BUX
35 747.71
-2.03%
-742.00
OTP
10 940.00
-2.41%
-270.00
MOL
1 822.00
-1.99%
-37.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2019. november 13. 11:20

Ma eldőlhet, hogy az amerikai elnök újabb fél évvel elhalasztja-e az európai autógyártók vámjaival kapcsolatos döntést – ahogy azt a piac várja tőle. Lassan lecsengenek a tőzsdei cégek gyorsjelentései, érdemes lesz figyelni, hogyan reagálnak a befektetők a WizzAir ma reggel közzétett, rekordprofitot rejtő adataira.

Alig mozdultak az amerikai tőzsdeindexek kedden, a Dow Jones stagnált, az S&P 500-as és a Nasdaq Composite enyhén emelkedett. Nem úgy az ázsiaiak, amelyek már kivétel nélkül mínuszban – méghozzá masszívban – nyitották a szerdát, miután a hongkongi válság nemcsak az ország börzéjének a barométerét vitte több mint 2 százalékos negatívumba is, hanem a japán és a kínai is járt fél-egy százalék közötti bukóban. Nem csoda, hogy az európai tőzsdeindexek – köztük a BUX – is kipirosodtak. Az arany árfolyamára rányomja a bélyegét a dollár erősödése – a sárga nemesfém ugyanis a zöldhasúval ellentétesen szokott mozogni –, egyelőre nem tud elemelkedni az 1460 dolláros szint közeléből, még az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kimenetelét övező bizonytalanság fokozódása ellenére sem. Ez utóbbira az olajárak már jobban reagáltak, mindkét főbb fajta (az északi-tengeri Brent és az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI) is fél százalék körüli mértékben gyengült. A forint pedig ismét egyre közelebb kerül az újabb történelmi mélypontjához, euróval szembeni árfolyama szerda reggel már a 335-ös szintet karistolta.

De lássuk, vajon milyen események mozgathatják a hét közepén a pénz- és tőkepiacokat.

1. Trump ismét háborús üzemmódba kapcsolt

Az amerikai elnök kedden a New York-i Gazdasági Klubban tartott beszédében az amerikai gazdaság erejét dicsérte, s újabb vámtarifa-emelésekkel fenyegette meg Kínát, arra az esetre, ha nem sikerülne egyetértésre jutniuk az amerikai tárgyalóknak Pekingben. Bár azt mondta, hogy a megbeszélések első szakasza bármikor sikeresen lezárulhat, ázsiai partnerét újfent azzal vádolta meg, hogy szerinte tisztességtelen kereskedelmi elveket követ. Amellett, hogy a megegyezés elmaradása esetére Trump a kínai portékákra már kivetett vámok lényeges emelését helyezte kilátásba, a világ többi országát is megfenyegette, mondván, más országokat is pluszterhekkel sújtanak majd, ha „rosszul bánnak” az USA-val. Amely tavaly decemberben 250 milliárd dollár értékű kínai importárura 25 százalékos vámot vetett ki, majd később további 15 százalékos sáppal sújtott 112 milliárd dollár értékű kínai portékát. Trumpnak egyébként ma kell döntenie az európai autógyártók vámjaival kapcsolatban, de a várakozás szerint további fél évvel elhalaszthatja a döntést.

2. Újabb elnöki össztűz a Fed-re

Merthogy Trump az amerikai jegybank szerepét betöltő intézményt sem kímélte, mondván, a kamatpolitikája versenyhátrányt okoz az amerikai gazdaságnak, miközben újfent hangoztatta a negatív kamatok szükségességét. A Fed július végén kezdte meg a „ciklus közbeni kiigazítást”, amely lényegében kamatcsökkentési sorozatot takart, azóta minden kamatdöntő ülésen 25-25 bázispontot vágtak. E trend törhet meg a következő, december 11-ei ülésen, legalábbis a határidős kamatmegállapodásokból arra lehet következtetni, hogy a Fed nem viszi még lejjebb az irányadó rátáját – vélhetően ez indíthatta Trumpot az újabb verbális támadásra.

3. Technikai recesszió küszöbén Németország

Bár a Destatis ma reggel közzétett végleges adata szerint a német fogyasztói árindex éves szinten 1,1 százalékkal nőtt, az Eurostat módszertana szerint számított, harmonizált infláció mindössze 0,9 százalék volt. Ennek fényében különösen érdekes lehet a holnap reggel érkező, harmadik negyedéves német GDP-adat. Ha ugyanis az – az előzetes várakozásoknak megfelelően – negyedéves alapon ismét csökkenést mutat, akkor beköszönt a technikai recesszió Európa legerősebb gazdaságában.

4. Pazar WizzAir-gyorsjelentés

Ma reggel hozta nyilvánosságra első féléves üzleti éve adatait a WizzAir, amelyek rekordprofitot rejtettek, a 371,5 millió eurós nyereség 87 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A légitársaság kihasználtsága 94,6 százalékos volt az időszak alatt. A jó eredményeknek köszönhetően a menedzsment 335-350 millió eurósra szűkítette azt a sávot, amelyen belülre várja a jövő márciusban záruló üzleti éve profitját, miközben bevételei 20 százalék feletti növekedését várja.

Több tőzsdei nagyágyú – Európában a Deutsche Post, a Continental és az Infineon, az Egyesült Államokban a CBS – kedden rukkolt elő a június-szeptember közötti gazdálkodási adataival. Míg az öreg kontinens cégei nem okoztak csalódást, addig az amerikai médiaóriás felemás eredményekről számolt be.

Ma még a Cisco Systems adataira érdemes figyelni, amelyek az amerikai tőzsdezárás után érkeznek.

5. A 3G Capital megvenné a ThyssenKrupp lift-üzletágát

A Kraft és a Burger King eladása után most tehát vásárolna a magántőke-alap, méghozzá a ThyssenKrupp lift-üzletágát. Nem lesz könnyű dolga, hiszen nagy a konkurencia, számos cégnek – köztük a Kone finn liftgyártónak, a Blackrocknak és egyes információk szerint a japán Hitachinak – is fáj a foga a német cég legértékesebb részlegére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Friss
hírlevél