Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.

Tegnap este voltaképpen nagyon rossz hír érkezett, pont az oltóanyagokkal kapcsolatban, amelyek mostanában pedig a tőzsdéket fűtötték. A Pfizer-Biontech páros csak feleannyi vakcinát tud szállítani első körben, mint ahogy azt tervezték, a hűtési kapacitásokkal lehet gond. A Wall Street Journal szerint százmillió adagról 50 millióra csökkentették az év végéig leszállítható mennyiséget.

A forrás azonban nem hivatalos, és az oltások nagy része amúgy is jövő évben várható, a piac talán ezért is siklott át viszonylag gyorsan a hír felett. Inkább a körvonalazódó amerikai gazdaságsegítő csomaggal foglalkoztak, a tegnapi, viszonylag kedvező munkaerő-piaci adattal és az USA szolgáltatószektor jó teljesítményével. A csütörtöki kereskedés végén az amerikai indexek ugyan süllyedtek, de a Dow Jones és a Nasdaq 100 indexek pluszban tudtak zárni, csak az S&P 500 végzett kisebb mínuszban.

Hullámvasúton a forint

Európában ma a német index stagnál, a francia 0,3, a brit 0,7 százalékkal megy fel. Kiemelkedő a lengyel index 1,7 százalékos emelkedése, talán az EU-s vétó esetleges visszavonásáról szóló hírek miatt. De a BUX index is 0,9 százalékkal emelkedik. Az OTP 0,3, a Mol és a Telekom 1,3, a Richter 1,7 százalékkal megy fel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Közgyűlése után a Rába 8,5 százalékkal ugrik. A forint gyengült, a 358,40 euróár 1,8 forintos drágulás. Devizánk hullámvasútra emlékeztető mozgást végez a héten. Ma is gyenge a dollár, 1,2162 az euróval szemben.

Merre tovább, euró, dollár?

Az 1,0 (a paritás) vagy az 1,5 felé tart az euró dollár? – teszi fel a kérdést a Hold Alapkezelő blogja.

Véleményük szerint hosszabb, több éves távlatban az euró erősödése folytatódhat. Rövid távon azonban a túlzott optimizmus miatt nem kizárt egy korrekció. A legfőbb érv az euró erősödése mellett az Amerikai Egyesült Államok kamatelőnyének eltűnése, amely már idén is támogatta a dollárgyengülési folyamatot.

Kibabrálnak Orbánékkal?

Ami tegnap még csak sajtóértesülés volt, mára hivatalossá vált: az Európai Bizottság kész megkerülni a magyar-lengyel vétót. (Lásd: Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak, ha marad a vétó, sok pénzt veszítetek) Eközben újabb csúcson a napi koronavírus-áldozatszám Magyarországon, de a magyar ipar októberben (még?) kis mértékben növekedni tudott éves összevetésben is. Az ünnepekre mégis megengedőbb szabályok jöhetnek az országban.

Innen nézve sovány vigasz, hogy jövő héten indul az oltás két európai országban, de a tőzsdéknek ez bizonyosan segít.

Sokáig véd az oltás?

Most a Modernától van jó hír az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Az eddigi kísérletek alapján az oltás 119 napig védettséget biztosít a koronavírus ellen. Ez a cirka négy hónap sokkal hosszabb idő, mint amit a betegségen átesett emberek esetén tapasztaltak. Ugyanis utóbbiak esetében tipikusan 2 hónapig voltak kimutathatók az antitestek. A cég az év végéig 20 millió adag oltóanyagot szállít le, míg az első negyedévben 100-125 millió adag kerülhet piacra, amelynek nagy része, 85-100 millió adag az USA piacain kerül értékesítésre.

Megvan az OPEC-egyezség

Az OPEC+ tagországok megegyeztek a januártól érvényes kitermelési mennyiségekről. A nyáron úgy határoztak, hogy januártól emelik a kvótákat, ezt most az új helyzet, a második hullám fényében felülbírálták.

Tegnap sikerült olyan szabályozást elfogadni, amely mindenki számára elfogadható, és az olajpiacon sem okoz sokkot. Így 500 ezer hordóval nő a napi kitermelés januártól, majd minden hónapban maximum 500 ezer hordóval emelik vagy vágják az előző hónaphoz képest a kitermelést, amelynek maximális mértéke a mostani szinthez képesti kétmillió plusz hordó. Ezzel azonban minden hónapban heves vita előzheti meg a kitermelés szabályozását, ezzel növelve az olaj jövőbeli volatilitását írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az olaj ma egy százalék feletti pluszban van, a hír nagy része már előre beépülhetett a várakozásokba. Az amerikai földgáz, amely tegnap nagyot zuhant, kissé tovább süllyed.

Mit is vett a Richter?

Az Evra hozzájárulása a Richter bevételeihez 90 millió dollár is lehet évente – derült ki tegnap a KBC Equitas szerint.

Ez a Richter éves árbevételének durván öt százalékát jelentheti, vagyis érezhető méretű tranzakcióról van szó. A nőgyógyászati portfólió így tovább erősödhet, A menedzsment szerint 2030-ra a nőgyógyászati termékek bevétele 250 millió euróval bővülhet, ami további 60 százalékos növekedést jelentene. A tranzakcióval a növekvő készpénzállomány egy részét is tudja mozgósítani a vállalat.

Robotautók Sencsen utcáin

Teljesen vezető nélküli autókat állítottak forgalomba az Alibaba által támogatott AutoX szerint Sencsenben, 25 ilyen jármű üzemel a városban – írja a SeekingAlpha.

Az önvezető autóknak nincs emberi vezetője tartalékként, mint az eddigi kísérletekben. A következő lépés az autók számának és a tesztterület méretének növelése, valamint további városokban történő tesztelés mondta a cég menedzsere, Jewel Li a CNBC ázsiai érdekeltségének. A következő hat hónapban tervük szerint világszerte tíz városra terjesztenék ki a tesztet.

Grafikon: A platina árfolyama (Tradingview.com)Grafikon: A platina árfolyama (Tradingview.com)

Négy éve nem látott szinten a platina

A platina mintegy négy éves csúcsára emelkedett mára virradóra, 2059 dollár a mai csúcsa. Ez a nemesfém eddig lemaradó volt az augusztusban történelmi csúcsot döntő arany és a sok éves maximumára felkúszó ezüst mögött. (A platina felhasználásának zöme azonban ipari célú, például a katalizátorokban. Befektetési szempontból mindegyik nemesfém eltérő.)

A közgazdászok közül sokan úgy gondolják, hogy hosszabb, több éves távon a nemesfémek még sokat emelkedhetnek. A hatalmas eladósodottság, többek között az USA óriási államadóssága miatt ugyanis a jegybankoknak nem lesz lehetőségük kamatemelésre.  Eközben az infláció, ha nem is feltétlenül lesz magas, de visszatérhet. Legkésőbb akkor, amikor a gazdasági növekedés beindul. Így hosszú távon negatív reálkamattal kell számolni a fejlett országokban, a kockázatmentes eszközök veszítenek majd értékükből, ami kedvez a nemesfémeknek (de az ingatlanoknak, részvényeknek is). (Lásd például a SeekingAlpha cikkét angolul.)

(Egy további cikkünk az aranyról.)

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Damodaran professzor az Airbnb-ről

Aswath Damodaran professzor, a vállalatértékelés híres szakértője a készülő Airbnb-részvénykibocsátás kapcsán írt a cégről. Szerinte az Airbnb piaci részesedése a világon a szállásfoglalásokból valószínűleg a jelenlegihez közeli szinten fogja elérni csúcsát.

Ám működési árrése továbbra is javulni fog az ágazat általános értéke körüli szintre, mivel a termékfejlesztés, a marketing és a G&A (igazgatási) költségei csökkennek majd a bevételek százalékában mérve. Mivel az Airbnb-nek csak enyhe az eladósodottsága és közelebb áll a jövedelmezőséghez, mint az utóbbi években tőzsdére lépő hasonló megosztás-alapú /sharing economy/ vállalatok többsége, a tudós feltételezi, hogy az Airnbn kockázata mérsékelt, a csőd esélye alacsony.

A professzor egyfajta ártáblázatot is mellékel hosszú elemzéséhez:

  • Ha a cég teljes részvénytőkéjének ára kevesebb, mint 28 milliárd dollár: alkalmi vétel, mélyen leértékelt áru
  • Ha a cég 28 és 33 milliárd között van: szolid vétel, kedvező áron
  • 33 és 38 milliárd között: valós értékén forog
  • 38 és 44 milliárd dollár között: vastagon fogott a ceruzájuk
  • 44 milliárd dollár felett pedig egyértelműen túlértékelt

A legutóbbi hírek szerint az Airbnb értéke a megcélzott részvényár mellett 30-35 milliárd dollár lehet – írtuk e hét elején.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat a magyar tőzsdét is lehúzta
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 19:35
Az európai börzék eséssel zártak, és a Wall Streeten is gyengüléssel indult a nap. A negatív hangulat alól nem tudta kivonni magát a magyar tőzsde sem.
Részvény / Deviza / Áru Ez lenne az utópia? Tökéletes szervátültetések és nagy profitok
MFC Equity | 2021. január 27. 19:09
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A következő részben a CareDx nevű egészségügyi vállalatot járják körül, amely a szervátültetések piacát igyekszik forradalmasítani genetika felhasználásával. 
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk a medvepusztító spekulánsok élére állt
Király Béla | 2021. január 27. 16:02
A tőzsdéken a befektetők jó része az árfolyamemelkedésnek drukkol, de azért itt is vannak, akik az összeomlásokra fogadnak. Ez persze annak ellenére rendkívül kockázatos tud lenni, hogy vannak olyan eszközök, amelyeket a hagyományos értékelési szempontok alapján félreárazott a piac. Az ilyenkor akcióba lépő shortosok azonban a látszólag tuti belépők esetén is el tudják mindenüket veszteni.
Részvény / Deviza / Áru Verbális intervenció az EKB-nál, válságálló cégóriások a tőzsdén
Eidenpenz József | 2021. január 27. 11:38
Keveset mozdulnak ma a tőzsdék, mindenki az esti amerikai jegybanki ülést várja. A BUX a felülteljesítők közé tartozik, a Mol és az OTP húzza. Az EKB felülvizsgálhatja az euróval kapcsolatos álláspontját, ez gyengíti az eurót. Jól halad egy koronavírus-gyógyszer a Richternél. Nagyágyúk jelentenek ma Amerikában. Hosszú távon olajhiányra figyelmeztet az egyik szaklap.
Részvény / Deviza / Áru Habzsolták az aranyat a magyarok tavaly
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 11:12
Pezsgett a BÁV befektetési aranytömb (BCA) forgalma, a társaság minden idők legnagyobb árbevételét könyvelhette el 2020-ban. Ez afelé mutat, hogy a Bitcoin ismételt előretörése ellenére király marad az arany - szakértők szerint az első félévben a tavaly nyári, történelmi csúcsát is túlütheti az ára.
Részvény / Deviza / Áru Drónfejlesztő cégbe szállt be a 4iG - estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 18:33
Jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is szépen emelkedett - igaz, viszonylag kis forgalom mellett. Tőzsdezárás után jelentette be a 4iG, hogy bevásárolta magát egy drónos cégbe; a forint gyengült estére.
Részvény / Deviza / Áru Mol-céláremelés érkezett. Tesla kontra Nio, vagy egy nevető harmadik?
Eidenpenz József | 2021. január 26. 11:38
Mínuszból pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, talán mert az AstraZeneca cáfolta az oltásával kapcsolatos rémhíreket. Alaposan megemelte az Erste a Mol célárát, de nem igazán lát további emelkedési potenciált. Az egyik kínai autógyártó számai sokkal jobbak lehetnek a Tesla és a Nio eredményeinél. Joe Biden is a hazai ipart fejlesztené, csak másképp. Aggódnak a kisbefektetők, és ez jó.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Friss
hírlevél