<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kedden remek napot zártak az európai tőzsdék és a magyar piac is. Az USA-ban a kedvező inflációs számok adtak lendületet. Szerdán az amerikai jegybank döntése áll a fókuszban, délelőtt óvatos optimizmust tapasztalhattunk.

A világ második legjobban teljesítő indexe lett kedden a BUX, amely mozgása egyrészt az EU-s megállapodásra adott reakciót tükrözte, másrészt a világszerte általánosnak mondható kockázatvállalási kedv visszatérését. Utóbbit támogatta, hogy a november havi amerikai inflációs adat a vártnál kedvezőbben alakult, és egyértelműen trendfordulóról tanúskodott. Ennek ellenére akár soványnak is tűnhet a záráskor elért emelkedés, hiszen az S&P 500 index 0,73, a Dow Jones 0,3, a Nasdaq Composite 1,01 százalékot erősödött tegnap. Napközben jóval nagyobbak is voltak a pluszok, a kereskedés végén volt komolyabb napon belüli visszaesés a Wall Streeten.

Szerda reggel Ázsiában vegyes mozgásokat láthattunk, a japán tőzsde erősödött, a kínai viszont kisebb mértékben ugyan, de gyengült. Az európai piacok viszont egyértelműen lejtőre kerültek a délelőtti kereskedésben, a vezető indexek mindegyike veszített az értékéből. A DAX és a francia CAC 40 0,7 százalékot esett, míg a londoni tőzsde irányadó mutatója meg 0,4 százalékot.

Ezekhez képest felülteljesítőnek számít a magyar tőzsde, hiszen a BUX szerda délelőtt is kisebb mértékű pluszban mozgott. A hazai tőzsdeindex 0,5 százalékos erősödéséhez az összes fontos részvény hozzájárult. Az OTP fél százalékot erősödve, 10 400 forinton forgott. Egy százalék felett nőtt a Mol és a Telekom is, az olajrészvény így 2640 forint körül forgott, míg a távközlési vállalat 335-ön. A Richter árfolyama 0,3 százalékkal, 8890-ig emelkedett.

Árfolyamok és grafikonok

Tegnap leginkább német adatokra figyeltek a befektetők. Megjelent a ZEW gazdaságkutató decemberi befektetői bizalmi indexe, ami a kilátásokat illetően a vártnál is nagyobb mértékben javult. A jelenlegi helyzetre vonatkozóan azonban a várakozásoktól elmaradóan festett csupán pozitívabb képet, mint novemberben, írták beszámolójukban a Raiffeisen elemzői. A szerdán publikált európai ipari termelési adatok viszont azt mutatják, hogy a problémák velünk vannak, havi bázison 2 százalékos visszaesést láthattunk, ami erősítheti a recessziós félelmeket.

Szerdán a befektetők leginkább az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntésére várnak. Ezúttal nem a kamatemelés mértéke a kérdés, e tekintetben teljes a konszenzus az 50 bázispontos szigorítás mellett, írják az Equilor elemzői. Ennél sokkal fontosabb lesz a megjelenő Dot Plot ábra, a frissített jegybanki prognózis, illetve a szokottnál is hangsúlyosabb lesz Jerome Powell sajtótájékoztatója. November végén az amerikai jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy érdemes mérsékelni a kamatemelések ütemét, ahogy közeledünk ahhoz a szinthez, mely elegendő lesz az infláció visszaszorításához. Ugyanakkor várhatóan most is hangsúlyozni fogja, hogy még nem ér véget a kamatemelési ciklus, van tennivalója a jegybanknak. Kulcskérdés, hogy a döntéshozók jelenleg hol látják a kamatemelési ciklus tetejét, ebben a Dot Plot ábra fog nekünk segíteni. A legutóbbi, szeptemberi ábrán 4,75 százalékon várták a tetőzést, ez feljebb tolódhat az 5-5,25 százalékos szintre, mely viszont nem okozna meglepetést, a jelenlegi határidős árazások is e sávban tartózkodnak.

Az amerikai jegybank döntésére figyelnek a befektetők. Foto: Depositphotos
Az amerikai jegybank döntésére figyelnek a befektetők. Foto: Depositphotos

A magas kamatkörnyezetben a vállalati csődök egyre gyakoribbá fognak válni. Banki elemzők konszenzusa szerint az USA-ban a kockázatos vállalati hitelek jelenlegi 1,6 százalékos csődaránya legalább a duplájára fog emelkedni a következő két évben, de vannak, akik ennél is borúlátóbbak: a Deutsche Bank 5,6 százalékos csődarányt jelez előre a következő évre, és 2009 óta rekord, 11,3 százalékot 2024-re; a UBS-nél már 2023-ra is 9 százalékot várnak, figyelmeztet hírlevelében az Equilor.

Ráadásul csütörtökön Európában is kamatemelés várható, akkor ülésezik ugyanis az Európai Központi Bank. A várakozások szerint amerikai kollégáikhoz hasonlóan ők is fél százalékponttal emelhetik a most 2 százalékos irányadó kamatszintet.

A hétfő éjszakai uniós megállapodás, és az alacsonyabb infláció miatti dollárgyengülés kedden nagyot lendített a forint árfolyamán. Az erősödés ráadásul szerdán is tovább tartott, hiszen míg a hét első kereskedési napján még 420-as euróárfolyamot is láthattunk, addig szerda délelőtt 407 alá került a kurzus. A magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyamának technikai elemzése egyébként igen pozitív képet mutat. A hétfő esti trendforduló után ugyanis ma a 100 napos mozgóátlagnak számító 408-as szint is letört. Így most a 400 körül van újabb masszív támasz, így addig a következő napokban lecsoroghat az árfolyam.

Akár a 400-as szintig is eshet az euró.
Akár a 400-as szintig is eshet az euró.

A vállalati hírek közül érdemes kiemelni, hogy tegnap jelentősen gyengült a Tesla. Az elektromos autógyártó múlt péntek óta nyomás alatt van, akkor jelentette be, hogy január elejéig szakaszosan felfüggeszti a sanghaji elektromosautó-gyár termelését. Elon Musk bankárai azt is fontolgatják, hogy a Twitter felvásárlásakor vállalt magas kamatozású adósság egy részét új, Tesla-részvényekkel fedezett margin-hitelekkel váltják fel. Szárnyalt ugyanakkor a koronavírus kapcsán ismertté vált Moderna, amely arról számolt be, hogy a rák elleni vakcinájuk 2. fázisú vizsgálatának eredményei nagyon kedvezőek lettek.

A Bloomberg információi szerint az Apple App Store-ján kívül más szolgáltatók is megjelenhetnek az Apple platformján, ezzel bővülhet a kínálat az iPhone- és iPad-applikációk terén, állt a KBC Equitas hírlevelében. Az Európai Unió szigorú szabályozási rendszere készteti erre a lépésre a céget, ez pedig bevételkiesést jelenthet majd a vállalatnak. Az App Store-ban elérhető applikációk megvásárlása után jelentősebb jutalékot tesz zsebre az Apple, így a versenytársak megjelenése negatív hír lehet a befektetők számára.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG