<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Új csúcsokon az európai tőzsdék, a német indexet főleg a Volkswagen húzza, leányainak esetleges tőzsdére vitele miatt. Itthon az OTP a 16 ezer forintos határt ostromolja, amivel új történelmi magasságokban jár, ahogy a BUX is. A forint is erősödik, 70 dollár felett jár az olaj.

A német DAX index és a francia CAC 40 történelmi csúcsot ért el ma délelőtt, 1,4, illetve 0,8 százalékos emelkedéssel, és a brit FTSE is 1,2 százalékot javít. Az EU-ban általános könnyítéseket készülnek bevezetni az immunizáltaknak július 1-től, és jó beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az Eurózónából. Az amerikai piac a tegnapi zárva tartás után szintén szerény pluszban nyithat a határidős indexek tanúsága szerint.

Történelmi csúcsot döntött a BUX index, 1,6 százalékkal ugrott, a mai maximális értéke eddig 47 211 pont. (Egy hete már született egy új BUX-csúcs, előtte viszont csak 2020 elején.) Az OTP és a Mol is két százalékkal megy fel, a bankrészvény egy fontos bejelentés után a 16 ezer forintos határt ostromolja, ezzel mindenkori csúcsán van (lásd még lejjebb is). A Richter 1,1, a Telekom 1,0 százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

A forint is tovább erősödik, 346,80 az euró árfolyama. Ezen a szinten utoljára tavaly augusztusban járt.

Egekben az OTP (majális, 2019)Egekben az OTP (majális, 2019)

Történelmi OTP-csúcs a bejelentés után

Ma nyitásban elérte a 15 900 forintot az OTP árfolyama, ami új történelmi csúcs. Az eddigi éves maximumot múlt héten 15 750, a történelmi maximumát 2019. december 13-án 15 850 forintnál állította be. Az emelkedő trend már régóta tart és a napokban sorban jelentettek be célár-emeléseket az elemzők. Ehhez jött az a tegnapi bejelentés, hogy az OTP nagy szlovén bankot vásárol, az NKBM-et.

Az Erste Befektetési zrt. kommentárja szerint a lépés pozitív, mivel

az OTP Szlovéniában piacvezető pozícióba lép, hiszen ezzel és a korábban felvásárolt SKB bankkal együtt 28 százalékos lesz az eszközök alapján a piaci részesedése (12 milliárd euró). Nem ismert a vételár, de feltételezzük, hogy az NKBM könyv szerinti értéke (1 milliárd euró) körül van. Ezt ésszerű árnak tekintenénk. Feltételezzük, hogy az OTP képes lesz kihasználni az integrációban rejlő szinergiákat teszik hozzá.

A BUX index 10 éveA BUX index 10 éve

Mindenki utazik, emelkedik az olaj, a nemesfémek

A nyár egyfajta főpróbája volt az USA-ban a három napos hosszú hétvégén. Több tízmillióan kerekedtek fel hosszabb utakra, mindenki kirándult, kimozdult, miután az ország mintegy fele legalább egy oltást már megkapott. Németországban a Hapag Lloyd hajózási óriás kilenc százalékkal emelkedett tegnap, és kisebb mértékben ma is drágul, miután nemcsak a konténeres szállítási üzletág áll jól, de az utasforgalom is beindul.

Történelmi csúcsra ért az indiai tőzsde is, miután az eddig katasztrofális koronavírus-adatokban javulást lehetett felfedezni. Gyengül a dollár, ez is közrejátszhatott, hogy erősen meglódultak a nemesfémek, főleg az ezüst és a palládium. Két-három százalékkal emelkedik az olaj is, miután ma új OPEC-tanácskozás kezdődik, a Brent átlépte a 70 dolláros határt.

Ma ülésezik az OPEC+

Várhatóan nem fognak változtatni a korábban júliusra előirányzott termelésnövelési pályán, azaz 840 000 hordó/nappal nőhet a csoport olajkihozatala – írja az Equilor Befektetési Zrt. Moszkva és Rijád betekintést engedhet a következő hónapok stratégiájába, abba, hogy milyen módon tervezik a piacra visszaengedni a szabad termelési kapacitásaikat.

Érdekes kérdés, hogy a kartell mennyire veszi komolyan a koronavírus ázsiai fellángolását. A kartellnek még közel hatmillió hordó/napos ki nem használt termelési kapacitása van. Amennyiben újra atomalkut kötnek Iránnal, az növelhetné az olaj világpiaci kínálatát.

Az amerikai palaolaj-cégek a korábbiakkal ellentétben egyelőre nem növelik a termelésüket, annak ellenére, hogy a Brent ára 70 dollár körüli. Az amerikai és az európai olajcégek egyre inkább a környezetvédelmi aktivisták nyomása alatt állnak, aminek a legnagyobb nyertesei az OPEC és Oroszország – írja a brókercég.

Olajfúró torony (Pixabay.com)Olajfúró torony (Pixabay.com)

Nio, Tesla, Xpeng-hírek

Az elektromos autók szektorában is zajlanak az események a SeekingAlpha cikkei szerint.

 • A Nio a félvezető-hiány miatt öt százalékkal kevesebb autót szállított le májusban, mint az előző hónapban. Év/év alapon így 95,3 százalék a növekedés.
 • Az XPeng egy év alatt 483 százalékkal több autót szállított, egy hónap alatt pedig tíz százalék volt a plusz. A cég élénk keresletről számolt be.
 • Az ellátási láncokban tapasztalható feszültségek miatt a Tesla áremelésre kényszerül – nyilatkozta Elon Musk.
 • A Nokia és a Daimler megegyeztek egy mobil telekommunikációs licensz átadásában.

Tőzsdére viheti leányait a Volkswagen

A Volkswagen (VW) tőzsdére viheti a Porschét (pontosabban a Porsche AG-t), állítólag ez hajtja ma a részvényt leginkább. Mintegy három százalékos plusszal a papír a DAX fő húzóereje. Egy másik hír szerint pedig a VW fontolóra veszi az akkumulátor-részleg IPO-ját és tőzsdei bevezetését – írja az N-Tv.de.

Nem zárunk ki semmit mondta Thomas Schmall, a VW műszaki igazgatója a Handelsblattnak az akkumulátor-üzletágról. Egyetlen akkumulátor-üzemet azonban nem lehet tőzsdére vinni, az egészet magasabb szinten kell összefogni. A gyárak építése rendkívül költséges tette hozzá.

A wolfsburgi VW 2030-ra hat új gyárat akar felhúzni partnereivel együtt az akkumulátorcella-gyártáshoz, csak Európában, euróban “két számjegyű milliárdos” összegekért.

Újabb felvásárlást fejezett be a 4iG

Februárban jelentette be a 4iG Nyrt., hogy két lépésben megvalósuló tranzakcióval tulajdonába kerül a Poli Computer PC Kft. 100 százalékos üzletrésze. A tranzakciót a 4iG bejelentése szerint sikeresen lezárták.

A Digi Csoport felvásárlása ősszel zárulhat le, a sikeres akvizíció nyomán a 4iG árbevétele 2022-ben akár meg is duplázódhat – mondta Fekete Péter, a 4iG igazgatósági tagja a TrendFM-nek.

Makroadat-dömping érkezett

Izgalmas nap a mai a makroadatok szempontjából a KBC Equitas szerint. Érkeznek vagy érkeztek:

 • Az Eurózónából májusi inflációs,
 • és feldolgozóipari PMI adatok, illetve
 • az áprilisi munkanélküliségi ráta.
 • Délután az USA-ban feldolgozóipari ISM és PMI adatok jönnek.
 • Itthon az első negyedéves magyar GDP második becslése,
 • és a feldolgozóipari PMI.
 • Kínában reggel közzétették a kis- és középvállalatok feldolgozóipari PMI adatait, amik megegyeznek az elemzői várakozásokkal.

Tegnap közzétették a német infláció alakulását májusban, ami enyhén meghaladta a várakozásokat. Az OECD pedig felfelé módosította a globális növekedési előrejelzéseit.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17460 17740 -0,06% 0 0 4 902 383 330 Ft 2021-09-28 17:11:35
MOL 2476 2454 2490 +0,57% 0 0 3 639 154 366 Ft 2021-09-28 17:05:26
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 99 097 356 Ft 2021-09-28 17:05:29
RICHTER 8435 8395 8495 +0,30% 0 0 1 737 057 220 Ft 2021-09-28 17:07:31
OPUS 250 246 256 -0,79% 0 0 106 805 880 Ft 2021-09-28 17:12:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a pesti börze mögött
MTI | 2021. szeptember 28. 18:03
Miközben a vezető részvények felemásan teljesítettek. 
Részvény / Deviza / Áru Az energiaválság, vagy a kínai adósságválság lesz a nagyobb fejfájásunk?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 12:57
Az USA után az európai tőzsdék is csúnya esésbe kezdtek, a fő aggodalmat az amerikai állampapír-hozamok okozzák. De van itt más is, mint az adósságplafonnal kapcsolatos csata, a kínai ingatlanpiaci lufi és az európai energiaválság. A BUX szemben az árral emelkedett, a forint viszont gyengécske.
Részvény / Deviza / Áru A 4iG nyerte az MNB közbeszerzését
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:13
A 4iG Nyrt. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzését, amit a központi adattároló beszerzésére írtak ki - közölte a 4iG a tőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Nem tudták tartani a jó európai hangulattal a lépést Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,72 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 51 365,99 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 96 százalékkal zuhanó elektromosautó-gyártó, ez már a huszáros forinterősítés vége?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 27. 12:02
A német választás eredménye nem okozott nagy meglepetést, a tőzsde pedig jól fogadta, a DAX közel egy százalékkal emelkedik. Az Evergrande-botrány újabb állomásaként a cég autógyártója is beomlott, de valójában ez egy hosszú folyamat új része. A Moody’s felminősítése ellenére esik a forint, de egy alapkezelő szerint a választásokig biztosan stabilan tartják majd.
Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos