<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Németországban és Magyarországon esik, másutt emelkedik a tőzsdeindex, miközben London és New York zárva. Több optimista adat érkezett, de a briteknél ismét nő a fertőzések száma, Németországban pedig az infláció. Megállni látszik a ródium száguldása, amely eddig az árupiacok titkos sztárja volt.

Mivel Amerikában és Londonban zárva tartanak ma a tőzsdék, eléggé csendes napnak ígérkezik a mai, de távolról sem eseménytelennek. Az európai parketteken a DAX 0,2 százalékos esését Párizs 0,1 és Milánó 0,4 százalékos emelkedése semlegesíti, így a Stoxx 600 nem változik.

Ázsiában részvénypiaci eséssel indult a hét, vélhetően azért, mert a kínai feldolgozóiparból gyenge adat érkezett, a növekedés lassul. Előzetes német inflációs adatokat tettek közzé, több tartományban évi 2,4-2,6 százalék volt a pénzromlás, ami 2018 óta nem fordult elő.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal süllyed, az OTP 1,2, a Mol 0,6 százalékos esése húzza le. A Richter 1,1 százalékkal emelkedik, a Telekom 0,4 százalékkal lett olcsóbb. A forint kissé gyengül, 348,20 az euró ára.

Árfolyamok és grafikonok

Egy százalék körüli pluszban van az olaj az OPEC holnap kezdődő tanácskozása előtt. Eközben állítólag Iránnal is a végéhez közelednek a tárgyalások egy új atomalkuról. (Egy megegyezés az iráni export beindulása miatt leviheti az árat – hacsak nem árazta már be a piac.) A nemesfémek és a réz szerényen drágulnak.

Az OECD optimistább lett

Pozitív impulzust jelent, hogy az OECD emelte globális növekedési várakozásait, mivel kilátások az oltóanyagok terjedése révén javulnak. A vállalkozások folytathatják tevékenységüket, miközben az Egyesült Államok dollármilliárdokat pumpál a világ legnagyobb gazdaságába – írta a Reuters.

A világgazdaság ebben az évben 5,8, jövőre pedig 4,4 százalékkal fog növekedni a szervezet szerint. (Márciusban ez 5,6, illetve 4,0 százalék volt.)

Ünnepelnek az amerikaiak, London is zárva

Hosszú hétvégét tartanak ma az USA-ban, a fegyveres erőknél elhunyt hősök emléknapja (“memorial day”) miatt nincs kereskedés a részvénytőzsdéken. Az amerikai munkaszüneti napok rendszerint az egész világ tőkepiacain csökkentik a forgalmat és az árfolyam-mozgásokat, ez ma is érezhető.

Ráadásul London is zárva, bankszünnap (“bank holiday”) miatt. Rövidített, félnapos kereskedés van azonban néhány amerikai részpiacon, mint a Comex és a New York Mercantile Exchange árupiacán.

Bemutatták a hatalmas Biden-tervet

Joe Biden 6000 milliárd dolláros költségvetési terve erősen felpörgetheti a belföldi fogyasztást, de az adóemelések hátrányosan érinthetik a vállalatokat és a gazdag amerikaiakat – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A belengetett csomag tartalma alapvetően nem okozott meglepetést, hatalmas infrastruktúra és klímavédelmi beruházások, jelentős egészségügyi kiadások és a szegényeket támogató programok találhatóak benne többek között. Donald Trump utolsó költségvetési javaslata még a pandémia kirobbanása előtt 4800 milliárd dolláros volt.

Van két jó és egy rossz hírük

Két jó és egy rossz hírt tartalmaz az Erste Befektetési Zrt. mai hírlevele.

  1. A Lloyds Bank üzleti hangulatindexe öt éves csúcsra ugrott a járványügyi korlátozások feloldásának hatására. A feldolgozóipar a legoptimistább, de az építőiparban, a kiskereskedelemben és a szolgáltatószektorban is javult a hangulat.
  2. Az Európai Bizottság hangulatindexe 2018 eleje óta a legmagasabb értékre ugrott, felülmúlva a konszenzust is. Ez is elsősorban a járványügyi korlátozások feloldásának köszönhető.
  3. Az Egyesült Királyságban feltételezhetően az indiai mutáns megjelenése miatt megtört az eddigi kedvező tendencia, és az új megbetegedések száma ismét emelkedni kezdett.

OTP-meccs egy majálison (E. J.)OTP-meccs egy majálison (E. J.)

Kilőtt az OTP-célár, de levitték a Telekomét

Jelentősen emelte az OTP-részvényre vonatkozó célárát a Wood, 11 623 forintról 18 118 forintra – írja a KBC Equitas. A korábbi tartási ajánlást is vételre módosította.

Jelenleg az OTP-re vonatkozó célárak átlaga a Bloomberg konszenzusa alapján 16 365 forint, ami öt százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

A Goldman Sachs viszont a korábbi 456 forintról 432 forintra vitte le a Magyar Telekomra vonatkozó célárát, ami a jelenlegi árfolyamhoz viszonyítva 6,6 százalékos felértékelődési potenciált jelentene. Az ajánlás továbbra is tartás.

Megvannak a Telekom-aukció részletei

A Magyar Telekom a 2020-as eredményéből kevesebb osztalékot fizetett, de sajátrészvény-visszavásárlási programot indított. Ehhez egy aukciót hirdettek meg, ennek részleteit tették most közzé.

A június 10-i aukció maximális keretösszege 10,2 milliárd forint. Az ajánlatgyűjtési szakasz 10.00-től 12.30-ig, az ügyletkötési szakasz 12.30-tól 16.00-ig tart. A maximális árfolyam nem haladhatja meg a 2020-as mérlegben szereplő, egy részvényre jutó saját tőke értékét, ami részvényenként 594 forint. A részvény ma 405 forint (az osztalékszelvény nemrég esett ki az árból, az 15 forint volt).

Hitelboom-ot vár a Duna House

A Duna House Group első negyedéves “tisztított core EBITDA-ja 471 millió forintot tett ki, 27 százalékkal meghaladva 2020. első negyedévét” – írja a cég. A konszolidált EBITDA 18 százalékkal nőtt. Konszolidált adózott eredménye pedig kilenc százalékkal növekedve 289 millió forintra emelkedett. Deviza-árfolyamveszteség és a fizetett kötvénykamatok miatt a pénzügyi eredmény közel 90 millió forinttal csökkent.

A növekedés motorja az ingatlanközvetítő tevékenység volt, amelynek jutalékvolumene Magyarországon 30, Lengyelországban 60 százalékkal bővült. Magyarországon a lakóingatlan-piac tíz éve nem látott szinteken kezdte az évet. Ez részben az állami családtámogatási programoknak, részben a COVID-19 miatt átalakuló keresletnek köszönhető.

Magyarországon a hiteligénylések elhúzódtak, de jelentősen meghaladták a 2020-as szinteket, így a következő negyedévben volumennövekedés várható – írta a cég közleménye.

Hétvégén is süllyedtek a kriptodevizák

A kriptodevizák a hétvégén is estek, a bitcoinnál 33 700, az ethernél 2200 dollár körül volt az alja. Ma emelkedés látható, 36 ezer, illetve 2500 dollárra. Hosszabb táv átlagában egyébként heti szezonalitás is tapasztalható, a vasárnap reggel a legrosszabb, a hétfő a legjobb nap szokott lenni.

Van egy mondás, miszerint mindenkinek olyan áron lesz bitcoin, amilyenen megérdemli írja az Alapblog. A 2021-es vevők egyelőre nagy eséllyel éppen buknak, akár 50 százalékot is. Aki azonban bármikor máskor vett, akár a 2017 végi buborék legtetején is, az bizony jócskán nyerőben van. A hosszú távú befektető nagy előnyben volt a rövid távon kereskedőkkel szemben az elmúlt 11 évben.

Lesz-e újabb ródium-rodeó?

A ródium egy kevéssé ismert és nagyon ritka nemesfém, valamint rendkívül drága, egyetlen uncia több mint 25 ezer dollár. Viszont a palládiumhoz és a platinához hasonlóan a robbanómotorok katalizátoraiban fontos szerepe van.

Fizikai ródiumra szóló tőzsdén kereskedett termék (DB Physical Rhodium, XRH0) (Tradingview.com)Fizikai ródiumra szóló tőzsdén kereskedett termék (DB Physical Rhodium, XRH0) (Tradingview.com)

A járműipar kereslete és a rendkívül szűk kínálat az utóbbi években sokszorosára hajtotta az árat, de az utóbbi időben a trendben törés látszik. Amint a grafikonon látható, az egyetlen, fizikai ródiumot vásároló tőzsdén kereskedett termék, a Deutsche Bank-féle “DB Physical Rhodium” (XRH0) pár nap alatt mintegy húsz százalékot esett. Azután két nap alatt ledolgozta az esés felét.

A másik alternatíva egy esetleges további ródium-emelkedés kihasználására, ha bányászati vállalatok részvényeit vásároljuk. Ezeknek azonban csak az árbevételük kisebb részét adja a ródium, amely mindig más, a platina-csoportba tartozó nemesfémekkel együtt fordul elő.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG