<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Megint csúnyán néznek ki a tőzsdék, a BUX-ot az OTP húzza le. Pedig gyorsjelentése nem volt rosszabb a vártnál, miközben a külföldi bankrészvények hatalmasat zuhannak, így végül felülteljesítőnek számít. Gyengélkedik a forint, húszezer alatt a bitcoin, bővül a BUX-index.

Meredeken esnek az európai részvényindexek, főleg a bankszektor miatt. A német és francia index 1,3, a brit 1,7 százalékkal esik, de voltak lejjebb is a nap elején. Az amerikai indexek tegnap közel két százalékkal zuhantak, a mai határidős (futures) indexárak további pár ezrelékes mínuszt mutatnak.

Mitől zuhannak a tőzsdék?

Az európai részvénypiacok zuhanását részben a széles körben figyelt amerikai foglalkoztatási jelentés előtti idegességgel magyarázzák, részben pedig két amerikai bankcsőddel. Ezek beárnyékolták a vártnál jobb brit növekedési adatokat.

A hangulatot a hét elején már amúgy is erősen megviselte Jerome Powell kongresszusi beszámolója. A piac azóta inkább arra fogad, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed márciusi kamatdöntése fél százalékpontos emelés lesz 25 bázispont helyett. A német fogyasztói árak pedig februárban 9,3 százalékkal emelkedtek, ami az eurózóna kamatszintjére nézve rossz hír.

Nem a jelentés miatt esik az OTP

Az általános bankrészvény-zuhanások közepette az OTP 1,9 százalékos esése még egészen tűrhető, felülteljesítésnek számít, amit a mai gyorsjelentés is magyaráz. (Lásd később.) A brit HSBC részvényei például 5,1 százalékot estek, a BNP Paribas 4,5, a Deutsche Bank pedig 7,2 százalékkal zuhan.

A BUX-index 0,9 százalékos süllyedését így szinte kizárólag a bankpapír okozza, a Mol csak 0,2 százalékkal olcsóbb. A Richter stagnál, a Telekom pedig picit emelkedik is.

Árfolyamok és grafikonok

Csak átmenetileg gyengül a forint?

Az euró/forint ma reggel 385,60 is volt, majd visszaesett 383-ra. Az európai gázár eközben öt százalékkal, 45,70 euróra emelkedett, de ezzel együtt sem nevezhető magasnak az elmúlt egy év fényében. A dollár ma stabil, az olaj pedig fél százalékkal esik. Új eurós lakossági állampapírt hirdettek meg, Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven.

Orbán Viktor miniszterelnök és más vezető politikusok tegnapi beszédeinek fényében írta reggel a KBC Equitas, hogy “a forint nem igazán mozdult nagyot a fenti hírekre”.

Az viszont kedvező lehet a hazai gazdaság és így a forint szempontjából is, hogy a gázárak továbbra is igen alacsony szinten vannak, a határidős gáz már a 40 euró felé közelített tegnap napközben.

A forintgyengülésnek szerintük alapvetően a romló nemzetközi hangulat lehet az oka.

Jó hír, hogy sehová sem ment a forint, a BUX

A következő ábra együtt mutatja a BUX-indexet és a forint erejét (az euró/forint árfolyam fordítottját, azaz a HUF/EUR árfolyamot). Mindkettő nagyjából ugyanott van, ahol egy évvel ezelőtt, ami azonban az őszi nagy esések fényében már mindenképpen eredménynek látszik.

A BUX és a forint/euró árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX és a forint/euró árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A vártnak megfelelő eredmény az OTP-nél

Az OTP-eredmény nagyjából megfelelt a várakozásoknak. A negyedéves korrigált nettó profit 153 milliárd forint volt, 24 százalékkal nőtt év/év alapon – írja az Erste Befektetési Zrt. Ez minimálisan, négy százalékkal meghaladja az elemzői konszenzust.

A jelentős egyszeri tételek miatt a korrekciós tételek nélküli, tényleges nettó nyereség 115 milliárd forint volt a negyedévben, ami “jóval a korrigált érték alatt van, de magasabb a vártnál”.

Mit számít az OTP-osztalék?

Várhatóan 300 forintos részvényenkénti osztalékot javasol majd a menedzsment, ami magasabb a konszenzusnál (239 forint).

De az osztalék eddig nem volt fontos tényező az OTP befektetési sztorijában. Fontos, hogy a kockázati profil várhatóan nem romlik lényegesen 2023-ban teszi hozzá az Erste Befektetési Zrt.

Mégis jó az OTP?

A KBC Equitas is úgy véli, hogy sikerült hoznia a várakozásokat az OTP-nek a negyedik negyedévben, “nagyobb meglepetést azonban nem okozott a bankcsoport” a gyorsjelentésében.

“Vártnál jobb eredmények az OTP-től” – értékelte viszont az Equilor Befektetési Zrt. A negyedéves eredmény szerintük meghaladta az elemzői konszenzust, és az egyszeri tételek nélkül jelentősen emelkedett éves bázison.

Amerikai bankok fekete napja

A Silvergate Capital kriptóbank csődje után az SVB Bank okozott ijedelmet az USA-ban. Ez az a pénzintézet az amerikai tech-szektor bankjaként ismert, és tegnap bejelentette, hogy tőkebevonásra lesz szüksége, mivel jelentős veszteségeket szenvedett el a kötvényügyletein. Ezt követően nagy intézményi befektetők tanácsolták az ügyfeleiknek, hogy vonják ki a pénzüket a bankból.

Egy amerikai bank (illusztráció). Fotó: Depositphotos
Egy amerikai bank (illusztráció). Fotó: Depositphotos

A részvény 60 százalékot esett a tőzsdén, majd újabb 29-et a zárás utáni kereskedésben, és az egész USA-bankszektor csúnya napnak nézhet elébe.

Húszezer alatt a bitcoin

A tegnapi részvénypiaci eséssel egy időben a kriptovalutapiacon is új kör kezdődött lefelé, de jóval erősebb, mint amott. A bitcoin és az ether ma is nyolc százalék körüli mínuszban van, 19 940, illetve 1410 dollár körül. Egy hét alatt azonban 14-15 százalékkal vannak lejjebb.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptópiacot továbbra is nyomasztja a Silvergate Capital “kriptóbank” csődje, de újabb rossz hír is érkezett. Eszerint Joe Biden elnök költségvetési csomagja 30 százalékos különadót vetne ki a bitcoin-bányászathoz használt elektromos áramra. Egyes kritikusok szerint azonban ezzel valószínűleg főleg azt érik el, hogy a bányászok egy része más, főleg alacsonyabb környezetvédelmi standardokkal rendelkező feltörekvő országokba települ át.

Zwack-al, Deltával bővül a BUX

Két új tagja lesz a BUX-indexnek március 20-tól az Equilor Befektetési Zrt. szerint, bekerül a Delta Technologies és a Zwack Unicum. A vezető részvények közül az OTP súlya 39,2 százalékról 37-re, a Magyar Telekom súlya 5,0 százalékról 4,8-ra csökken. Ezzel szemben a Mol súlya 25,9 százalékról 27,4-re, a Richteré 23,1 százalékról 23,7-re emelkedik.

A tőzsde közleménye szerint az “1987-ben alapított, magyar többségi tulajdonú, budapesti központtal működő” Delta Technologies “több, mint 35 éve Magyarország egyik legnagyobb informatikai vállalata”.

A Delta 2022 májusában pozitív profitwarningot jelentett be, október végén közzétett jelentésében pedig arról számolt be, hogy teljesítette is ezeket az optimista várakozásokat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG