BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 13. 10:20

Továbbra is a kereskedelmi háborúról érkező információk határozhatják meg a piaci mozgásokat. Egyelőre borús a kép, miután nem hozott megállapodást a legutóbbi amerikai-kínai tárgyalás, Trump pedig újabb vámokat vetett ki pénteken.

Donald Trump (Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL)

Lefele indultak hétfőn délelőtt a tőzsdék, de most megtudhatja, melyek azok a legfontosabb momentumok, amelyek mozgathatják a piacokat.

1; Durvul az amerikai-kínai kereskedelmi viszony

Ígéretéhez híven Donald Trump pénteken újabb kontingens kínai termékre léptetett életbe magasabb vámtarifákat. Mindez azt követően történt, hogy az elnök szerint a kínaiak felrúgták a korábbi megállapodást, így a tárgyalások eredménytelenül zárultak.

Donald Trump amerikai elnök utasítást adott pénteken az összes fennmaradó, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importtermék vámtarifájának megemelésére, amelyekre eddig nem vetettek ki büntetővámokat - tájékoztatott Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló. Lighthizer közleményében emlékeztetett arra, hogy Donald Trump utasítására az amerikai fél péntektől már 10 százalékról 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett vámtarifát. "Az elnök arra is utasítást adott, hogy lássunk hozzá a vámtarifa megemeléséhez gyakorlatilag a teljes fennmaradt kínai importra, amely értéke 300 milliárd dollárra becsülhető" - áll  Lighthizer közleményében. A főtárgyaló szerint az újabb pótvámokról hétfőn tesznek közzé részletes információt.

Természetesen Peking is reagált a történtekre, vasárnapi vezércikkében a Global Times kínai pártlap azt írta, az Egyesült Államok alapvető hibát követett el, amikor úgy ítélte meg, hogy az amerikai-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok egyoldalúan Kína érdekeit szolgálják, továbbá súlyosan alábecsülte Kína tűrőképességét.

A tárgyalások folytatása kapcsán sok a kérdőjel, de nagyvalószínűséggel Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan június végén, a G20-as csoport Japánban tartandó csúcstalálkozóján találkozik egymással.

Nagy kérdés, hogy addig a felek előre tudnak-e lépni a tárgyalásokon, és végül milyen megoldást fognak kötni, ha egyáltalán születik bármilyen megegyezés.

2; Jön a Trump Put vagy sem?

Az amerikai elnök köztudottan a tőzsde bűvkörében él, és szereti az elmúlt évek árfolyamemelkedését saját eredményes munkájának betudni. Ahogy arról írtunk, a Kínára kivetett vámokkal viszont ebből a szempontból lábon lőtte magát, hiszen a tőzsdék mindenhol intenzív eséssel reagáltak a fejleményekre. Az elnök azonban regnálása alatt a piaci bizonytalanságok idején folyamatosan igyekezett szavakkal vagy akár tettekkel is megtámogatni a piacokat, amit szakmai berkekben Trump Putnak neveztek el. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború múlt heti eszkalálódása ugyan komoly visszaeséssel járt, ám több olyan kereskedési nap is volt, amikor a kezdeti zuhanás után a befektetők bízva az elnök piacmentő lépésében megvették az esést. Miután Amerika most úgy tűnik keményen beleállt a konfliktusba, nem látszik, hogy Donald Trump miként tudna új lendületet adni a tőzsdéknek. Ennek ellenére a befektetők továbbra is bíznak abban, hogy a mostani áresés csak átmeneti lesz, és Trump valamit kitalál, amivel segíthet a Wall Streeten.

3; Nem tudja tartani a terveit a Richter

Hiába közölt pénteken a vártnál jobb híreket a Richter, a befektetőket egy másik információra reagáltak, a vállalat ugyanis azt is közölte, hogy nem tudja tartani éves prognózisát a Richter. Erre reagálva pénteken 6 százalékkal zuhant a papír a tőzsdén.

A cég vezetése az idei évre vonatkozóan mérsékelte a korábbi előrejelzését, és azt jelezték, hogy az éves bevételcéljukat 2-3 százalékkal maradhat el a korábban prognosztizálttól.. Ennek oka a szerializációban keresendő, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamatot át kell alakítani az új gyógyszer-forgalmazási előírásoknak megfelelően. Ennek költségoldali negatív hatásával már korábban is számoltak, most azonban kapacitásbeli problémákba is ütköztek, így nem tudnak annyi gyógyszert gyártani mint korábban tervezték, ezért bevétel oldalról is nyomás alá kerül a generikus portfólió.

A megjelent információk miatt a HSBC csökkentette a Richter célárát, 6500 forintról 6200-ra. Azonban továbbra is vétel a javaslata.

A részvény egyébként hétfőn is rosszul kezdett, a nyitást követően 5300 forintig esett, ami újabb 2,5 százalékos csökkenést jelent.

4; Nehéz helyzetben a német autógyártók

A német üzleti lap, a Handelsblatt terjedelmes cikkben foglalkozott a német autóipar előtt álló kihívásokkal, amelyek miatt az autógyártóknak felül kell vizsgálniuk beruházásaikat, információik szerint ez érintheti a Debrecenbe tervezett BMW-gyárat is, míg a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését már korábban elhalasztották emiatt.

5; Defektet kapott az Uber

Pénteken indult a kereskedés az autómegosztó vállalat részvényeivel az amerikai tőzsdén. A papírok kibocsátási ára 45 dollár volt. Miután a korábban tervezetnél némileg olcsóbban lehetett jegyezni, így az elemzők nem zárták ki, hogy a részvények akár felfele is vehetik az irányt. Nehéz eldönteni, hogy a cég túlértékeltsége, vagy egyszerűen a borús piaci hangulat okozta a gondokat, de meglehetősen gyengén debütált végül az Uber, hiszen a záróár 41,57 lett, ami 7,5 százalékkal marad el a kibocsátási szinttől.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél