BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. május 13. 18:35

Ez ugrik be annak láttán, hogy a legismertebb kriptopénz árfolyama csaknem féléves oldalazást követően március végén elkezdett felfelé araszolgatni, hogy aztán a múlt héten kilőjön, s 7600 dolláros vasárnapi jegyzése több mint a duplája legyen a másfél hónappal korábbinak.

Persze ez még messze van a csaknem 20 ezer dolláros szinttől, amit 2017 december végén ért el, s amelyet követően kipukkant a lufi, melyet követően a Bitcoin árfolyama egy év alatt egészen 3 ezer dollár közelébe eresztett.

A mostani ugrást azt teszi különössé, hogy két negatív hír is megjelent a Bitcoinnal kapcsolatban. Az egyik szerint a Bitfinex nevű bitcoin tőzsde 850 millió dolláros vesztesége finanszírozása érdekében 700 millió dollárral csapolta meg a Tether nevű kriptovaluta fedezetéül szolgáló tartalékot. A Tether úgynevezett stabil kriptopénz, méghozzá a legnagyobb kapitalizációjú. New York állam összefonódást gyanító főállamügyésze május elejére berendelte a Bitfinex és Tether cégeinek képviselőit, mondván, a tranzakcióval befektetőket károsíthattak meg, egyúttal felszólítota őket, fejezzék be a Tether fedezetéül szolgáló dollártartalék apasztását.

Néhány nappal később pedig a világ egyik legnagyobb kriptopénz-kereskedője, a Binance védelmi rendszerét törték fel illetéktelenek és lovasítottak meg abból több mint 40 millió dollár értékű bitcoint.

Ám mindezek – valamint az, hogy a japán bitcoin-tőzsdéknél vizsgálódó távol-keleti szigetország nem talált mindent rendben – sem tudták elcsúfítani azt a technikai képet, amely a Bitcoin árfolyamában egy úgynevezett aranykeresztet mutatott. Az ilyen formáció az adott eszköz hosszú távú árfolyamemelkedését vetíti előre.

Bár kétségtelen – ahogy arra korábbi cikkünkben utaltunk –, hogy egyre több működő weboldalon, online játékban, médiaoldalon, alkalmazásban lehet a kriptopénzeket használni, ez még nem lehet elegendő magyarázat a mostani rakétázásra, illetve annak megítélésére, hogy ezúttal egy újabb lufi fújásával ellentétben megalapozottabb emelkedéssel állunk-e szemben.

Mindenesetre egyes elemzők szerint a Bitcoin árfolyama még tovább emelkedhet, mintegy öngerjesztő folyamatként. „Óránként 4 millió bitcoin cserél gazdát, ez négyszer több a normál mennyiségnél” – érzékeltette Charles Hayter, a kriptovaluták öszehasonlításával foglalkozó CryptoCompare elnök-vezérigazgatója.

Ugyanakkor a hagyományos elemzőházak – mint a J.P. Morgan – és Nobel-díjas közgazdász Joseph Stiglitz továbbra is fokozott óvatosságra intik a múltkori lufifújásból nem tanuló befektetőket, vagy azokat, akik abban reménykednek, az akkor szerzett sebeiket éppen most tudják majd betapasztani.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél