<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék pozitív hangulatban várják a következő évet, az európai gázár pedig végre napok óta esik. Mégis bizonytalan a helyzet, fordulat jöhet az energiahordozóknál. A forint az újabb kamatemelés ellenére is csak átmenetileg erősödött. Elon Musk ismét a kriptók mellé állt.

Lassan alábbhagynak az omikron-variánssal kapcsolatos félelmek, így a tőzsdék mégiscsak összehoztak egy kis év végi ralicskát. Az amerikai indexek a keddi süllyedés után szerdán újra rekordokat döntöttek, bár végül csak 1-3 ezrelékkel zártak feljebb. Ma pedig Európában is hasonló szerény emelkedést látunk. Mindenütt a technológiai cégek viszik a prímet, a német TecDAX például 0,6 százalékkal megy fel.

Holnap, az év utolsó napján sok európai piac zárva lesz, így a magyar és a német is, Londonban és Párizsban pedig rövidített kereskedést tartanak. Az USA tőzsdéi viszont a teljes nyitvatartási időt alkalmazzák.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal megy fel, 0,9 százalék az OTP, 0,6 százalék a Mol erősödése. A Richter “plusz nullában” áll, erősödése minimális, a Telekom pedig 0,3 százalékkal esik.

Ha csütörtök, akkor forintkamat-emelés

A forint alig változik ma, 369,60 az euró ára, sehogy sem tud elszakadni a 370 forintos szinttől. Pedig az MNB ma is kamatot emelt a csütörtökönként esedékes egyhetes betéti tenderen, 0,2 százalékkal 4,0-ra emelt a kamaton. Mostanában ezzel az eszközzel igyekszik stabilizálni a jegybank a forintot.

Emellett ma és holnap is eurólikviditást nyújtó FX-swap tendert is tartanak, ami szintén enyhén forinterősítő hatású lehet – írja az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

Az euró/forint árfolyam (Saxo Group)Az euró/forint árfolyam (Saxo Group)

Amint az ábrán látható, a kamatemelés hírére erősödött ugyan a forint (esett az euró), de ez nem tartott sokáig, hamar visszament az árfolyam a tegnap is jelelemző szint közelébe.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj 0,8, az arany 0,3 százalékkal süllyed, utóbbi ezzel ismét az 1800 dolláros határ alá ért.

Megnyugodhatunk a gázárral kapcsolatban?

Már hatodik napja folyamatosan esik az európai gáz ára, ilyen mértékű csökkenő sorozatra már egy éve nem láttunk példát – írja az Equilor.

Úgy tűnik, kissé fellélegezhet az európai gazdaság, elsősorban az amerikai cseppfolyós földgázt (LNG) szállító hajóknak köszönhetően. Olyan magasra szöktek a gázárak Európában az oroszokkal szembeni konfliktus miatt, hogy már megéri az Ázsiába tartó hajókat átirányítani Európába.

Mégsincs rendben a gázpiac?

Ettől eltérő véleményt ismertet a KBC Equitas összefoglalója.

A Goldman Sachs szerint az európai gázellátás továbbra sincs bebiztosítva, a földgázkészletek rekord alacsony szinten vannak. Növekszik a kockázata az ellátási zavaroknak, amennyiben az időjárás hidegebbre fordul.

Ráadásul az olajárfolyamok is emelkedtek az utóbbi napokban, és felfelé mutató tényező, hogy a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkentek az amerikai olajkészletek.

Gázzal hajtott, óriási lufi. Meddig emelkedik? (Pixabay.com)Gázzal hajtott, óriási lufi. Meddig emelkedik? (Pixabay.com)

Újabb fizetés maradt ki az Evergrande-nál

Egy jelentés szerint az Evergrande kínai ingatlancsoport ismét elmulasztotta egy külföldi (offshore) kötvénysorozat kamatjának (kupon) kifizetését. Erre több mint nyolc százalékot zuhant a részvények árfolyama.

A Reuters és a Bloomberg szerint a fizetésképtelen társaságnak kedden új, 255 millió dollárnyi kamatot kellett volna fizetnie 2023. júniusi és 2025-ben lejáró kötvényei után.

Brutálisan sok a lemondás a Lufthansánál

A Lufthansa főnöke, Carsten Spohr komor képet festett, brutális törést vár a következő hetekre cége gazdálkodásában. Január 10-ig még jól néz ki az üzletmenet, de a gyorsan terjedő omikron vírusváltozat miatt ez utánra rengeteg lemondás érkezett. A Lufthansa igazgatósága ezért úgy döntött, hogy az első negyedévben több mint 20 ezer járatot töröl – írja a Börsenzeitung.

A Lufthansa részvénye 1,2 százalékkal esik, a Fraport repülőtér-szolgáltató pedig 0,8 százalékot veszített.

A kínaiak adnak el végleg?

A kriptodeviza-piacon csendes lecsorgás látható. Egyes feltételezések szerint azért esik a piac, mert a kínai magánszemélyek még ebben az évben, tehát még alig másfél napig válthatják kriptóikat legálisan is vissza kínai jüanra, és sokan az utolsó pillanatra hagyták az eladást.

A napi globális kriptodeviza-piaci forgalom az utóbbi egy hónapban (forrás: TheCryptoApp)A napi globális kriptodeviza-piaci forgalom az utóbbi egy hónapban (forrás: TheCryptoApp)

Ennek némileg ellentmond, hogy a piac forgalma továbbra is alacsony, az ünnepek alatt megszokott szintet semmiképp sem lépi túl.

Musk ismét a kriptók mellé áll

Elon Musk szerint a kriptodevizák nem tökéletesek, de jobbak, mint bármi más, amit láttunk. Úgy véli, hogy a digitális eszközök a valaha létezett legjobb pénzformát képviselik, hiszen a kormányok „felhígíthatják a pénzkínálatot”, inflációt okozhatnak. Ismét azt állította, hogy a bitcoin fő felhasználási módja a vagyon megőrzése, míg a kedvence, a dogecoin jobban megfelel a fizetési forgalomra.

Satoshi=Szaboshi?

Még nagyobb feltűnést keltett Elon Musk azon kijelentése, mely szerint a bitcoin atyja, a Satoshi Nakamoto álnevet használó matematikus valójában a magyar származású Nick Szabo lehet. Ezt elsősorban arra alapozza, hogy a szakember volt az, akinek írásaiból végig lehet követni az alapötletet már a bitcoin bevezetése előtt is.

Úgy tűnik, hogy Nick Szabo mindenki másnál inkább felelős ezeknek az elképzeléseknek a fejlődéséért mondta Musk.

Szabo egyébként váltig állítja, hogy nem ő Nakamoto, de egy nyelvészcsoport 2014-es jelentése már rámutatott a hasonlóságokra a bitcoin alapját képező írás és Szabó írásmódja között. Szabo-nak egyébként az okosszerződések (“smart contracts”) koncepciójának kidolgozásában (is) úttörő szerepe volt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Esett az OTP, magával rántotta a BUX-ot is
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 18:13
Profitrealizálás áll a bankpapír mai teljesítménye mögött. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló