TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Míg Ázsiában feszült figyelem uralkodik, Nyugat-Európa és a Budapesti Értéktőzsde lerázta magáról az IMF várakozásainak visszavágását. Vegyes hírek érkeztek az olaj piacáról, a Molt felminősítették, az Északi-tengeren azonban egyre több kutat kell bezárni. Amerikában a gyorsjelentési szezon mozgatja az árfolyamokat. A forint a japán jenen kívül mindennel szemben erősödött ma reggel.

Az se nagyon tudta kedvét szegni a befektetőknek, hogy tegnap az IMF a Brexit legkedvezőbb lefolyását feltételezve 0,1 százalékponttal csökkentette a világgazdasági növekedési előrejelzését az április prognózishoz képest, ezzel 2016-ra 3,1 százalékos, 2017-re vonatkozóan pedig 3,4 százalékos növekedést várnak. A főbb nyugat-európai indexek így kivétel nélkül fél százalék körüli pluszban kezdték a kereskedést.

Itthon már óvatosabban vagyunk optimisták

A jó hangulat a Budapesti Értéktőzsdére is átragadt, a BUX 0,45 százalékos erősödésben, 21 410 ponton nyitotta a napot. A bluechipek is minimális emelkedésben kezdték a szerdai kereskedést, ez azonban a nyitás utáni órákban elpárolgott, a Richter, a Mol és az OTP is nulla és 0,2 százalékos mínuszban ingadoznak. A Magyar Telekom azonban erőre kapott, fél százalék körüli pluszban kereskednek a papírral.

A forint gyakorlatilag az összes főbb devizához képest, így az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben is erősödni tudott. A japán jennel szemben azonban gyengült a hazai deviza. Reggel hét órakor az euró 315,13 forinton, a dollár 286,02 forinton, a svájci frank 290,16 forinton, a japán jen pedig 2,6980 forinton állt.

Nem volt eseménytelen az olajpiac sem

Ahogy arról már korábban írtunk, a reggeli órákban még a Standard & Poor’s felminősítése mozgatta a befektetőket – és a Mol árfolyamát - , miután a hitelminősítő a korábbi „BB” besorolásról (pozitív kilátással) „BB+” besorolásra (stabil kilátással) minősítette át az olajtársaságot. A hitelminősítő szerint a következő években erősödni fog a társaság feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletága, ez adott okott a bizalomra.

A globális kereskedelem szempontjából két fontos nyersolajkeverék ára is lefelé moccant a délelőtt folyamán. Az északi-tengeri Brentért 46,65 dollárt kellett fizetni hordónként, míg az amerikai WTI könnyűolaj ára hordónként négy centtel 45,41 dollára mérséklődött. A Brent árának alakulásában az is közrejátszik, hogy több mezőt is be kell zárni az északi-tengeren, erről a Trend FM készített interjút.

Tépik a Nintendót, esik a Nasdaq

Az amerikai indexek vegyesen alakulnak a nyitás előtti kereskedésben, az S&P 500 és a Nasdaq is nulla és fél százalék közötti mínusz között ingadozik. A tengerentúlon a gyorsjelentési szezon tartja izgalomban a befektetőket. A Microsoft átalakítása például nem megy zökkenőmentesen, hét éves mélypontra süllyedt az árbevétel. A felhő üzletág azonban erősnek bizonyult, ez mentette meg a papírt is, a részvények ára három százalék fölött is járt a nyitás előtti kereskedésben.

Forrás: Japan Exchange Group

Egy tengerrel arrébb viszont óriási pofont kapott a Nintendo a játékos kedvű befektetőktől, miután kiszivárgott, hogy elhalasztják a Pokemon Go megjelenését Japánban. Az európai szerverek ráadásul folyamatosan leállásokkal küzdenek, ami szintén nem tesz jót a részvényeknek. A hazai piac ismételt cserbenhagyása végül 12 százalékos mínuszba vágta a játékfejlesztő papírjait, írja a Marketwatch. A játékfejlesztő egyébként a Pokemon Go megjelenése óta megduplázta a részvények árfolyamát, erről itt írtunk korábban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
hírlevél