BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2018. május 8. 17:01

Nem sikerült központi intézkedésekkel fékezni az iráni valuta zuhanását: hiába tiltották be a szabadpiacot, ott folyik az adásvétel, és minden eddiginél többet, 65 ezer riált kell adni egy dollárért. A bizalom elveszett, nagy a félelem, hogy mi lesz, ha Amerika kilép az országgal kötött szerződésből.

Hiába rögzítették az árfolyamot és tiltották be a feketepiacot: a kereskedés vidáman folytatódik tovább, ahogy ez minden ilyen esetben lenni szokott. Nálunk sem volt ez másként a rendszerváltás előtt, amikor a forint hivatalosan nem volt szabadon átváltható. Valójában nagyon is az volt, a fekete-, avagy mondhatnánk, szabadpiacon, ahol a kereslet-kínálat hatásai érvényesültek.

Érdekes számok

Az iráni valuta tavaly még 42 ezer volt a dollárhoz képest, múlt hónap végén 57 ezren járt, most pedig 65 ezer a kurzus. A nominálisan óriási számok azt mutatják, hogy nem csak egyszeri problémáról van szó: sok évig tartó, elhúzódó inflációt és leértékelődést jeleznek. Még a forint, melyből 250-et, 300-at kell adni egy normál léptékű valutáért (dollár, euró), is nagyot zuhant az idők során, hisz bevezetésekor kevesebb, mint 12 dollár és 2,70 svájci frank és 4,7 angol font volt.

Hosszú elértéktelenedés

Visszatérve Iránhoz: 1979-ben, az Iszlám Köztársaság létrejöttekor még csak 120 riál körül volt a dollárárfolyam, utána jött a szakadatlan hanyatlás, de az utóbbi pár évben sikerült stabilizálni a kurzust 40 ezer körül, ez borult most fel újra. A lakosság dollárba próbál menekülni, félvén az esetleges újabb amerikai szankciók okozta gazdasági nehézségektől. Ráadásul a riálnak nemcsak az árfolyama alacsony, hanem kezdi elveszteni szerepét is: az üzleti tranzakciók dollárban bonyolódnak, ha pedig egyszerűen elfogy a dollár, akkor egy a Reuters által megszólaltatott iráni közgazdász szerint akár a barterkereskedelem is kialakulhat, árut áruért.

Még grafikont is rajzolnak

A hatóságok megpróbálták 42 ezer dolláron rögzíteni az árfolyamot és börtönnel fenyegetni, aki a szabadpiacon vált, de mivel a szabott árfolyamon nem tudtak elég kínálatot biztosítani, virulni kezdett a feketepiac, márpedig a fél országot nem lehet börtönbe zárni, amikor mindenki szalad dollárt venni. Egy teheráni elemző szerint ráadásul olyan szofisztikált a föld alatti piac, hogy jól követhető az árfolyam (nincs nagy rés a vételi és eladási ajánlatok között), sőt még chartot (grafikont) is rajzolnak, hogy a kedves ügyfél, aki esetleg az árfolyam ingadozásból profitálna, meghatározhassa a be-, és kilépési pontokat.

Bizalomhiány

A hatóságok egyúttal olyan törvényt is hoztak, hogy egy ember csak 10 ezer dollár készpénzt tarthat, a többit bankszámlára kell helyezni, de ezt bizalom hiányában nem teszik meg, mivel a múltban már előfordult, hogy nem jutottak a számlán lévő pénzükhöz az ügyfelek. A probléma alapja ebből is látszik: alapvetően a gazdasággal és a bankrendszerrel szembeni bizalom rendült meg, annak ellenére, hogy az országnak komoly fizetésimérleg többlete és 112 milliárd dolláros valutatartaléka van az IMF szerint.

Ha mindez így lenne, akkor Irán megtehetné, hogy a tartalékból kiszolgálja a dollár vásárlókat, ebben az esetben magától is megszűnne a pánik, sőt az azt óhatatlanul követő korrekcióban esetleg kifejezetten riál-kereslet lépne föl. Azonban korántsem biztos, hogy az ország rendelkezik ekkora likvid eszközökkel: az iráni parlament gazdasági biztosságának elnöke szerint az országból 30 milliárd dollárnyi tőkét menekítettek ki pár hónap alatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél