<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Duna House jelentése erősen emelkedő számokat tartalmaz, tíz éve nem volt ekkora lakáspiaci forgalom itthon. A hitelezés fellendülése a bankokra is jó hatással lehet az egyik brókercég szerint. Az OTP-re viszont olyan célár-emelés érkezett, amely eladási ajánlásnak is felfogható. Ma már megmaradt 360 alatt az euró.

Ma ismét emelkednek a tőzsdék Európában, aminek oka lehet a Fed tegnap este közzétett jegyzőkönyve, amely kellően laza politikára utalt. A német ipar megrendelés-állománya a várakozásoknak megfelelő lett. Ugyanakkor kontinensünkön az oltási folyamat lassúsága, a lezárások elhúzódása aggaszt sokakat.

A német és brit tőzsdeindex 0,2, a francia 0,5 százalékkal megy fel ma, az amerikai határidős indexek is szerény pluszban vannak. Varsó viszont 0,9 százalékkal esik, Prága stagnál. Így a magyar BUX index 0,4 százalékos esése is régiós jelenségnek tűnik.

Az OTP és a Mol 0,2, a Telekom 0,4 százalékkal süllyed, a Richter 0,3-al emelkedik. A Masterplast három százalékos emelkedéssel és magas forgalommal tűnik ki. A forint még tegnap megerősödött, ma ezt a szintet tartja, 358,60 az euró ára. A dollár kissé gyengült, az olaj pedig az amerikai készletadatok másnapján mintegy fél százalékkal olcsóbb lett.

Árfolyamok és grafikonok

Ma már csak 360 alatt van euró

Ma már stabilan 360 alatt az euró-forint, mintegy három hete erősödik fizetőeszközünk.

Bár a tegnapi kereskedés során letörte a 360 forintos szintet az euró-forint, a 200 napos mozgóátlag vonalához közeledve erős támaszhoz érkezhet, amely az utóbbi hónapokban többször is fordulatot hozott a forinterősödésben írja az Equilor Befektetési Zrt. A dollár-forint rohamléptekkel halad a 300 forintos támasz felé, amiben a dollár gyengülésének is nagy szerepe van.

Az euró/forint árfolyamAz euró/forint árfolyam

Soványka céláremelés jött az OTP-re

Friss céláremelés érkezett az OTP-re. Az Autonomous Research elemzői 13 590 forintra emelték célárukat 13 320 forintról az Equilor hírlevele szerint, és továbbra is felülteljesítést várnak a magyar banktól.

A céláremelés jelentőségét csökkenti, hogy ma a papír 13 595 forint, azaz majdnem pontosan megfelel a jelzett értéknek. Így ez a célár akár eladási jelzésnek is felfogható. (A felülteljesítés pedig azt is jelentheti, hogy valami kevésbé esik, mint a piac – a szerk.)

Tíz éve nem látott ilyen lakáspiacot Magyarországon a Duna House

A Duna House Group közzétette első negyedéves előzetes számait (a gyorsjelentés később esedékes).

Minden core üzletágban rekordszintű negyedéves volumenekkel kezdte az évet a Duna House Group. A tavalyi csúcsok után a szezonálisan szokásosan gyenge első negyedév is új rekordokat hozott az ingatlan-, és hitelközvetítésben egyaránt. A franchise ingatlanközvetítés 36 százalékkal, a saját irodás ingatlanközvetítés 37 százalékkal, a hitelközvetítés pedig hat százalékkal bővült év/év alapon írja a társaság.

DunaHouse ingatlanpiaci tranzakciószám-becslés 2021 I.DunaHouse ingatlanpiaci tranzakciószám-becslés 2021 I.

Magyarországon az ingatlanos cég szerint a lakóingatlan-piac tíz éve nem látott magas szinten kezdte az évet. A Duna House-részvények délelőtt 1,4 százalékos pluszban voltak.

Az ingatlanpiac húzza majd az OTP-t is?

Az Erste Befektetési Zrt. megfogalmazása is pozitív a Duna House-jelentéssel kapcsolatban, ráadásul a bankszektorra vonatkozó kedvező következtetéseket is levon:

Teljesítménymutatói kirobbanó értéket mutatnak. Az év nagyon erősen indult az országban, és további növekedés várható. Ráadásul ez a jó kezdés nem csak Magyarországra igaz, hanem Csehországra és Lengyelországra is. (…) A bankok hitelnövekedése még talán kissé visszafogott lesz az első negyedévben, de valószínűleg hatalmas robbanást láthatunk majd a második negyedévben. Ez pedig az OTP árfolyamára lehet komoly kihatással a magyar részvénypiacion.

Lakások (Pixabay.com)Lakások (Pixabay.com)

Háromszorosára emelték Magyarország aranytartalékát

Miközben az arany augusztusi mélypontjáról az utóbbi hónapokban lefelé csorgott – de az utóbbi napokban mutatott életjeleket –, Magyarország ismét rengeteg aranyat vásárolt.

Az MNB hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát. Ezzel folytatta az aranytartalék 2018-as megtízszerezésével elkezdett folyamatot, a tartalék nagysága alapján Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből annak felső harmadába lépett elő – írja a jegybank. A nemzetközi rangsorban az 56. helyről a 36. helyre ugrott az ország, a kelet-közép-európai régióban pedig a 6. helyről a 3. helyre. Az ország egy főre jutó aranytartaléka 0,1 unciáról 0,31 unciára emelkedett.

Minden magyarra 164 ezer forintnyi arany jut

Ez utóbbi a mai árfolyamokon egyébként mintegy 541 dollár, azaz 164 ezer forint fejenként. A teljes aranytartalék pedig 4,4 milliárd euró értékű (1579 milliárd forint).

Az arany határidős árfolyama dollárban (Tradingview.com)Az arany határidős árfolyama dollárban (Tradingview.com)

Hozzáteszik még, hogy az arany hitel- és partnerkockázattól mentes eszközként minden gazdasági környezetben hozzájárul az országgal szembeni bizalom erősítéséhez. Így továbbra is világszerte az egyik legfontosabb tartalékeszköz az államkötvények mellett. A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban (656 tonna), majd 2019-ben is (669 tonna).

Növekedni tudott a német ipar

Februárban a német ipar megrendelésállománya az előző hónaphoz képest 1,2 százalékos emelkedett a szövetségi gazdasági minisztérium szerint. (Az elemző közgazdászok pont ennyire számítottak.) Januárban 0,8 százalékos növekedés volt tapasztalható. A járvány előtti utolsó hónaphoz, 2020 februárjához képest a megrendelések már 5,6 százalékkal magasabbak. Különösen a beruházási javak, mint a gépek és a járművek iránt volt nagy a kereslet, 2,1 százalékkal nőtt, míg a fogyasztási cikkeké 1,9 százalékkal csökkent.

Az ARK Invest feje felett gyülekező felhők

A sztárbefektetővé avanzsált Cathie Wood és az általa vezetett ARK Invest 2020-as számai: 141 százalék átlagos hozam, 20,5 milliárd dollár beáramlott tőke – írja az Alapblog. Ám az utóbbi időben a growth részvények estek, így az ARKK is több, mint 30 százalékot esett három hét alatt.

A kiáramlás megindulásával, az ARK a likvidebb, nagyobb kapitalizációjú pozícióit csökkentette, mint az Apple és a Snap Inc. Ez azért veszélyes, mert ha a kiáramlás nem áll meg itt, akkor az illikvid, kisebb kapitalizációjú részvényekből is el kell adniuk, ami pedig szinte lehetetlen mutatvány anélkül, hogy azok árfolyama össze ne omoljon az ARK súlya alatt. Ez összeomláshoz vezethet, mind az ARK ETF-eit, mind az általa birtokolt részvényeket tekintve.

Az ARK Invest szerint a történelem legnagyobb technológiai átalakulása előtt állunk. Ezért olyan vállalatokba fektet, melyek a technológiai fejlesztéseikkel gyökeresen felforgatják azt a világot, amiben ma élünk, és várhatóan a jövő nyertesei lesznek. Öt fő innovációs területet vizsgálnak mélyrehatóan: energiatárolás, mesterséges intelligencia, robotika, DNS-szekvenálás és a blokklánc-technológia.

Archegos-sztori: Egyedi eset, vagy rendszerszintű probléma?

Az Archegos Capital nemrég bekövetkezett tízmilliárd dolláros nagyságrendű csődjével, annak lehetséges hatásaival foglalkozik a Concorde Blog podcastja (hangfelvétele). A nagy kérdés eszerint, hogy egyedi, vagy legalábbis ritka esetről van szó, vagy pedig komoly, rendszerszintű problémáról, amely az egész piacot veszélybe sodorhatja. A szabályozók most vizsgálják a kérdést, lehetséges, hogy szabályváltozások következnek.

Szó esik arról is, hogy hogyan rejtette el az Archegos Capital valódi pozícióit a felügyeleti hatóságok és a bankok elől. Valamint az amerikai bankok nagyjából megúszták a történetet veszteségek nélkül, mert igen gyorsan léptek, likvidálták a veszteségessé váló részvénycsomagokat. Az európai és japán társaik viszont tétováztak, és ezzel dollármilliárdokat buktak el.

A 20 legfontosabb kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)A 20 legfontosabb kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Megállt a bitcoin és az ether esése

Általános, 5-15 százalékos korrekció volt tegnap a főbb kriptodevizáknál, mára stabilizálódni látszik a piac, a bitcoin ismét 57 ezer dollár, az ether 2020. Amint a fenti képen látható, az egy hét alatt vett árfolyam-változások már pozitívak a legtöbb kriptopénz esetében.

A bitcoin a kínaiak titkos pénzügyi fegyvere?

Peter Thiel német-amerikai milliárdos, kockázati tőkés, eddig a kriptodevizák támogatója egy interjúban a Bitcoint „kínai pénzügyi fegyvernek” nevezte. Szerinte a kriptopénz alááshatja Amerikát. Arra szólította fel az Egyesült Államok kormányát, hogy vegye fontolóra a kriptovaluták szigorúbb szabályozását.

Kíváncsi vagyok, hogy kell-e a bitcoinról is úgy gondolkodni, mint egy kínai pénzügyi fegyverről az Egyesült Államokkal szemben. A bitcoin fenyegeti a hagyományos pénzeket, de különösen az amerikai dollárt. Hozzátette, hogy ha Kína long (vevői pozícióban van) a bitcoinban, akkor geopolitikai szempontból az USA-nak keményebb kérdéseket kellene feltennie arról, hogy ez pontosan hogyan működik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Jókora mozgások voltak ma a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 18:22
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Részvény / Deviza / Áru Kedden is volt egy kis tűzijáték a forint piacán
Király Béla | 2021. november 23. 17:35
A hétfői nagy gyengülés után kedden sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A forint az euróval szemben a 370-es lélektani szint gyengébb oldalán ragadt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló