Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?

Pénteken az amerikai tőzsdék a rövidített kereskedés ellenére is csúcsot tudtak dönteni. Ma viszont inkább megálló, kis korrekció vagy stagnálás várható. Mínuszból nulla környékére mentek vissza az európai tőzsdeindexek délelőtt, a német mutató jelenleg 0,3 százalékkal emelkedik, a francia 0,1 százalékkal esik, a londoni pedig szintén szerény pluszban van. Az amerikai határidős indexek viszont 0,1-0,6 százalékos süllyedést mutatnak.

Itthon a BUX index is nulla körül ingadozik, jelenleg szerény mínuszban van. Mindegyik vezető részvény veszít értékéből. A forint viszont nagyot erősödött, 359,60 az euró, 1,6 forinttal alacsonyabb a péntek estinél.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kurz nem sok jóval biztat

Az osztrák kancellár, Sebastian Kurz inerjút adott a hétvégén, és szertefoszlatta a reményeket, hogy a koronavírus-intézkedések gyorsan enyhülhetnek.

December 7-e után is további erős korlátozásokkal kell élnünk - mondta a kancellár a Kleine Zeitungnak. Nem lesznek elhamarkodott nyitó lépések. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy hetekig és hónapokig korlátozásokkal kell élnünk. A cél, hogy óvatos nyitási lépéseket tegyünk az üzletekben és az iskolákban december 7-től. De ez a fertőzések számától is függ.

A jelenleg bezárt síterepek kérdése nyitva maradt, de szerinte az “après-ski” (a síelés utáni szabadidős turista elfoglaltságok, étterem, szauna stb.) legkorábban egy év múlva térnek vissza.

(Lásd még: Jövő héten már lazíthatnak a magyar Covid-laborban, Semmi jót nem ígér a tél az Ausztriában dolgozó magyarok számára.)

Ausztria (Pixabay.com)Ausztria (Pixabay.com)

Megvolt a korona-csúcs?

Úgy tűnik, hogy számos országban megvolt a mostani járványhullámnak a csúcsa – véli az Erste Befektetési Zrt.

Az USA-ban is mintha tetőzött volna a járvány, amit felülírhat a háladáskor útra kelő 50 millió ember vírusterjesztő képessége. Igaz, idén sokan a gépkocsit választották a repülő helyett, de így is hozhat megugrást az új esetekben, és nagyjából két hét távlatában ezen hosszú hétvége. Öröm az ürömben, hogy gőzerővel folyik a Pfizer és BioNTech által benyújtott kísérleti adatok átvizsgálása, így az Egyesült Királyságban december 7-re, míg az Egyesült Államokban december 10-re várható a jóváhagyás.

Vitatkozik az OPEC

Ma közel két százalékos mínuszban van az olaj ára, pedig kezdődik az OPEC+ csúcstalálkozója.

Az OPEC + miniszterekből álló testület vasárnapig nem tudott megállapodásra jutni arról, hogy késleltetik-e a (korábban elhatározott) januári olajkitermelés-növelést.

Bár a vasárnap esti informális online megbeszélés résztvevőinek többsége támogatta a jelenlegi termelési korlátok szinten tartását az első negyedévben is, az Egyesült Arab Emírségek és Kazahsztán ellenezték. Hacsak a megállapodást a héten nem módosítják, napi 1,9 millió hordónyi többlettermelés jelentkezik januártól, ami túlkínálatot okozhat a globális piacon, és alááshatja a nyersolaj legutóbbi áremelkedését írta a Bloomberg.com hírlevele.

Mások rámutatnak, hogy csökken a kitermelés-korlátozási intézkedések támogatottsága, amikor az olaj ára viszonylag magasabb. (Egyéb okokat ebben a tudósításunkban soroltunk fel.)

Elektromosautó-buborék?

Az elektromos autók gyártóinak részvényeiből buborékot fújtak a Bloomberg kommentárja szerint. Bár az elektromosautó-forradalom valóságos folyamat, a részvények árazása teljesen elvált az iparági realitásoktól.

A Tesla tőzsdei kapitalizációja a múlt héten 540 milliárd dollár fölé ment, ami a cégtől várt idei nyereség 250-szerese. Ezzel ez a tizedik legértékesebb vállalat a világon. A három, New Yorkban tőzsdén levő kínai elektromosautó-vállalat, a Nio, az XPeng és a Li Auto összesen 154 milliárd dollárt ér De egyikük sem nyereséges, és az előző negyedévben kevesebb mint 30 ezer új járművet gyártottak, ami alig haladja meg a Volkswagen eladásainak egy százalékát írja a Bloomberg.

Magához tért a bitcoin

A hétvégén szépen magukhoz tértek a kriptodevizák a múlt heti nagyobb korrekció után. Akkor a bitcoin 19 500 közeléből 17 ezer dollár alá is lesüllyedt, most ismét 18 500 körül van, 24 óra alatt 1,9 százalék kal emelkedett. Az ether vagy ethereum pedig 575 dollár, ami közel öt százalékos ugrás.

A nagy különbségnek a 2017-es és a mostani bitcoin-rali között azt tartják, hogy akkoriban a kisbefektetők, most pedig nagy valószínűséggel inkább az intézményi befektetők jelentik a húzóerőt.

Mégis itt a Facebook Libra?

A Facebook korántsem adta fel Libra-projektjét, amelyben egyhagyományos devizák által fedezett, stabil kriptodevizát hozna létre. Most januárban mégis elindulhat, de egy korlátozottabb formában – írta a Financial Times.

Eredetileg számos különböző devizából összeálló pénzügyi alap nyújtott volna fedezetet a Libra értékének, ez azonban nagyon komoly szabályozói aggályokat vetett fel. A legújabb verzió szerint olyan fizetőeszközt hoznának létre, amely egy az egyben a dollárhoz kötött. A többi devizát majd egy későbbi időpontban vonhatják be a rendszerbe írja a híroldal egy meg nem nevezett illetékesre hivatkozva. A pontos indulás attól is függ, hogy az illetékes svájci piacfelügyeleti hatóság mikor adja rá az áldását, de akár január eleje is elképzelhető.

Jön a Zoom-jelentés

Ma jelent negyedéves eredményeiről a Zoom Video, a kisbefektetők egyik kedvence. Az eseményről stílusosan Zoom-videokonferencián is tudósítanak. A Nio eladása adatokat tesz közzé a héten, így tesz majd az Xpeng Motors, a Li Auto (LI) és a BYD (BYDDF) is. A Tesla járműszállításairól várhatóan a jövő héten értesülhetünk.

Ám 2021 vége lesz az igazi kihívás a Zoom számára az Equilor Befektetési Zrt. Szerint. Megtartani a felhasználókat, akiket a világjárvány alatti időszakban szereztek. Nem egyértelmű, hogy milyen következményei lesznek annak, amikor az emberek elkezdenek visszatérni az irodába dolgozni. A hatékony vakcinák bejelentése óta a Zoom árfolyama 24 százalékot csökkent. Az októberben végződő negyedévre az elemzők 317 százalékos növekedést prognosztizálnak, így árbevétel soron elérhetik a 694 millió dollárt. A következő negyedévre 288 százalék, azt követő időszakra 116 százalék bővülést jeleznek előre. Utána a növekedés csökkenhet.

Jó a kínai növekedés

Ma hajnalban érkezett a kínai NBS feldolgozóipari PMI, ami a vártnál erősebb bővülést mutat 52,1 pontos értékével novemberben – írta a KBC Equitas. Ma délután német inflációs számokra és Christine Lagarde EKB elnök beszédére figyelhetünk. Kedden a végleges magyar GDP adatok és a német munkanélküliségi számok lehetnek érdekesek.

Jelentett a 4iG

A harmadik negyedév végén a 4iG további nagy növekedést ért el, és 33,5 milliárd forintos árbevétellel zárta szeptemberig az évet. Ez 34 százalékkal magasabb, mint az előző évben. Erre az évre további 18,2 milliárd forintos rendelésállománnyal rendelkezik a cég, ezzel az eddigi árbevétel és a szerződések értéke meghaladja az 51 milliárd forintot. Pénteken a részvény enyhe, fél százalékos pluszban zárt – írta a KBC Equitas.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Friss
hírlevél