek így délelőtt szerény, pár ezrelékes pluszokat mutatnak, kivéve a belga és az osztrák mutatót, amelyek másfél-két százalékkal emelkednek. Az amerikai indexek jelentősebb, kettő százalék körüli többlettel mozognak. Ázsia vegyes, Kínában és Koreában emelkedéssel, Japánban csökkenéssel. A lengyel index kissé esik.

Euró/forint (Tradingview.com) Euró/forint (Tradingview.com)

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal süllyed, ami főleg az OTP 2,9 százalékos esésének köszönhető (8580 forintra). A Richter is 0,9 százalékkal süllyed, a Mol viszont 1,1 százalékkal emelkedik. Az AutoWallis bejelentette, hogy kötvényt bocsát ki a Növekedési Kötvényprogram keretében. A Duna House pedig a járványhoz való alkalmazkodás keretében a tranzakciók online előkészítésére, az emberi érintkezések minimalizálására koncentrál.

Sikerült stabilizálni a forintot

Shortzárási pánikról beszélt Ritók Lajos, az Equilor Befektetési Zrt.  elemzője a TrendFM reggeli műsorában, miután az MNB egy újfajta tender bevezetésével stabilizálta szerdán a forintot. Vagyis akik eddig forintgyengülésre játszottak, azok közül sokan forintvételekkel zárták eladási pozícióikat. A tegnap pár fillér híján 370 forintnál tetőző euró már csak 363,70, de reggel volt 359,30 is az ára.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók 

A folyamat újfent régiós, ahogy a gyengülés is volt: a lengyel zloty fél, a cseh korona 0,3 százalékkal erősödik. (A forintválság politikai, gazdaságpolitikai vetületeiről lásd elemzői gyűjtésünket, vagy Zsiday Viktor írását az Alapblogon.)

Az Erste befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint a jegybank egyhetes betéti operációjának újbóli bevezetése fékezte meg a forint gyengülését. Ezzel a lépéssel az addigi mínusz 5 bázispontos egynapos betéti kamat a bankok számára plusz 90 bázispontra ugrott. Sokan a koronavírus törvény bevezetésével hozzák összefüggésbe a forintgyengülést. De az Erste szerint két másik fontos dolog is közrejátszhatott. Az egyik, hogy nagyon illikvid a forint azután, hogy mind az exportőrök, mind az importőrök eltűntek a piacról. A másik, hogy rendkívül alacsony szintre esett vissza a magyar beszerzési menedzserindex.

Tíz százalékkal ugrik az olaj

Az olaj ára ma felpattant, 7-8 százalékos pluszban van, a WTI 21,80, a Brent 26,70. Ismét felröppent a hír, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország tárgyal az olajkitermelési kvótákról, valószínűleg Donald Trump amerikai elnök nyomására. Maga az elnök monda azt, hogy közvetített a felek között, és reménykedik egy megállapodásban, de ez után az orosz elnök is hasonlóan pozitívan nyilatkozott.

Az olajpiac stabilizálása nem lesz könnyű, mivel a Rystad Energy becslése szerint áprilisban év/év alapon 23 százalékkal zuhanhat a nyersanyag iránti globális kereslet. Ugyanakkor Szaúd-Arábia most emelte a kitermelést napi 12 millió hordó fölé, az USA-ban pedig komoly, 2016 óta nem látott heti készletnövekedés következett be. (Abban az évben is komoly olajár-zuhanás volt, akkor csak 30, most viszont már 20 dollár alá is benézett a WTI tőzsdei ára).

Osztalékfizetés törölve

A német tőzsdei sajtó azt számolgatja, mennyi osztalékfizetési tervet töröltek már a cégek erre az évre. Egyelőre arra jutottak az N-TV.de szerint, hogy 14 százalékkal fog csökkenni a kifizetések volumene az előző évhez képest. De nagyon valószínű, hogy az eddigi bejelentéseket még továbbiak fogják követni. Az egyik legfontosabb példa a Commerzbank, amely emellett újabb takarékossági intézkedéseken is dolgozik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Friss
hírlevél