TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.

Az európai tőzsdeindexek ma is fél és másfél százalék közötti mértékben emelkednek, a német mutató 0,8, a francia 0,9 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak. Ismét az ipari részvények teljesítenek jobban, a Dow Jones ipari átlag fél százalékkal megy fel, miközben a Nasdaq futures 0,3 százalékkal esik.

A jó európai hangulathoz biztosan hozzájárult, hogy tegnap az EU a várakozásoknál nagyobb, 750 milliárd eurós gazdaságélénkítés alapot fogadott el. Kiemelkedik a lengyel tőzsde 2,4 százalékos emelkedésével, miközben a BUX index csak 0,4 százalékkal emelkedik 11 óra körül. A prágai mutató még kissé csökken is. Az OTP és a Mol fél-fél százalékkal, a Richter és a Telekom 0,1-01 százalékkal drágul. Utóbbi végre elérte a 400 forintot.

Trump bosszúja

Az euró/forint tovább emelkedett, elérte a 350-es szintet, ami 1,7 forinttal több a tegnap estinél. Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton, más fontos megbizatásra hivatkozva. Az olaj a tegnapi esés után a mai napot is mínuszban kezdte, a WTI most is három százalékos esést mutat. A Brent viszont stagnál.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az amerikai tech-szektort ma is az sújthatja, hogy Trump elnök hadjáratot hirdetett a közösségimédia-oldalak ellen, miután a Twitter helyesbítette megszólalásait. (Már-már álhírnek, “fake news”-nak nyilvánította azokat az adatok korrigálásával.) Trump tegnap megfenyegette az egész szektort, hogy szabályozza vagy bezárja őket. A fenyegetést igen hamar valóra is váltja, holnap állítólag rendeletet fog aláírni ezzel kapcsolatban.

Leépítések mindenhol

A rendelet lehetővé tenné az Amerikai Egyesült Államok szövetségi hivatalai számára, hogy megbüntessék azokat a közösségimédia-társaságokat amelyek nem megfelelően moderálják a felhasználók hozzászólásait. Ez egy már létező törvénynek az újragondolása, amely arról szól, hogy a technológiai cégek mennyiben felelősek a tartalomért, amelyet oldalaikon a felhasználók közzétesznek.

Itt a mesterséges intelligencia? (Pixabay.com) Itt a mesterséges intelligencia? (Pixabay.com)

A vállalati szektorból inkább rossz hírek érkeznek. Az Easyjet masszív létszámleépítést jelentett be, alkalmazottainak 30 százalékát is elbocsátaná, hogy egy hosszabb válságos időszakra felkészüljön. A japán Nissan pedig úgy döntött, hogy bezárja barcelonai gyárát. Ez a spanyol kormány közlése szerint mintegy háromezer munkahelyet érint majd. Bár egyelőre még próbálják meggyőzni a céget, hogy más lehetőségeket is számításba vegyen. A gyárbezárás a Nissannak egymilliárd eurójába kerülne.

A Rolls-Royce is tovább szenved a repülőmotor-üzletág leállása miatt.

Vírus, Kína, Hong Kong

A nap fontos híre, hogy elérte a százezret az USA-ban elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma, bár tudósok szerint a valós szám ennél is magasabb. A görbe pedig továbbra is felfelé tart. Európában és Észak-Amerikában folytatódik a fokozatos gazdasági újranyitás, ugyanakkor Ázsiában több helyen ismét felütötte fejét a járvány. Például Dél-Koreában ismét nőtt az esetszám, és Kína egyes tartományaiban is ismét karantént rendeltek el, még ha az esetek száma egyelőre csekély is.

Kína jóváhagyta az új biztonsági törvény bevezetésére irányuló javaslatot, amely korlátozza Hongkong szabadságjogait, a heves tiltakozások és Trump fenyegetései ellenére. Ám a Bloomberg szerint még hónapokba telhet, amíg hivatalnokok jogszabályba rendezik a részleteket. A törvény többek között a felforgatás, a terrorizmus és a külföldi beavatkozás büntetését szabályozná. Ezzel még több tüntetés jöhet a városban, és számos cég menekülését okozhatja.

Jobban akar tanulni az Apple

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos portfólióját bővíti az Apple, megszerezte a gépi tanulással foglalkozó Inductiv céget. Az alany olyan technológiát fejlesztett ki, amely mesterséges intelligenciát használ adatbázisok, nagy adattömegek hibáinak azonosítására és kijavítására. Az Inductiv mérnöki csapata az elmúlt hetekben csatlakozott az Apple-hez, hogy számos projekten dolgozzon, beleértve a Siri-t, a gépi tanulást és az adatfeldolgozást.

Az Apple időről időre vásárol kisebb technológiai cégeket, de terveivel kapcsolatos részleteket szokás szerint nem közölt – írta a SeekingAlpha.

Mesterséges intelligenciában nyomulnak a tech-óriások

A nagy technológiai társaságok évek óta a leggyorsabb ütemű akvizíciós és stratégiai beruházási tevékenységet folytatják a Financial Times szerint. Méghozzá annak ellenére, hogy a koronavírus által okozott piaci zavarok fokozott hatósági szabályozási és ellenőrzési hullámot váltanak ki. Az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Microsoft ebben az évben 19 üzletet jelentettek be a Refinitiv május 26-i adatai szerint. Ez a leggyorsabb akvizíciós ütem egészen 2015 óta.

A Financial Times kedden jelentette, hogy az Amazon szintén előrehaladott tárgyalásokat folytat a Zoox önjáró járműveket fejlesztő társaság megvásárlásáról. A jelölt két évvel ezelőtti értéke 3,2 milliárd dollár volt. A Facebook pedig márciusban jelentette be eddigi legnagyobb nemzetközi befektetését, 5,7 milliárd dolláros részesedést vásárolt az indiai telekommunikációs szolgáltatóban, a Reliance Jio cégben.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
hírlevél