9p

Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.

Tegnap este voltaképpen nagyon rossz hír érkezett, pont az oltóanyagokkal kapcsolatban, amelyek mostanában pedig a tőzsdéket fűtötték. A Pfizer-Biontech páros csak feleannyi vakcinát tud szállítani első körben, mint ahogy azt tervezték, a hűtési kapacitásokkal lehet gond. A Wall Street Journal szerint százmillió adagról 50 millióra csökkentették az év végéig leszállítható mennyiséget.

A forrás azonban nem hivatalos, és az oltások nagy része amúgy is jövő évben várható, a piac talán ezért is siklott át viszonylag gyorsan a hír felett. Inkább a körvonalazódó amerikai gazdaságsegítő csomaggal foglalkoztak, a tegnapi, viszonylag kedvező munkaerő-piaci adattal és az USA szolgáltatószektor jó teljesítményével. A csütörtöki kereskedés végén az amerikai indexek ugyan süllyedtek, de a Dow Jones és a Nasdaq 100 indexek pluszban tudtak zárni, csak az S&P 500 végzett kisebb mínuszban.

Hullámvasúton a forint

Európában ma a német index stagnál, a francia 0,3, a brit 0,7 százalékkal megy fel. Kiemelkedő a lengyel index 1,7 százalékos emelkedése, talán az EU-s vétó esetleges visszavonásáról szóló hírek miatt. De a BUX index is 0,9 százalékkal emelkedik. Az OTP 0,3, a Mol és a Telekom 1,3, a Richter 1,7 százalékkal megy fel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Közgyűlése után a Rába 8,5 százalékkal ugrik. A forint gyengült, a 358,40 euróár 1,8 forintos drágulás. Devizánk hullámvasútra emlékeztető mozgást végez a héten. Ma is gyenge a dollár, 1,2162 az euróval szemben.

Merre tovább, euró, dollár?

Az 1,0 (a paritás) vagy az 1,5 felé tart az euró dollár? – teszi fel a kérdést a Hold Alapkezelő blogja.

Véleményük szerint hosszabb, több éves távlatban az euró erősödése folytatódhat. Rövid távon azonban a túlzott optimizmus miatt nem kizárt egy korrekció. A legfőbb érv az euró erősödése mellett az Amerikai Egyesült Államok kamatelőnyének eltűnése, amely már idén is támogatta a dollárgyengülési folyamatot.

Kibabrálnak Orbánékkal?

Ami tegnap még csak sajtóértesülés volt, mára hivatalossá vált: az Európai Bizottság kész megkerülni a magyar-lengyel vétót. (Lásd: Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak, ha marad a vétó, sok pénzt veszítetek) Eközben újabb csúcson a napi koronavírus-áldozatszám Magyarországon, de a magyar ipar októberben (még?) kis mértékben növekedni tudott éves összevetésben is. Az ünnepekre mégis megengedőbb szabályok jöhetnek az országban.

Innen nézve sovány vigasz, hogy jövő héten indul az oltás két európai országban, de a tőzsdéknek ez bizonyosan segít.

Sokáig véd az oltás?

Most a Modernától van jó hír az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Az eddigi kísérletek alapján az oltás 119 napig védettséget biztosít a koronavírus ellen. Ez a cirka négy hónap sokkal hosszabb idő, mint amit a betegségen átesett emberek esetén tapasztaltak. Ugyanis utóbbiak esetében tipikusan 2 hónapig voltak kimutathatók az antitestek. A cég az év végéig 20 millió adag oltóanyagot szállít le, míg az első negyedévben 100-125 millió adag kerülhet piacra, amelynek nagy része, 85-100 millió adag az USA piacain kerül értékesítésre.

Megvan az OPEC-egyezség

Az OPEC+ tagországok megegyeztek a januártól érvényes kitermelési mennyiségekről. A nyáron úgy határoztak, hogy januártól emelik a kvótákat, ezt most az új helyzet, a második hullám fényében felülbírálták.

Tegnap sikerült olyan szabályozást elfogadni, amely mindenki számára elfogadható, és az olajpiacon sem okoz sokkot. Így 500 ezer hordóval nő a napi kitermelés januártól, majd minden hónapban maximum 500 ezer hordóval emelik vagy vágják az előző hónaphoz képest a kitermelést, amelynek maximális mértéke a mostani szinthez képesti kétmillió plusz hordó. Ezzel azonban minden hónapban heves vita előzheti meg a kitermelés szabályozását, ezzel növelve az olaj jövőbeli volatilitását írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az olaj ma egy százalék feletti pluszban van, a hír nagy része már előre beépülhetett a várakozásokba. Az amerikai földgáz, amely tegnap nagyot zuhant, kissé tovább süllyed.

Mit is vett a Richter?

Az Evra hozzájárulása a Richter bevételeihez 90 millió dollár is lehet évente – derült ki tegnap a KBC Equitas szerint.

Ez a Richter éves árbevételének durván öt százalékát jelentheti, vagyis érezhető méretű tranzakcióról van szó. A nőgyógyászati portfólió így tovább erősödhet, A menedzsment szerint 2030-ra a nőgyógyászati termékek bevétele 250 millió euróval bővülhet, ami további 60 százalékos növekedést jelentene. A tranzakcióval a növekvő készpénzállomány egy részét is tudja mozgósítani a vállalat.

Robotautók Sencsen utcáin

Teljesen vezető nélküli autókat állítottak forgalomba az Alibaba által támogatott AutoX szerint Sencsenben, 25 ilyen jármű üzemel a városban – írja a SeekingAlpha.

Az önvezető autóknak nincs emberi vezetője tartalékként, mint az eddigi kísérletekben. A következő lépés az autók számának és a tesztterület méretének növelése, valamint további városokban történő tesztelés mondta a cég menedzsere, Jewel Li a CNBC ázsiai érdekeltségének. A következő hat hónapban tervük szerint világszerte tíz városra terjesztenék ki a tesztet.

Grafikon: A platina árfolyama (Tradingview.com)
Grafikon: A platina árfolyama (Tradingview.com)

Négy éve nem látott szinten a platina

A platina mintegy négy éves csúcsára emelkedett mára virradóra, 2059 dollár a mai csúcsa. Ez a nemesfém eddig lemaradó volt az augusztusban történelmi csúcsot döntő arany és a sok éves maximumára felkúszó ezüst mögött. (A platina felhasználásának zöme azonban ipari célú, például a katalizátorokban. Befektetési szempontból mindegyik nemesfém eltérő.)

A közgazdászok közül sokan úgy gondolják, hogy hosszabb, több éves távon a nemesfémek még sokat emelkedhetnek. A hatalmas eladósodottság, többek között az USA óriási államadóssága miatt ugyanis a jegybankoknak nem lesz lehetőségük kamatemelésre.  Eközben az infláció, ha nem is feltétlenül lesz magas, de visszatérhet. Legkésőbb akkor, amikor a gazdasági növekedés beindul. Így hosszú távon negatív reálkamattal kell számolni a fejlett országokban, a kockázatmentes eszközök veszítenek majd értékükből, ami kedvez a nemesfémeknek (de az ingatlanoknak, részvényeknek is). (Lásd például a SeekingAlpha cikkét angolul.)

(Egy további cikkünk az aranyról.)

(Pixabay.com)
(Pixabay.com)

Damodaran professzor az Airbnb-ről

Aswath Damodaran professzor, a vállalatértékelés híres szakértője a készülő Airbnb-részvénykibocsátás kapcsán írt a cégről. Szerinte az Airbnb piaci részesedése a világon a szállásfoglalásokból valószínűleg a jelenlegihez közeli szinten fogja elérni csúcsát.

Ám működési árrése továbbra is javulni fog az ágazat általános értéke körüli szintre, mivel a termékfejlesztés, a marketing és a G&A (igazgatási) költségei csökkennek majd a bevételek százalékában mérve. Mivel az Airbnb-nek csak enyhe az eladósodottsága és közelebb áll a jövedelmezőséghez, mint az utóbbi években tőzsdére lépő hasonló megosztás-alapú /sharing economy/ vállalatok többsége, a tudós feltételezi, hogy az Airnbn kockázata mérsékelt, a csőd esélye alacsony.

A professzor egyfajta ártáblázatot is mellékel hosszú elemzéséhez:

  • Ha a cég teljes részvénytőkéjének ára kevesebb, mint 28 milliárd dollár: alkalmi vétel, mélyen leértékelt áru
  • Ha a cég 28 és 33 milliárd között van: szolid vétel, kedvező áron
  • 33 és 38 milliárd között: valós értékén forog
  • 38 és 44 milliárd dollár között: vastagon fogott a ceruzájuk
  • 44 milliárd dollár felett pedig egyértelműen túlértékelt

A legutóbbi hírek szerint az Airbnb értéke a megcélzott részvényár mellett 30-35 milliárd dollár lehet – írtuk e hét elején.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17840 17610 17900 -0,94% 17830 17855 3 713 668 320 HUF 2024-05-24 12:21:43
MOL 2830 2790 2846 -7,03% 2824 2830 1 889 142 480 HUF 2024-05-24 12:21:41
MTELEKOM 970 965 977 -0,82% 970 974 92 407 895 HUF 2024-05-24 12:18:58
RICHTER 9480 9260 9505 +2,43% 9480 9495 1 488 540 360 HUF 2024-05-24 12:21:40
OPUS 374 370 378 -0,66% 372 374 77 758 285 HUF 2024-05-24 12:06:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Esve emelkedik Budapest, öt év alatt ötszörözni lehetett félvezető-részvényekkel
Eidenpenz József | 2024. május 24. 12:21
Az európai indexek süllyednek, követve Amerikát és Ázsiát, de a BUX index vígan emelkedik, pedig az OTP és a Mol is mínuszban van. A forint ismét erősödő szakaszba váltott, olcsóbbak lettek az energiahordozók, de nagy változások várhatók az árupiacon is. Engedélyezték az Ethereum ETF-et, erre az árfolyam esett. Májusban kell eladni?
Részvény / Deviza / Áru Kért egy kávét a forint péntek reggel
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:31
Álmosan ébredt, nem tudja, merre induljon.   
Részvény / Deviza / Áru Az államkötvények, az ingatlanok vagy a részvények évei következnek?
Eidenpenz József | 2024. május 23. 19:12
Tartósan magas kamatok és infláció jellemezheti ezt az évtizedet, így sokkal több reáleszközt érdemes tartani a portfóliókban. Az energia- és bankrészvényekkel az elmúlt időben is sok pénzt lehetett keresni, de a bankszektor még mindig a legolcsóbb iparág Európában – mondták el a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk. Sok más mellett szó volt részvényekről, kötvényekről, ingatlanokról, sikeres stratégiákról és persze a forintról is.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol különcködött ma a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megtalálta a helyes utat a forint? Nézze meg az árfolyamot!
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:29
Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Égig ér az Nvidia, kriptóval tenné naggyá Amerikát Trump
Eidenpenz József | 2024. május 23. 12:34
Az európai részvénypiac csendes optimizmust mutat, de Amerikában tűzijáték várható az Nvidia jelentése nyomán. A forint kissé gyengül, az európai földgáz nagyot emelkedett, az arany és az ezüst viszont zuhant. Donald Trump kriptóban is szívesen látja az adományokat, ma jöhet az Ethereum ETF.
Részvény / Deviza / Áru Tapogathatja a pulzusát, ha meglátja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:54
Így indult a kereskedés csütörtök reggel.
Részvény / Deviza / Áru Szomorúan zárta a napot a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 19:05
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Két legény volt csak talpon szerdán a parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 90,95 pontos, 0,13 százalékos emelkedéssel, 67 957,08 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Most a sor végére került a forint és befutott egy új rekord
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:04
Stabil maradt a forintárfolyam a keddi kamatdöntés után. A technológiai részvények amerikai indexe csúcsot döntött, már azelőtt, hogy a szektor sztárja, az Nvidia előhozakodna a legújabb számaival. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG