BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 16. 11:15

A piacokon továbbra is a kereskedelmi háború, és az azzal kapcsolatos információk azok, amelyek leginkább meghatározzák a befektetők hangulatát. Az elmúlt 24 órában volt jó és rossz hír egyaránt. Úgy tűnik az USA a Kína elleni harcot szeretné most végig vinni, és nem akar újabb frontot nyitni a kereskedelmi háborúban.

Fotó: AP, Michael Probst

A befektetők az elmúlt napokban ismét rendkívül volatilis piacokkal kellett, hogy szembesüljenek. Az árfolyamok akár napon belül is éles fordulatot vettek, így például csütörtökön is a nap elején még erőteljesen estek, majd délután komoly emelkedés jött. Számos olyan időnként egymásnak ellentmondó információ érkezik, amelyekre próbálnak reagálni a tőzsdék. Nézzük melyek lehetne a csütörtöki napon a legfontosabb piacmozgató tényezők.

1; Trump tovább harcol Kínával, miközben Peking nem akar megegyezni

Az amerikai elnök gyakorlatilag folyamatosan elejt megjegyzéseket, amelyekben arra utal, hogy Amerika áll nyerésre a Kína ellen vívott kereskedelmi háborúban, és csak idő kérdése, hogy kétvállra fektesse az ellenfelét. Megjegyezte például, hogy ha a Fed mellé állna, és kamatot csökkente, akkor remek alkupozícióba kerülhetne az USA, és ebben az esetben Peking hiába értékeli le a jüant és vezet be további monetáris lazítást, nem fog rajtuk segíteni. Persze a Kínaiakat sem kell félteni, vannak olyan vélemények, hogy nem fogják elsietni a megegyezést, annak ellenére sem, hogy a megemelt vámok számos exportőr cég pozícióit rontják, illetve sok olyan cég lesz, amely komoly veszteségeket fog emiatt felhalmozni. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van az USA-t nagyon bosszantó szellemi termékekkel való visszaélés (ami az amerikaiak szerint a szabadalmak, technológiák folyamatos lopását jelenti), ami összességében nagyobb hozadékkal jár, mint amit a vámokon veszít Kína. Bár hivatalosan sem Hszi elnök, sem a tárgyalásokat vezető helyettese nem nyilvánult meg a kérdésben, de a kommunista párt lapjaiban olyan reakciók jelennek meg, amelyek azt jelzik, hogy rövid időn belül aligha lesz megállapodás.


2; Tűzszünet Európával

Az európai autógyártók felett komoly viharfelhők gyülekeztek, hiszen a feszült amerikai-kínai viszonynak mindenképpen megisszák a levét, ám úgy tűnt nagyobb csapás is érheti őket. Az amerikai elnök korábban azzal fenyegette meg az EU autógyártóit, hogy az USA-ba irányuló exportjukra 25 százalékos védővámokat vet ki.  Emiatt például szerdán a nap első felében a német részvények jelentős mértékben gyengültek. Délután aztán több forrás is azt közölte, hogy a döntés fél évvel elhalasztják, ez pedig megnyugtatta a piacokat. A tárgyalások jelenleg folyamatban vannak, mind az EU-val, mind Japánnal az autóipari vámok kérdésében. Ráadásul a legnagyobb német és japán vállalatok komoly gyártókapacitással rendelkeznek az USA-ban is, így egy esetleges pótlólagos vám kivetése valószínűleg jelentős számú ottani munkahelyet is veszélybe sodorna.

További árfolyamok itt találhatók

3; Megpróbálják sarokba szorítani a Huaweit

Érdekes stratégiát választva, rendkívüli állapotot hirdetett ki az USA-ban Trump, hogy betilthassa a Huawei-t. A kínai óriáscéget persze nem nevezték meg az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről szóló rendeletben, de mivel azt korábban a hatóságok potenciális nemzetbiztonsági kockázatként azonosították, mindenki tudja, hogy miről van szó. A Huawei mellett a szakértők szerint a ZTE számára okozhat még komoly fejtörést Trump lépése, utóbbi cégtől korábban már eltiltottak minden amerikai vállalatot. A kereskedelmi tárgyalások során gesztusként azonban ezt végül Trump felfüggesztette, így a ZTE hozzájuthatott azokhoz az alkatrészekhez és szoftverekhez (pl. Android) amelyek nélkül nem tudna telefont gyártani és csődbe menne.

Az elnöki rendelet felhatalmazza a kereskedelmi minisztert, hogy állítson le minden olyan, kommunikációs technológiákat is magában foglaló beszerzést, amely külföldi kormányzatokkal kapcsolatban álló cégekhez köthető. Ezek ugyanis - a rendelet szerint - "elfogadhatatlan kockázatot" jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.

4; Jól pörgött az Alibaba

Továbbra sem húzza be a féket az Alibaba, a kínai óriás 2019 első negyedévében is folytatta bődületes növekedését, a bevétel és az EPS is másfélszeresére bővült egy év alatt. A kínai online piactér 95,3 milliárd jüanos bevételt ($13,6 milliárd) és 8,57 ($1,25) jüanos egy részvényre eső igazított eredményt tett közzé, mely meghaladta a várt 91,58 milliárd jüant és 6,5 jüant. Az éves bevétel növekedés 51 százalékra gyorsult a korábbi 41 százalékos gyorsulási ütemről. Noha vannak gyenge pontok, összességében pozitívra sikeredett a jelentés, amely a kínai gazdaság szempontjából is egy jó jelzés.

5; Kedvező számok a Ciscótól

A vártnál jobb eredményeket publikált a Cisco. Az egy részvényre eső igazított nyereség 78 cent volt szemben a 77 centes várakozásokkal, és a 12,96 milliárdos bevétel is meghaladta az elemzők által prognosztizált 12,89 milliárdot, derült ki az Equilor hírleveléből. Éves alapon a nyereség 23 százalékot, míg a bevétel 4 százalékot emelkedett. Emellett az előző negyedévben 6 milliárd dollárért vásárolt vissza saját részvényeket a cég. A következő negyedévre adott prognózis jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat, a vámok negatív hatásának ellenére is. A Cisco részvényei 3 százalék felett emelkedtek piaczárás után.

6; Hatott a kedvező GDP a magyar piacra

Miközben szerdán a délutáni fordulatot követően a nyugat-európai és amerikai piacok pluszban zártak, a BUX csak minimálisan tudott erősödni. Mindezt annak ellenére, hogy szerda reggel kifejezetten erős GDP adat látott napvilágot. Ma viszont erősen kezdett a piac, a vezető részvények erősödtek, a Richter (5180 Ft) egy százalék feletti pluszban van, az OTP (12290)és a Mol (3216) pedig 0,7 százalékkal ment fel.
Lefele tartottak viszont a Mészáros-részvényekként emlegetett papírok, az Opus (393) 1,8, a Konzum (198) 1,5 százalékkal, míg a 4iG (4145) 1,3 százalékkal lett olcsóbb.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél