8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.

Annak ellenére, hogy az amerikai foglalkoztatási adat ma elmaradt a várakozásoktól, szép emelkedést mutatnak a tőzsdeindexek. A fő téma megint az amerikai gazdaságsegítő csomag, a piac abban reménykedik, hogy még ebben az évben sikerül tető alá hozni. Az S&P 500 0,7, a Nasdaq 100 index 0,3 százalékkal megy fel.

Európában is hasonló volt a zárás, a német mutató 0,4, a francia 0,6, a brit 0,9 százalékkal emelkedett. Feltűnő a lengyel tőzsde felülteljesítése, a WIG 20 index 3,1 százalékkal ugrott meg.

A Richter megtáltosodott

De a BUX-ra sem lehet panasz, 1,4 százalékkal ment feljebb. Az OTP csak 0,1 százalékkal emelkedett, a Mol 1,8 , a Magyar Telekom 0,9 százalékkal drágult. Igazán nagyot a Richter ugrott, 3,6 százalékot, amiben nagy szerepe lehet a tegnap bejelentett akvizíciónak. Amiről végül jó vélemény alakult ki az elemzők körében. (Erről délelőtt írtunk bővebben.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint ma ismét gyengült, majdnem két forinttal drágább lett az euró, 358,50 forint jelenleg. A dollár keveset mozgott, és csak szerényen drágul az olaj a tegnap esti OPEC+ megállapodás ellenére.

Lassult a kilábalás az USA-ban

A nem mezőgazdasági (“nonfarm”) állások száma 245 ezerrel nőtt novemberben az Egyesült Államokban, pedig az elemzők 469 ezer főre számítottak. A koronavírus eszerint erősen lassította a gazdaságot, egyes cikkek megfogalmazása szerint drasztikusan. Az állások októberi bővülését utólag felülvizsgálták, 610 ezerre vették vissza az eredeti 638 fős becsléshez képest. A munkahelyek száma május óta nem nőtt ilyen csekély mértékben.

(Pixabay.com)
(Pixabay.com)

Mozifilmeket nézhetünk otthonról

A Warner Bros. minden 2021-ben megjelenő mozifilmet (17-et) elérhetővé tesz az HBO Max-on is – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A streaming platformra felkerülő filmek a mozis megjelenéssel egyszerre debütálnak. Ennek hatására az AMC részvényei 16 százalékot zuhantak, míg az AT&T fél százalékot emelkedett. Az HBO Max az AT&T-hez tartozó streaming szolgáltatás, ami májusban indult az Államokban és 14,99 dollár havi díjért vehető igénybe. A járvány miatt továbbra is nagy bizonytalanság övezi a szórakoztatóipart. E lépés alternatívát nyújt a felhasználóknak, akik otthonról nézhetnek új műsorokat. A többi tartalomgyártóval ellentétben az HBO Max nem számít fel felárat a mozis tartalomért. Az HBO Max 2021 második felében jön Magyarországra.

Mozik helyett klubok lesznek?

A Warner Bros. döntése sokkot váltott ki az egész filmiparban – írja a SeekingAlpha.

Bár a cég ezt a lépést egy átmeneti, egy éves válasznak szánja a koronavírus-válságra, a kérdés az, hogy a fogyasztói szokások változása állandósul-e. A mozik 2022-ben magukra találnak-e egyáltalán? Van egy elmélet, amely szerint a mozik inkább speciális kínálatra specializálódnak majd, hasonlóan, ahogy egyes könyvesboltok túlélték az Amazon korszakát.  Kevesebb filmmel, több étkezési, italozási lehetőséggel, magasabb jegyárakkal és árréssel.

Miért emelkedik ennyire a platina?

A platina ma újabb három százalékos ugrással 1070 dollárra ért, ami négyéves csúcs. Eközben az arany és az ezüst inkább stagnál, a palládium pedig csak egy százalékkal emelkedik. Mi rejlik a platina áremelkedése mögött? – teszi fel a kérdést a Markteinblicke.de német oldal.

  • A pozitív oltóanyag-hírek következtében feléledt a remény a világgazdaság növekedésére. Ez az autóipart is utolérheti, amely a fehér nemesfém keresletének legalább harminc százalékát kiteszi. (A platinát hagyományosan leginkább a dízelmotorok katalizátoraiban használják.)
  • A 2015 őszén kipattant VW károsanyag-kibocsátási botrány óta a dízeljárművek iránti kereslet jelentősen visszaesett, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a platina ára lejjebb és lejjebb süllyedt. De úgy tűnik, a mélypont már megvolt, a dízek iránti kereslet stabilizálódott az európai piacon.
  • A túl magas palládium-árak is új megoldások keresésére ösztönzik a gyártókat. A BASF vegyi konszern az Impala Platinum dél-afrikai kitermelővel és a Sibanye-Stillwater céggel együtt egy trimetal (három fémen alapuló) katalizátoron dolgozik a benzinmotorok számára. Ebben a palládiumot részben platinával és ródiummal helyettesítik.
  • Kína gazdaságának fejlődése is reményeket ébreszt, a kínai autókereslet emelkedése a platinát is felfelé húzhatja. Ezt erősíti, hogy új, szigorú szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásokat vezetnek be a teherfuvarozásban. Ez is nagyobb patina-felhasználást eredményezhet.
  • Hosszabb távon a hidrogéncella-technológia is felviheti a platina árát. Ebben az energiatárolási megoldásban is katalizátorként használják a fémet a kémiai reakció során.

A “Waberer’s tőzsdei vergődése”

Véget érhet a Waberer’s szenvedése a Concorde Értékpapír Zrt. blogja szerint.

Az elmúlt bő három év tőzsdei vergődését követően jó útra térhet a Waberer’s. Az utóbbi években a piacon túlkínálat keletkezett, Nyugat-Európát ellepték a kelet-közép-európai és balkáni fuvarozók, a megnövekedett kapacitás pedig nyomás alá helyezte a fuvarozási díjakat. De kirajzolódik a Waberer’s jövője az úgynevezett regionális szerződéses logisztikai szegmensben (RSZL). A siker záloga nagyrészt itt rejlik. Az új szakmai nagybefektető megjelenése új impulzusokat hozhat, melyből a kisebbségi részvényesek is profitálhatnak – írja Bukta Gábor.

A kriptodevizák felé fordul a Spotify?

A kriptodeviza-fizetésekkel kacérkodik a Spotify a Cointelegraph szerint.

A Spotify, a világ egyik legnagyobb streaming audió-szolgáltatója kriptodevizás háttérrel rendelkező menedzsert keres egy friss álláshirdetés szerint, fizetési stratégiai és innovációs részlegéhez. A hirdetés a LinkedIn-en jelent meg. Az új szakember várhatóan kulcsszerepet játszik majd a Spotify fizetési stratégiájának meghatározásában és végrehajtásában, valamint elősegíti a vállalat részvételét a Facebook nemrégiben átnevezett kriptoprojektjében, a Diemben (korábban Libra).

A Spotify egyik alapító tagja a a Libra Alapítványnak, amelyet hivatalosan 2019 októberében alapítottak Genfben. A PayPal és a MasterCard cégekkel ellentétben azonban a Spotify nem hagyta el a Facebook kriptodeviza-projektjét az államok és hatóságok berzenkedése miatt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG