5p

Stabil maradt a forintárfolyam a keddi kamatdöntés után. A technológiai részvények amerikai indexe csúcsot döntött, már azelőtt, hogy a szektor sztárja, az Nvidia előhozakodna a legújabb számaival. 

Szerdán délelőtt az euró jegyzése 386 forint felett járt, a dollárért pedig 356 forintot kértek a devizakereskedők. Mindez visszafogott forintgyengülést jelent, egyben azt mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése nem generált komolyabb mozgásokat a devizapiacon.

Stabilitás volt jellemző kedden a forint árfolyamára, ami végül 385-386 körül mozgott az euróval szemben. Az újabb kamatvágás a piaci várakozásoknak megfelelő volt, technikailag pedig a 200 napos mozgóátlag körül tanyázik az euró/forint árfolyam. Látni kell, hogy a korábbi hetek erősödése után így már stabilizálódott a jegyzés, nagyjából a január végi szinteken - derül ki a K&H Értékpapír piaci kommentárjából

Árfolyamok és grafikonok

A forint mostani árfolyama alapján idén összességében 0,8 százalékkal gyengült az euróval szemben. A régiós devizák közül a cseh korona 0,1 százalékot veszített értékéből az euróval szemben. A lengyel zloty azonban 2 százalékkal erősödött. Ebben a versenyben tehát a magyar deviza van a sor végén. 

Csúcsdöntés odaát

Miközben kedden az MNB-döntés volt a fókuszban a magyar piacon, az amerikai részvénypiacokon szerény pluszt termeltek az indexek. A Dow Jones 0,17, az S&P 500 0,25 százalékkal ment feljebb. A technológiai szektor mutatója, a Nasdaq szintén minimális, 0,2 százalékos pluszt ért el, ám ez is elég volt az új rekordhoz. A technológiai ágazat fő attrakciója szerdán a mesterséges intelligencia felértékelődésében a chipjeivel főszerepet játszó Nvidia gyorsjelentése lesz, a társaság várhatóan piaczárás után teszi közzé a negyedéves adatait. 

Új rekordot állított fel a Nasdaq
Új rekordot állított fel a Nasdaq
Fotó: Pixabay

Összességében valamennyi részvénypiac számára a legfontosabb, hogy milyen kamatpálya várható Amerikában és milyen döntésekre készül az Európai Központi Bank. Ezen a téren hírözönnel rukkoltak elő a jegybankárok. 

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja „még több” jó inflációs adatot szeretne látni ahhoz, hogy a jegybank elkezdhesse vágni a kamatokat, főleg, ha a munkaerőpiac nem kezd el gyengülni. A tisztviselő szerint valamikor az év végén vághat majd a Fed. Michael Barr Fed alelnök megerősítette a jegybankárok által gyakran hangoztatott „magasabban, hosszabban” szókapcsolatot, majd hozzátette, hogy szerinte a jelenlegi kamatszint restriktív. Raphael Bostic, az atlantai Fed vezetője a hosszú távú semleges kamatszintről értekezett, amelyről szerinte folyamatos viták folynak a jegybankon belül. Bostic álláspontja szerint ez a szint magasabban lehet, mint a pandémiát megelőző időszakban volt, de erről még nincs megegyezés a Fed-en belül. A „magasabban, hosszabban” álláspontot két másik amerikai jegybankár is megerősítette kedden, Loretta Mester (Cleveland) és Susan Collins (Boston) szerint is „többhavi olyan inflációs adatra lesz szükség, amely azt mutatja, hogy az lefelé tart”, ahhoz hogy a jegybank lazítani tudjon a jelenlegi monetáris kondíciókon - idézte az amerikai jegybakárokat az Erste összefoglalója

Christine Lagarde EKB-elnök kedden megismételte korábbi üzenetét, mely szerint nagyon valószínű a júniusi kamatvágás, ezt követően azonban adatvezérelt üzemmódra váltanak. Hasonlóan fogalmazott a Bundesbank elnöke, Joachim Nagel is. Ugyanakkor egyikük sem jelezte, hogy ne érezné reálisnak a piaci várakozásokat, melyek júniusra, szeptemberre és decemberre áraznak 25-25 bázispontos kamatcsökkentést, igaz, utóbbit csak körülbelül 70 százalékos valószínűséggel.

Ezek után a legfontosabb ázsiai mutatók közül a tokiói Nikkei 0,8 százalékos veszített értékéből, hongkongi társa 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Sanghai Composite Index megúszta stagnálással. A szerdai európai nyitás után, nem sokkal 11 óra előtt az eladók voltak többségben. A londoni FTSE-100 vesztesége 0,5 százalékos volt ekkorra, a frankfurti DAX 0,4, a párizsi CAC pedig 0,2 százalékos mínusznál tartott. 

A budapesti tőzsde irányadó indexe, a BUX szintén pirosba került, 0,1 százalékos mínuszban volt 11 óra körül. A vezető papírok vegyesen szerepeltek. A Mol 0,9, a Magyar Telekom 0,2 százalékos többletével szemben állt az OTP 0,8, a Richter 0,4 százalékos gyengülése. 

Méregdrága arany

Az árupiacok egyik legfontosabb eseménye, hogy a Morgan Stanley elemzői új célárfolyamot "adtak" az aranyra: 2760 dollárra várják a nemesfém jegyzését, annak ellenére, hogy már most is sorra dönti meg a történelmi csúcsait a nemesfém. Jelenleg 2400 dollár feletti szintről van szó, de a gyengébb dollár, a csökkenő hozamkörnyezet, illetve a jegybanki aranyvásárlások is segítik a felfelé vezető útját. Emellett az ezüst is újult erőre kapott, így fontos ellenállásokat tört át a hetekben és már 2013-as szinteken jár. 

Az olajár viszont csökkent szerdán, sorozatban harmadik napja, ami több tényezővel magyarázható. Részben azzal, hogy az amerikai piacon látható inflációs nyomás miatt visszafogottabb a fogyasztás. Emellett az amerikai üzemanyag-készletek bővültek a legfrissebb adatok szerint, miközben az elemzők csökkenésre számítottak. 

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptopiac legfontosabb szereplői közül a Bitcoin és az Ethereum is a negatív tartományba került. Előbbi 0,3, utóbbi 1 százalékkal értékelődött le egy nap alatt.  

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17385 17745 +1,27% 0 0 4 441 712 560 HUF 2024-06-20 17:05:41
MOL 2840 2810 2842 +1,14% 0 0 1 341 809 100 HUF 2024-06-20 17:10:28
MTELEKOM 1058 1046 1060 +0,19% 0 0 424 465 234 HUF 2024-06-20 17:14:48
RICHTER 9335 9280 9360 +0,70% 0 0 981 331 785 HUF 2024-06-20 17:05:03
OPUS 423 416 424 +0,36% 0 0 101 643 768 HUF 2024-06-20 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
Részvény / Deviza / Áru Csak bámulunk: teljes hátraarcot csinált a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 08:02
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon, de a helyzet 8 óra előtt pár perccel teljesen megfordult. Frissítés: 9-re sajnos újabb fordulat érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Újabb nagy dobást jelentett be a Richter
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 06:19
Rövid időn belül a második belgiumi akvizícióról tesz bejelentést a magyar gyógyszeripari multi. A mostani célpont egy olyan cég, amely a jövőbeli gyógyszerek előállításában jeleskedhet.
Részvény / Deviza / Áru Félelem és rettegés várja, hogyha a forintra néz
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 18:38
Nem volt jó napja a magyar fizetőeszköznek.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Magyar Telekomra figyelt szerdán
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 171,33 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 69 661,21 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Magyarország tizenkilencszer: megtörtént az őrségváltás
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:25
Új cég vette át a listavezető szerepet a legértékesebb vállalatok rangsorában, ám annyiban nem történt változás, hogy azok a cégek kaszálnak, amelyek sokat tudnak felmutatni a mesterséges intelligencia terén.
Részvény / Deviza / Áru Nem sokáig tartott a forint nyugalma, el nem hinné, melyik cég bányászik bitcoint
Eidenpenz József | 2024. június 19. 12:28
A tőzsdéken ma nyugalom várható az amerikai szünnap miatt, a BUX indexnek azonban telik egy kis pluszra a Mol és a Telekom miatt. A brókercégek még fél százalékos, alkalmi kamatcsökkentésre számítanak az idén itthon, miközben az MNB árgus szemekkel figyelheti a forintot. El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint, és hány cég fogadja el Magyarországon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG