Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.

Az oltásokkal kapcsolatos biztató kilátásoknak tudható be a sajtó szerint, hogy Európában ismét emelkednek a tőzsdeindexek. A Moderna a tegnap megszellőztetett terveknek megfelelően beadta engedélykérelmét a hatóságokhoz. Ugyanakkor a Brexit-tárgyalásokra is nagyon figyel a piac, ahol a halászati kérdések kerültek előtérbe. 

A nyugat-európai Stoxx 600 index 0,9 százalékkal megy fel, bőven efelett teljesít a londoni FTSE 100, 1,9 százalékkal. Kiugró a lengyel WIG 20 is 1,7 százalékos ugrással. A BUX 0,8 százalékos emelkedése így inkább átlag alatti. Egy százalék körüli az amerikai határidős tőzsdeindexek emelkedése is.

Magához tér az arany?

Itthon a BUX indexet több papír is húzza, az OTP és a Mol egyaránt egy százalékkal emelkedik, a Richter 0,8-al. A Masterplast 7,3 százalékkal ugrik, 5,5 százalékkal pedig a Rába. A Magyar Telekom viszont 0,8 százalékos mínuszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az euró/forint tovább süllyedt, a tegnapi két forint után újabb 80 fillérrel lett olcsóbb az euró, így most 357,80 az ára. Az OPEC+ szervezet tárgyal, de ma az olaj ára alig változik. Egy százalékkal drágul viszont az arany, az 1800 dollárt ostromolja. Két százalékkal feljebb van a platina, három százalékkal az ezüst.

(Lásd még: Egy hónap múlva oltják a németeket, benyújtotta engedélykérelmét a BionTech-Pfizer)

Olajmultik a pácban?

Míg tegnap nagyot zuhantak az olajipari multik, ma szerény pluszban vannak. Pedig az Exxon Mobile alaposan visszavágta beruházási terveit, változtatott előrejelzésein és leír 20 milliárd dollár kétes értékű eszközt. Jövőre és 2022-ben csak 16, illetve 19 milliárd dollárt akar elkölteni, később ez 20-25 milliárd dollárra emelkedhet. Az eredeti költségvetés 30-35 milliárd dollárt irányzott elő évente.

A leírások főleg a földgázzal kapcsolatos eszközöket érintik, amelyeket ráadásul törölnek a beruházási tervekből is. Az olajtársaságok éve nagyon nehéz volt, az olaj tavaszi árzuhanását a földgáz árának mélyrepülése is követte.

Jelentett a Zoom Video

Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, eladásai négyszeresére emelkedtek, a cég továbbra is profitál az otthoni munkavégzésből, távmunkából. A bevétel negyedév alatt 777 millió dollár, bőven az FT által említett 693 milliós várakozások felett.

A részvény ennek ellenére öt százalékkal esik a nem hivatalos tőzsdén kívüli kereskedésben. Talán mert az utóbbi két három hétben megint alaposan megugrott az árfolyam. Sokan egyébként attól tartanak, hogy a versenytársak sem fognak aludni, és az olyan óriások, mint a Microsoft, a Google vagy a Facebook csomagajánlataikkal le fogják tarolni a videochat-piac nagy részét.

Mi lesz a magyar GDP-vel?

Novemberben 51,9 pontra emelkedett a BMI (beszerzési menedzserindex) Magyarországon. A GDP pedig éves összevetésben 4,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedév végére. Németh Dávid, a K&H Bank szakembere szerint a járvány második hullámában elrendelt korlátozások miatt a negyedik negyedév várhatóan rosszabb lesz, mint a harmadik. Éves szinten összesen hat százalékos GDP-csökkenéssel lehet számolni 2020-ban.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az idei visszaesés után jövőre növekedés lesz, a mértéke viszont kérdéses. Nagyban függ attól, mikor kezd csitulni a járvány, mikor kezdődnek a tömeges oltások. Valódi élénkülés csak 2021 második felében várható. Így 2021-ben a magyar GDP 3,5-4 százalék körüli éves növekedést érhet el. Ez pedig azt jelenti, hogy jövőre még nem dolgozza le az idei hátrányt a gazdaság.

A németek jobbak, a franciák gyengébbek

Az eurozóna árszínvonala esett novemberben is, év/év alapon 0,3 százalékkal. Az elemzők 0,2 százalékot vártak. Ez rossz jel, recessziót mutat, de növeli a jegybanki beavatkozás esélyét. A feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) pedig az euróövezetben novemberben egy ponttal esett vissza, 53,8-ra az októberi 54,8-ről, de kissé jobb lett a várt 53,6 százaléknál.

A német mutató fél pontot esett novemberben, az előző havi 58,2-ről 57,8-ra, kissé a várt 57,9 alá. A francia feldolgozóipari PMI a korábbi 51,3-ról 49,6-ra esett vissza, ami tavaly május óta a legrosszabb képet mutatja. De ez is meghaladta a piac által becsült 49,1-et írta az FXStreet.

Miért megy fel minden?

A kínai IHS Markit-Caixin kínai feldolgozóipari index novemberben az októberi 53,6-os értékről 54,9-re emelkedett, ami meghaladta az elemzők által várt 53,5-öt – írta az Erste Befektetési Zrt.

Újult erővel folytatódik a rally, amit okkal nevezhetünk az idei mikulás rally-nak. Pedig a részvényárak igazán magasan vannak, legalábbis a jövő évre várt, az ideinél sokkal jobb eredmények alapján. Ez pedig limitált teret engedne fölfelé, de a piacon levő sok pénz és a várhatóan hosszú ideig tartó alacsony hozamkörnyezet megteszi hatását írta a brókercég.

Bitcoin-emlékérme és forint (fotó: EJ)Bitcoin-emlékérme és forint (fotó: EJ)

Eljött az Ethereum nagy napja

A bitcoin most 19 700 dollár, de tegnap 19 749 dollárig is emelkedett a Coinmarketcap.com adatai szerint, miközben a 2017 decemberi rekord 20 089 dollár volt. Más híroldalak más statisztikák alapján már kikiáltották az új történelmi csúcsot. Közben a tőzsdékről elutalt bitcoin tranzakciók olyan belassulásáról számolnak be, amit utoljára 2017-ben tapasztaltak a felfokozott érdeklődés miatt. A tranzakciós költségek viszont október végén, november elején ugrottak meg, majd azóta csökkentek.

Ábra: A bitcoin átlagos tranzakciós díjai (YCharts)Ábra: A bitcoin átlagos tranzakciós díjai (YCharts)
Eljött az Ethereum 2.0 rendszer bevezetésének egy fontos állomása, a várva várt “Genesis Day”. Az Ethereum-blokkláncot is többek között azért kell frissíteni, hogy lépést tudjon tartani a felhasználók növekvő igényeivel, az egyre nagyobb forgalommal. Az ETH 2.0 állítólag biztonságosabbá és skálázhatóbbá teszi majd a hálózatot, a teljes átállásig azonban a legoptimistább becslések szerint is két év kell majd. A rendszer fizetőeszköze, az ether is jól áll ma, hat százalékkal emelkedett, éves csúcsára, 623 dollárra.

Egyben nyeli le a Teslát az S&P 500

Bejelentették, hogy a Tesla december 21-i felvétele az S&P 500 indexbe nem a korábbi terv szerint fokozatosan, hanem egy lépésben fog megtörténni. Ez az indexet követő alapokon keresztül a várakozások szerint 73 milliárd dollárnyi új befektetést indukálhat a Teslánál.

A döntésben szerepe lehetett annak, hogy általában az alapok eleve nem egy nap alatt igazítják portfóliójukat az indexhez. A 362 milliárd dollárt kezelő SPDR S&P 500-nak (SPY) például hét munkanapja van erre, az esemény napja plusz előtte és utána három nap. A Tesla ma a tőzsdén kívül négy százalékkal emelkedik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14400 13860 14400 +3,00% 0 0 7 871 941 105 Ft 2021-05-13 17:05:53
MOL 2260 2178 2260 +2,73% 0 0 2 768 137 336 Ft 2021-05-13 17:14:56
MTELEKOM 414 410 415 +0,85% 0 0 257 468 532 Ft 2021-05-13 17:07:24
RICHTER 8385 8220 8410 -0,18% 0 0 1 911 595 295 Ft 2021-05-13 17:05:41
OPUS 240 238 246 -0,82% 0 0 49 684 843 Ft 2021-05-13 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?
Eidenpenz József | 2021. május 13. 17:06
A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?
Részvény / Deviza / Áru Ma is mélypirosban vannak a tőzsdék, Elon Musk új célpontot keres
Eidenpenz József | 2021. május 13. 12:28
A meglepetést okozó amerikai inflációs adat hatása ma is tart, tovább szakadnak a részvénypiacok Európában. A hazai BUX viszont felülteljesítő, és a forint is erősödött. A Tesla kínai eladási adatai rosszak lettek, a cég vezére nyomta le a bitcoin árát, de más alternatívát keres helyette.
Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.