TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy év alatt 33,6 százalékkal, 3250 forintról 4343 forintra növelte egy részvényre jutó vagyonát, azaz eszközértékét a Plotinus Nyrt. – derül ki a cég háromnegyed éves gyorsjelentéséből. Az igazán gyors, a hónap vége után pár nappal elkészült jelentésnek ez az egy szám, az eszközérték az igazán fontos esszenciája.
Zsiday Viktor (archív kép)

A portfóliójában levő értékpapírok és származtatott ügyletek ugyanis bármikor megváltozhatnak. Állampapíroktól eltekintve értékpapírból 569 millió forintnyi volt benne, főleg kisebb, részben jó osztalékfizető tőzsdei társaságok részvényei (Graphisoft Park, Pannergy, Rába, Állami Nyomda, Forrás stb.), részben pedig a Mol-féle Magnolia-devizakötvények.

A jelentősebb származékos ügyletek összértéke 3,338 milliárd forint volt, mindössze három tételben amerikai részvényeket (S&P, Russell 2000) shortoltak és dollárerősödésre játszottak (EUR/USD short). Ezen kívül 316 milliónyi illikvid részesedés (kft- és zrt-üzletrészek) is volt a cégben, amelyeket beszerzési áron tartanak nyilván, de a jelentés megjegyzi, hogy annál valószínűleg jóval többet érnek.

Az árfolyam még jobban nőtt

A cég saját tőkéje egy év alatt 1,4 milliárd forint közeléből 3,35 milliárd forintra nőtt, részben friss tőkének köszönhetően. Az első publikált, 2010. november 30-i 1459 forintos egy részvényre jutó eszközérték azóta 198 százalékkal, tehát majdnem háromszorosára emelkedett, ami éves szinten 25,3 százalékos hozamnak felel meg.

 

Nem csoda, hogy a befektetésialap-szerűen működő társaság, amelyet Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő egyik alapkezelője menedzsel, a tőzsdén rendszerint eszközértéke felett 6-12 százalékkal forog. Az árfolyam pedig az eszközértéknél is jobban, majdnem 39 százalékkal nőtt szeptember 30-tól szeptember 30-ig.

Shortzárások a pánikban

Ami a konkrét üzleteket illeti, „a harmadik negyedév elején a kínai határidős short pozíciókat lezártuk, majd később eladtuk kínai részvényeinket is. Augusztus elején lezártuk európai részvénykitettségünket, és amerikai részvényeladási és kötvényvételi pozíciókat nyitottunk mivel úgy láttuk, hogy a feltörekvő országok és Kína irányából negatív növekedési sokk érkezhet. Augusztus végén dollár vételi pozíciót nyitottunk euró eladása mellett” – írják.

A részvényeladási pozíciók egy részét az augusztusi nagy pániknapon, illetve szeptember végén nyereséggel lezárták. A cég azonban úgy véli, hogy „az elmúlt 15 hónap teljesítménye valószínűleg inkább extrém pozitív szélsőérték és szinte bizonyos, hogy nem fenntartható”.

A Plotinus értékpapírjai, 2015. szeptember 30.

A jelentés leírja azt is, hogy osztalék kifizetését az adózás miatt továbbra sem tervezik. A cég vagy fő tulajdonosai azonban rendszeresen vásárolják és adják el a részvényeit.

Még többet érnek a részvények?

„ A Plotinus Holding Nyrt. Igazgatótanácsának véleménye szerint a David Gerincklinika Zrt.-ben fennálló tulajdonunk jelenleg valószínűleg szignifikánsan többet ér, mint a bekerülési érték, ám a pontos beárazás nem egyszerű, ezért óvatossági okokból továbbra is bekerülési értéken tartjuk nyilván (…) ám ez a jövőben változhat. Emiatt megfontoljuk, hogy az általunk számított módosított egy részvényre jutó saját tőke értéke fölött is vásároljunk vissza saját részvényeket, ha a piaci körülmények ezt indokolják.”

Nagy felár várható, kellemes és kellemetlen irányba is?

A Plotinus egyre több hazai kisbefektetőnek feltűnik, ezt bizonyítja a következő blogbejegyzés is Ivanov Tibortól:

„A Plotinus egyre ismertebbé válik. Amennyiben képes megtartani a fenti tőkearányos növekedési ütemet, vagy legalább évi 15 százalékot, akkor szinte borítékolható, hogy lesznek olyan periódusok, amikor a részvény árfolyama elrugaszkodik a részvényre jutó saját tőkétől. Ez esetben a jelenlegi 1,1 P/B felszökhet 1,5, 2,0, 3,0 közelébe is.” (Vagyis, az árfolyam a nettó eszközérték 110 százaléka helyett 200, 300 százaléka is lehet, ami közel duplázódást, triplázódást jelentene.)

Ám nem feledkeznek meg a kockázatokról: „Ugyanez kellemetlen irányba is működik. A vállalat bármikor felmutathat évekig tartó rossz teljesítményt. (…) Az árfolyamra mért büntetés ekkor meglepően nagy lehet.”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél