TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.

Ma az európai tőzsdék enyhe mínuszban vannak, általában egy ezrelék és fél százalék között, csak Svájcban és Svédországban van egy kis emelkedés. Na meg Budapesten, ahol a Mol és az OTP gyorsjelentése nyomán 1,4 százalékkal megy fel a BUX index. Az amerikai határidős indexek 0,4 százalékos mínuszban vannak.

Az OTP jelentését egyértelműen jól fogadták, a részvény 2,7 százalékkal 10 620 forintra ment fel. A Magyar Telekom szerdán jelentett, ma 0,7 százalékos pluszban van. A Richter inkább plusz nullában áll, alig változik. A Mol pedig 0,8 százalékos esést mutat 1778 forinton. A forint kissé gyengül, 30 fillérrel feljebb van az euró, 346,20 forint.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár ma erősödik, ami mostanában ritkaság, részben ezért lehet az is, hogy megállt a nemesfémek szárnyalása. Az arany 2060 dollár, az ezüst 28,5 dollár körül ingadozik. Az olaj enyhe mínuszban van, és némileg tovább gyengül már tegnap is negatív rekordot döntő török líra.

Pozitív meglepetés az OTP-nél

Az OTP 15,5 százalékkal az elemzői konszenzus feletti adózott eredményt ért el a KBC Equitas szerint. (Reggeli tudósításunk itt olvasható.)

Szembeszélben is szép profitot termelt az OTP. Bár a makrogazdasági trendek alapvetően nem kedvezőek az OTP számára, és a hitelportfólión látszanak a negatív hatások, a második negyedév során így is szép profitot tudott elérni a bank. A legtöbb soron felülmúlta az elemzői várakozásokat, mindössze a nettó kamatbevétel soron maradt el a várttól. A kiemelten figyelt kockázati költségsor viszont alacsonyabb lett, mint amire előzetesen számítottak, így pedig közel 80 milliárdos profittal zárta a negyedévet írta a brókercég.

OTP-kalandpark (fotó: E. J.) OTP-kalandpark (fotó: E. J.)

Hasonló az Equilor Befektetési Zrt. helyzetértékelése is.

A vártnál erősebb eredményt közölt az OTP, délután 3 órától elemzői konferenciát tart a bank. A konszenzusnak megfelelően alakultak a bevétel számok, de az elemzők felülbecsülték a kockázati költségeket, így az eredmény a vártnál jobban sikerült. Éves alapon a jelentős bevétel-növekedés ellenére szignifikánsan csökkent az eredmény.

Tízmilliárdos meglepetésről ír az Erste Befektetési Zrt.

Az OTP számain is érződött a koronavírus hatása… Ugyanakkor a bank és a befektetők is felkészültek ezekre a folyamatokra, az OTP a várt portfolió romlásra az első negyedévben már óriási tartalékot képzett, így a második negyedévben már egy visszafogottabb céltartalékképzés is elégnek bizonyult. Ez a pozitív 10 milliárdos meglepetés pedig az adózott eredménysorra is megmaradt.

Mol: A körülményekhez képest nem rossz?

Inkább vegyesnek látszik a Mol-jelentés fogadtatása.

A Mol 113,9 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ja felette van a piac 105,1 milliárd forint várakozásának, viszont nettó szinten a cég 41,5 milliárd forint veszteséget ért el, amire a piac nem számított. A legnagyobb pozitív meglepetés a fogyasztói szolgáltatások 35,3 milliárd forintos EBITDA nyeresége, ami 4%-kal még nőtt is forintban számolva év/év alapon. A Mol képes volt a gyengébb üzemanyag és nem-üzemanyag marzsokat és az alacsonyabb volument ellensúlyozni a költségcsökkentéssel írta az Erste Befektetési.

(Lásd még: A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak.)

Megküzdött a kihívásokkal a Mol – írta a KBC Equitas.

Összességében vegyes számokat tett közzé második negyedéves gyorsjelentésében a Mol. Többnyire hozta a várakozásokat, bár a 41,5 milliárd forintos nettó veszteség csalódás. Új éves prognózist is közzétett, 1,7 és 1,9 milliárd dollár közötti CCS EBITDA-at várnak idénre, ami a kedvezőtlen körülmények fennmaradását feltételezi. A körülményekhez képest nem rosszak a negyedéves eredmények teszik hozzá.

Mi mozgatja a piacokat?

A készülő új amerikai gazdaságélénkítő csomag és az amerikai-kínai ellentétek súlyosbodása a két fő erő, ami a részvénypiacok mozgatja. A péntek nagy nap a devizák, a részvények és az állampapírok számára is – írja az Investing.com. Ez ugyanis az amerikai kongresszus által saját maga számára felállított határidő az új gazdaságélénkítő csomag elfogadására. Ráadásul ma teszik közzé a nem a mezőgazdaságban dolgozók alkalmazásáról szóló fontos adatot (nonfarm payroll).

Ha a foglalkoztatottak számának emelkedése lelassul, és a kongresszusi határidőt sem sikerül tartani, az gyengítheti a dollárt. (Ugyan Donald Trump belengette, hogy elnöki rendelettel fog intézkedni egyes kérdésekben, mások kétségbe vonják, hogy erre egyáltalán joga van.)

Végre lesz Brexit-megállapodás?

Emellett Nagy-Britanniában felülteljesít a részvénypiac, mivel abban reménykednek, hogy gyorsan pontot lehet végre tenni a Brexit-tárgyalások végére. A brit pénzügyminiszter erre utalt egy nyilatkozatában.

A kínai export értéke júniushoz hasonlóan júliusban is pozitív meglepetést okozott, a vámhatósági adatok szerint 7,2 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Eközben az elemzők mínuszra számítottak. Igaz, az import viszont 1,4 százalékkal csökkent a várt emelkedés helyett. Ez főleg a német részvénypiac szereplőit töltötte el reménnyel.

A német kamionok zakatolnak

A német export is jelentősen nőtt júniusban, igaz, egy messze nagyon alacsony szinthez képest. Szezonális és naptárhatástól megtisztítva 14,9 százalékkal több árut adtak el a német exportőrök, mint az előző hónapban. Ez az idősorok 1990-ben kezdődött számítása óta a legnagyobb ugrás.

Ehhez jött ráadásul még egy olyan adat, amely szerint a német utakon közlekedő teherautók (legalább négy tengelyű, útdíjfizetésre kötelezett) által megtett összes út 1,9 százalékkal emelkedett júliusban (a szezonális hatásoktól megtisztítva). Ez a mutató gyors és hagyományosan jól mutatja a gazdasági teljesítményt. Februárhoz, az utolsó válságmentes hónaphoz képest viszont júliusban még mindig 4,7 százalék volt az elmaradás.

A Rolls Royce árfolyama négy százalékkal esett, miután meg szellőztették, hogy egy nagybefektető kiszállt a társaságból. A Deutsche Telekom viszont két százalék fölötti pluszban van, miután amerikai leányvállalata nagyon kedvező előfizetői számokról számolt be.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 360 alatt az euró, tőzsdére készül a Playboy
Eidenpenz József | 2020. október 1. 18:49
Ma Amerikában ismét jó a tőzsdei hangulat, abban reménykednek, hogy mégiscsak tető alá hozzák a kormányzati segélycsomagot. A heti munkaerő-piaci adatok legalább nem voltak rosszak. Európában rosszabb a hangulat, főleg Németország és a Bayer részvénye húzta le a piacot. Budapesten az OTP remekelt, 4,4 százalékkal ugrott meg. Nagyot erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
hírlevél