TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.

Míg tegnap elsősorban a rossz gyorsjelentések érkezésével magyarázták az európai tőzsdék gyengülését, ma a pozitív eredményekre vezetik vissza az emelkedést. A Stoxx 600 európai index vállalataitól 67,5 százalékos nyereségzuhanást várnak az elmúlt negyedévre, míg egy héttel korábban csak 58,3 százalék volt ez az érték a Refinitiv adatai szerint – írta a Reuters. Az eredményvárakozások tehát meglehetősen alacsonyak.

A német, francia és brit index egyaránt 0,8 százalék körüli pluszban van, az amerikai határidős indexek is szerény emelkedést jeleznek előre. Varsóban egy százalék, Budapesten 0,8 százalék az index emelkedése. Az OTP és a Richter fél százalék körüli, a Mol 2,3 százalékos, a Telekom egy százalékos pluszban van. A Duna House ötéves stratégiai tervet fogadott el, a 2024-es évre 17,8 milliárd forint árbevételt tervez. A részvény 11,5 százalékos pluszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Európáé a jövő?

A forint kis mértékben gyengült, 346,1 az euró ára. A dollár is tovább süllyedt, az euró/dollár 1,18 fölé került. Abban az esetben, ha a befektetők átrendezik portfóliójukat, és az amerikai részvényekből európai részvényekbe viszik a pénzüket, 1,25 is lehet a keresztárfolyam az ING Bank szerint. A legtöbb intézményi befektető ugyanis még mindig Amerikát súlyozza felül Európával szemben, pedig általános a meggyőződés, hogy az európai gazdasági teljesítmény a közeljövőben felülmúlhatja az USA növekedését.

Folytatja menetelését az arany és az ezüst, a sárga fém 1,3 százalékos emelkedéssel 2035 dollárra, az ezüst két százalékkal 26,6-ra ment fel a határidős piacon. Az új történelmi csúcsot azonban az arany 2043,4 dolláron állította be unciánként. Az API tegnapi jelentése szerint 8,6 millió hordóval csökkentek az amerikai kőolajkészletek, folytatódott a készletek leépülése. Az olaj ennek nyomán egy százalékos pluszban van.

Kis magyar gyorsjelentési dömping

Ma, szerdán este a Magyar Telekom jelent. Az OTP és a Mol augusztus 7-én, pénteken hajnalban teszi közzé negyedéves gyorsjelentését. Az Erste Befektetési Zrt. szerint nyomás alá kerülhetett az OTP bevétele.

Bár a masszív céltartalékképzés az első negyedévben a negatív tartományba taszította az OTP eredményét, a második negyedévben ismét szilárd profitot termelhetett a bank. 70,2 milliárd forintos profit előrejelzésünk azonban még így is nagy visszaesést jelent a tavalyi 105,4 milliárdos adózott eredményhez képest. A gyengébb gazdasági aktivitás nyomás alá helyezte az OTP bevételi sorait írták.

Az OTP Bank a majálison, 2019-ben (fotó: E. J.) Az OTP Bank a majálison, 2019-ben (fotó: E. J.)

A Molról azt gondolják, hogy a második negyedév gyenge, de nem katasztrofális.

Ahogy az várható volt, a koronavírus-járvány hatásai miatt gyenge lesz a második negyedév, de nem lesz katasztrofális. A Mol pozitív működési és nettó eredményt érhet el, 117 milliárd forint tisztított EBITDA-t várunk CCS alapon a negyedévben. A kutatás-termelés eredményét meghatározza az alacsony olajár. A finomítói marzs 2,7 dollár/hordóra esett az előző negyedév 6,3 dolláros értékéről. A petrolkémiai marzsok viszont valamelyest javultak. A helyzet javul a harmadik negyedévben tették hozzá.

Repülők és autók a középpontban

Óriási ugrás, apokaliptikusról simán csak szörnyűre váltott a fapados légitársaságok kihasználtsága – írtuk délelőtt. A befektetők azonban alighanem optimistábbak lettek a jövővel kapcsolatban, mert a tőzsdén a Lufthansa 6,4, a Ryanair és a Wizzair 3-3,5 százalékos pluszban van. A TUI német utazási iroda is öt százalékkal ugrik.

Felpattanhatnak az autógyártók a KBC Equitas hírlevele szerint.

Az előzetes adatok szerint júliusban Kínában 14,9 százalékkal bővült az autópiac tavalyhoz képest, ez pedig egy nagyon pozitív jel a járvány utáni kilábalással kapcsolatban. Az európai autógyártók részvényei jól is teljesítettek (kedden), a Renault pedig kiemelkedett 5 százalékos növekedéssel.

Ma a Stoxx 600 Automobiles & Parts index szintén 2,4 százalékos pluszban van. Jól teljesítenek a bankok és az olajipar is. A BMW és a Ferrari viszont kilóg a sorból, mínuszban vannak a papírok. A várakozásoknál nagyobb lett ugyanis a BMW vesztesége a gyorsjelentése szerint.

Tévé, videojáték, műhús kell nekik

A gyorsjelentés-dömpingben a pozitív oldalon áll a Disney, amelytől gyakorlatilag nem vártak profitot az elemzők, de a televízió-nézőknek és a streaming-szolgáltatásoknak köszönhetően mégis szép nyereséget ért el. Nagyon jó eredményt tett közzé az Activision Blizzard videójáték-gyártó, de az előrejelzése már nem volt annyira kedvező.

A Beyond Meat jelentése állítólag hozta a várakozásokat, ennek ellenére nyolc százalékos mínuszban van a részvény. De lehet, hogy csak azért, mert a jelentés előtt már nagyon felment. Európában csökkentette az idei évre vonatkozó profitvárakozásait a Commerzbank. Nem változtat az idei éves előrejelzésén a Vonovia német ingatlan cég, ami a válságban jó hírnek hangzik.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
hírlevél