BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 4. 17:34

Számos elemző figyelmeztet arra, hogy a koronavírus gazdasági hatásai nem csak a kínai gazdaságot fogják érinteni, a befektetők azonban úgy tűnik fittyet hánynak a kockázatokra. Az amerikai piacon a vevők ismét olyan étvággyal ugrottak a részvényekre, mintha nem lenne holnap.

A múlt hét óvatos kereskedését követően hétfőn előbb pozitív korrekció jött, majd kedden ismét beköszöntött a piacokra a hurráoptimizmus. Az európai piacokon is erős pluszok voltak, amire rátett egy lapáttal, hogy jelentős emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsdék irányadó indexei. Hiába regisztrálták az eddigi legtöbb áldozatot a vírusos tüdőgyulladásból, a befektetők hirtelen túlléptek a kockázatokon. Úgy látják ugyanis, hogy a kínai jegybank (PBOC) intézkedései megnyugtatóak, és megoldják a problémákat.

Jellemző az optimizmusra, hogy a világgazdaság felett tornyosuló viharfelhők ellenére az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500-as olyan jelentősen megugrott kedden, hogy ismét egy százalékon belülre került a történelmi rekordjától. Látszólag tehát minden rendben van a piacokon, tovább is léphetnek, hiszen a tőzsdék keddi mozgása alapján "nincs itt semmi látnivaló".

A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, kedden ugyanis több szakértő is annak a véleményének adott hangot, hogy a koronavírus miatt drasztikusan visszaesik a kínai gazdasági növekedés. Van olyan szakértő, aki szerint éves bázison a GDP mindössze 2 százalékkal fog növekedni, ami az elmúlt évi, gyengének minősített 6 százalékos bővülése után már-már tragikusnak hangzik. Kedden délután megjelent olyan elemzés is, amely már azt feltételezi, hogy a koronavírus technikai recesszióba dönti a kínai gazdaságot, ami az elképesztően nagy hitelállomány miatt jelenleg felmérhetetlen károkat okozhatna. Ráadásul a visszaesés a nemzetközi értékláncok miatt nem csak a helyi gazdaságot fogja érinteni, hanem globális hatása lesz. Arról az elmúlt napokban számos szakértő értekezett ugyanis, hogy a mostani járvány sokkal súlyosabb nemzetközi következménnyel jár majd, mint a 2003-as SARS vírus, Kína gazdasági súlya ugyanis jelentősen nőtt az elmúlt 20 évben. Ráadásul egyre több vállalat jelzi, hogy fennakadások lesznek mind a Kínában gyártott alkatrészek, mind pedig a késztermékek terén.

Nem véletlen hangsúlyozta azt néhány piaci szakértő, hogy az a plusz likviditás, amit kínai jegybank kinyomott, stabilizálja ugyan a helyzetet, de a problémákat nem oldja meg. Mint ismert, a PBOC hétfőn és kedden fordított repóügyletek révén 1700 milliárd jüan (242,74 milliárd dollár) likviditást pumpált a pénzügyi rendszerbe, aminek köszönhetően a kínai részvényárfolyamok kedden már emelkedtek a hétfői beszakadást követően. Ennek hatására pedig az európai és az amerikai tőzsdék indexei is 1-1,5 százalékkal ugrottak meg. A szkeptikusok között van az egyik nagybefolyású elemző, Mohamed El-Erian, aki annak a véleményének adott hangot, hogy sokkal mélyebb gazdasági problémák vannak a járvány miatt leálló termelés és logisztika miatt, mint amit a likviditásnöveléssel át lehetne hidalni.

Mint az árfolyamokból látszik, a veszélyektől függetlenül a befektetői hangulat az elmúlt napok pesszimizmusát követően 180 fokos fordulatot vett, és a szereplők teljesen negligálják a járvánnyal kapcsolatos kockázatokat. Persze az is benne van a pakliban, hogy a mostani hirtelen emelkedés mögött sem feltétlen fundamentális okok állnak, elképzelhető, hogy azok a befektetők, akik nagyobb esésre számítva léptek pozícióba a helyzet stabilizálódására reagálva zárták short pozícióikat és ők hajtják fel az árakat. Ez nem példa nélküli a mostani piacon, hiszen a Privátbankár is beszámolt arról, hogy a Tesla papírjai fék nélküli száguldásra váltottak. Az elektromos autók gyártója a hétfői irreálisan nagy ugrás után kedden folytatta a szárnyalást, és újabb 20 százalékos ugrást követően 940 dolláros történelmi csúcsra jutott a részvény árfolyama. Más kérdés, hogy akár a Tesla, akár más vállalatok esetében az ilyen technikainak nevezhető emelkedés biztos, hogy nem tart a végtelenségig, bármikor ismét átfordulhat a hangulat, és esésre válthatnak a részvények és az indexek is.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél