BUX
35 890.88
-0.12%
-42.00
OTP
10 870.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
2019. október 2. 19:08

Megint a növekedés leállásától, recessziótól félnek leginkább a tőzsdéken, csúnya esést látni a tőzsdeindexekben. A BUX sem volt kivétel, de legalább a forint erősödött. Az olajat is megint lejtőre küldték. A közel-keleti kitermelés hiába csökkent, az amerikai készletek magasak. Hogy járt, aki olajrészvényekbe fektetett?

Texasi olajkút (fotó: Pixabay)

Újra főleg a recessziós aggodalmak rántják le a tőzsdéket, Európában pedig pluszban még a Brexit körüli bizonytalanság is. Ismét nagyon rossz volt a hangulat, a főbb nyugat-európai indexek három százalék körüli mértékben zuhantak. Az USA-ban mintegy két százalékos mínuszban vannak a fontos mutatók, mint az S&P 500, a Dow Jones vagy a Nasdaq.

Itthon a BUX index 1,9 százalékkal esett, 40 ezer pont alá. A Mol és a Richter több mint két százalékkal süllyedt, az OTP 1,3 százalékkal megúszta. A forint viszont erősödött, 333,70 az euró ára.

Hogy mégse essen minden, a biztos menedéknek tartott nemesfémek ismét szépen drágultak. Még az ipari fémnek számító, ezért konjunktúrafüggő palládium is.

Csökkent a közel-keleti export

Az OPEC közel-keleti tagjaitól származó olajexport a legalacsonyabb szintre esett vissza, amit az OPEC és szövetségesei által 2017 januárjában elindított kibocsátás-korlátozások óta mértek. Ennek oka a Szaúd-Arábia két legnagyobb olajfeldolgozó létesítménye elleni támadás, ami az ország olajtermelésének több mint a felét leállította.

Szaúd-Arábia, Irak, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek és Irán – amelyek együttesen az OPEC teljes termelésének mintegy háromnegyedét teszik ki – szeptemberben átlagosan 14,81 millió hordót szállítottak a Bloomberg által összeállított tartályhajó-követési adatok szerint. Ez augusztushoz képest napi 736 000 hordóval kevesebb.

Mégis esik az olaj

Ez az adat a kínálat csökkenésére utal, az olaj ára mégis újra esik. Nem is keveset, 2,5 százalék körül, az amerikai WTI így 52,30, a Brent 57,30 dollár. Nincs ugyan még éves mélyponton sem – tavaly decemberben a WTI 41 dollár körül is járt –, de ez így is eléggé alacsony szintnek számít.

Ebben oroszlánrésze lehet annak, hogy a recessziótól vagy legalábbis a gazdaság lassulásától félnek világszerte. A híroldalak tele vannak az erről szóló elemzésekkel, véleményekkel. Ráadásul az heti amerikai készletadat is magasabb lett a vártnál, sok nyersolaj van készleten.

Az olaj jobb, vagy az olajtársaság?

Amint a grafikonon látható, a hosszú távú kép sem rózsás az olajtermelőknek, bár kétségtelenül jól hangozhat az autósoknak. A WTI olaj (narancssárgával) 42 százalékkal van lejjebb, mint öt éve. Az olajtársaságok, globális multik részvényeit tartalmazó iShares MSCI Global Energy Producers (FILL) nevű tőzsdén jegyzett alap (ETF, kékkel) 27 százalékkal van lejjebb.

FILL ETF, WTI olaj és XOP ETF (Tradingview.com)

Osztalék is volt

Az amerikai termelők és olajkutatók részvényeibe fektető SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production (XOP, zölddel) pedig 68 százalékkal esett ez idő alatt. Igaz, eközben a FILL ETF jelentős értékű osztalékot is kifizetett, osztalékhozamát a Nasdaq rendszere közel évi négy százalékra teszi.

A XOP ETF múltbeli osztalékai szerényebbek, az osztalékhozam is csak 1,5 százalék. (Az osztalékhozam számításánál az éves osztalékot osztják az árfolyammal. A kötvényekhez hasonló éves hozam számítását teszi lehetővé.)

Összességében azonban a FILL ETF sokkal jobb, a XOP sokkal rosszabb befektetés lehetett, mint olajat tartani. Főleg, hogy ez utóbbi nem fizet osztalékot, viszont jelentős költségek merülhetnek fel a tartásakor.

Kivon a norvég vagyonalap

Az alacsony olajárak egyik következménye, hogy a norvég vagyonalapból mintegy 400 millió dollárt vont ki a norvég állam. Több éve nem került sor ilyen lépésre, hogy hozzányúltak volna a “hatalmas perselymalachoz” – írta a Bloomberg. Norvégiában van a világ legnagyobb nemzeti tartalék– vagy vagyonalapja, amelybe az olajbevételek egy részét fektetik.

A 2016-os esetben azért nyúltak hozzá a pénzhez, mert akkor évtizedes mélypontra zuhant az olaj ára. Most is amiatt léptek, mivel még augusztusban hét hónapja nem látott alacsony szinten van az árszint – írták.

Rossz hír, ha elviszik a pénzt

A norvég pénzügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy a következő hónapokban további pénzkivétre lehet szüksége az országnak. Ez alighanem rossz hír a tőzsdéknek is, mert a vagyon nagy része értékpapírokban, részvényekben, kötvényekben fekszik.

Az alap értéke több mint ezer milliárd dollárra nőtt az utóbbi évtizedekben. Egy évben sem szabad elkölteni belőle azonban többet, mint a vagyon három százaléka.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél