TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A keddi mélypontjához képest szerdán ugyan jobban áll a magyar fizetőeszköz, de így is látótávolságban van a történelmi mélypont. Ráadásul a friss hírek is inkább a bizonytalanságot erősítik. Így többek között az sem valószínű, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok hamarosan rendeződnének.

Ugyan az elmúlt napokban némileg javult a befektetők hangulata, a piacokat továbbra is inkább a bizonytalanság jellemzi. Persze folyamatosan látnak napvilágot olyan gazdaságpolitikai-, makro- és vállalati hírek, amelyek érdemleges hatást gyakorolhatnak, és megmozgathatják az árfolyamokat. Nézzük a szerda reggeli legfontosabb információkat.

1; Történelmi mélypont közelében a forint
Kedden a forint a 327-es szint felett is járt az euróval szemben, ami azt jelenti, hogy a történelmi mélypontját 1 százalékra megközelítette. Ugyan délután kicsit erősödött, de ma reggel ismét lefele vette az irányt. Kérdéses, hogy a mostani bizonytalan nemzetközi hangulatban lehet-e olyan információ, amely új lendületet adna a magyar fizetőeszköznek.
Ha a régiós devizákkal vetjük össze a forint mozgását, akkor egyértelműen azt láthatjuk, hogy alulteljesít az euró-forint kereszt. A cseh korona vagy a lengyel zloty az utóbbi egy hónapban minimális mozgást produkált, míg a forint a 320 körüli szintről jött fel 327 környékére.  
Az érdemi erősödés azért is kérdéses, mert az emelkedő infláció ellenére a jegybank részéről nem látszik szándék az ultralaza monetáris politika érdemleges szigorítására. Igaz, ők ezt azzal magyarázzák, hogy előrejelzésük szerint a nyár folyamán az infláció ismét lefele mozdul majd. Amennyiben a piaci hangulat továbbra is ilyen nyomott lesz, akkor jó eséllyel megközelíti a forint a korábbi 330-as történelmi mélypontját.2; A vámháborúban Amerika megint emeli a tétet?

A Huawei ügy megmutatta, hogy az amerikai szankció komolyan veszélyeztethetnek kínai vállalatokat. Noha a mobiltelefonokat és -hálózatokat gyártó vállalat tegnap végül rövid mentességet kapott nagy kérdés, miként tudja majd kezelni, hogy indexre került. Most újabb technológiai cégeket fenyeget az USA, a legfrissebb hírek szerint ugyanis feketelistára tehetnek öt kínai videó megfigyelési céget. Ezek hasonlóan a Huaweihez nem használhatnának amerikai cégek szoftvereit és alkatrészeit. A listára kerülhet a Hikvision, amely a legnagyobb megfigyelő kameraértékesítő globálisan. A cég AI segítségével felismeri a képen látható arcokat, a céget az is segíti, hogy Kínában kevésbé tartják tiszteletben az emberi jogokat, és a politikai korrektséggel sem foglalkoznak amikor a mesterséges intelligencia alkalmazásáról van szó.

Friss árfolyamokat itt nézhet

3; Engedékeny megnyilvánulást tett a kínai nagykövet
Kína készen áll a kereskedelmi tárgyalások folytatására – mondta Cui Tiankai, a kínai állam amerikai nagykövete. A május 10-én lezárult előző tárgyalási forduló óta a felek nem határoztak meg új időpontot az egyeztetésekre, miután Donald Trump ezen a napon 200 milliárd dollár értékű kínai áru vámtarifáit emelte meg. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Kína kész bármilyen kérdésben megegyezni, az Egyesült Államokat okolta, amiért többször megváltoztatták álláspontjukat, véleménye szerint ezért nem sikerült megállapodni, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Egy friss – kínai érdekeltségekkel rendelkező vállalatok körében végzett – felmérés szerint a válaszadók több mint 40 százaléka fontolóra vette gyártási egységeinek áttelepítését Kína területéről, vagy már meg is tette azt.

4; Nem tetszik a befektetőknek a Marks & Spencer jelentése
Szerda reggel tette közzé negyedéves számait a brit divatlánc, amely jócskán elmaradt az elemzői konszenzustól. Első ránézésre persze jól mutat, hogy a március 30-án végződő évben az adózás előtti eredmény 84,6 millió font volt , szemben az előző évi 66,8 millió fonttal, csakhogy akkor 321 millió fontot könyvelt el rendkívüli tételként az amerikai egységeinek bezárása miatt. Emiatt az elemzők a mostaninál sokkal magasabb, 366,8 millió fontos nyereséget vártak. A gyenge számokat a befektetők csalódással fogadták, a szerdai kereskedésben 5 százalékkal zuhant a cég részvényeinek árfolyama.

5; Változás lehet a Deutsche Bank és a BMW élén is
A napokban újabb történelmi mélypontot ért el a Deutsche Bank árfolyama, és úgy tűnik, a jelenlegi menedzsment képtelen úrrá lenni az évek óta tartó agónián. Emiatt a csütörtöki éves közgyűlésen egyes nagybefektetők a jelenlegi elnök, Paul Alchleitner lemondatását szeretnék elérni.
Bizonytalan a BMW jelenlegi vezérigazgatójának jövője is, írta hírlevelében az Equilor. Harald Krueger mandátuma jövő májusban járna le, és idén júliusig döntés születik arról, folytathatja-e vezérigazgatói munkáját az autógyártónál. Egyes források szerint a jelenlegi gyártási igazgató megfelelőbb lenne a pozícióra, a BMW-nél folyamatban lévő gyártási változások miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél