<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tegnapi csúnya esések és pánikba hajló hangulat után ma ismét zöldbe borultak a tőzsdék, a tegnapi esés felét is ledolgozták, az árupiacokon is a drágulás dominál. A folytatás is izgalmas, a magyar jegybank ma ülésezik, holnap a Fed követi, és a héten eldőlhet a kínai Evergrande sorsa, amelyet a tegnapi esésért leginkább hibáztatnak.

Gyászosan zártak a tőzsdék tegnap, a két-három százalékos indexesés volt a jellemző, miután a Fed holnapi ülése előtt amúgy is óvatos hangulatot végképp tönkretette az Evergrande kínai ingatlanóriás megingása. A kereskedés végén azért már ébredeztek a vevők Amerikában és jött egy kis javulás, így az S&P 500 végül csak 1,7, a Nasdaq 2,1 százalékos mínuszban végzett.

Ma Európában már a korrekció korrelációja zajlik, a tegnapi esés egy részét, mintegy harmadát-felét ledolgozzák az indexek. A német, francia, brit és lengyel indexek 1,0-1,2 százalékos pluszban vannak, és az amerikai határidős indexek is 0,9 százalékos emelkedést mutatnak. Kína ma is zárva, a japán tőzsde reggeli esése a tegnapi ünnepnapot is pótolja.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal megy fel éppen, az OTP is pont ennyivel drágul. A Mol 0,3, a Richter 1,2, a Telekom 0,4, a 4iG 0,6 százalékkal emelkedik. A Masterplast és a Waberer’s két százalék feletti pluszt mutat, a Duna House viszont mínuszban van.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint tegnap este felszaladt 354 fölé is, ma viszont itt is konszolidáció látszik, pont 353 az árfolyam. Az árupiaci termékek többsége szintén zöldben, egy százalék körüli mértékben megy fel például az ezüst, az olaj, a réz, platina, a palládium.

Ma dönt az MNB

Kamatdöntő ülést tart ma itthon a Monetáris Tanács, és szinte biztosan ismét emelnek a kamaton, a kérdés, hogy mekkorát. Inflációs jelentést is közzétesznek, ami a magyar gazdaságról és a további kamatpályáról sokat elárulhat.

Az elemzői becslések átlaga alapján 25 bázispontos emelés várható az alapkamatban. Több elemző, például a Morgan Stanley azonban 30 bázispontos emelést vár, és a korábbi hónapok alapján is ez lenne a következetes folytatás. A nyomás a továbbra is magas hazai infláció miatt nagy a jegybankon írja a KBC Equitas.

Fontos határt kerülget az ether

A kriptodeviza-piacon egyelőre nyomott a hangulat, a bitcoin mélyen 43 ezer, az ether háromezer dollár alá is benézett, bár most megint kicsivel efelett járnak. Sokak számára úgy tűnt, hogy a kriptodevizák és a részvények együtt mozogtak az utóbbi napokban, de a kriptók sokkal nagyobb kilengést mutatnak.

Budapesten tegnap felavatták Satoshi Nakamoto (a bitcoin álnéven publikáló feltalálója) szobrát a Graphisoft Parkban, a szervező Kriptoakadémia szerint a világon elsőként.

A héten eldőlhet az Evergrande sorsa

Csütörtökön a bajban levő kínai ingatlanóriás, az Evergrande 83 millió dollárnyi kamatot kell kifizessen egy ötéves dollárkötvényre. Ha sikerül, akkor a piacok megnyugodhatnak, de ha nem, az tovább veszélyezteti a piaci stabilitást – véli az Erste Befektetési Zrt.

Az S&P Global Ratings szerint a kínai kormány nem fogja megmenteni az Evergrande-t, hacsak a probléma nem fertőzi meg az egész gazdaságot, illetve nem jelent globálisan is nagyobb problémát. Ha egyedül az Evergrande bukik, az önmagában még nem jelent gondot, viszont ha több ingatlanfejlesztő is bedől, akkor Kína közbeléphet írja a magyar brókercég.

Nagy lóvé érkezik a Shellhez

A vállalati hírek között kiemelkedik, hogy a Royal Dutch Shell eladja Texasban levő (“Permian Bassin”) mezőt a rivális ConocoPhillips-nek. Az ügylet értéke mintegy 9,5 milliárd dollár, amiből hétmilliárdot a részvényesek között osztanának fel, a többi a cég mérlegét erősíti. A mezőt 2012-ben 1,9 milliárd dollárért vették.

Bika a Wall Streeten (Pixabay.com)Bika a Wall Streeten (Pixabay.com)

Az üzlet olyankor köttetett, amikor a Royal Dutch Shell igyekszik széndioxid-kibocsátási mennyiségét csökkenteni, és inkább megújulóenergia-forrásokba fektetni – emlékeztet rá a német Finanzen.net. A Shell részvénye Londonban 3-4 százalék közötti pluszban mozog.

Kedvelt sláger lett Lady Gaga kiadója

A Vivendi-csoporthoz tartozó, onnét kiszervezett Universal Music Group (UMG) mai tőzsdei bevezetése teljes siker, a papír 25,25 eurós áron forgott a nyitásban, ami 37 százalékkal van a kibocsátási árfolyam felett. A lemezkiadó sztárjai közé tartozik Lady Gaga, a The Weeknd és Taylor Swift.

A tőzsdei bevezetés várhatóan a legnagyobb marad egész Európában. A céget már az eredeti kibocsátási ár is 33,5 milliárd euróra értékelte.

Tíz éves magyar államkötvények hozama (Investing.com)Tíz éves magyar államkötvények hozama (Investing.com)

Magyar devizakötvények: Nincs itt semmi látnivaló?

A devizakötvények kibocsátásával miért csinált korábbi elveihez képest hátraarcot a kormányzat? – teszi fel a kérdést Zsiday Viktor alapkezelő. Szerinte nem volt sok választásuk.

Miután az EU-val összevesztünk, és onnan nem jön a pénz, viszont a gazdaságot pumpálni kell a 2022-es választásokra (…) valahonnan pénzt kell szerezni. A magyar kötvénypiac azonban erre nem nagyon alkalmas, pláne, hogy a forintot is stabilizálni kellene. (…) A magyar állampapírok erősen trendelnek felfelé, többéves csúcson vannak (a hozamok). Persze ez a hitel drágább, de mivel a következő években is bejön még ide egy csomó euró az EU-ból, várhatóan továbbra is inkább le fogjuk építeni a devizaadósságot – írja a szakember.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18640 18570 18940 -0,59% 0 0 4 064 492 990 Ft 2021-10-20 17:12:18
MOL 2720 2710 2750 -0,29% 0 0 1 959 978 378 Ft 2021-10-20 17:09:08
MTELEKOM 431 427 433 +1,17% 0 0 218 789 670 Ft 2021-10-20 17:13:46
RICHTER 8670 8525 8670 +1,52% 0 0 1 178 355 820 Ft 2021-10-20 17:05:20
OPUS 243 240 244 -0,41% 0 0 61 214 672 Ft 2021-10-20 16:48:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A közép-európai részvénypiac felé fordulhatnak a befektetők
Natív tartalom | 2021. október 20. 14:17
A közép-európai részvénypiacok a COVID-válság 2020. eleji kitörése óta alulteljesítők voltak, és az értékeltségük is átlagosnak mondható a fejlett piacokkal szemben. A jövőbeli teljesítményre ez jó hatással lehet, jelentős felzárkózási potenciált tartogathat a régió. A közép-európai célpiacokon befektető OTP Quality és OTP Közép-Európai Részvény Alapot kezelő szakemberekkel beszélgettünk.
Részvény / Deviza / Áru Még gyengébb a forint, Kína ráijesztett az árupiacokra
Eidenpenz József | 2021. október 20. 12:35
Ma már 363,50 közelében is volt az euró, a piac valószínűleg erősebb kijelentéseket várt az MNB-től. Az európai részvények leginkább stagnálnak, sok érdekes gyorsjelentés érkezett, élen a Netflix-el. A kínaiak most a szénpiacot próbálják kézivezérelni. Nagy siker lett az első amerikai bitcoin-ETF. A Facebook megint kihúzza a gyufát az amerikai törvényhozóknál.
Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru 15. Digitális pénzek, kriptodevizák, fintech-alkalmazások – mi a különbség? Melyiké a jövő?
Eidenpenz József | 2021. október 18. 17:18
Szinte minden nap mint nap szó esik már a pénzügyi hírekben a kriptodevizákról, a jegybanki és nem jegybanki digitális pénzekről, a fintech-alkalmazásokról. Ezek jelentik vajon a jövőt? Egymással versenyző ágazatokról van szó, amelyek előnyöket, de komoly kockázatokat is jelentenek a felhasználók számára.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos