TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Számos elemző figyelmeztet arra, hogy a koronavírus gazdasági hatásai nem csak a kínai gazdaságot fogják érinteni, a befektetők azonban úgy tűnik fittyet hánynak a kockázatokra. Az amerikai piacon a vevők ismét olyan étvággyal ugrottak a részvényekre, mintha nem lenne holnap.

A múlt hét óvatos kereskedését követően hétfőn előbb pozitív korrekció jött, majd kedden ismét beköszöntött a piacokra a hurráoptimizmus. Az európai piacokon is erős pluszok voltak, amire rátett egy lapáttal, hogy jelentős emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsdék irányadó indexei. Hiába regisztrálták az eddigi legtöbb áldozatot a vírusos tüdőgyulladásból, a befektetők hirtelen túlléptek a kockázatokon. Úgy látják ugyanis, hogy a kínai jegybank (PBOC) intézkedései megnyugtatóak, és megoldják a problémákat.

Jellemző az optimizmusra, hogy a világgazdaság felett tornyosuló viharfelhők ellenére az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500-as olyan jelentősen megugrott kedden, hogy ismét egy százalékon belülre került a történelmi rekordjától. Látszólag tehát minden rendben van a piacokon, tovább is léphetnek, hiszen a tőzsdék keddi mozgása alapján "nincs itt semmi látnivaló".

A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, kedden ugyanis több szakértő is annak a véleményének adott hangot, hogy a koronavírus miatt drasztikusan visszaesik a kínai gazdasági növekedés. Van olyan szakértő, aki szerint éves bázison a GDP mindössze 2 százalékkal fog növekedni, ami az elmúlt évi, gyengének minősített 6 százalékos bővülése után már-már tragikusnak hangzik. Kedden délután megjelent olyan elemzés is, amely már azt feltételezi, hogy a koronavírus technikai recesszióba dönti a kínai gazdaságot, ami az elképesztően nagy hitelállomány miatt jelenleg felmérhetetlen károkat okozhatna. Ráadásul a visszaesés a nemzetközi értékláncok miatt nem csak a helyi gazdaságot fogja érinteni, hanem globális hatása lesz. Arról az elmúlt napokban számos szakértő értekezett ugyanis, hogy a mostani járvány sokkal súlyosabb nemzetközi következménnyel jár majd, mint a 2003-as SARS vírus, Kína gazdasági súlya ugyanis jelentősen nőtt az elmúlt 20 évben. Ráadásul egyre több vállalat jelzi, hogy fennakadások lesznek mind a Kínában gyártott alkatrészek, mind pedig a késztermékek terén.

Nem véletlen hangsúlyozta azt néhány piaci szakértő, hogy az a plusz likviditás, amit kínai jegybank kinyomott, stabilizálja ugyan a helyzetet, de a problémákat nem oldja meg. Mint ismert, a PBOC hétfőn és kedden fordított repóügyletek révén 1700 milliárd jüan (242,74 milliárd dollár) likviditást pumpált a pénzügyi rendszerbe, aminek köszönhetően a kínai részvényárfolyamok kedden már emelkedtek a hétfői beszakadást követően. Ennek hatására pedig az európai és az amerikai tőzsdék indexei is 1-1,5 százalékkal ugrottak meg. A szkeptikusok között van az egyik nagybefolyású elemző, Mohamed El-Erian, aki annak a véleményének adott hangot, hogy sokkal mélyebb gazdasági problémák vannak a járvány miatt leálló termelés és logisztika miatt, mint amit a likviditásnöveléssel át lehetne hidalni.

Mint az árfolyamokból látszik, a veszélyektől függetlenül a befektetői hangulat az elmúlt napok pesszimizmusát követően 180 fokos fordulatot vett, és a szereplők teljesen negligálják a járvánnyal kapcsolatos kockázatokat. Persze az is benne van a pakliban, hogy a mostani hirtelen emelkedés mögött sem feltétlen fundamentális okok állnak, elképzelhető, hogy azok a befektetők, akik nagyobb esésre számítva léptek pozícióba a helyzet stabilizálódására reagálva zárták short pozícióikat és ők hajtják fel az árakat. Ez nem példa nélküli a mostani piacon, hiszen a Privátbankár is beszámolt arról, hogy a Tesla papírjai fék nélküli száguldásra váltottak. Az elektromos autók gyártója a hétfői irreálisan nagy ugrás után kedden folytatta a szárnyalást, és újabb 20 százalékos ugrást követően 940 dolláros történelmi csúcsra jutott a részvény árfolyama. Más kérdés, hogy akár a Tesla, akár más vállalatok esetében az ilyen technikainak nevezhető emelkedés biztos, hogy nem tart a végtelenségig, bármikor ismét átfordulhat a hangulat, és esésre válthatnak a részvények és az indexek is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél