<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.

Tegnap este voltaképpen nagyon rossz hír érkezett, pont az oltóanyagokkal kapcsolatban, amelyek mostanában pedig a tőzsdéket fűtötték. A Pfizer-Biontech páros csak feleannyi vakcinát tud szállítani első körben, mint ahogy azt tervezték, a hűtési kapacitásokkal lehet gond. A Wall Street Journal szerint százmillió adagról 50 millióra csökkentették az év végéig leszállítható mennyiséget.

A forrás azonban nem hivatalos, és az oltások nagy része amúgy is jövő évben várható, a piac talán ezért is siklott át viszonylag gyorsan a hír felett. Inkább a körvonalazódó amerikai gazdaságsegítő csomaggal foglalkoztak, a tegnapi, viszonylag kedvező munkaerő-piaci adattal és az USA szolgáltatószektor jó teljesítményével. A csütörtöki kereskedés végén az amerikai indexek ugyan süllyedtek, de a Dow Jones és a Nasdaq 100 indexek pluszban tudtak zárni, csak az S&P 500 végzett kisebb mínuszban.

Hullámvasúton a forint

Európában ma a német index stagnál, a francia 0,3, a brit 0,7 százalékkal megy fel. Kiemelkedő a lengyel index 1,7 százalékos emelkedése, talán az EU-s vétó esetleges visszavonásáról szóló hírek miatt. De a BUX index is 0,9 százalékkal emelkedik. Az OTP 0,3, a Mol és a Telekom 1,3, a Richter 1,7 százalékkal megy fel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Közgyűlése után a Rába 8,5 százalékkal ugrik. A forint gyengült, a 358,40 euróár 1,8 forintos drágulás. Devizánk hullámvasútra emlékeztető mozgást végez a héten. Ma is gyenge a dollár, 1,2162 az euróval szemben.

Merre tovább, euró, dollár?

Az 1,0 (a paritás) vagy az 1,5 felé tart az euró dollár? – teszi fel a kérdést a Hold Alapkezelő blogja.

Véleményük szerint hosszabb, több éves távlatban az euró erősödése folytatódhat. Rövid távon azonban a túlzott optimizmus miatt nem kizárt egy korrekció. A legfőbb érv az euró erősödése mellett az Amerikai Egyesült Államok kamatelőnyének eltűnése, amely már idén is támogatta a dollárgyengülési folyamatot.

Kibabrálnak Orbánékkal?

Ami tegnap még csak sajtóértesülés volt, mára hivatalossá vált: az Európai Bizottság kész megkerülni a magyar-lengyel vétót. (Lásd: Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak, ha marad a vétó, sok pénzt veszítetek) Eközben újabb csúcson a napi koronavírus-áldozatszám Magyarországon, de a magyar ipar októberben (még?) kis mértékben növekedni tudott éves összevetésben is. Az ünnepekre mégis megengedőbb szabályok jöhetnek az országban.

Innen nézve sovány vigasz, hogy jövő héten indul az oltás két európai országban, de a tőzsdéknek ez bizonyosan segít.

Sokáig véd az oltás?

Most a Modernától van jó hír az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Az eddigi kísérletek alapján az oltás 119 napig védettséget biztosít a koronavírus ellen. Ez a cirka négy hónap sokkal hosszabb idő, mint amit a betegségen átesett emberek esetén tapasztaltak. Ugyanis utóbbiak esetében tipikusan 2 hónapig voltak kimutathatók az antitestek. A cég az év végéig 20 millió adag oltóanyagot szállít le, míg az első negyedévben 100-125 millió adag kerülhet piacra, amelynek nagy része, 85-100 millió adag az USA piacain kerül értékesítésre.

Megvan az OPEC-egyezség

Az OPEC+ tagországok megegyeztek a januártól érvényes kitermelési mennyiségekről. A nyáron úgy határoztak, hogy januártól emelik a kvótákat, ezt most az új helyzet, a második hullám fényében felülbírálták.

Tegnap sikerült olyan szabályozást elfogadni, amely mindenki számára elfogadható, és az olajpiacon sem okoz sokkot. Így 500 ezer hordóval nő a napi kitermelés januártól, majd minden hónapban maximum 500 ezer hordóval emelik vagy vágják az előző hónaphoz képest a kitermelést, amelynek maximális mértéke a mostani szinthez képesti kétmillió plusz hordó. Ezzel azonban minden hónapban heves vita előzheti meg a kitermelés szabályozását, ezzel növelve az olaj jövőbeli volatilitását írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az olaj ma egy százalék feletti pluszban van, a hír nagy része már előre beépülhetett a várakozásokba. Az amerikai földgáz, amely tegnap nagyot zuhant, kissé tovább süllyed.

Mit is vett a Richter?

Az Evra hozzájárulása a Richter bevételeihez 90 millió dollár is lehet évente – derült ki tegnap a KBC Equitas szerint.

Ez a Richter éves árbevételének durván öt százalékát jelentheti, vagyis érezhető méretű tranzakcióról van szó. A nőgyógyászati portfólió így tovább erősödhet, A menedzsment szerint 2030-ra a nőgyógyászati termékek bevétele 250 millió euróval bővülhet, ami további 60 százalékos növekedést jelentene. A tranzakcióval a növekvő készpénzállomány egy részét is tudja mozgósítani a vállalat.

Robotautók Sencsen utcáin

Teljesen vezető nélküli autókat állítottak forgalomba az Alibaba által támogatott AutoX szerint Sencsenben, 25 ilyen jármű üzemel a városban – írja a SeekingAlpha.

Az önvezető autóknak nincs emberi vezetője tartalékként, mint az eddigi kísérletekben. A következő lépés az autók számának és a tesztterület méretének növelése, valamint további városokban történő tesztelés mondta a cég menedzsere, Jewel Li a CNBC ázsiai érdekeltségének. A következő hat hónapban tervük szerint világszerte tíz városra terjesztenék ki a tesztet.

Grafikon: A platina árfolyama (Tradingview.com)Grafikon: A platina árfolyama (Tradingview.com)

Négy éve nem látott szinten a platina

A platina mintegy négy éves csúcsára emelkedett mára virradóra, 2059 dollár a mai csúcsa. Ez a nemesfém eddig lemaradó volt az augusztusban történelmi csúcsot döntő arany és a sok éves maximumára felkúszó ezüst mögött. (A platina felhasználásának zöme azonban ipari célú, például a katalizátorokban. Befektetési szempontból mindegyik nemesfém eltérő.)

A közgazdászok közül sokan úgy gondolják, hogy hosszabb, több éves távon a nemesfémek még sokat emelkedhetnek. A hatalmas eladósodottság, többek között az USA óriási államadóssága miatt ugyanis a jegybankoknak nem lesz lehetőségük kamatemelésre.  Eközben az infláció, ha nem is feltétlenül lesz magas, de visszatérhet. Legkésőbb akkor, amikor a gazdasági növekedés beindul. Így hosszú távon negatív reálkamattal kell számolni a fejlett országokban, a kockázatmentes eszközök veszítenek majd értékükből, ami kedvez a nemesfémeknek (de az ingatlanoknak, részvényeknek is). (Lásd például a SeekingAlpha cikkét angolul.)

(Egy további cikkünk az aranyról.)

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Damodaran professzor az Airbnb-ről

Aswath Damodaran professzor, a vállalatértékelés híres szakértője a készülő Airbnb-részvénykibocsátás kapcsán írt a cégről. Szerinte az Airbnb piaci részesedése a világon a szállásfoglalásokból valószínűleg a jelenlegihez közeli szinten fogja elérni csúcsát.

Ám működési árrése továbbra is javulni fog az ágazat általános értéke körüli szintre, mivel a termékfejlesztés, a marketing és a G&A (igazgatási) költségei csökkennek majd a bevételek százalékában mérve. Mivel az Airbnb-nek csak enyhe az eladósodottsága és közelebb áll a jövedelmezőséghez, mint az utóbbi években tőzsdére lépő hasonló megosztás-alapú /sharing economy/ vállalatok többsége, a tudós feltételezi, hogy az Airnbn kockázata mérsékelt, a csőd esélye alacsony.

A professzor egyfajta ártáblázatot is mellékel hosszú elemzéséhez:

  • Ha a cég teljes részvénytőkéjének ára kevesebb, mint 28 milliárd dollár: alkalmi vétel, mélyen leértékelt áru
  • Ha a cég 28 és 33 milliárd között van: szolid vétel, kedvező áron
  • 33 és 38 milliárd között: valós értékén forog
  • 38 és 44 milliárd dollár között: vastagon fogott a ceruzájuk
  • 44 milliárd dollár felett pedig egyértelműen túlértékelt

A legutóbbi hírek szerint az Airbnb értéke a megcélzott részvényár mellett 30-35 milliárd dollár lehet – írtuk e hét elején.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló