Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A gazdasági fellendülés, a jegybankok és kormányok politikája, a piaci szereplők alulsúlyozottsága, a várható inflációs veszélyek egyaránt azt eredményezhetik, hogy 2021 is a részvények éve lesz – tartja a CIB Alapkezelő. A magyar piac is ebbe a képbe illik, így azt is felülsúlyoznák. A folyamatok az árupiacoknak is kedveznek.

A CIB Alapkezelő most is, mint már hosszabb ideje, töretlenül bízik a tőzsdei részvénypiaci emelkedésben. A jegybanki pénzöntésekkel padlóra kerültek a kötvényhozamok. A jelszó tavaly is, idén is a TINA – azaz “nincsen más alternatíva”. Leginkább a részvények maradtak, amikbe érdemes befektetni. (TINA=There Is No Alternative – a szerk.) Az emberek is fokozottan megtakarítanak a válság miatt, és így az alapokba is sok tőke áramlott világszerte – mondta el Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen.

A CIB Alapkezelő a tőkevédett alapokra koncentrál, de sok lejárat volt tavaly, és nehéz volt megtartani a megtakarításokat. Sok befektető a magas kamatozású MÁP Pluszba, a “szuperállampapírba” vitte át a pénzét. A részvényalapokra azonban némileg rákaptak a befektetők, bár ezek aránya még mindig eléggé csekély. A CIB-alapok portfóliója még konzervatívabb lett 2020-ban, mint volt, leginkább a kötvényalapok aránya nőtt.

Eddig óvatosabbakká váltak a befektetők

A vállalati pénzek kezelésében az elmúlt három évben az alapkezelő jelentős előrelépéseket ért el, és a vállalatok is konzervatív befektetők. Korábban főleg pénzpiaci alapokat vásároltak, most keresik a Start alapcsalád tagjait is. Főleg a rövid kötvényalapokat keresik. Remélik, ez a folyamat folytadódik az idén is. A lakosság pedig a részvényalapok és más kockázatosabb formák iránti érdeklődését megtartja, növelheti.

Jelentős piacbefolyásoló események 2020-ban (CIB Alapkezelő)Jelentős piacbefolyásoló események 2020-ban (CIB Alapkezelő)

A vállalati ügyfelek rendszerint nem túlságosan aktívak az alapok piacán. Érdeklődésük növekedése elsősorban azzal magyarázható, hogy a negatív, –0,4 és –0,6 százalék között ingadozó európai bankközi kamat (EURIBOR) terhe már az ügyfelekre hárul, aminek tükrében a tavaly az alapoknál elért 0,58 százalékos hozam is igencsak vonzó.

Nőtt a CIB Alapkezelő piaci részesedése

Szilárdan tartotta negyedik helyét a hazai piacon a CIB Alapkezelő 2020-ban. A pénzügyi szolgáltató befektetési alapokban kezelt vagyona 9,2 százalékkal, 433 milliárdról 473 milliárd forintra bővült, miközben a teljes piac 6,7 százalékkal nőtt, 6896 milliárd forintra. Az átlagot meghaladó vagyonnövekedés nyomán tavaly a CIB Alapkezelő piaci részesedése 6,70-ről 6,87 százalékra emelkedett.

A tavalyi bizonytalan környezetben a nemesfémeknek is kedvezett a hangulat, így nem csoda, hogy a CIB Arany Alapok Alapja vagyona 69,38 százalékkal nőtt, a befektetői kedv és az arany árfolyamában bekövetkezett emelkedés együttes hatásának köszönhetően írja az alapkezelő.

A hazai alapok és a CIB Alapkezelő piaci részesedéseA hazai alapok és a CIB Alapkezelő piaci részesedése

Alapforgatókönyvünk a normalizáció

A gazdaság számára rendkívüli év volt 2020, brutális visszaesés következett több ágazatban, például a légi közlekedésben. Persze nem nehéz ilyen alacsony bázisról magasabb szintre lépni, innen csak felfelé mehet az út – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató. A járvány nem fog eltűnni, de meg tudjuk fékezni a terjedését az oltásokkal, amelyek segítenek abban, hogy az élet normalizálódjon.

A CIB Alapkezelő várakozásaiA CIB Alapkezelő várakozásai

Jelentős GDP-növekedést okoz majd a normalizáció, és jelentős EPS-növekedést a részvénypiacon. (EPS: egy részvényre jutó eredmény.) A január 5-i amerikai szenátusi választás, a demokraták elsöprő győzelme, a “blue wave” még inkább megerősítette várakozásunkat, hogy komoly fiskális csomagok jönnek. Így magas növekedés és erősebb infláció várható, emiatt a kötvényhozamok is emelkedhetnek, ami már el is kezdődött az Egyesült Államokban.

Minden a részvények felé mutat

A monetáris politikában nem várható nagy változás, a “tapering”, a monetáris enyhítés megszűnése vagy a szigorítás nem várható korán. Tanult a Fed is a korábbi hibákból, hogy a tapering puszta említése is elbizonytalaníthatja a gazdaságot. A kockázati étvágyat jelentősen tudja növelni, ha a gazdaságpolitika is besegít. Márpedig az besegített, ezért is emelkedett a részvénypiac tavaly.

Technikai alapon is a részvénypiac mellett teszik le a voksukat. A különböző befektetési alapokba beáramló pénzek alapján globálisan sem és itthon sem magas a részvénykitettség. A kisbefektetők tavaly még mindig inkább a kötvényalapokba fektettek, bőven van tere a részvények felé való átrendeződésnek.

Milyen eszközökben van buborék? (CIB Alapkezelő)Milyen eszközökben van buborék? (CIB Alapkezelő)

Többféle oldalról megvizsgálva is arra jutottak tehát, hogy a részvénypiaci emelkedés folytatódhat. A kérdés, hogy azon belül mibe érdemes fektetni, mely részvények lehetnek felülteljesítők?

Vonzó Európa kínai fele és a robotika

Az egyik megközelítés szerint ami 2020-ban szenvedett, az 2021-ben erőre fog kapni. Ilyenek az értékalapú, azaz value-szektorok. Ezek más medvepiacokon is szenvedtek, alulteljesítők voltak, de most a koronavírus miatt ez különösen éles probléma. November óta érkeznek a pozitív vakcinahírek, ekkor mr megmozdult valami, és ezek a szektorok felülteljesíthetnek – hangzott el.

Európai részvényindexek ciklikus és value kitettsége (CIB Alapkezelő)Európai részvényindexek ciklikus és value kitettsége (CIB Alapkezelő)

A fejlődő piaci részvények a kedvencük. Az európai részvénypiac ciklikus, a befektetők nem nagyon szerették tavaly. Ez az elhanyagoltság azonban idén a fejlődő térséghez hasonlóan plusz növekedési potenciált jelent. Az erősödő euró viszont nem jó az európai részvénypiacnak. Érdemes azokba az európai szektorokba fektetni, amelyek erős kapcsolatot ápolnak Kínával és a robotikával.

Az infláció viszi fel a részvényeket?

A Deutsche Bank felmérése szerint a piaci szereplők inflációs várakozásai folyamatosan nőttek tavaly tavasztól kezdve. Ez 2021-nek is lényeges meghatározója lehet. Az infláció emelkedése várhatóan meghaladja majd a kötvényhozamok emelkedését, vagyis nő a negatív reálhozam.

Márpedig erőteljes negatív korreláció van a reálhozam és az S&P 500 teljesítménye között, vagyis negatív reálhozam mellett erősen nőhet a részvénypiac teljesítménye. Ilyen szempontból is minden a részvénypiacnak áll 2021-ben. A ciklikus részvények számára is pozitív az infláció emelkedése, növekszik a teljesítményük ilyenkor.

Nem felejtős a technológia sem

Továbbra is felülsúlyozást érdemel szerintük az USA részvénypiaca. A beoltottság a fejlett térségben itt lesz a legmagasabb, vagy a leghamarabb olyan szinten, ami gazdasági nyitást tesz lehetővé. Kérdés, mennyire lesz hatékony az újraindulás, a leállás után mennyire tud minden helyrerázódni. A hatékonyabb gazdaságok, mint az USA-ban, ilyenkor előnyt élvezhetnek.

Milyen szektorok voltak a nyertesek és a vesztesek? (CIB Alapkezelő)Milyen szektorok voltak a nyertesek és a vesztesek? (CIB Alapkezelő)

Bár a ciklikus szektorok felülteljesíthetnek, a technológiai részvények sem fognak háttérbe szorulni. Bár a technológiai szektor továbbra sem felejtős, megfontoltan és szelektíven kell hozzányúlni – mondta Hajdu. A technológiai részvények emelkedése eddig is élő trend volt, ez változatlanul megmaradhat. Az online vásárlás például csak tíz százaléka a kiskereskedelmi forgalomnak, ez tíz év múlva 50 százalék felett lehet. A trösztellenes szabályozás visszavehet valamelyest a technológiai szektor teljesítményéből, de inkább csak az év vége körül.

Áll a zászló az árupiacnak is

Az S&P 500-ban szereplő részvények kormoly részvény-visszavásárlási programokat indíthatnak idén, ami szintén segítheti a részvénypiacot. A value részvények akkor teljesítettek felül a múltban, ha a növekedés erős volt és legalább négy negyedéven keresztül kitartott – hangzott el.

USA inflációs várakozások és kötvényhozamok (CIB Alapkezelő)USA inflációs várakozások és kötvényhozamok (CIB Alapkezelő)

Minden szempontból áll a zászló az árupiacnak is. Az aranynak és más nemesfémeknek a negatív reálhozam tud kedvezni. A gazdasági növekedés pedig az ipari fémeknek, sőt az egész nyersanyagpiacnak. A gyengülő dollárból is hasznot húzhat az egész nyersanyagpiac. Összességében idén a dollár gyengülhet, a kötvények szenvedhetnek, a részvény– és árupiacoktól viszont szép teljesítményt várnak.

Magyarországot is felülsúlyoznák

A magyar részvénypiac sem mutat más jellemzőket, mint a globális részvénypiacok. Minden a részvénypiacok mellett szól, így a magyar részvénypiac mellett is. Nem látok okot, ami miatt a magyar piac eltérne a globális trendektől. Itt is lesz növekedés, támogató a gazdaságpolitika – mondta Hajdu. Magyarország a fejlődő térséghez és Európához egyaránt tartozik, de inkább a fejlődő térség jellemzőit mutatja. Így felülsúlyoznák, ahogy a többi térségbeli tőzsdét is.

A forintnak és fejlődő térség devizáinak is segíthet a kockázatvállalási hajlandóság növekedése. Némi forinterősödés elképzelhető. A 370-es euró nem valószínű, hogy jellemző lesz az idén.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Részvény / Deviza / Áru Elhasalt az OTP és bukott a MOL is
MTI | 2021. február 23. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 512,04 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 42 945,11 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Ronda mínuszok repkednek Európában, folyik a bankok kontra fintech háború
Eidenpenz József | 2021. február 23. 12:53
Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.
Részvény / Deviza / Áru Egybillió dollár felett a bitcoin kapitalizációja, új riválisokat kaphat a Tesla
Eidenpenz József | 2021. február 22. 12:17
Mínuszban vannak a tőzsdék, amit az ismét romló európai járványstatisztikák, az emelkedő amerikai körvényhozamok, az inflációs várakozások okozhatnak. Lesz még egy izgalmas hét a gyorsjelentéseknél, számos érdekes hír érkezett az autóiparból. A réz ütemes emelkedése kezd önbeteljesítő jóslattá válni, ami tovább tolhatja fel az inflációt. Új csúcsokat döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Nem csitul a mánia, újabb rekordott döntött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2021. február 20. 10:57
Szombaton újabb csúcsot döntött a bitcoin és az ether ára is. A bitcoin kapitalizációja már 1000 milliárd dollár fölött van.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Robinhood-on akarja elverni a port, nem örültek a Mol jelentésének
Eidenpenz József | 2021. február 19. 12:26
Európában szerény optimizmus van a tőzsdéken, az USA-ban inkább mínuszos nyitás valószínű. Az amerikai képviselők meghallgatták a WallStreetBets-botrány főszereplőit, főleg a Robinhood-nak mentek neki. A Mol jelentése enyhén elmaradt a várakozásoktól, mások vegyesnek tartják. A Renault hatalmas vesztesége nem meglepetés, ám idén is jókora termelés-kimaradást jósol a chiphiány miatt.
hírlevél