TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi szünnap után újranyitó amerikai tőzsdék harmadik napja mutatnak komoly esést, elsősorban a technológiai szektor néz ki csúnyán. Európában viszont zárásra mérséklődtek a mínuszok, a hazai BUX pedig megúszta stagnálással. Visszapattant a 360-as szintről az euró/forint is. Az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank tíz okot is felsorol, amiért a tőzsdei áremelkedéseknek folytatódniuk kellene.

Már harmadik napja folytatódik az amerikai részvénypiac mélyrepülése, miután hétfőn munkaszüneti nap volt. Ismét a technológiai részvények vezetik az esést, a Nasdaq 100 index már 3,4 százalékos mínuszban van. Az S&P 500 mintegy kettő, a Dow Jones ipari átlag 1,8 százalékos süllyedést mutat. A technológiai részvények indexe három tőzsdenap alatt mintegy nyolc százalékkal ment lejjebb csütörtök délután óta.

Európában is egész nap mínuszban jártak az indexek, bár a nap közepén csúnyábban néztek ki, mint a nap végén. A Stoxx 600 1,2 százalékkal, a német mutató 1,0 százalékkal, a francia 1,6 százalékkal süllyedt. A londoni vezető index csak 0,2 százalékkal esett, de a font emellett komoly értékvesztést szenvedett el. Közel egy százalékkal van lejjebb a dollárhoz, és 0,7 százalékkal az euróhoz képest. Ehhez a megállapodás nélküli Brexittel kapcsolatos aggodalmak járulhatnak hozzá leginkább. (Erről délelőtt itt írtunk.)

Nagyot esett a Mol, de stabil az OTP

Budapesten a BUX index viszonylag jól tartotta magát, csak pár pontos, százalékban jelentéktelen süllyedéssel zárt. Az OTP egy százalékkal emelkedett, a Richter is 0,8 százalékkal ment fel. A Mol azonban 3,2 százalékkal zuhant, a Magyar Telekom pedig stagnált.

Az euró/forint napközben átlépte ugyan a 360-as szintet, később azonban eltávolodott onnét, most 358,8 az euró. A dollár jelentősen erősödött, az euró/dollár 1,18 alá süllyedt. Csúnyán összeomlott az olaj, a WTI 7,8 százalékkal 36,7 dollárra, a Brent 5,4 százalékkal 39,80 dollárra esett. A befektetők aggódnak, hogy az olajkereslet visszaesik. Délelőtt például két légitársaság is járatcsökkentéseket jelentett be. (Lufthansa, Easyjet.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Csakúgy, mint augusztus végén, ismét túladottá vált az EUR/HUF árfolyam, így a trendnek szüksége van egy átmeneti pihenőre, mielőtt tovább folytatódna az emelkedés. A következő katalizátor a holnap érkező inflációs adatok lehetnek – írta a forintról az Erste befektetési Zrt.

Trendforduló, vagy egészséges korrekció?

Természetesen mindenki azt találgatja, hogy nagyobb trendforduló tanúi vagyunk-e, vagy pedig csak egy egészséges korrekció lesz ez a több hónapja tartó szinte szakadatlan emelkedés után. Többen emlékeztetnek arra, hogy statisztikailag az augusztus és a szeptember az év legrosszabb hónapjai. A “sell in may and go away…” (adj el májusban és gyere vissza novemberben) mondás által összefoglalt, szezonálisan gyengébb időszak közepe, mélypontja szokott lenni.

Bika és medve, az emelkedő és eső tőzsdei trend jelképei (Pixabay) Bika és medve, az emelkedő és eső tőzsdei trend jelképei (Pixabay)

A Goldman Sachs például azt mondja, hogy a bikapiac ugyan még bőven folytatódhat, de egy további tíz százalékos esés is simán benne van a pakliban.

A Goldman tíz pontja

A befektetési bankház tíz pontban gyűjtötte össze, hogy miért van további tér a részvény árak emelkedése előtt – írta a Marketwatch.

Az első pontban azt írják, hogy egy mély recesszió után a klasszikus remény (hope) fázisa szokott bekövetkezni. Ebben a szakaszban a legmeredekebb az árfolyamok emelkedése. A második pont szerint a gazdasági kilábalás tartósabb lehet, amint egyre valószínűbb, hogy elkészülnek a védőoltások. A harmadik érv, hogy a Goldman közgazdászai nemrég felfelé módosították a gazdasági előrejelzésüket, és a Wall Street többi elemzője is hasonlóképpen cselekedhet. Írnak még a központi bankok és kormányok gazdaságsegítő lépéseiről, az alacsony kötvényhozamokkal összehasonlítva még mindig vonzó osztalékhozamokról és a negatív kamatlábakról is, amelyek sok helyen tapasztalhatók. Szerintük az infláció ellen is jó védelmet jelenthetnek a részvények, és a digitális forradalom is további növekedést okozhat.

Nikola és Tesla, hopp és kopp

A legnagyobb esést mutató részvények közé tartozik a Tesla, amelyet egyesek várakozásai ellenére még kihagytak az S&P 500 indexből. A részvény több mint 14 százalékkal zuhan. A Moderna, amely oltóanyagon dolgozik, közel 11 százalékkal süllyed. Nagyot esett még a Boeing és néhány amerikai Bank is. A nyertes oldalon található viszont a Nicola.

Az elektromos teherautók gyártását tervező társaság azért száguld nem kevesebb mint 40 százalékkal, mert a General Motors szemet vetett rá. A Nikola kétmilliárd dollár értékben bocsát ki új részvényeket a General Motors számára, ezzel a vevő 11 százalékos részesedést szerez. A Nikola különféle szolgáltatásokat vesz a nagy autógyártól, amik segítségével olcsóbban fog tudni majd gyártani. Az együttműködés segítségével tíz év alatt ötmilliárd dolláros megtakarítást remél a startup-jellegű elektromos üdvöske.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél