TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A keddi mélypontjához képest szerdán ugyan jobban áll a magyar fizetőeszköz, de így is látótávolságban van a történelmi mélypont. Ráadásul a friss hírek is inkább a bizonytalanságot erősítik. Így többek között az sem valószínű, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok hamarosan rendeződnének.

Ugyan az elmúlt napokban némileg javult a befektetők hangulata, a piacokat továbbra is inkább a bizonytalanság jellemzi. Persze folyamatosan látnak napvilágot olyan gazdaságpolitikai-, makro- és vállalati hírek, amelyek érdemleges hatást gyakorolhatnak, és megmozgathatják az árfolyamokat. Nézzük a szerda reggeli legfontosabb információkat.

1; Történelmi mélypont közelében a forint
Kedden a forint a 327-es szint felett is járt az euróval szemben, ami azt jelenti, hogy a történelmi mélypontját 1 százalékra megközelítette. Ugyan délután kicsit erősödött, de ma reggel ismét lefele vette az irányt. Kérdéses, hogy a mostani bizonytalan nemzetközi hangulatban lehet-e olyan információ, amely új lendületet adna a magyar fizetőeszköznek.
Ha a régiós devizákkal vetjük össze a forint mozgását, akkor egyértelműen azt láthatjuk, hogy alulteljesít az euró-forint kereszt. A cseh korona vagy a lengyel zloty az utóbbi egy hónapban minimális mozgást produkált, míg a forint a 320 körüli szintről jött fel 327 környékére.  
Az érdemi erősödés azért is kérdéses, mert az emelkedő infláció ellenére a jegybank részéről nem látszik szándék az ultralaza monetáris politika érdemleges szigorítására. Igaz, ők ezt azzal magyarázzák, hogy előrejelzésük szerint a nyár folyamán az infláció ismét lefele mozdul majd. Amennyiben a piaci hangulat továbbra is ilyen nyomott lesz, akkor jó eséllyel megközelíti a forint a korábbi 330-as történelmi mélypontját.2; A vámháborúban Amerika megint emeli a tétet?

A Huawei ügy megmutatta, hogy az amerikai szankció komolyan veszélyeztethetnek kínai vállalatokat. Noha a mobiltelefonokat és -hálózatokat gyártó vállalat tegnap végül rövid mentességet kapott nagy kérdés, miként tudja majd kezelni, hogy indexre került. Most újabb technológiai cégeket fenyeget az USA, a legfrissebb hírek szerint ugyanis feketelistára tehetnek öt kínai videó megfigyelési céget. Ezek hasonlóan a Huaweihez nem használhatnának amerikai cégek szoftvereit és alkatrészeit. A listára kerülhet a Hikvision, amely a legnagyobb megfigyelő kameraértékesítő globálisan. A cég AI segítségével felismeri a képen látható arcokat, a céget az is segíti, hogy Kínában kevésbé tartják tiszteletben az emberi jogokat, és a politikai korrektséggel sem foglalkoznak amikor a mesterséges intelligencia alkalmazásáról van szó.

Friss árfolyamokat itt nézhet

3; Engedékeny megnyilvánulást tett a kínai nagykövet
Kína készen áll a kereskedelmi tárgyalások folytatására – mondta Cui Tiankai, a kínai állam amerikai nagykövete. A május 10-én lezárult előző tárgyalási forduló óta a felek nem határoztak meg új időpontot az egyeztetésekre, miután Donald Trump ezen a napon 200 milliárd dollár értékű kínai áru vámtarifáit emelte meg. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Kína kész bármilyen kérdésben megegyezni, az Egyesült Államokat okolta, amiért többször megváltoztatták álláspontjukat, véleménye szerint ezért nem sikerült megállapodni, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Egy friss – kínai érdekeltségekkel rendelkező vállalatok körében végzett – felmérés szerint a válaszadók több mint 40 százaléka fontolóra vette gyártási egységeinek áttelepítését Kína területéről, vagy már meg is tette azt.

4; Nem tetszik a befektetőknek a Marks & Spencer jelentése
Szerda reggel tette közzé negyedéves számait a brit divatlánc, amely jócskán elmaradt az elemzői konszenzustól. Első ránézésre persze jól mutat, hogy a március 30-án végződő évben az adózás előtti eredmény 84,6 millió font volt , szemben az előző évi 66,8 millió fonttal, csakhogy akkor 321 millió fontot könyvelt el rendkívüli tételként az amerikai egységeinek bezárása miatt. Emiatt az elemzők a mostaninál sokkal magasabb, 366,8 millió fontos nyereséget vártak. A gyenge számokat a befektetők csalódással fogadták, a szerdai kereskedésben 5 százalékkal zuhant a cég részvényeinek árfolyama.

5; Változás lehet a Deutsche Bank és a BMW élén is
A napokban újabb történelmi mélypontot ért el a Deutsche Bank árfolyama, és úgy tűnik, a jelenlegi menedzsment képtelen úrrá lenni az évek óta tartó agónián. Emiatt a csütörtöki éves közgyűlésen egyes nagybefektetők a jelenlegi elnök, Paul Alchleitner lemondatását szeretnék elérni.
Bizonytalan a BMW jelenlegi vezérigazgatójának jövője is, írta hírlevelében az Equilor. Harald Krueger mandátuma jövő májusban járna le, és idén júliusig döntés születik arról, folytathatja-e vezérigazgatói munkáját az autógyártónál. Egyes források szerint a jelenlegi gyártási igazgató megfelelőbb lenne a pozícióra, a BMW-nél folyamatban lévő gyártási változások miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél