TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Eljött az amerikai kamatdöntés napja, az amerikai tőzsdék bizakodóak, az európai indexek estek, elsősorban az euró erősödése miatt. Az amerikai kötvényhozamok sok éve nem látott szinten, a Twitter és a Snap ugrik, az olaj száguld, a kriptodevizák is erősödnek. Hírbe hozták a Konzumot, lefújták a Waberer's részvényeladást.

Magyar idő szerint este hétkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan 0,25 százalékponttal megemeli az irányadó kamatokat, ezt mindenki biztosra veszi. Amire nagyon figyelnek, az inkább a körítés, indoklás, ahol minden szónak szerepe lehet, ami a további kamatemelések ütemére enged következtetni. Sokan arra tippelnek, hogy nem három, hanem négy emelés lesz az idén.

Így nem csoda, ha némi óvatosság, idegesség volt tapasztalható ma a tőkepiacokon a döntés előtt. Az amerikai, sőt a német kötvényhozamok is jócskán megugrottak. Az öt éves amerikai állampapírok hozama 2010, a két éveseké 2008 szeptembere óta nem látott magasságban van.

Az európai tőzsdéket nyomasztotta, hogy az előző nap még szépen gyengülő euró, ha csak kicsit is, de megint erősödésbe váltott. (Az euró/dollár 0,15 százalékkal 1,2260-ra emelkedett.) A német DAX végül plusz nullában (0,5 pontos miniemelkedéssel) végzett, a francia, brit, belga indexek 0,2-0,4 százalékkal estek. A spanyol Ibex-et a bankok húzták le 0,6 százalékkal, a görög tőzsde mutatója is hasonlóan süllyedt.

Lengyel, magyar...

A lengyel WIG 20 azonban 2,1 százalékkal száguldott, a prágai és bukaresti mutatók is fél százalék körüli pluszban voltak. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe 0,7 százalékkal emelkedett, a régiós társaihoz hasonlóan. A Mol 1,9 százalékkal 2948-ra, az OTP 1,2 százalékkal 11 590-re, a Telekom 0,8 százalékkal 449-re emelkedett. A Richter 1,5 százalékkal süllyedt.

További árfolyamok

A Konzum nevű kisgömböc állítólag a Telenor magyar üzletága iránt sem lenne közömbös, bár a konkrét tárgyalások hírét cáfolták. A részvény ma 1,7 százalékkal drágult.

Visszavonta a kedden bejelentett részvény-értékesítést a Waberer's International Nyrt. többségi tulajdonosa, a B.V. CEE Transport Holdco, mert a széleskörű érdeklődés ellenére a kereslet nem felelt meg az árelvárásainak - tette közzé a Waberer's. A papír 5,5 százalékos mínuszban zárt.

Töröld a Facebook-ot?

Közzétette április 12-i közgyűlésének előterjesztéseit a Rába, az osztalékjavaslat 23 forint (ez mintegy másfél százalékos osztalékhozam). A papírra nem volt ma üzlet. A forint stabil, a 311,40 forintos esti euróár lényegében változatlan.

A Facebook ma újabb eséssel kezdte a napot, de aztán pluszba váltott, és most két  százalékos pluszban van, 171,60 körül. Pedig óriási a bál körülötte a kiadott adatok miatt, az USA-ban és Európában is. “#DeleteFacebook” – töröld a Facebook-ot – néven egész mozgalom alakult. Nem csoda, hogy versenytársai, a Twitter és a Snap 4-5 százalékos pluszban mozognak.

Jöhet a Google-különadó

A Facebook két nap alatt elveszített 60 milliárd dollárt piaci kapitalizációjából, annyit, mint a Tesla teljes tőzsdei értéke, 52 milliárd dollár, vagy a Snap Inc. 19 milliárdja – írta reggel a Bloomberg. Előző nap a Marketwatch azt számolgatta, hogy Mark Zuckerberg 40 millió dollárt spórolhatott azon, hogy idén, a zuhanás előtt eladott 900 millió dollárért Facebook-részvényeiből.

Biztos nem véletlen, hogy pont ma közölték a hírt: az EU-Bizottság magasabb adót tervez kivetni az Európában székhellyel nem rendelkező internetes óriásokra, mint a Google vagy a Facebook. A kiskapuk bezárására a “digitális jelenlétet” is megadóztatnák.

Ezért esett a Deutsche

Az amúgy is pluszban levő kőolaj ára még jobban meglódult, amikor az USA szokásos készletadatait közzétették. Jelenleg 2,5 százalék körüli az emelkedés. Az arany is pluszban.

Az EU-Bizottság zöld utat adott a Bayer-nek a Monsanto felvásárlására. A Monsanto egy százalékos pluszban, a Bayer részvénye alig mozdult. A DAX nagy vesztese a Deutsche Bank lett, amelynek részvénye majdnem öt százalékos mínuszban, épphogy pár centtel 12 euró felett végzett. Egyrészt elterjedt, hogy a bank befektetési üzletága megint rosszul teljesít. Másrészt a pénzintézet figyelmeztetett, hogy az erős euró nem jó neki.

Megtorpantak a kriptók

Felfelé araszoltak a kriptodevizák, a bitcoin volt 9150 dollár körül is, de nemrég visszaesett 8800-ra, ami stagnálást tegnap óta. Az ether is megrekedt 550 dolláron, több alternatív kriptó – például bitcoin cash, ripple – már jelentős mínuszban van.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél