TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.

Európában szerény emelkedéssel fejezték be a napot a tőzsdeindexek, főleg a német mutató ment fel, 0,6 százalékkal. Párizsban és Londonban csak egy ezrelékes volt a plusz, a Stoxx 600 index 0,3 százalékkal ment fel. Az USA-ban inkább rossz a hangulat, az S&P 500 index 0,2, a Nasdaq Composite 0,5, a Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal süllyed. A lengyeleknél is szerény indexcsökkenés volt, ehhez képest a BUX index ma kiváló teljesítményt nyújtott.

Másfél százalékkal ment fel indexünk, nagyrészt valószínűleg a két legnagyobb tőzsdei társaságunk reggeli gyorsjelentésének hatására. Az OTP délután kissé visszavett a délelőtti emelkedésből, de így is 0,9 százalékos pluszban zárt, 10 430 forinton. A Mol a nap elején még mínuszban volt, estére viszont 2,6 százalékkal 1840-re ugrott. A Richter stagnáláshoz közeli állapotból küzdötte fel magát 1,4százalékos pluszba, ezzel 7150 forinton búcsúzott. Szerényen emelkedett a Magyar Telekom is, 0,7 százalékkal 380 forintra. Az Opus megtáltosodott, 9,9 százalékkal 255 forintra ment.

(A reggel érkezett gyorsjelentésekről lásd: Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai)

Fordult a dollár, fordultak a nemesfémek

Elég nagyot erősödött ma a dollár, az euró/dollár 1,1780-ra süllyedt vissza, ez 0,8 százalék, egy nap alatt jelentősnek számító változás. Korrigáltak a nemesfémek, amelyek gyakran mozognak a dollárral, felmennek, ha a dollár gyengül. Most ennek fordítottja történt, az arany és az ezüst 1,4 százalékos mínuszban van, a palládium és a platina négy százalék fölötti esést szenvedett el. Az olaj is másfél százalékkal süllyed.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A mai nap egyik nagyon várt híre az volt, hogy hogyan alakult a munkaerőpiac az Államokban. Erre megérkezett a válasz, de úgy látszik, nem mindenkinek volt elég jó. A Reuters azt írja, hogy 1,76 millió új állás, ami júliusban keletkezett a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban, jobb, mint az 1,6 millió elemzői konszenzus. De sokkal alacsonyabb annál, mint a júniusi 4,8 milliós növekedés. Elemzőket idézve azt írják, hogy a számok inkább statikus, stagnáló munkaerőpiacra utalnak júliusban. Amiben a jó hír legfeljebb az, hogy a vírus terjedése ellenére sem jött visszaesés a foglalkoztatásban.

 

 

Nincs még megállapodás

A német N-tv.de Viszont azt írja, hogy 1,48 millió fő volt a konszenzus, így az adat lényegesen jobb, mint amit vártak . Szerintük ez okozta a kedvező hangulatot a német részvénypiacon is. (Vagy a reggeli német és kínai exportadatok – a szerk.) A munkanélküliség egyébként az USA-ban 10,2 százalék volt, miközben 10,6 százalékot vártak. A Bloomberg.com is azt írja, hogy az adat jobb lett a vártnál.

A másik fontos hír, amire a tőzsdék vártak ma, hogy sikerül-e végre megállapodni az amerikai kongresszusban az újabb gazdaságélénkítő csomagról. Pénteken kora este úgy látszott, hogy nincsen igazi előrelépés, így a megállapodás kérdéses. A kongresszus saját magának adott ma estig határidőt, Donald Trump pedig felvetette, hogy elnöki rendeletben szabályozna egyes kérdéseket, például munkanélküli támogatásokat.

Tikk-takk, WeChat!

Amint reggel is írtuk, az amerikai elnök rendeletben tiltotta be a TikTok és a WeChat kínai alkalmazásokat, ami szeptember 20-án lép hatályba. A korábbi hírek pedig arról szóltak, hogy ezt a TikTok tulajdonosai csak úgy akadályozhatják meg, ha szeptember 15-ig megállapodnak a Microsofttal az amerikai üzletág eladásáról. Az ügy sajtója azonban azóta is nagyon rossz, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az amerikai tőzsdék ma ilyen visszafogottak.

Ezt az eljárást ugyanis nem csak a kínaiak tekintik rablásnak, hanem több amerikai kommentátor is egyfajta erőszakos kisajátításként tekint rá. (Például a ZeroHedge kommentátora.) Most pedig a Bloomberg arról panaszkodik, hogy Trump elnök húzása akár milliárdos nagyságrendű felhasználótábornak is elviheti az otthonába a kínai-amerikai hidegháborút.

A WeChat logója pólókon (Pixabay) A WeChat logója pólókon (Pixabay)

A WeChat betiltása nagy hullámokat kavar az egész technológiai üzletágban, számos amerikai vállalkozás ugyanis ezeket az alkalmazásokat hasznája, hogy eladja termékeit Kínában. A WeChat tulajdonosa, a Tencent holdings LTD részvényei tíz százalékkal zuhantak a hírre, Sőt még a kínai jüan árfolyama is nagyot gyengült ma. (A “Tikk-takk, TikTok!” címet a Bloomberg hírlevelében használták először.)

A falhoz érkezett a részvénypiac?

Az S&P 500 index “Megérkezett a falhoz, nagyjából 1 százalékra került a február eleji történelmi csúcstól, így az erős ellenállás elérése és az egyre erősebb túlvettség kettőse korrekcióhoz vezethetnek írta az Erste Befektetési Zrt. A Nasdaq menetelése viszont “már-már tényleg a hihetetlen kategóriába tartozik, de nincs mit tenni, mint hinni a szemünknek. Réssel új csúcsra ment az árfolyam, amit tegnap egy komoly emelkedő nap is követett.” A DAX viselkedése viszont azt sugallja, hogy folytatódhat a korrekció.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Friss
hírlevél