Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.

Az oltásokkal kapcsolatos biztató kilátásoknak tudható be a sajtó szerint, hogy Európában ismét emelkednek a tőzsdeindexek. A Moderna a tegnap megszellőztetett terveknek megfelelően beadta engedélykérelmét a hatóságokhoz. Ugyanakkor a Brexit-tárgyalásokra is nagyon figyel a piac, ahol a halászati kérdések kerültek előtérbe. 

A nyugat-európai Stoxx 600 index 0,9 százalékkal megy fel, bőven efelett teljesít a londoni FTSE 100, 1,9 százalékkal. Kiugró a lengyel WIG 20 is 1,7 százalékos ugrással. A BUX 0,8 százalékos emelkedése így inkább átlag alatti. Egy százalék körüli az amerikai határidős tőzsdeindexek emelkedése is.

Magához tér az arany?

Itthon a BUX indexet több papír is húzza, az OTP és a Mol egyaránt egy százalékkal emelkedik, a Richter 0,8-al. A Masterplast 7,3 százalékkal ugrik, 5,5 százalékkal pedig a Rába. A Magyar Telekom viszont 0,8 százalékos mínuszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az euró/forint tovább süllyedt, a tegnapi két forint után újabb 80 fillérrel lett olcsóbb az euró, így most 357,80 az ára. Az OPEC+ szervezet tárgyal, de ma az olaj ára alig változik. Egy százalékkal drágul viszont az arany, az 1800 dollárt ostromolja. Két százalékkal feljebb van a platina, három százalékkal az ezüst.

(Lásd még: Egy hónap múlva oltják a németeket, benyújtotta engedélykérelmét a BionTech-Pfizer)

Olajmultik a pácban?

Míg tegnap nagyot zuhantak az olajipari multik, ma szerény pluszban vannak. Pedig az Exxon Mobile alaposan visszavágta beruházási terveit, változtatott előrejelzésein és leír 20 milliárd dollár kétes értékű eszközt. Jövőre és 2022-ben csak 16, illetve 19 milliárd dollárt akar elkölteni, később ez 20-25 milliárd dollárra emelkedhet. Az eredeti költségvetés 30-35 milliárd dollárt irányzott elő évente.

A leírások főleg a földgázzal kapcsolatos eszközöket érintik, amelyeket ráadásul törölnek a beruházási tervekből is. Az olajtársaságok éve nagyon nehéz volt, az olaj tavaszi árzuhanását a földgáz árának mélyrepülése is követte.

Jelentett a Zoom Video

Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, eladásai négyszeresére emelkedtek, a cég továbbra is profitál az otthoni munkavégzésből, távmunkából. A bevétel negyedév alatt 777 millió dollár, bőven az FT által említett 693 milliós várakozások felett.

A részvény ennek ellenére öt százalékkal esik a nem hivatalos tőzsdén kívüli kereskedésben. Talán mert az utóbbi két három hétben megint alaposan megugrott az árfolyam. Sokan egyébként attól tartanak, hogy a versenytársak sem fognak aludni, és az olyan óriások, mint a Microsoft, a Google vagy a Facebook csomagajánlataikkal le fogják tarolni a videochat-piac nagy részét.

Mi lesz a magyar GDP-vel?

Novemberben 51,9 pontra emelkedett a BMI (beszerzési menedzserindex) Magyarországon. A GDP pedig éves összevetésben 4,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedév végére. Németh Dávid, a K&H Bank szakembere szerint a járvány második hullámában elrendelt korlátozások miatt a negyedik negyedév várhatóan rosszabb lesz, mint a harmadik. Éves szinten összesen hat százalékos GDP-csökkenéssel lehet számolni 2020-ban.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az idei visszaesés után jövőre növekedés lesz, a mértéke viszont kérdéses. Nagyban függ attól, mikor kezd csitulni a járvány, mikor kezdődnek a tömeges oltások. Valódi élénkülés csak 2021 második felében várható. Így 2021-ben a magyar GDP 3,5-4 százalék körüli éves növekedést érhet el. Ez pedig azt jelenti, hogy jövőre még nem dolgozza le az idei hátrányt a gazdaság.

A németek jobbak, a franciák gyengébbek

Az eurozóna árszínvonala esett novemberben is, év/év alapon 0,3 százalékkal. Az elemzők 0,2 százalékot vártak. Ez rossz jel, recessziót mutat, de növeli a jegybanki beavatkozás esélyét. A feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) pedig az euróövezetben novemberben egy ponttal esett vissza, 53,8-ra az októberi 54,8-ről, de kissé jobb lett a várt 53,6 százaléknál.

A német mutató fél pontot esett novemberben, az előző havi 58,2-ről 57,8-ra, kissé a várt 57,9 alá. A francia feldolgozóipari PMI a korábbi 51,3-ról 49,6-ra esett vissza, ami tavaly május óta a legrosszabb képet mutatja. De ez is meghaladta a piac által becsült 49,1-et írta az FXStreet.

Miért megy fel minden?

A kínai IHS Markit-Caixin kínai feldolgozóipari index novemberben az októberi 53,6-os értékről 54,9-re emelkedett, ami meghaladta az elemzők által várt 53,5-öt – írta az Erste Befektetési Zrt.

Újult erővel folytatódik a rally, amit okkal nevezhetünk az idei mikulás rally-nak. Pedig a részvényárak igazán magasan vannak, legalábbis a jövő évre várt, az ideinél sokkal jobb eredmények alapján. Ez pedig limitált teret engedne fölfelé, de a piacon levő sok pénz és a várhatóan hosszú ideig tartó alacsony hozamkörnyezet megteszi hatását írta a brókercég.

Bitcoin-emlékérme és forint (fotó: EJ)Bitcoin-emlékérme és forint (fotó: EJ)

Eljött az Ethereum nagy napja

A bitcoin most 19 700 dollár, de tegnap 19 749 dollárig is emelkedett a Coinmarketcap.com adatai szerint, miközben a 2017 decemberi rekord 20 089 dollár volt. Más híroldalak más statisztikák alapján már kikiáltották az új történelmi csúcsot. Közben a tőzsdékről elutalt bitcoin tranzakciók olyan belassulásáról számolnak be, amit utoljára 2017-ben tapasztaltak a felfokozott érdeklődés miatt. A tranzakciós költségek viszont október végén, november elején ugrottak meg, majd azóta csökkentek.

Ábra: A bitcoin átlagos tranzakciós díjai (YCharts)Ábra: A bitcoin átlagos tranzakciós díjai (YCharts)
Eljött az Ethereum 2.0 rendszer bevezetésének egy fontos állomása, a várva várt “Genesis Day”. Az Ethereum-blokkláncot is többek között azért kell frissíteni, hogy lépést tudjon tartani a felhasználók növekvő igényeivel, az egyre nagyobb forgalommal. Az ETH 2.0 állítólag biztonságosabbá és skálázhatóbbá teszi majd a hálózatot, a teljes átállásig azonban a legoptimistább becslések szerint is két év kell majd. A rendszer fizetőeszköze, az ether is jól áll ma, hat százalékkal emelkedett, éves csúcsára, 623 dollárra.

Egyben nyeli le a Teslát az S&P 500

Bejelentették, hogy a Tesla december 21-i felvétele az S&P 500 indexbe nem a korábbi terv szerint fokozatosan, hanem egy lépésben fog megtörténni. Ez az indexet követő alapokon keresztül a várakozások szerint 73 milliárd dollárnyi új befektetést indukálhat a Teslánál.

A döntésben szerepe lehetett annak, hogy általában az alapok eleve nem egy nap alatt igazítják portfóliójukat az indexhez. A 362 milliárd dollárt kezelő SPDR S&P 500-nak (SPY) például hét munkanapja van erre, az esemény napja plusz előtte és utána három nap. A Tesla ma a tőzsdén kívül négy százalékkal emelkedik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat a magyar tőzsdét is lehúzta
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 19:35
Az európai börzék eséssel zártak, és a Wall Streeten is gyengüléssel indult a nap. A negatív hangulat alól nem tudta kivonni magát a magyar tőzsde sem.
Részvény / Deviza / Áru Ez lenne az utópia? Tökéletes szervátültetések és nagy profitok
MFC Equity | 2021. január 27. 19:09
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A következő részben a CareDx nevű egészségügyi vállalatot járják körül, amely a szervátültetések piacát igyekszik forradalmasítani genetika felhasználásával. 
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk a medvepusztító spekulánsok élére állt
Király Béla | 2021. január 27. 16:02
A tőzsdéken a befektetők jó része az árfolyamemelkedésnek drukkol, de azért itt is vannak, akik az összeomlásokra fogadnak. Ez persze annak ellenére rendkívül kockázatos tud lenni, hogy vannak olyan eszközök, amelyeket a hagyományos értékelési szempontok alapján félreárazott a piac. Az ilyenkor akcióba lépő shortosok azonban a látszólag tuti belépők esetén is el tudják mindenüket veszteni.
Részvény / Deviza / Áru Verbális intervenció az EKB-nál, válságálló cégóriások a tőzsdén
Eidenpenz József | 2021. január 27. 11:38
Keveset mozdulnak ma a tőzsdék, mindenki az esti amerikai jegybanki ülést várja. A BUX a felülteljesítők közé tartozik, a Mol és az OTP húzza. Az EKB felülvizsgálhatja az euróval kapcsolatos álláspontját, ez gyengíti az eurót. Jól halad egy koronavírus-gyógyszer a Richternél. Nagyágyúk jelentenek ma Amerikában. Hosszú távon olajhiányra figyelmeztet az egyik szaklap.
Részvény / Deviza / Áru Habzsolták az aranyat a magyarok tavaly
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 11:12
Pezsgett a BÁV befektetési aranytömb (BCA) forgalma, a társaság minden idők legnagyobb árbevételét könyvelhette el 2020-ban. Ez afelé mutat, hogy a Bitcoin ismételt előretörése ellenére király marad az arany - szakértők szerint az első félévben a tavaly nyári, történelmi csúcsát is túlütheti az ára.
Részvény / Deviza / Áru Drónfejlesztő cégbe szállt be a 4iG - estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 18:33
Jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is szépen emelkedett - igaz, viszonylag kis forgalom mellett. Tőzsdezárás után jelentette be a 4iG, hogy bevásárolta magát egy drónos cégbe; a forint gyengült estére.
Részvény / Deviza / Áru Mol-céláremelés érkezett. Tesla kontra Nio, vagy egy nevető harmadik?
Eidenpenz József | 2021. január 26. 11:38
Mínuszból pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, talán mert az AstraZeneca cáfolta az oltásával kapcsolatos rémhíreket. Alaposan megemelte az Erste a Mol célárát, de nem igazán lát további emelkedési potenciált. Az egyik kínai autógyártó számai sokkal jobbak lehetnek a Tesla és a Nio eredményeinél. Joe Biden is a hazai ipart fejlesztené, csak másképp. Aggódnak a kisbefektetők, és ez jó.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Friss
hírlevél