<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Óvatos optimizmus van az európai tőzsdéken, a BUX-ot viszont visszahúzza az OTP korrekciója. Az euró/forint tavaly augusztus óta nem volt 350 alatt. Jött itthon két kellemes gyorsjelentés is. A Daimlernél ezrek állnak vissza a “Kurzarbeit”-ról normál munkarendre.

Szerény pluszban járnak ma az európai tőzsdék, 0,3 százalék körüli emelkedést mutatnak a vezető indexek. A német DAX 15 540,70 ponttal új történelmi rekordot ért el. Az amerikai határidős indexek is jól állnak, főleg a technológiai szektorban (a Nasdaq 100 Futures +0,8 százalékon).

Itthon viszont a BUX-index 0,3 százalékkal süllyed, főleg mivel a tegnapi száguldása után az OTP 0,9 százalékkal korrigál lefelé. A Mol és a Telekom fél-fél százalékkal emelkedik, a Richter viszont ugyanennyivel veszít az értékéből. Négy százalékkal drágul a CIG Pannónia és kettővel az ANY Biztonsági Nyomda a gyorsjelentésük után. (Lásd később.)

Az EUR/HUF árfolyam 350 alatt is volt (Tradingview.com)Az EUR/HUF árfolyam 350 alatt is volt (Tradingview.com)

A forint erős, reggel 350 alá is becsúszott az euró, most 350,90.

Árfolyamok és grafikonok

Jó hazai GDP-adat érkezett

Magyarországon GDP-adatokat tettek közzé ma reggel, egy év alatt csökkent, negyedév/negyedév alapon viszont 1,9 százalékkal nőtt a gazdaság. Így “vaskos meglepetést okozott” a magyar gazdaság a K&H Bank elemzője, Németh Dávid szerint.

A várakozásoknál sokkal jobban szerepelt az első negyedévben a magyar gazdaság, a jelenlegi kilátások szerint az idén 5 százalékot meghaladó GDP-bővülésre van kilátás írta.

Kilenc hónapos csúcson a forint, de…

Az euró/forint árfolyam ma reggel 349,78 is volt, amire nem volt példa tavaly augusztus 24-e óta. A már a múlt héten is észlelhető erősödést az gyorsította fel tegnap, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke úgy nyilatkozott, nemsokára kamatemelésre kerülhet sor. Az Erste Befektetési Zrt. viszont óvatos. Azt írja, az erős növekedés miatt

van okunk félni az infláció legalább átmeneti emelkedésétől. S mivel már hosszabb ideje túllövést láthatunk, (…) a magasabb inflációs várakozások állandósulhatnak a gazdaság szereplőiben, ami öngerjesztő folyamattá alakulhat. Így a jegybank részéről tegnap érkezett figyelmeztetés abszolút nem alaptalan.

Büntetéseket osztott ki az MNB

Az MNB egy-egy millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta a Kartonpack és az OTT-One tőzsdei kibocsátókat éves jelentéseik határidőre történő közzétételének elmulasztása miatt. Ezen kötelezettségek megsértése miatt jelenleg egyik kibocsátó részvényeivel sem lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén – közölte a szervezet. A Kartonpack egyébként, amint ma írtuk, állami felügyelet alatt áll.

Jelentett a Nyomda és a CIG Pannónia

Tegnap este tette közzé gyorsjelentését az ANY Biztonsági Nyomda és a CIG Pannónia. A KBC Equitas szerint:

  • A Nyomda 9,6 milliárd forintos bevételt ért el a negyedévben, ez 38 százalékos növekedés egy év alatt. leg a kártyagyártás, megszemélyesítés szegmens hozott kiemelkedő növekedést a védettségi igazolványok gyártási szükséglete miatt.
  • A CIG Pannónia negyedéves bevétele összesen 10,9 milliárd forintot tett ki, ami több mint duplázódás egy év alatt. Főleg a befektetések bevételeinek köszönhető a növekedés. Az EPS 4,1 forintra javult a tavalyi 2,6 forint után.

Feltámad az arany és az ezüst, magasan az olaj

Tegnap csodás napja volt az aranynak és az ezüstnek, 2-3 százalékos emelkedéssel, az aranybányák részvényei (GDX) pedig majdnem öt százalékkal ugrottak meg. Az ezüst emelkedése ma is tart, 1,3 százalékkal megy fel (28,6 dollárra). A réz is újabb egy százalékkal többet ér. Az olaj is lassan tovább erősödik, a Brent típus elérte a 70 dolláros határt, hetek óta először.

Szezonálisan magasan jár az amerikai földgáz ára, három dollár felett, amit azzal magyaráznak, hogy az USA-ban meleg az idő, és sok légkondicionáló működik (amelyekhez az áramot földgázból nyerik).

A GDX és a GDXJ (“junior”) amerikai aranybányarészvény-ETF-ek európai, UCITS verziói, euróban, egy év alatt (Tradingview.com)A GDX és a GDXJ (“junior”) amerikai aranybányarészvény-ETF-ek európai, UCITS verziói, euróban, egy év alatt (Tradingview.com)

Segíthette az árupiaci termékeket a gyengülő dollár is, a DX dollárindex ismét 90-re esett. Ma is süllyed a zöldhasú, február óta nem látott szinten van az említett mutató, 89,94 körül.

Nem is gyártanak majd több benzines autót?

Az új fosszilisüzemanyag-projektekbe történő beruházásoknak azonnal le kell állniuk, hogy a világ 2050-re a nettó szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkenthesse – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden.

A szervezet szerint a nettó nulla cél eléréséhez a szél- és napenergia-kapacitások gyors felfuttatására és a belső égésű motorral felszerelt autók értékesítésének leállítására lenne szükség 2035-ig írja a Wall Street Journal. Az IEA úgy tartja, a nettó nulla kibocsátás elérése kulcsfontosságú a globális hőmérséklet emelkedésének 1,5 Celsius fokra korlátozásához. Ezt a célt tűzte ki a 2015. évi párizsi klímaegyezmény.

Régi televízió, filmek, lemezek (Pixabay.com)Régi televízió, filmek, lemezek (Pixabay.com)

Nagy pörgés a filmiparban, vetélytársat kap a Disney és a Netflix

Nemrég a Disney és a Netflix is csalódást okozott az előfizetők számának meglepően lassú emelkedésével, de a szórakoztatóiparban egyébként is nagy átalakulások folynak.

  • Az Amazon tárgyal arról, hogy a nagy múltú, a James Bond-filmekről is ismert MGM stúdiót megvásárolná kilenc milliárd dollárért.
  • Franciaországban 2022 végére összevonják a TF1 és az M6 magántulajdonú műsorszolgáltató társaságokat. A cél egy francia médiavállalat létrehozása, amely ellensúlyozza a globális technológiai platformokat. A tervezett megállapodás a luxemburgi RTL-csoport többségi tulajdonosaként a német Bertelsmannt is érinti.
  • A francia Vivendi további tíz százaléknyi részvény eladását fontolgatja a tőzsdére menő Universal Music Group (UMG) leányvállalatban.
  • Hivatalosan is bejelentették az AT&T WarnerMedia és a Discovery összeolvadását. Az új vállalatban mind a Discovery, mind az AT&T jelenlegi részvényesei tulajdont szereznek.

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint ez utóbbival újabb versenytárs üti fel a fejét a streaming szegmensben a Netflix és a Disney mellett.

A Daimlernél ezrek állnak vissza a “Kurzarbeit”-ról

Több ezer alkalmazottat hoz vissza a rövidített munkaidőből (Kurzarbeit) normál munkaidőbe a Daimler Némerországban – írja a Finanzen.net. Ezt a csoport szóvivője jelentette be Stuttgartban. Rastattban még maradtak egyes részterületeken dolgozók rövid munkaidőben, de az autógyártást ez már nem érinti – tették hozzá.

A fontos alkatrészek, főleg chipek szállítási, ellátási problémái miatt a Daimler a közelmúltban Rastattban, Sindelfingenben és Brémában lévő üzemeiben több ezer alkalmazottat küldött rövid munkaidőre. A cég nem adott meg pontos számokat a Kurzarbeit-ról. A sindelfingeni telephelyen egyébként összesen mintegy 35 ezer embert foglalkoztatnak, Brémában 12 ezer, Rastattban pedig körülbelül 6500 ember dolgozik.

A Daimler részvénye jelenleg egy százalékos pluszban van.

Fotó: A kriptodevizák gyengélkedése miatt esik az amerikai részvénypiac? (Investing.com)Fotó: A kriptodevizák gyengélkedése miatt esik az amerikai részvénypiac? (Investing.com)

A kriptók miatt esik a tőzsde?

Ezt is megértük, ami nemrég még elképzelhetetlen lett volna: az Investing.com hétfő esti tudósítása a kriptodeviza-piac gyengeségével magyarázza a hagyományos amerikai részvénypiac esését. Illetve azzal a félelemmel, hogy az esés átterjed más kockázatosabb eszközök piacára.

A felvetés nem irracionális, mindig vannak olyanok, akik az egyik piacon bekövetkezett veszteségeiket a másik piacon még viszonylag stabil befektetéseik eladásával próbálják fedezni. Főleg, akik tőkeáttétellel kereskednek, és a “margin call” (fedezetpótlási felhívás) áldozatává esnek. (Azaz apadó fedezetüket, biztosítékaikat fel kell tölteniük a brókerüknél, amit valamilyen más eszköz eladásával próbálnak megtenni.) De a jelenség jelzi, hogy a kriptodeviza-spekuláció mára már mennyire elterjedt, hogy az tömegessé válhatott.

Ma egyébként pár napos meredek esés után a kriptodeviza-piac stabilizálódni látszik, a bitcoin 45 ezer, az ether 3500 dollár körül van.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG