TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.

Nagy kísérlet kezdődött e héten hétfőn Északkelet-Németországban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában. (Ahol Angela Merkel politikai karrierjét kezdte.) Ott ugyanis már be is csöngettek a 2020/2021-es tanévre, Németországban elsőként. Tartományonként változó, hogy mikor van a nyári szünidő, évtizedek óta fokozatosan, lépcsőzetes rendszerben indul a vakáció és az új tanév egyaránt. Például azért, hogy elkerüljék az autópályák bedugulását, amikor tömegek indulnak egyszerre nyaralni.

Kezdi az említett tartomány, csütörtökön Hamburg, majd jövő héten Észak-Rajna-Vesztfália és Berlin követi a példát. Egyes tartományokban, mint Bajorország vagy Baden-Württemberg, viszont még csak nemrég kezdődött a vakáció, és csak szeptember közepe körül indul a tanév. (Vizuálisan is követhető áttekintő naptárak itt»»» és itt»»» láthatók.) A rövid nyári szünidőért cserébe egyébként az őszi szünet, a karácsonyi szünet, a téli szünet és a tavaszi szünet hosszabb, mint amit Magyarországon megszokhattunk.

Lassan romló koronavírus-statisztikák

Vagyis indul a tanév, ha a koronavírus-járvány is úgy akarja. A legújabb fertőzési adatok ugyanis nem túl biztatóak, a naponta detektált új fertőzések hétnapos átlaga például május közepe óta nem volt olyan magas, mint most. Az állami Robert Koch Intézet (RKI) szerint május óta nem volt olyan kevés körzet (járás) sem az országban, ahonnét nem jelentettek egy fertőzést sem. Mintegy 400 körzetből és városból csak 70 nem tapasztalt fertőzést a legutóbbi hét napban. Ugyanakkor csak egyetlenegy körzet van, Bajorországban, ahol százezer lakosra vetítve meghaladta a bűvös 50-et az új fertőzések száma.

Út az iskolához (Pixabay) Út az iskolához (Pixabay)

Az RKI nyugtalanítónak tartja a fejleményeket. Hétfőn 509 új esetet jelentettek, és hét ember halt meg a mintegy 83 milliós országban. (Ez a lakossághoz viszonyítva többszöröse a magyar számoknak.) Ezzel az összes eddig igazolt németországi fertőzés száma 210 400-ra emelkedett. Az úgynevezett fertőzési ráta, amely azt mutatja, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, 1,1 körül alakult az utóbbi időben (ez a szám azonban mindig egy két héttel ezelőtti állapotot mutat). Az egy fölötti értékek azt jelzik, hogy a járvány terjed, az egy alatti számoknál pedig visszaszorulóban van. Napról napra nő az aktív fertőzöttek száma is, közelít a 8300 főhöz.

Szabad-e iskolát nyitni koronavírus-járványban?

Az Intézet szerint sok kisebb helyi fellángolást tapasztaltak, például idősotthonokban és bentlakásos szanatóriumokban, kórházakban, családi ünnepségek után vagy vallási rendezvények miatt. A menekült szállásokon is vannak új fertőzöttek. A legtöbb eset Északrajna–Vesztfáliában és Bajorországban fordult elő, igaz, ezek egyben a legnépesebb tartományok is.

Grafikon: Az új koronavírus-esetek száma Németországban, sárgával a jelentés napja szerinti értékek (a Robert Koch Intézet 2020. augusztus 2-i jelentéséből) Grafikon: Az új koronavírus-esetek száma Németországban, sárgával a jelentés napja szerinti értékek (a Robert Koch Intézet 2020. augusztus 2-i jelentéséből)

Így aztán éles vita folyik arról, hogy szabad-e újranyitni az iskolákat személyes jelenlét mellett, és milyen biztonsági intézkedéseket kellene tenni. Úgy tűnik, hogy minden egyes tartomány a saját szabályai szerint működik majd, kísérleteznek, majd lehet, hogy tévednek és korrigálnak. Az egész országban 11 millió tanulót és 686 ezer tanárt érint az iskolakezdés.

A második hullám kísértete

Sokan aggasztónak tartják, hogy számos diák és tanár éppen nyaralásról érkezik vissza, esetleg fel nem fedezett vírusfertőzés hordozójaként. A bevándorló családok közül pedig sokan a szülők származási országában jártak rokonlátogatóban. A második hullám kísértete jár körbe az országban – írta az N-tv.de.

Elvileg optimizmusra adhatna okot, hogy a kisiskolás, 5–14 éves gyerekek körében csak 3,3 százalékos volt eddig a fertőzések aránya, miközben a teljes népességen belül 10,8 százalék a súlyuk. De tudjuk, hogy sokan közülük teljesen tünetmentesek, így a fertőzés felderítése nehéz, esetleges.

Különösen veszélyeztetett tanárok

Nagy gondot okoz, hogy Németországban inden harmadik tanár idősebb 50 évesnél. Sőt, a keletnémet síkvidéken minden második. Sokaknak közülük van már valamilyen állandó betegsége, és joguk van ahhoz, hogy egészségügyi okokból távol maradjanak az oktatástól, vagy kiírassák magukat. Így az amúgy is szűkös tanári munkaerő 10-15 százaléka eleve kiesik. További probléma, hogy akik iskolakezdés előtt érkeznek valamilyen magas kockázatú régióból Németországba, azok 14 napig karanténban kell maradjanak.

Míg a szünidő előtt egyes tárgyakat egyszerűen nem tanítottak, most mindent a tantervbe vettek. Így például a testnevelést (sportot), a zeneoktatást vagy a színházi oktatást is. Ezeken az órákon különösen nehéz, ha nem lehetetlen a biztonságos távolság betartása. Például, mekkora távolságot kellene tartani egy fúvós hangszertől? És a kosárlabda-órán?

Elszigetelik a diákokat az iskolában

Emiatt Mecklenburg-Elő-Pomeránia egyelőre csak napi négy óra fizikai jelenlétet is kívánó tanítást garantál az általános iskolákban, öt órát a középiskolákban. Más tartományokban is korlátozások várhatók. Van, ahol az iskoláknak megengedik, hogy határozott idejű szerződéssel további tanárokat vegyenek fel.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schwerin (Pixabay) Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schwerin (Pixabay)

Megpróbálják a diákokat csoportokra osztva minél jobban elszigetelni egymástól. Egyes diákcsoportok számára más-más időpontban lesz a szünet, máskor kezdődik a tanítás vagy más helyekre engedik ki sétálni a tanulókat az épületen vagy az udvaron belül.

A maszkba őrülnének bele a tanárok?

Nagy vita van arról is, hogy kellene-e maszkot hordani az iskolákban, vagy sem. Egyelőre a korai iskolakezdésben érintett északkeleti tartományokban nem lesz ilyen. (De másutt még szó van róla, hogy bevezetnék.) Ennek megvalósítása ugyanis eléggé nagy kihívások elé állítaná az iskolákat. Az amúgy is leterhelt tanerők idegeit alighanem nagyon megviselné, ha a maszkviselés betartása érdekében is állandóan harcolni kellene a tanulókkal. Sőt ez a szülőkkel is konfliktusokhoz vezetne.

 

 

Sok diák egyszerűen otthon felejtené, esetleg az iskolában veszítené el a maszkját. Lehet, hogy korosztályonként fognak szabályokat felállítani, mert nem lehet ugyanazt elvárni egy hat évestől, mint egy 16 évestől.

További feladatot jelent annak megszervezése, hogy az osztály termeket rendszeresen szellőztessék, ugyanakkor megelőzzék a megfázási hullámot is. A diákoknak megfelelő meleg ruházatra van szükségük a folyamatos szellőztetésből fakadó meghűlés elkerülése érdekében.

Tervek az újrazárásra

Terveket készítenek arra vonatkozóan is, hogy mi lesz, ha egyes iskolákban kitör a járvány, vagy a tanulók, vagy a tanárok, vagy a környezetük körében. Ekkor vagy egész osztályokat, vagy egész évfolyamokat, vagy egész iskolákat kell majd újra lezárni. Ezt az egészségügyi hivatalok az iskolai hatóságokkal együttműködve döntik majd el. Ezért aztán a szülőknek sem árt felkészülni arra, hogy adott esetben legalább részben az ősszel is otthon kell tanulniuk a diákoknak.

Amint azonban az egyik pedagógus megjegyezte, hogy egy bizonytalan vagy korlátozott iskolakezdés is jobb, mint az állandó otthoni, számítógépes oktatás. “A tanulóknak ránk, tanárokra mint emberekre is szükségük van” – tette hozzá.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Friss
hírlevél