8p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.

Továbbra is a koronavírus-oltásokkal kapcsolatos optimizmus hajtja a tőzsdéket, a Moderna után a Pfeizer-Biontech kettős is bejelentette, hogy kért engedélyt a hatóságoktól az oltóanyagra. Az EU-ban december végére meg is érkezhet az engedély. A hangulatot pozitívan befolyásolta az is, hogy délelőtt Kínából a vártnál jobb gyáripari termelési adat érkezett. Az európai beszerzésimenedzser-indexek is általában meghaladták a várakozásokat. (Erről délelőtt is írtunk.)

Európában az EuroStoxx 600 index 0,7 százalékkal emelkedett, a brit index 1,9 százalékos emelkedése kiugró volt. Kritikus szakaszba érkeztek a Brexit tárgyalások, de úgy látszik, a piacok bíznak a sikerben. Amerikában az S&P 500 1,3, a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe 1,7 százalékos pluszban van van.

Nagyot erősödött a forint és az euró

Itthon a BUX index egész nap pluszban volt, de a végére minimális mínuszba süllyedt, egy ezrelékes eséssel búcsúzott. Az OTP 0,4, a Mol 0,1, a kisebb súlyú magyar Telekom pedig 1,6 százalékos eséssel végzett. A Richter 0,8 százalékkal emelkedni tudott, a nyertesek közé tartozott a Rába, a Masterplast és az AutoWallis is. A forint tovább erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért, 356,40 forint volt az ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nagyot gyengült a dollár, hirtelen átszelte az 1,2-es határt az euróval szemben, jelenleg 1,2045. Ebben valószínűleg Jerome Powell Fed-elnöknek volt nagy szerepe, aki az oltóanyagok ellenére is meglehetősen pesszimista és óvatos a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Ezt értelmezhetik úgy is a befektetők, hogy további lazításokra lesz szükség, amelyek a dollárt gyengítő – és a részvényeket erősítő – hatásúak.

Száguldanak a nemesfémek

Kilőtt az arany, 1,9 százalékos pluszban van, ezzel átlépte az 1800 dolláros határt. Az ezüst hat százalékkal emelkedik, a 24 dollárhoz közelít. A réz és az alumínium is egy százalék fölötti emelkedést mutat. A napokban már emlegettük a platinát, mint olyan nemesfémet, amely lemaradt a többitől, de behozhatja ezt. Most egy nap alatt négy százalékos pluszban van és augusztus óta először átlépte az 1000 dolláros határt. Eközben a palládium szerény mínuszban jár.

Az OPEC+ kartell megbeszélésén egyelőre nem született eredmény, a fekete arany árfolyama egy százalék körüli mínuszban.

Mi lesz veled, síelés?

Azért vannak rosszabb hírek is, Franciaországban Emmanuel Macron elnök például kijelentette, hogy szükség esetén intézkedésekkel akadályozza meg a franciákat a síelésben a környező országokban. Ugyanakkor európai szintű koordinációt sürgetett a síterepek nyitva, vagy inkább zárva tartásának szabályozására.

A német N-tv.de szerint napok óta vitatkoznak az európai országok azon, lezárják-e a téli sportok szerelmesei elől a pályákat, hogy megakadályozzák a járvány további terjedését. Ausztria és Svájc azonban egyáltalán nem akarnak lezárást, főleg nyilván gazdasági okokból.

(Pixabay.com)
(Pixabay.com)

A Facebook átkeresztelte a Librát

Diem lesz a neve libra (mérleg) helyett a Facebook kriptodevizájának – jelentették lapok a fizetőeszközt menedzselő svájci alapítvány (Diem Assocation) vezetőjére, Stuart Levey-re hivatkozva. Ezzel is hangsúlyoznák függetlenségét az amerikai internetes vállalattól.

Az átnevezés az egyszerűbb struktúrára való áttérés része - mondta Levey. A diem-nek, ami latinul napot jelent, a dollárhoz kapcsolódó digitális érmévé kellene válnia a tervek szerint. Levey nem adott meg időpontot a bevezetéshez, meg kell várni a svájci hatóságok jóváhagyását. A Facebook továbbra is fontos tagja az egyesületnek, amelynek 27 tagja van.

Sok kormány és szabályozó szervezet fenntartásokat hangoztat azzal kapcsolatban, hogy a Facebook digitális valutával behatolna a pénzügyi szektorba is. Ezért alakították át a libra-konstrukciót, amiről itt is írtunk.

35 milliárd dollárt ér az AirBNB?

Az Airbnb utazási platform 35 milliárd dollárt is érhet, amikor majd tőzsdére lép. A cél az, hogy 2,85 milliárd dollárt gyűjtsön részvénykibocsátásával – derült ki a vállalat közleményéből.

A cél részvényenként 44-50 dollár közötti ár elérése. Noha az Airbnb is szenved az utazási korlátozásoktól, még mindig sokkal jobban jön ki belőle, mint a szállodaipar. A San Francisco-i székhelyű vállalat nem üzemeltet saját szállásokat, de keres, amikor az emberek éppen utaznak. A harmadik negyedévben a cég 219 millió dolláros nyereséget ért el, de arra figyelmeztetett, hogy az egész év mínuszos lesz.

Tavasszal az Airbnb alkalmazottai mintegy negyedét elbocsátotta. Áprilisban kétmilliárd dolláros tőkeinjekciót kapott olyan befektetőktől, mint a Silver Lake és a Sixth Street Partners. Akkor csak 18 milliárdra becsülték a cég értékét, 2019-ben pedig 26 milliárdra – teszi hozzá az N-Tv.de.

Itt az Opus-jelentés

Közzétette gyorsjelentését az Opus.

Ugyan nyereséggel zárta eddig az évet az Opus, viszont a harmadik negyedéves eredmények alapján jelentős hatással volt a járványhelyzet a társaságra. Tavalyhoz képest a bevételek csökkentek, ám ebben az energetikai szegmens kikerülése is szerepet játszott. Ezzel együtt a költségszint is alacsonyabb volt, viszont létszámleépítésekre is sor került. Az év első kilenc hónapját így az Opus 3,5 milliárd forintos profittal zárta, amely 5,2 forintnak felel meg részvényenként – írta a KBC Equitas.

A Deutsche Bank megint elbocsát

A Postbank integrálása a Deutsche Bank-csoportba további munkahelyek megszüntetését vonja maga után. Összesen 350 munkahely esik ki a privátbanki üzletágban Bonnban és Frankfurtban, az ezeken a területeken élő csaknem 1000 pozíció jelentős része. A leépítések nagy részének jövőre kell megtörténnie.

Növekvő bevételekről jelentett az AutoWallis

Az AutoWallis 62,6 milliárd forintos árbevétellel és 1,8 milliárd forintos EBITDA-val zárta az első háromnegyed évet – közölte a társaság. A 11 százalékos árbevétel-bővülés jelentősen meghaladja Magyarország, az Európai Unió és a régió autópiacainak teljesítményét.

A COVID-19 járvány okozta visszaesést követően a harmadik negyedévben már organikus növekedés is tapasztalható volt. Emellett pedig a vállalat hat jelentős üzletfejlesztést és akvizíciót hajtott végre idén, ezek részben már éreztették pozitív hatásukat, de teljes mértékben csak a 2021-es számokban jelentkeznek tették hozzá.

Az AutoWallis három üzletága eltérő teljesítményt mutatott:

  1. A nemzetközi disztribúciós üzletág árbevétele 11,2 százalékkal 26,3 milliárd forintra emelkedett, az értékesítési darabszám ennél nagyobb mértékben, 26,6 százalékkal bővült.
  2. A belföldi disztribúciós üzletág árbevétele 17,4 százalékkal 31,3 milliárd forintra, az értékesített darabszám 19 százalékkal emelkedett.
  3. Az autóipari szolgáltatói üzletág (szerviz, autókölcsönzés) bevétele 16,4 százalékkal csökkent.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG