BUX
36 434.37
+0.97%
+349.00
OTP
10 520.00
+2.73%
+280.00
MOL
2 008.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 915.00
+0.14%
+10.00
MTELEKOM
393.00
-0.38%
-1.00
 
2020. április 2. 11:20

A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.

A szerdai csúnya esés után csütörtökön óvatos optimizmus, kivárás látható a tőzsdéken, a nap várva várt híre a friss amerikai munkanélküliségi adatok megjelenése lesz magyar idő szerint 14.30-kor. A becslések széles sávban szóródnak, sok elemző nagyon pesszimista, de ez már a korábbi napokban is beépülhetett az árakba. Az USA-ban eközben gyorsan terjed a vírus, a fertőzöttek száma már meghaladja a kétszázezret. Európában pedig sorra hosszabbítják meg a kijárási korlátozásokat.

Az európai tőzsdeindexek így délelőtt szerény, pár ezrelékes pluszokat mutatnak, kivéve a belga és az osztrák mutatót, amelyek másfél-két százalékkal emelkednek. Az amerikai indexek jelentősebb, kettő százalék körüli többlettel mozognak. Ázsia vegyes, Kínában és Koreában emelkedéssel, Japánban csökkenéssel. A lengyel index kissé esik.

Euró/forint (Tradingview.com) Euró/forint (Tradingview.com)

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal süllyed, ami főleg az OTP 2,9 százalékos esésének köszönhető (8580 forintra). A Richter is 0,9 százalékkal süllyed, a Mol viszont 1,1 százalékkal emelkedik. Az AutoWallis bejelentette, hogy kötvényt bocsát ki a Növekedési Kötvényprogram keretében. A Duna House pedig a járványhoz való alkalmazkodás keretében a tranzakciók online előkészítésére, az emberi érintkezések minimalizálására koncentrál.

Sikerült stabilizálni a forintot

Shortzárási pánikról beszélt Ritók Lajos, az Equilor Befektetési Zrt.  elemzője a TrendFM reggeli műsorában, miután az MNB egy újfajta tender bevezetésével stabilizálta szerdán a forintot. Vagyis akik eddig forintgyengülésre játszottak, azok közül sokan forintvételekkel zárták eladási pozícióikat. A tegnap pár fillér híján 370 forintnál tetőző euró már csak 363,70, de reggel volt 359,30 is az ára.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók 

A folyamat újfent régiós, ahogy a gyengülés is volt: a lengyel zloty fél, a cseh korona 0,3 százalékkal erősödik. (A forintválság politikai, gazdaságpolitikai vetületeiről lásd elemzői gyűjtésünket, vagy Zsiday Viktor írását az Alapblogon.)

Az Erste befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint a jegybank egyhetes betéti operációjának újbóli bevezetése fékezte meg a forint gyengülését. Ezzel a lépéssel az addigi mínusz 5 bázispontos egynapos betéti kamat a bankok számára plusz 90 bázispontra ugrott. Sokan a koronavírus törvény bevezetésével hozzák összefüggésbe a forintgyengülést. De az Erste szerint két másik fontos dolog is közrejátszhatott. Az egyik, hogy nagyon illikvid a forint azután, hogy mind az exportőrök, mind az importőrök eltűntek a piacról. A másik, hogy rendkívül alacsony szintre esett vissza a magyar beszerzési menedzserindex.

Tíz százalékkal ugrik az olaj

Az olaj ára ma felpattant, 7-8 százalékos pluszban van, a WTI 21,80, a Brent 26,70. Ismét felröppent a hír, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország tárgyal az olajkitermelési kvótákról, valószínűleg Donald Trump amerikai elnök nyomására. Maga az elnök monda azt, hogy közvetített a felek között, és reménykedik egy megállapodásban, de ez után az orosz elnök is hasonlóan pozitívan nyilatkozott.

Az olajpiac stabilizálása nem lesz könnyű, mivel a Rystad Energy becslése szerint áprilisban év/év alapon 23 százalékkal zuhanhat a nyersanyag iránti globális kereslet. Ugyanakkor Szaúd-Arábia most emelte a kitermelést napi 12 millió hordó fölé, az USA-ban pedig komoly, 2016 óta nem látott heti készletnövekedés következett be. (Abban az évben is komoly olajár-zuhanás volt, akkor csak 30, most viszont már 20 dollár alá is benézett a WTI tőzsdei ára).

Osztalékfizetés törölve

A német tőzsdei sajtó azt számolgatja, mennyi osztalékfizetési tervet töröltek már a cégek erre az évre. Egyelőre arra jutottak az N-TV.de szerint, hogy 14 százalékkal fog csökkenni a kifizetések volumene az előző évhez képest. De nagyon valószínű, hogy az eddigi bejelentéseket még továbbiak fogják követni. Az egyik legfontosabb példa a Commerzbank, amely emellett újabb takarékossági intézkedéseken is dolgozik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél