BUX
35 363.01
-1.17%
-417.00
OTP
10 620.00
-1.76%
-190.00
MOL
1 828.00
-1.98%
-37.00
RICHTER
6 675.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
383.00
-0.39%
-1.00
 
2020. május 28. 11:53

Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.

Az európai tőzsdeindexek ma is fél és másfél százalék közötti mértékben emelkednek, a német mutató 0,8, a francia 0,9 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak. Ismét az ipari részvények teljesítenek jobban, a Dow Jones ipari átlag fél százalékkal megy fel, miközben a Nasdaq futures 0,3 százalékkal esik.

A jó európai hangulathoz biztosan hozzájárult, hogy tegnap az EU a várakozásoknál nagyobb, 750 milliárd eurós gazdaságélénkítés alapot fogadott el. Kiemelkedik a lengyel tőzsde 2,4 százalékos emelkedésével, miközben a BUX index csak 0,4 százalékkal emelkedik 11 óra körül. A prágai mutató még kissé csökken is. Az OTP és a Mol fél-fél százalékkal, a Richter és a Telekom 0,1-01 százalékkal drágul. Utóbbi végre elérte a 400 forintot.

Trump bosszúja

Az euró/forint tovább emelkedett, elérte a 350-es szintet, ami 1,7 forinttal több a tegnap estinél. Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton, más fontos megbizatásra hivatkozva. Az olaj a tegnapi esés után a mai napot is mínuszban kezdte, a WTI most is három százalékos esést mutat. A Brent viszont stagnál.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az amerikai tech-szektort ma is az sújthatja, hogy Trump elnök hadjáratot hirdetett a közösségimédia-oldalak ellen, miután a Twitter helyesbítette megszólalásait. (Már-már álhírnek, “fake news”-nak nyilvánította azokat az adatok korrigálásával.) Trump tegnap megfenyegette az egész szektort, hogy szabályozza vagy bezárja őket. A fenyegetést igen hamar valóra is váltja, holnap állítólag rendeletet fog aláírni ezzel kapcsolatban.

Leépítések mindenhol

A rendelet lehetővé tenné az Amerikai Egyesült Államok szövetségi hivatalai számára, hogy megbüntessék azokat a közösségimédia-társaságokat amelyek nem megfelelően moderálják a felhasználók hozzászólásait. Ez egy már létező törvénynek az újragondolása, amely arról szól, hogy a technológiai cégek mennyiben felelősek a tartalomért, amelyet oldalaikon a felhasználók közzétesznek.

Itt a mesterséges intelligencia? (Pixabay.com) Itt a mesterséges intelligencia? (Pixabay.com)

A vállalati szektorból inkább rossz hírek érkeznek. Az Easyjet masszív létszámleépítést jelentett be, alkalmazottainak 30 százalékát is elbocsátaná, hogy egy hosszabb válságos időszakra felkészüljön. A japán Nissan pedig úgy döntött, hogy bezárja barcelonai gyárát. Ez a spanyol kormány közlése szerint mintegy háromezer munkahelyet érint majd. Bár egyelőre még próbálják meggyőzni a céget, hogy más lehetőségeket is számításba vegyen. A gyárbezárás a Nissannak egymilliárd eurójába kerülne.

A Rolls-Royce is tovább szenved a repülőmotor-üzletág leállása miatt.

Vírus, Kína, Hong Kong

A nap fontos híre, hogy elérte a százezret az USA-ban elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma, bár tudósok szerint a valós szám ennél is magasabb. A görbe pedig továbbra is felfelé tart. Európában és Észak-Amerikában folytatódik a fokozatos gazdasági újranyitás, ugyanakkor Ázsiában több helyen ismét felütötte fejét a járvány. Például Dél-Koreában ismét nőtt az esetszám, és Kína egyes tartományaiban is ismét karantént rendeltek el, még ha az esetek száma egyelőre csekély is.

Kína jóváhagyta az új biztonsági törvény bevezetésére irányuló javaslatot, amely korlátozza Hongkong szabadságjogait, a heves tiltakozások és Trump fenyegetései ellenére. Ám a Bloomberg szerint még hónapokba telhet, amíg hivatalnokok jogszabályba rendezik a részleteket. A törvény többek között a felforgatás, a terrorizmus és a külföldi beavatkozás büntetését szabályozná. Ezzel még több tüntetés jöhet a városban, és számos cég menekülését okozhatja.

Jobban akar tanulni az Apple

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos portfólióját bővíti az Apple, megszerezte a gépi tanulással foglalkozó Inductiv céget. Az alany olyan technológiát fejlesztett ki, amely mesterséges intelligenciát használ adatbázisok, nagy adattömegek hibáinak azonosítására és kijavítására. Az Inductiv mérnöki csapata az elmúlt hetekben csatlakozott az Apple-hez, hogy számos projekten dolgozzon, beleértve a Siri-t, a gépi tanulást és az adatfeldolgozást.

Az Apple időről időre vásárol kisebb technológiai cégeket, de terveivel kapcsolatos részleteket szokás szerint nem közölt – írta a SeekingAlpha.

Mesterséges intelligenciában nyomulnak a tech-óriások

A nagy technológiai társaságok évek óta a leggyorsabb ütemű akvizíciós és stratégiai beruházási tevékenységet folytatják a Financial Times szerint. Méghozzá annak ellenére, hogy a koronavírus által okozott piaci zavarok fokozott hatósági szabályozási és ellenőrzési hullámot váltanak ki. Az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Microsoft ebben az évben 19 üzletet jelentettek be a Refinitiv május 26-i adatai szerint. Ez a leggyorsabb akvizíciós ütem egészen 2015 óta.

A Financial Times kedden jelentette, hogy az Amazon szintén előrehaladott tárgyalásokat folytat a Zoox önjáró járműveket fejlesztő társaság megvásárlásáról. A jelölt két évvel ezelőtti értéke 3,2 milliárd dollár volt. A Facebook pedig márciusban jelentette be eddigi legnagyobb nemzetközi befektetését, 5,7 milliárd dolláros részesedést vásárolt az indiai telekommunikációs szolgáltatóban, a Reliance Jio cégben.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
hírlevél