5p

Remek napjuk jöhet a tőzsdéknek az Nvidia pazar gyorsjelentése után, a BUX index és londoni társa azonban a negatív tartományban vannak. A forint eléggé stabil a napokban, egy MNB-nyilatkozat is ezt erősítette. Évtizedes mélypontok, békebeli mélységek körül áll az európai földgáz ára.

Az európai tőzsdeindexek kellemes, több esetben egy százalék feletti emelkedést mutatnak, kivéve a britekét, ahol megint alulteljesítés, némi csökkenés látható. Az amerikai határidős indexek még nagyobb optimizmusról árulkodnak, a technológiai részvényeket ábrázoló Nasdaq futures két százalékkal megy feljebb.

Jelentősen felülmúlta ugyanis az elemzői várakozásokat az Nvidia csipgyártó, az AI-narratíva húzóereje a szerdai tőzsdezárás után közzétett jelentésében. Ez az egész tech-szektorra, sőt az egész részvénypiacra jó hatással van. Európából csütörtökön vegyes beszerzésimenedzser-indexek érkeztek. A Fed szerdán közzétett jegyzőkönyve nem mondott sok újat, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény várhatóan nem fog sietni a kamatcsökkentésekkel.

Itthon a BUX index alulteljesítő, délig 0,3 százalékkal süllyedt. A Mol 0,9, a Telekom 1,4, a Richter és az OTP csak 0,1 százalékkal ment lejjebb. A Magyar Telekom csütörtökön tőzsdezárás után teszi közzé a negyedik negyedéves eredményét. Az euró 387,10 forint, ezzel pár fillérrel a szerda esti érték alatt áll.

Az MNB erősítette a forintot?

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy interjúban hangsúlyozta, hogy továbbra is opció lehet a 75, illetve a 100 bázispontos kamatcsökkentés – idézi a K&H Értékpapír. Az infláció mostani szintje akár átmeneti gyorsításhoz is lehetőséget adhat, miközben az esetleges 75 bázispontos kamatcsökkentést a Fed, és az Európai Központi Bank kivárása is indokolhatja.

Árfolyamok és grafikonok

A napokban több erőt mutatott a hazai fizetőeszköz is, az euró/forintárfolyam csütörtök reggel már a 387-es szintek alá csúszott vissza, egyhetes mélypontra. Ezzel az alelnök kijelentéseire is reagálhatott – írta a brókercég.

Újra normális szinten a gázár

Európában a gázár “újra a normális szinten” van az Erste Befektetési Zrt. szerint. A holland tőzsdén jegyzett, jövő havi leszállítású földgáz 24 euró/MWh szintre esett.

Ezzel lényegében visszatért a 2010-es évekre jellemző 10-25 euró közötti ársáv felső szélébe.

Az európai gáztározók töltöttsége 65 százalékos, ami tízéves csúcsnak felel meg. Az enyhe időjáráson kívül fontos szempont a kereslet csökkenése a lakosság és az ipar oldaláról is, valamint a folyamatosan növekvő LNG- (cseppfolyósgáz-) behozatal.

Brutális vagy eszméletlen az Nvidia?

“Eszméletlen árbevételnövekedési várakozást jelentett be”, “brutális számokat közölt”, “magabiztosan felülmúlta az elemzői várakozásokat” – ilyen szuperlatívuszokban írt az Nvidia gyorsjelentéséről az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele. Az egy részvényre jutó eredmény 5,16 dollár volt a 4,64 dolláros várakozással szemben, a 24 milliárd dolláros árbevétel pedig másfél milliárd dollárral múlta felül a becslést, és 233 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A Nvidia 22 milliárd dolláros árbevételt vár erre a negyedévre is. Jensen Huang vezérigazgató emellett igyekezett eloszlatni a befektetők növekedéssel kapcsolatos félelmeit is.

Véleménye szerint a körülmények ideálisak a további növekedéshez.

Az Nvidia részvényei kilenc százalékot emelkedtek a zárás utáni órákban.

Veszik az AI-kriptókat

A részvénypiac élénkülésével párhuzamosan a kriptovaluták is emelkedni kezdtek tegnap este. Az ether ismét 3000, a bitcoin 52 ezer dollár körül jár.

A bitcoin és az ether öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az Nvidia miatt érhető módon a mesterségesintelligencia-üzletághoz kapcsolódó (AI) kriptók is alaposan meglódultak. Ezek értéke egy nap alatt hét százalékkal ment fel, egy hét alatt pedig már plusz 40 százaléknál tartanak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Történelmi csúcson a tokiói tőzsde

A japán Nikkei 225 index csütörtökön napközben rekordmagasságot ért el, 1,8 százalékkal 39 001,5 pontra ugrott. Ezzel átlépte az 1989-ben, a hatalmas japán spekulációs buborék lecsengése előtt látott legutóbbi csúcsot. Elsősorban a technológiai szektornak köszönhetően, mivel a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hype (mánia) megtolta a főbb chipgyártók részvényeit. A legfontosabb nyertesek:

  • Advantest Corp. +4,2 százalék
  • Tokyo Electron Ltd. +3,4 százalék
  • Dainippon Screen +7,8 százalék
  • A SoftBank Group Corp. (az Arm Holdings révén közvetve chipgyártó) +4,3 százalék, míg maga az Arm közel nyolc százalékkal ugrott a tőzsdén kívüli kereskedésben, követve az Nvidia-t.

A Nikkei emelkedését tompította, hogy a japán beszerzésimenedzser-index adatai szerint mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatói tevékenység romlott februárban. Ez erősítette a japán gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat.

Egy kis japán, magyar indexológia

A vezető japán tőzsdeindex, a Nikkei 225 kapcsán sokan tévedésben vannak, a japán részvénypiac ugyanis valójában már régen el kellett, hogy érje az 1989-es csúcsát. A klasszikus Nikkei 225 ugyanis árfolyamindex, vagyis a kifizetett osztalékok pozitív, hozamnövelő hatását nem tartalmazza. Eközben a modernebb párja, a Nikkei 225 TR (total return) már igen, és így jobban ábrázolja a piacot, főleg hosszú távon.

A “sima” Nikkei 225 ma 39 116 ponton zárt, míg az osztalékok hatását is tartalmazó Nikkei 225 TR értéke 68 592. Az osztalékok hatása tehát pár évtized alatt plusz 75 százalékot jelentett.

A magyar BUX index, a BUMIX és a német DAX index például szintén TR típusú, az osztalékokat is ábrázolják. Míg az amerikai S&P 500-as mutató klasszikus verziója sima árfolyamindex, az osztalékok előnye ebben is elvész. (De létezik S&P 500 TR is.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG