<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.

Ma az európai tőzsdék mínuszban vannak, a német index 0,8, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal esik. Ez azonban jórészt annak lehet köszönhető, hogy Amerika tegnap este későn, az európai zárás után esett be, így kontinensünkön most ezt “pótolják”. Az amerikai határidős indexek mára magukhoz tértek, az S&P 500 futures 0,3, a Nasdaq 0,7 százalékkal javul.

Az amerikai részvények kezdeti ralija szerdán a Fed 25 bázispontos, egyébként a várnak megfelelő kamatemelést és a Fed-elnök, Jerome Powell beszédét követően megfordult. Ráadásul Janet Yellen pénzügyminiszter is azt közölte a törvényhozókkal, hogy a kormány nem tervezi a bankrendszer stabilizálását célzó “teljes körű” betétbiztosítás bevezetését. A piac Powell és Yellen nyilatkozatát is negatívan fogadta. Végül az indexek elég csúnya, 1,3-1,7 százalékos eséssel végeztek.

A tízezerrel harcol az OTP

Budapesten az OTP ma reggel tízezerről indult, de azután elrugaszkodott, most 10 180, 1,2 százalékkal emelkedik. A Mol 2,2, a Richter 0,9, a Telekom 0,4, a Pannergy 2,6 százalékkal megy fel. Vesztes szinte nincs is, kivéve a Masterplastot, másfél százalék eséssel. Így a BUX is egy százalék feletti pluszban van.

Az OTP árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az OTP árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az OTP saját részvényeket vásárol, ezúttal 60 ezer darab részvényt vett “a javadalmazási politikája megvalósítása részeként”. A beszerzés átlagára 10 046 forint lett szerdán.

A forint folytatja erősödését

Az euró ma 384,50, ami 2,5 forinttal alacsonyabb a szerda estinél, tehát tovább erősödött a devizánk. Néhány napja még 402 felett, alig két hete viszont 373-nál is járt az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

A földgáz Hollandiában három százalékkal drágult 41 euró fölé, az olaj viszont egy százalékkal esik. A dollár stagnál a tegnapi nagy gyengülés után. A Fed bejelentése után ugyanis “padlót fogott a dollár”, mintegy másfél százalékkal zuhant a főbb devizákhoz képest.

Jönnek a további Fed-emelések

A Federal Reserve a kilencedik egymást követő ülésén emelte a kamatlábakat, és jelezte, hogy további emelésekre is sor kerülhet. Ami egyértelmű jele annak, hogy bízik abban, hogy az infláció megfékezésére tett erőfeszítései nem fogják elmélyíteni a kialakulóban lévő bankválságot.

A FOMC (Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság) egyhangúlag megszavazta, hogy a szövetségi alapkamatláb célkamatlábát negyed százalékponttal 4,75 és 5 százalék közötti sávba emelje. Ami a legmagasabb érték 2007 szeptembere óta, amikor a kamatlábak a pénzügyi válság előestéjén a csúcson voltak – foglalta össze a Bloomberg.

Újabb négy jegybank ülésezik ma

A tisztviselők készen állnak arra, hogy szükség esetén magasabbra emeljék a kamatlábakat – mondta Powell. A 2023-as “dot plot” (pontdiagram) változatlanul 5,1 százalék körüli év végi kamatcsúcsot jósol az USA-ban. A kétéves amerikai állampapírok hozama  a hírre 23 bázisponttal 3,94-ra esett.

Ma kamatemelés várható a brit, a norvég és a svájci jegybanktól is. A török jegybank ülésének kimenetele pedig bizonytalan.

A kétezer dollárt ostromolja az arany

Az arany ára a hét elején volt 2014 dollár is, de azután kissé visszahúzódott. A szerdai kamatdöntés nyomán mintha újabb rohamra indulna. Az aranynak jó a dollár gyengülése és a kamatvárakozások csökkenése, ami az utóbbi időben a bankválság nyomán tapasztalható volt.

Az arany árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az Amundi Asset Management elemzői “pozitívan állnak az aranyhoz”, amely a kockázatok növekedése esetén biztonságos menedékként szolgál.

A bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások, a növekvő recessziós kockázat és a központi bankok jövőbeni kamatdöntéseire vonatkozó befektetői várakozások széles spektruma összességében a korábbinál körültekintőbb hozzáállást tesz szükségessé írják egy elemzésükben.

Csúcsról csúszott vissza a bitcoin

Újabb kilenc hónapos csúcson járt a bitcoin tegnap kicsivel 28 900 dollár felett, de a részvényekhez hasonlóan nem örült a kamatemelésnek. Ma két százalékkal esik, 27 800 dollárra. Állítólag hirtelen több száz millió dollárnyi bitcoin long (vételi) pozíciót likvidáltak, órák alatt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az amerikai hatóságoknál folytatódik a kriptók körüli hercehurca, a tőzsdefelügyelet, a SEC megint kitalálta, hogy hat kriptoérme tulajdonképpen részvény. Ezzel a Coinbase tőzsdét szorongatja és perrel fenyegetőzik. A leginkább a Tron blokkláncról ismert “ellentmondásos személyiségű” Justin Sun kriptopiaci vállalkozót részben hasonló vádak miatt vegzálják (hogy a TRX érme is részvény), részben pedig piaci manipuláció vádjával.

A Telegram saját példája az USDT kriptovaluta-küldésről.
A Telegram saját példája az USDT kriptovaluta-küldésről.

 

Dollárt is küldhetsz a Telegramon

A Telegram-felhasználók mostantól USDT-t (tethert) is átutalhatnak a chat-en (csevegőablakon) keresztül. Ez a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú, dollárhoz kötött stabilérméje (stablecoin). A CoinDesk szerint az integrálás az olyan üzenetküldő alkalmazásokba, mint a Telegram a kriptopénzek küldését olyan egyszerűvé teszi, mint egy szöveg vagy egy fénykép átküldése.

Ez pedig rendkívül pozitív fejlemény lehet a kriptók mainstream elfogadása szempontjából.

Tavaly áprilisban a bitcoint (BTC) és toncoint (TON) integrálták a Telegram@wallet piacterére, amelyek közül az utóbbit a chat-eken is lehet továbbítani.

A bankválságok a rendszer velejárói

A világ bankrendszere struktúrájából adódóan hibás – írja Zsiday Viktor az Alapblogon. A bankválság nem véletlen szerencsétlenség, hanem visszatérő velejárója a rendszernek. Ennek oka az, hogy összekeveredik a biztonságos pénzmegőrzés és a tranzakciókra szolgáló pénz kezelése a kockázatos hitelezéssel.

Ma azonban már semmi akadálya nincs annak, hogy a jegybankoknál mindenkinek lehessen számlája egy egyszerű, telefonra telepített alkalmazás segítségével. A hitelezés pedig továbbra is folyhatna a bankoknál, akik részvények, kötvények vagy hosszú távra lekötött, deklaráltan kockázatos betétek segítségével finanszíroznák magukat. A kriptodevizák viharos térnyerése pont arra mutatott rá, hogy “ez a rendszer megvalósítható, jelentős igény van rá”.

Ha a nagy jegybankok nem csinálják meg, akkor a kriptodevizák hosszú távon akár marginalizálhatják is az állami pénzmonopóliumot… Évek óta nem értem, hogy mire várunk, mikor minden adott hozzá. Mikor lesz már végre működő digitális jegybankpénz? kérdezi Zsiday.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rosszul járt, aki ma reggel zsákolt be euróból
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 18:38
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszatér az erősödő pályára a forint, aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2023. május 26. 12:10
A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha kivárt az euró váltásával
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 07:19
Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol vitte a prímet
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 835,32 pontos, 1,80 százalékos emelkedéssel, 47 138,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon?
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Részvény / Deviza / Áru Lassan már a vevők után dobják a földgázt a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:27
Ma is 2 százalék feletti mínuszban jár az irányadó európai gázár.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint? Újabb csúcsok jönnek, vagy megindul a lejtőn az árfolyam?
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 07:36
Vegyesen ébredt a forint.
Részvény / Deviza / Áru Parádézott a Rába, itt az idő a pezsgőbontásra
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 19:16
A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele.
Részvény / Deviza / Áru Ma érdemes volt eurót venni
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 18:29
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG