BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 3. 18:35

Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.

Ma az európai tőzsdék mínuszban végeztek, a Stoxx 600 index 0,9 százalékkal esett. Egy százalék körüli süllyedése fejezték be a napot a német, francia, brit mutatók is. Eközben az Egyesült Államokban zárva vannak a piacok. Az egész hetet tekintve egyébként ezzel együtt is pluszban vannak a kontinensünk vezető indexei.

Délelőtt még legalább nulla közelében tudtak maradni az európai mutatók, miután érkezett egy csomó egész jó beszerzési menedzserindex. (Erről itt írtunk.) Ám ennek hatása gyorsan elillant.

Megint elindult lefelé a forint

Továbbra is nyomasztják a hangulatot az Amerikai Egyesült államokból érkező, nagyon rossz adatok a koronavírus gyors terjedéséről. Számos tagállamban ismét korlátozásokat vezettek be a héten. Emmanuel Macron francia elnök pedig hónapok óta kormányátalakításra készült, most meglépte.

Itthon a BUX index a nap elején még szép pluszban volt. Da végére itt is elfogyott a lendület, és 0,8 százalékos eséssel végzett, európai társaihoz hasonlóan. Az OTP 1,3, a Richter 1,5, a Mol 0,1 százalékkal süllyedt. A Magyar Telekom 1,2 százalékkal emelkedni tudott. A délelőtt még stabil forint is elgyengült, este 352,80 fillér az euró, 1,60 forinttal a tegnap esti érték felett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Új kereskedelmi háború Ázsiában

A rossz hírek közé tartozik, hogy India megtorló lépéseket indított Kínával szemben, miután nemrég halálos áldozatokat is követelő határvillongások voltak közöttük. India egyes elektronikai berendezésekre magasabb vámokat akar kivetni, mint például a napelemek, amelyek piacán Kína domináns pozíciót foglal el - írta az Investing.com.

A múlt héten pedig India már kitiltott néhány kínai fejlesztésű mobiltelefon alkalmazást, mint a TikTok videószolgáltató és a WeChat üzenetküldő program. A miniszterelnök pedig felhívást tett közzé, hogy lehetőleg más forrásokból helyettesítsék a kínai importot. Kínából érkezett a legtöbb import cikk Indiába tavaly, de ezen felül 164 milliárd dollárnyi külföldi közvetlen tőkebefektetés is.

Gyáregységet árul a Daimler

Egy százalékos mínuszban van az olaj, de még 40 dollár fölött maradt. Angola kijelentette, nem kész arra, hogy a kitermelését az OPEC+ által megállapított kvóták alatt tartsa. Szaúd-Arábia nemrég új árháborúval fenyegette meg azokat az országokat, amelyek nem tartják be a megállapodást.

A német sajtó szerint a Daimler a koronavírus válság miatt visszaesett személyautó-kereslet következtében szűkíteni szeretné gyártókapacitását, megvizsgálja egy franciaországi (Hambach) Smart-üzem eladásának lehetőségét. Erről állítólag már megkezdte a tárgyalásokat. A cég azzal magyarázta a lépést, hogy nagy beruházásokra van szüksége az elektromos autózás és a digitalizáció területén.

Nagy leépítések jöhetnek még

A német autógyártó iparban nagy leépítések is várhatók az N-Tv.de szerint. A német szövetségi állam konjunktúra-élénkítő csomagja valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy a második félévben meggátolja az elbocsátásokat. A VDA iparági szervezet vezetője, Hildegard Müller szerint sok alkalmazott még mindig rövidített munkaidőben dolgozik, de a beszállítóknál még rosszabb a helyzet.

A Daimler világszerte mintegy tízezer munkatársát próbálja meg arra rávenni a adminisztráció és egyéb, a termelést kiszolgáló területek dolgozói közül, hogy elhagyják a céget. Az Audi 9500 állás megszüntetését jelentette be. A BMW pedig a koronavírus miatti forgalom-visszaesésre hivatkozva nemrég 6000 munkahely megszűnését jelezte előre. A beszállítók körében pedig további tízezrekre teszik a megszűnő munkahelyek számát. (Korábbi háttéranyagunkat a Magyarországon is érdekelt cégek leépítési terveiről itt olvashatják.)

Mol-céláremelés, 4iG-tender

Megemelte a Mol részvényére vonatkozó célárát az mBanku elemzője és a korábbi tartási ajánlás után felhalmozásra ajánlja a részvényeket a KBC Equitas szerint. Az elemzőház korábbi célára 2072 forint volt, amelyet 2158 forintra emelt, ami 16 százalékkal magasabb a tegnapi záróárnál.

A 4iG bejelentett egy nagy értékű üzletet.

A közte és a MVM NET Távközlési Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság között június 16-án megkötésre került nagy összegű szerződésről. „WDM eszközök szállítása” tárgyában kötött keretszerződést és aláírták az első egyedi megrendelést. Ennek az első egyedi megrendelésnek az értéke “nettó 1 313 507 euró”.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
hírlevél