Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.

Nagy kísérlet kezdődött e héten hétfőn Északkelet-Németországban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában. (Ahol Angela Merkel politikai karrierjét kezdte.) Ott ugyanis már be is csöngettek a 2020/2021-es tanévre, Németországban elsőként. Tartományonként változó, hogy mikor van a nyári szünidő, évtizedek óta fokozatosan, lépcsőzetes rendszerben indul a vakáció és az új tanév egyaránt. Például azért, hogy elkerüljék az autópályák bedugulását, amikor tömegek indulnak egyszerre nyaralni.

Kezdi az említett tartomány, csütörtökön Hamburg, majd jövő héten Észak-Rajna-Vesztfália és Berlin követi a példát. Egyes tartományokban, mint Bajorország vagy Baden-Württemberg, viszont még csak nemrég kezdődött a vakáció, és csak szeptember közepe körül indul a tanév. (Vizuálisan is követhető áttekintő naptárak itt»»» és itt»»» láthatók.) A rövid nyári szünidőért cserébe egyébként az őszi szünet, a karácsonyi szünet, a téli szünet és a tavaszi szünet hosszabb, mint amit Magyarországon megszokhattunk.

Lassan romló koronavírus-statisztikák

Vagyis indul a tanév, ha a koronavírus-járvány is úgy akarja. A legújabb fertőzési adatok ugyanis nem túl biztatóak, a naponta detektált új fertőzések hétnapos átlaga például május közepe óta nem volt olyan magas, mint most. Az állami Robert Koch Intézet (RKI) szerint május óta nem volt olyan kevés körzet (járás) sem az országban, ahonnét nem jelentettek egy fertőzést sem. Mintegy 400 körzetből és városból csak 70 nem tapasztalt fertőzést a legutóbbi hét napban. Ugyanakkor csak egyetlenegy körzet van, Bajorországban, ahol százezer lakosra vetítve meghaladta a bűvös 50-et az új fertőzések száma.

Út az iskolához (Pixabay)
Út az iskolához (Pixabay)

Az RKI nyugtalanítónak tartja a fejleményeket. Hétfőn 509 új esetet jelentettek, és hét ember halt meg a mintegy 83 milliós országban. (Ez a lakossághoz viszonyítva többszöröse a magyar számoknak.) Ezzel az összes eddig igazolt németországi fertőzés száma 210 400-ra emelkedett. Az úgynevezett fertőzési ráta, amely azt mutatja, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, 1,1 körül alakult az utóbbi időben (ez a szám azonban mindig egy két héttel ezelőtti állapotot mutat). Az egy fölötti értékek azt jelzik, hogy a járvány terjed, az egy alatti számoknál pedig visszaszorulóban van. Napról napra nő az aktív fertőzöttek száma is, közelít a 8300 főhöz.

Szabad-e iskolát nyitni koronavírus-járványban?

Az Intézet szerint sok kisebb helyi fellángolást tapasztaltak, például idősotthonokban és bentlakásos szanatóriumokban, kórházakban, családi ünnepségek után vagy vallási rendezvények miatt. A menekült szállásokon is vannak új fertőzöttek. A legtöbb eset Északrajna–Vesztfáliában és Bajorországban fordult elő, igaz, ezek egyben a legnépesebb tartományok is.

Grafikon: Az új koronavírus-esetek száma Németországban, sárgával a jelentés napja szerinti értékek (a Robert Koch Intézet 2020. augusztus 2-i jelentéséből)
Grafikon: Az új koronavírus-esetek száma Németországban, sárgával a jelentés napja szerinti értékek (a Robert Koch Intézet 2020. augusztus 2-i jelentéséből)

Így aztán éles vita folyik arról, hogy szabad-e újranyitni az iskolákat személyes jelenlét mellett, és milyen biztonsági intézkedéseket kellene tenni. Úgy tűnik, hogy minden egyes tartomány a saját szabályai szerint működik majd, kísérleteznek, majd lehet, hogy tévednek és korrigálnak. Az egész országban 11 millió tanulót és 686 ezer tanárt érint az iskolakezdés.

A második hullám kísértete

Sokan aggasztónak tartják, hogy számos diák és tanár éppen nyaralásról érkezik vissza, esetleg fel nem fedezett vírusfertőzés hordozójaként. A bevándorló családok közül pedig sokan a szülők származási országában jártak rokonlátogatóban. A második hullám kísértete jár körbe az országban – írta az N-tv.de.

Elvileg optimizmusra adhatna okot, hogy a kisiskolás, 5–14 éves gyerekek körében csak 3,3 százalékos volt eddig a fertőzések aránya, miközben a teljes népességen belül 10,8 százalék a súlyuk. De tudjuk, hogy sokan közülük teljesen tünetmentesek, így a fertőzés felderítése nehéz, esetleges.

Különösen veszélyeztetett tanárok

Nagy gondot okoz, hogy Németországban inden harmadik tanár idősebb 50 évesnél. Sőt, a keletnémet síkvidéken minden második. Sokaknak közülük van már valamilyen állandó betegsége, és joguk van ahhoz, hogy egészségügyi okokból távol maradjanak az oktatástól, vagy kiírassák magukat. Így az amúgy is szűkös tanári munkaerő 10-15 százaléka eleve kiesik. További probléma, hogy akik iskolakezdés előtt érkeznek valamilyen magas kockázatú régióból Németországba, azok 14 napig karanténban kell maradjanak.

Míg a szünidő előtt egyes tárgyakat egyszerűen nem tanítottak, most mindent a tantervbe vettek. Így például a testnevelést (sportot), a zeneoktatást vagy a színházi oktatást is. Ezeken az órákon különösen nehéz, ha nem lehetetlen a biztonságos távolság betartása. Például, mekkora távolságot kellene tartani egy fúvós hangszertől? És a kosárlabda-órán?

Elszigetelik a diákokat az iskolában

Emiatt Mecklenburg-Elő-Pomeránia egyelőre csak napi négy óra fizikai jelenlétet is kívánó tanítást garantál az általános iskolákban, öt órát a középiskolákban. Más tartományokban is korlátozások várhatók. Van, ahol az iskoláknak megengedik, hogy határozott idejű szerződéssel további tanárokat vegyenek fel.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schwerin (Pixabay)
Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schwerin (Pixabay)

Megpróbálják a diákokat csoportokra osztva minél jobban elszigetelni egymástól. Egyes diákcsoportok számára más-más időpontban lesz a szünet, máskor kezdődik a tanítás vagy más helyekre engedik ki sétálni a tanulókat az épületen vagy az udvaron belül.

A maszkba őrülnének bele a tanárok?

Nagy vita van arról is, hogy kellene-e maszkot hordani az iskolákban, vagy sem. Egyelőre a korai iskolakezdésben érintett északkeleti tartományokban nem lesz ilyen. (De másutt még szó van róla, hogy bevezetnék.) Ennek megvalósítása ugyanis eléggé nagy kihívások elé állítaná az iskolákat. Az amúgy is leterhelt tanerők idegeit alighanem nagyon megviselné, ha a maszkviselés betartása érdekében is állandóan harcolni kellene a tanulókkal. Sőt ez a szülőkkel is konfliktusokhoz vezetne.

 

 

Sok diák egyszerűen otthon felejtené, esetleg az iskolában veszítené el a maszkját. Lehet, hogy korosztályonként fognak szabályokat felállítani, mert nem lehet ugyanazt elvárni egy hat évestől, mint egy 16 évestől.

További feladatot jelent annak megszervezése, hogy az osztály termeket rendszeresen szellőztessék, ugyanakkor megelőzzék a megfázási hullámot is. A diákoknak megfelelő meleg ruházatra van szükségük a folyamatos szellőztetésből fakadó meghűlés elkerülése érdekében.

Tervek az újrazárásra

Terveket készítenek arra vonatkozóan is, hogy mi lesz, ha egyes iskolákban kitör a járvány, vagy a tanulók, vagy a tanárok, vagy a környezetük körében. Ekkor vagy egész osztályokat, vagy egész évfolyamokat, vagy egész iskolákat kell majd újra lezárni. Ezt az egészségügyi hivatalok az iskolai hatóságokkal együttműködve döntik majd el. Ezért aztán a szülőknek sem árt felkészülni arra, hogy adott esetben legalább részben az ősszel is otthon kell tanulniuk a diákoknak.

Amint azonban az egyik pedagógus megjegyezte, hogy egy bizonytalan vagy korlátozott iskolakezdés is jobb, mint az állandó otthoni, számítógépes oktatás. “A tanulóknak ránk, tanárokra mint emberekre is szükségük van” – tette hozzá.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Friss
hírlevél