TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.

Óvatosan indultak neki a befektetők ennek a hétnek az európai tőkepiacokon, a német index fél százalékkal, a francia 0,2 százalékkal, a brit 0,1 százalékkal süllyedt. Lényegesebb emelkedést Bécsben (0,6 százalék) és Budapesten látunk. A hazai BUX 1,1 százalékos emelkedését főleg az OTP húzza, amely egyre feljebb tör a nyitás óta, már négy százalékos pluszban van 11 850 forintnál.

A Mol fél százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékkal van feljebb. A Richter viszont 1,1 százalékkal süllyed, 7070 forint az ára. Az Opus is három százalékkal drágul. A forint kissé erősödik, hatvan fillérrel süllyedt az euró ára, így 345,5 forint. A dollár kismértékben erősödik, de az árupiaci termékek inkább úgy viselkednek, mintha gyengülne. Az arany 0,7 százalékkal 2033 dollárra, az ezüst három százalékkal 28,4 dollárra emelkedik. Egy–másfél százalékos pluszban jár az olaj is. Erősen felfelé tartanak az ipari fémek, a réz, a palládium és a platina is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Újabb szankciók kínaiak ellen

Izzik a levegő Hong Kong körül, és nőnek az amerikai kínai politikai feszültségek, ez alighanem erre a hétre is rá fogja nyomni a bélyegét. Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be egyes Hong Kongban működő kínai hivatalnokok ellen, közöttük Carrie Lam kormányzóval, amiért részt vesznek az egykori brit gyarmat politikai szabadságának megkurtításában.

Ennek ellenére a kínai és az indiai indexek kellemes pluszban végeztek ma reggel, csak Hongkongban volt 0,7 százalékos csökkenés a Hang Seng index érétkében. Japán ma zárva van.

Trump nagy húzása?

A múlt héten végül nem jött létre az Amerikai Egyesült Államokban a péntekre várt újabb gazdaságélénkítő csomag, ráadásul újabb dátumot sem tűztek ki. A fő politikai erők továbbra is nagyon megosztottak a kulcskérdésekben, így a munkanélküli ellátások körében, mint a tagállamok és a helyi kormányzatok települési önkormányzatok számára szánt segítségben. A Bloomberg.com szerint azonban az európai tőzsdék inkább bizakodóak, úgy veszik, hogy ami késik, az nem múlik .

Trump elnök elnöki rendeletekkel igyekszik beavatkozni, bár ez jelentős kritikákat vált ki. Még azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán joga van ehhez. A nemrég kiesett, kifutott heti hatszáz dolláros rendkívüli munkanélküli támogatást szövetségi forrásokból heti háromszáz dollárral pótolja vissza, amit a tagállamok további száz dollárral növelhetnek.

Egyes megfigyelők szerint ez egy ügyes csak húzás az elnök újraválasztása írt folyó csatában. A rendelkezés azonban csak ideiglenes, mivel törvényhozási háttér híján elég hamar el fog fogyni az erre lehetőséget adó pénzügyi keret.

Jön a Twit-Tok?

Úgy tűnik, hogy a Twitter is belépett a TikTok kínai közösségimédia-alkalmazásért folytatott harcba, a Bloomberg hírlevele szerint korai tárgyalásokat folytat egy esetleges egyesülésről. A lépés mellett szólna, hogy a Twitternek nem kellene akkora monopóliumellenes (trösztellenes) eljárással szembenéznie, mint a fő kérőnek számító, hatalmas Microsoftnak. (Amely már hetek óta tárgyal a TikTok tulajdonosával, a pekingi ByteDance céggel.) Persze a Twitternek egészen biztos, hogy más tőkeerős befektetőtársakra is szüksége lenne a hatalmas tranzakció lebonyolításához.

Közösségimédia-alkalmazások logói. TikTok (balra fent), Twitter (fehér madár, jobbra lent). (Pixabay.com) Közösségimédia-alkalmazások logói. TikTok (balra fent), Twitter (fehér madár, jobbra lent). (Pixabay.com)

A TikTok értékét ugyanis nemrég 50 milliárd dollárra tették az eladók, a Twitter tőzsdei értéke, azaz kapitalizációja pedig csak 29 milliárd körül jár.

Milyen lesz az iskolakezdés a koronavírusban?

Az Egyesült Államokban a gyerekek körében detektált koronavírus fertőzések száma július második felében negyven százalékkal emelkedett egy jelentés szerint. Ez felizzította a vitákat az iskolák őszi újranyitása körül. Bár még ezzel együtt is csak kis része a gyerekek körében tapasztalható fertőzésszáma a teljes statisztikának.

Eközben Olaszország és Nagy Britannia kitart amellett, hogy szeptemberben újra nyitja az iskoláit. Berlinben pedig megérkezett az iskolakezdés ideje, az RBB berlini rádió szerint azonban előírják a diákok számára a maszkviselési kötelezettséget. A maszkot nem viselő diákokat hazaküldik. (A német iskolakezdési dilemmákról itt írtunk: Megkezdődött a nagy kísérlet.) Németországban napi több mint 1000 új koronavírus-fertőzöttet találnak.

A csődveszély csak késik, nem múlik?

Májusban Németországban 1504 vállalati csődöt jelentettek a bíróságok, ez 9,9 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év májusában – írta az N-Tv.de. Hogyan lehetséges ez? Az adat valójában nem tükrözi a vállalatok valós helyzetét, ugyanis a csődjelentési kötelezettséget szeptember 30-ig felfüggesztették az országban. Így számos cég súlyos helyzetben sem kér csődvédelmet, olyan szituációban, amely normál körülmények között biztosan oda vezetett volna.

A májusban kezdeményezett csődeljárásokban a hitelezők egyébként 3,1 milliárd eurót követelnek, az előző év hasonló hónapjában ez még csak 2,5 milliárd euró volt.

A 12 ezerrel küzd a bitcoin

A bitcoin a 12 000 dollárt ostromolja, aminek közelében a 12 havi csúcs is található (12 065 dolláron). Egyébként ezt az előző csúcsot is a múlt héten állította be. Sokan most együttmozgást vélnek felfedezni az új és új történelmi csúcsokat döntögető arany és a viszonylag magasan álló bitcoin áralakulása között.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Részvény / Deviza / Áru Fő az oltóanyag-optimizmus, sok magyar fertőzöttet találtak Frankfurtban
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 11:41
Jó hangulatban nyitottak az európai tőzsdék, bár a pluszok mérsékeltek. Az optimizmust részben az oltóanyagokkal kapcsolatos hírek, részben néhány vállalati óriásfúzió mozgathatja. A BUX emelkedése minimális, a forint kissé gyengül. Több magyar fertőzöttet találtak a frankfurti reptéren, mint horvátot. Eldőlni látszik a TikTok sorsa az USA-ban.
hírlevél