<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdék pozitív hangulatban várják a következő évet, az európai gázár pedig végre napok óta esik. Mégis bizonytalan a helyzet, fordulat jöhet az energiahordozóknál. A forint az újabb kamatemelés ellenére is csak átmenetileg erősödött. Elon Musk ismét a kriptók mellé állt.

Lassan alábbhagynak az omikron-variánssal kapcsolatos félelmek, így a tőzsdék mégiscsak összehoztak egy kis év végi ralicskát. Az amerikai indexek a keddi süllyedés után szerdán újra rekordokat döntöttek, bár végül csak 1-3 ezrelékkel zártak feljebb. Ma pedig Európában is hasonló szerény emelkedést látunk. Mindenütt a technológiai cégek viszik a prímet, a német TecDAX például 0,6 százalékkal megy fel.

Holnap, az év utolsó napján sok európai piac zárva lesz, így a magyar és a német is, Londonban és Párizsban pedig rövidített kereskedést tartanak. Az USA tőzsdéi viszont a teljes nyitvatartási időt alkalmazzák.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal megy fel, 0,9 százalék az OTP, 0,6 százalék a Mol erősödése. A Richter “plusz nullában” áll, erősödése minimális, a Telekom pedig 0,3 százalékkal esik.

Ha csütörtök, akkor forintkamat-emelés

A forint alig változik ma, 369,60 az euró ára, sehogy sem tud elszakadni a 370 forintos szinttől. Pedig az MNB ma is kamatot emelt a csütörtökönként esedékes egyhetes betéti tenderen, 0,2 százalékkal 4,0-ra emelt a kamaton. Mostanában ezzel az eszközzel igyekszik stabilizálni a jegybank a forintot.

Emellett ma és holnap is eurólikviditást nyújtó FX-swap tendert is tartanak, ami szintén enyhén forinterősítő hatású lehet – írja az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

Az euró/forint árfolyam (Saxo Group)Az euró/forint árfolyam (Saxo Group)

Amint az ábrán látható, a kamatemelés hírére erősödött ugyan a forint (esett az euró), de ez nem tartott sokáig, hamar visszament az árfolyam a tegnap is jelelemző szint közelébe.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj 0,8, az arany 0,3 százalékkal süllyed, utóbbi ezzel ismét az 1800 dolláros határ alá ért.

Megnyugodhatunk a gázárral kapcsolatban?

Már hatodik napja folyamatosan esik az európai gáz ára, ilyen mértékű csökkenő sorozatra már egy éve nem láttunk példát – írja az Equilor.

Úgy tűnik, kissé fellélegezhet az európai gazdaság, elsősorban az amerikai cseppfolyós földgázt (LNG) szállító hajóknak köszönhetően. Olyan magasra szöktek a gázárak Európában az oroszokkal szembeni konfliktus miatt, hogy már megéri az Ázsiába tartó hajókat átirányítani Európába.

Mégsincs rendben a gázpiac?

Ettől eltérő véleményt ismertet a KBC Equitas összefoglalója.

A Goldman Sachs szerint az európai gázellátás továbbra sincs bebiztosítva, a földgázkészletek rekord alacsony szinten vannak. Növekszik a kockázata az ellátási zavaroknak, amennyiben az időjárás hidegebbre fordul.

Ráadásul az olajárfolyamok is emelkedtek az utóbbi napokban, és felfelé mutató tényező, hogy a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkentek az amerikai olajkészletek.

Gázzal hajtott, óriási lufi. Meddig emelkedik? (Pixabay.com)Gázzal hajtott, óriási lufi. Meddig emelkedik? (Pixabay.com)

Újabb fizetés maradt ki az Evergrande-nál

Egy jelentés szerint az Evergrande kínai ingatlancsoport ismét elmulasztotta egy külföldi (offshore) kötvénysorozat kamatjának (kupon) kifizetését. Erre több mint nyolc százalékot zuhant a részvények árfolyama.

A Reuters és a Bloomberg szerint a fizetésképtelen társaságnak kedden új, 255 millió dollárnyi kamatot kellett volna fizetnie 2023. júniusi és 2025-ben lejáró kötvényei után.

Brutálisan sok a lemondás a Lufthansánál

A Lufthansa főnöke, Carsten Spohr komor képet festett, brutális törést vár a következő hetekre cége gazdálkodásában. Január 10-ig még jól néz ki az üzletmenet, de a gyorsan terjedő omikron vírusváltozat miatt ez utánra rengeteg lemondás érkezett. A Lufthansa igazgatósága ezért úgy döntött, hogy az első negyedévben több mint 20 ezer járatot töröl – írja a Börsenzeitung.

A Lufthansa részvénye 1,2 százalékkal esik, a Fraport repülőtér-szolgáltató pedig 0,8 százalékot veszített.

A kínaiak adnak el végleg?

A kriptodeviza-piacon csendes lecsorgás látható. Egyes feltételezések szerint azért esik a piac, mert a kínai magánszemélyek még ebben az évben, tehát még alig másfél napig válthatják kriptóikat legálisan is vissza kínai jüanra, és sokan az utolsó pillanatra hagyták az eladást.

A napi globális kriptodeviza-piaci forgalom az utóbbi egy hónapban (forrás: TheCryptoApp)A napi globális kriptodeviza-piaci forgalom az utóbbi egy hónapban (forrás: TheCryptoApp)

Ennek némileg ellentmond, hogy a piac forgalma továbbra is alacsony, az ünnepek alatt megszokott szintet semmiképp sem lépi túl.

Musk ismét a kriptók mellé áll

Elon Musk szerint a kriptodevizák nem tökéletesek, de jobbak, mint bármi más, amit láttunk. Úgy véli, hogy a digitális eszközök a valaha létezett legjobb pénzformát képviselik, hiszen a kormányok „felhígíthatják a pénzkínálatot”, inflációt okozhatnak. Ismét azt állította, hogy a bitcoin fő felhasználási módja a vagyon megőrzése, míg a kedvence, a dogecoin jobban megfelel a fizetési forgalomra.

Satoshi=Szaboshi?

Még nagyobb feltűnést keltett Elon Musk azon kijelentése, mely szerint a bitcoin atyja, a Satoshi Nakamoto álnevet használó matematikus valójában a magyar származású Nick Szabo lehet. Ezt elsősorban arra alapozza, hogy a szakember volt az, akinek írásaiból végig lehet követni az alapötletet már a bitcoin bevezetése előtt is.

Úgy tűnik, hogy Nick Szabo mindenki másnál inkább felelős ezeknek az elképzeléseknek a fejlődéséért mondta Musk.

Szabo egyébként váltig állítja, hogy nem ő Nakamoto, de egy nyelvészcsoport 2014-es jelentése már rámutatott a hasonlóságokra a bitcoin alapját képező írás és Szabó írásmódja között. Szabo-nak egyébként az okosszerződések (“smart contracts”) koncepciójának kidolgozásában (is) úttörő szerepe volt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9506 9400 9580 -0,15% 9506 9532 1 738 987 404 Ft 2022-08-12 11:20:49
MOL 2936 2930 2956 -0,61% 2936 2940 166 582 976 Ft 2022-08-12 11:19:46
MTELEKOM 320 319 321 +0,63% 320 320 10 031 952 Ft 2022-08-12 11:18:13
RICHTER 8135 8080 8230 +0,87% 8130 8135 147 415 345 Ft 2022-08-12 11:19:58
OPUS 153 153 155 -0,52% 153 154 2 934 611 Ft 2022-08-12 10:51:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Mit kezdjünk a megtakarításainkkal ekkora infláció mellett?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 10:14
Jelentős fordulattal kell szembenézniük a takarékoskodóknak: szemben az elmúlt évek kedvező helyzetével, az idén a részvénypiacok kiábrándítóan teljesítettek, az elmúlt 50 év legrosszabb első félévén vannak túl a fejlett piacok. Közben meredek emelkedőn van az infláció, Magyarországon júniusban már megközelítette a 12 százalékot. A piacokon pedig már megkezdődött a recesszió beárazása, a negatív hírek ellenére azért lehet a mostani helyzettel is mit kezdeni - igaz, indokolt az óvatosság a K&H alapok kezelője szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl a Barátságon: gyengébben kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 08:01
Gyengült a forint szerda reggelre az euróval és a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG